Здравей Гост

Проницателността

• 24 Отговора
  • 5177 Прегледи
*

Mims

• **
  • 772
Проницателността
« -: Септември 06, 2008, 09:33:49 pm »
Докато се сетя как да формулирам темата,бая зор видях... ::)
Тук имам предвид една съвкупност от проницателност,наблюдателност,съобразителност,бърз ум и способност да правиш връзка между уж нямащи такава помежду си факти и събития,да "подушваш" лъжите,без значение благородни или не,да виждаш "разсъблечени" хората и истинските им подбуди и намерения..
За това,предполагам,е необходим един добре поставен Меркуриий..Но ми се струва,че и Луната има пръст в тази работа.

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
Re: Проницателността
« Отговор #1 -: Септември 06, 2008, 10:08:42 pm »
Бих добавил и аспектиран Меркурий от Уран - източник на гениални проблясъци в мисълта. Да не забравяме и Нептун, който има пръст в интуицията.
« Последна редакция: Септември 06, 2008, 10:13:09 pm от Hermit »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Септември 06, 2008, 10:28:01 pm »
...способност да правиш връзка между уж нямащи такава помежду си факти и събития,да "подушваш" лъжите,без значение благородни или не,да виждаш "разсъблечени" хората и истинските им подбуди и намерения...

Тук Луната трябва да е силна.
За интуиция - акцент върху водния елемент, аспект на Луната с Уран, Нептун, Плутон...
Макар че силното влияние на Нептун често води до самоизмами, силна възприемчивост, която граничи с лесно поддаване на чуждо влияние...
Луна във Водолей или Стрелец също може да даде интуиция. Зависи от мястото й в хороскопа и как е аспектирана.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

mamma_mia

« Отговор #3 -: Септември 06, 2008, 10:31:34 pm »
И аз щях да кажа аспект между меркурий и уран :-[
Но не мога да кажа добър или лош аспект.Аз съм с опозиция между двете планети.Мога да кажа,че "подушвам" и виждам неща които другите не виждат.Друг е въпросът дали казвам това което подуша,но понякога уран ми помага да го направя.....по доста болезнен за другите хора начин :D

Само да добавя и да похваля една книга,която си купих наскоро(може и да я знаете) "Жизненост и благополучие с Уран"-автор Бил Тиърни.
Много ми пасва тая книга,много добре и ясно написана и много нещо ми се изясняват с нея.Препоръчвам ви я :)

« Отговор #4 -: Септември 06, 2008, 10:33:59 pm »
За "детективски" способности - нали трябва и да се изкопчва информация, значи човекът трябва също така да бъде умел манипулатор и да бъде достатъчно прикрит:

Меркурий в Скорпион, осми или аспект с Плутон
Луната - по същия начин
Луната и Меркурий силно поставени, за да може информацията да се интерепретира правилно.

::)
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #5 -: Септември 06, 2008, 10:38:33 pm »
И аз щях да кажа аспект между меркурий и уран :-[
Но не мога да кажа добър или лош аспект.Аз съм с опозиция между двете планети.Мога да кажа,че "подушвам" и виждам неща които другите не виждат.

Точно. Моят аспект между тези две планети е прибл. точен полуквадрат. А интуицията я дължа на съвпад Луна с Нептун, Луна в Стрелец. Но мисля, че аспектите между Уран и Меркурий дават по-скоро интелектуални проблясъци, които могат да послужат прекрасно в технически и научни области, докато самите предусещания, възприемчивостта що се отнася до психологическите профили на другите личности и какво имат наум и т.н. се дължат по-скоро на другите споменати вече аспекти и позиции.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Септември 06, 2008, 10:44:38 pm »
За "детективски" способности - нали трябва и да се изкопчва информация, значи човекът трябва също така да бъде умел манипулатор и да бъде достатъчно прикрит:

Меркурий в Скорпион, осми или аспект с Плутон
Луната - по същия начин

Манипулатор (за съжаление) не съм, но неискреността, користните мотиви, измамата, фалша, злоупотребите с доверието веднага надушвам  :-[
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #7 -: Септември 06, 2008, 10:50:11 pm »
докато самите предусещания, възприемчивостта що се отнася до психологическите профили на другите личности и какво имат наум...

