Можеш ли да ми обясниш по-подробно какво означава комплекса на Кармен. Ако имаме някой от изброените комплекси как можем и можем ли сами да се отървем от него?
Зравей, Helo !
Не е писано много за този комплекс. Според това, което съм чела, става дума за комплекса на фаталната жена, която използва еротизма и сексуалността си, за да доминира над противоположния пол. Сексът се превръща в "разменна монета". Могат да доведат изкуството на съблазняването до съвършенство. Връзките им обикновено са драматични и изпепеляващи. Сигат до самите дълбини на сексуалността, за да се възродят от пепелта.
Не е достатъчно да има лош аспект между Плутон и Венера. Необходимо е Аз-ът (Асцендента, господарят на Асцендента или Меркурий) да бъдат въвлечени в противоборството. Трябва да се провери коя е по-силната планета, за да се прецени откъде ще дойде справянето с комплекса. Ако е Венера - чрез изкуство и художествено творчество, ако е Плутон - чрез дълбинна психология.
Силата на планените се преценява по следните показатели:
- Планетата е в достойнство (на трон или в екзалтация);
- Планетата има положителен аспект със Слънце (съзнателният Свръх-Аз; етиката на личността, Фарът на Аз-а) - сублимация;
- Планетата е в положителен аспект с Меркурий (осъзнаване/сподавяне);
- Планетата е в положителен аспект със Сатурн (съгласие с несъзнателния Сзръхаз/потискане на нагоните).
- Виж къде е Уран и какво отношение има към замесените небесни тела. Уран е двойнствена планета. Уран подкрепя небесното тяло, с което влиза в аспект като го подсилва.
- Ако планетата е ъглова, тя е по-силната.
Този комплекс е най-силен, когато са замесени осите 2/8.
Ако Аз-ът не е въвлечен, тогава няма Комплекс, а просто Чувство.
Пример:
Асцендент в Риби. Господари на Асцендента - Нептун и Юпитер (Аз-а)
Венера на 11 Риби е в слаба опозиция с Плутон на 20 Дева. Плутон е в секстил с Нептун и с Юпитер- господарите на Асцендентаса въвлечени.
1. Венера е силна в екзалтация в Риби (превъзмогването на комплекса ще дойде по Венера);
2. Венера е в съвпад с Меркурий (осъзнаване на истината);
3. Плутон е в опозиция на Сатурн (потискане, неврози)
4. Уран е в съвпад с Плутон като го подсилва, но
5. Сатурн е в Асцендента - на предния пост на Аз-а и в тригон с господарите на Асцендента-Юпитер и Нептун (съгласие между Аз-а и Свръхаза).
Налице е следователно доброволно сподавяне на инстинктите.Няма непреодолими комплекси. Откриването на комплекса е условие за контролирането му. Можем да го превърнем в двигател, позволяващ ни да надминем себе си. Превъзмогнатият комплекс може да означава бележита участ. Комплекси стоят в основата на велики произведения, а сублимацията им е възможно да насочи човека към определа професия или призвание.