ето схематично обяснение:
1. примарните дирекции отчитат завъртането на телата около собствената им ос. Например Земята се завърта около оста си за 24ч, т.е. за 1440мин. Тия минути разделени на 360градуса правят 4мин за градус.
2. броят на годините, за които ще изчислиш примарната дирекция, се умножава по 4. Например си на 20години, умножени по 4 дават 80минути.
3. Това време /в случая 80мин/ се прибавят към наталното време на раждане.
4. Построява се нова натална карта с нова домификация - асцендентът е друг, куспидите на домовете попадат в други градуси или знаци.
5.Поставяме наталните планети в новите домове, като спазваме положението им по отношение на наталните домове. Например Слънцето в рождената карта е на десетия градус в трети дом, който е целия 20градуса. За да изчислим новото му положение в новия трети дом, то извършваме следните изчисления:
-10 разделено на 20/големината на рождения трети дом/ = х разделено на 30/това пък е новополучената големина на новия 3-ти дом/ . Извършвайки изчислението, получаваме, че Слънцето в картата на примарната дирекция е на 15градуса в новия 3-ти дом.
6. Следва интерпретацията на директираните вече планети по отношение на наталната карта. Например директираното Слънце е попаднало на ИС - интерпретацията в зависимост от всичко останало може да говори за преместване в нов дом, за слава и популярност в родното място, за приключване на важен житейски период или пък ако е отрицателна позицията при директирането, то можем да имаме материални загуби, неприятности у дома, здравословни проблеми при родителите или родения и т.н.
И виж - не случайно примарните дирекции се изучават в специален курс- възможни са различни варианти за изчисление, както и различно тълкуване. При това е важно да разберем не само техниката за прилагане на метода, а логиката му...Естествено можеш да опиташ първо техниката и ако работи, да вникнеш максимално навътре в нея....
Според мен питай преподавателя за всичко, което не разбираш...
Няма по-голямо наказание за един истински преподавател, от това да среща неразбиране или незаинтересованост у аудиторията
И само между другото - аз рядко ползвам примарни дирекции и досега не съм попадала на събитие, което да го няма маркирано по транзити

. Може да не е отбелязано при прогностика по транзити, защото друга тема е грабнала вниманието на интерпретатора или не е счел за необходимо или правилно да насочва вниманието си към възможното събитие...
Но пост фактум, според мен, винаги могат да се открият аналогиите между транзитите и събитието....