...идват от Луната.
Луната дефинира нашите възприятийни способности.
Меркурий дефинира интелекта, т.е. логическия ум.
По Луна улавяме и попиваме информацията на интуитивно ниво без да я подлагаме на логическа обработка. По Меркурий анализираме лунните възприятия, правим разграничения, класифицираме, квалифицираме...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #8 -: Септември 06, 2008, 11:04:04 pm »
Манипулатор (за съжаление) не съм,

Приеми, че това качество може да бъде и положително,когато не е в користни ръце. Има една книжка  "Манипулирайте, но правилно"  ;)
И аз си мислех, че не съм манипулатор, но установявам, че всъщост съм. Ето как става това: например по даден казус няколко човека решават да споделят с мен проблем. Всеки от неговата си гледна точка. Те не предполагат, че всеки от тях ми е разказал версията си. В края на крайщата от мен до голяма степен зависи на къде ще тръгне да се разрешава проблема, защото и тримата са ме потърсили за съвет и освен това мога да създам или потуша допълнителни настроения помежду им. Освен това те ме търсят, защото съм добър слушател и не ги осъждам за действията им. Улавам, че хората много словоохтливо споделят лични неща без да ги питаш дори. А пък аз в дори нямам отношение към проблемите им и дори не ги разпитвам. Това ми се случва доста често. Даже напроследък се мислех - добре, че Уран ме прави до голяма степен индеферентна, че щях сигурно да стана клюкарка. А! Ето къде се включи Уран - той ти помага да видиш цялата картина  :)

Аз имам Меркурий в Скорпион и Луна в Рак.  ;)

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #9 -: Септември 06, 2008, 11:14:35 pm »
докато самите предусещания, възприемчивостта що се отнася до психологическите профили на другите личности и какво имат наум...

...идват от Луната.
По Луна улавяме и попиваме информацията на интуитивно ниво без да я подлагаме на логическа обработка. По Меркурий анализираме лунните възприятия, правим разграничения, класифицираме, квалифицираме...

Да, това имах предвид под "другите споменати аспекти" (от теб) - на Луната, но доуточнението е добре дошло, защото не се изказах съвсем ясно. :)
П.П.: Силното Нептуново влияние може ли да доведе и до фобии?
« Последна редакция: Септември 06, 2008, 11:40:12 pm от Hermit »

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #10 -: Септември 07, 2008, 11:03:46 am »
Аз съм очеизваден пример на проницателност, някои му казват ясновидство -идва от ясно виждане.
Така че може си ми балаликате хороскопа на воля.
Меркурий много точен тригон с Уран. Ма не ми е интелектуално ясновиждането, съвместявам балансирано интелекта с озаренията.  :P

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #11 -: Септември 07, 2008, 11:29:16 am »
Именно(за Меркурий/Уран) :) Меркурий може и да възприема информация ( макар че и усещанията по Луната да са вид информация само че оцветена от енергетика или емоция),без непременно това да е дейност на анализ или логика т.е. в ума възниква (по Урански) ясна и точна информация за нещо или някого,дори може и да не засяга настоящия момент,а и миналото и бъдещето и се нарича ясно виждане,което е далеч извън хоризонтите на това да си проницателен,което ще рече в основни линии да виждаш причините на нещата или съдържанието им отвъд привидната форма,роля и положение. И тук неясният Нептун и емоционално ангажираната или чрез непосредствен контакт Луна, не играят никаква роля-каналите и видовете информация са много(и съответно планетите към които се съотнасят)-могат да преминат през ума/съзнанието,подсъзнанието и свръхсъзнанието и дори начина по който я предават води до индивидуални процеси и акценти.Обикновено средния човек е способен на цялата тази палитра в една или друга степен,със по-тесен или широк обхват,но потенциално се съдържа в него. ;)

*

kaily

• 5145
« Отговор #12 -: Септември 07, 2008, 11:49:03 am »
Точно - инфото се появява изведнъж в ума, ни си го мислил, ни си го обмислял, ни логически си го извеждал, ни се съмняваш в него.
Преди малко нищо не си знаел и сега изведнъж хоп - ясно знаене, не знание, а знаене, на нещо. И това знание е вечно, като мислиш нещо, стигнеш до някакви изводи, после се появи нова информация, която като напаснеш с предишните изводи и те се разместят и няма нищо сигурно.
Докато това знаене е окончателно и не се влияе от новопостъпващата информация.

Това си мисля, че е озарението така наречено при светците, де го пишат по книгите.

А проницателността е наистина да улавяш процесите зад сцената. Много пъти ми се е случвало да предвиждам какво ще стане и после ми викат, че сама съм си го направила да стане. Не бе, просто от това, което се случва в момента, някак отсявам кое точно го предизвиква, ако се остави по същия начин докъде ще стигне и давам прогнози за бъдещето, дето други им викат прорицателство. Ма не е.
Много често се ядосвам на останалите, че не виждат неща, които очите им ще извадят, а то се оказва, че само аз ги виждам.

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #13 -: Септември 07, 2008, 12:21:15 pm »
Именно проблясъците, както ги нарекох в началото, идващи от аспектиран Меркурий с Уран. Тук се събрахме трима с такива аспекти.  ;D

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #14 -: Септември 07, 2008, 12:26:52 pm »

...идват от Луната.

Точно това имах предвид,но не бях съвсем сигурна...
Едно време ми викаха "окото–рентген" :P,щото нямаше скрито-покрито от мен с тая рачешка Луна,тригон с Уран и Меркурий в осми..
Имам много "заблян" водолейски вид,който върши идеална работа като прикритие.. :)
 За добро или лошо,успявам да видя невидимото и да чуя недоизказаното,да уловя мислите и настроенията на друг..Признавам си,че и мога да манипулирам добре,но се старая да е в името на някое добро дело. ::)

*

kaily

• 5145
« Отговор #15 -: Септември 07, 2008, 12:59:34 pm »
Ъхъ, и освен това съм перфектен психолог.  :P
Винаги съм наясно кой къде и защо го сърби.
Може да ми е от луната и нептун пък това.
А че сме много с такива способности, е нормално.
Болшинството с проницателски се насочват и към астрологията - за допълнение на проницанието. Стига ни проницателността, демек, да видим, че астрологията е допълнителен лост за вникване в скритото.

Ум не ми го побира, обаче, що се занимават с астрология, хората, които нямат такива способности.  ;D

« Отговор #16 -: Септември 07, 2008, 01:04:41 pm »
Ум не ми го побира, обаче, що се занимават с астрология, хората, които нямат такива способности.  ;D

За да можеш да се отличаваш от хора като тях, вероятно.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #17 -: Септември 07, 2008, 01:10:41 pm »
Абе тук всички сме най-, най-, най  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
« Отговор #18 -: Септември 07, 2008, 01:52:49 pm »
Казах, че аз виждам в астрологията инструмент за по-голямо проникване в тайните на вселената, битиеот и всичко останало.
Демек искам да копам, почвам с ръце, установявам, че е неефективно и почвам да диря лопата, в резултат на което попадам на астрологията.

Хора, които нямат ищах да копат обаче, за какво използват астрологията.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Септември 07, 2008, 02:09:08 pm »
Хора, които нямат ищах да копат обаче, за какво използват астрологията.

Е, някои копат за пари  ;D
Ама дали копат надълбоко с лопатата или каквото ще да е там ти ми кажи...
Място под слънцето има за всички  :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.