Здравей Гост

Тираните

• 21 Отговора
  • 3761 Прегледи
*

Nebesna

Тираните
« -: Октомври 23, 2008, 09:54:33 pm »
Здравейте!

Хайде да разгледаме няколко карти на тирани и диктатори. Абстрахирайте се от домовете, тъй като часовете на раждане не са известни, с изключение този на Хитлер.

Султан Селим Страшни: http://i489.photobucket.com/albums/rr252/Nebesna/SultanSelim_Strashni.gif

Наполеон: http://i489.photobucket.com/albums/rr252/Nebesna/Napoleon.gif

Пиночет: http://i489.photobucket.com/albums/rr252/Nebesna/astro_2gw_27_pinochet604413705.gif

Мусолини: http://i489.photobucket.com/albums/rr252/Nebesna/astro_2gw_29_musoliny645935560.gif

Сталин: http://i489.photobucket.com/albums/rr252/Nebesna/astro_2gw_24_josef_stalin6194521476.gif

Садам Хюсеин: http://i489.photobucket.com/albums/rr252/Nebesna/astro_2gw_28_sadam_husein608159442.gif

Хитлер: http://i489.photobucket.com/albums/rr252/Nebesna/astro_2gw_25_adolf_hitler515845684.gif

Първото нещо,което ми направи впечатление е неаспектираното или твърде благоприятно аспектирано Слънце. ( с изключение на Слънцето на Селим Страшни).
« Последна редакция: Октомври 23, 2008, 11:10:08 pm от Nebesna »

*

Kaya

• 2893
Re: Тираните
« Отговор #1 -: Октомври 23, 2008, 10:25:31 pm »
 а на мен 9 ??? дом
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Nebesna

« Отговор #2 -: Октомври 23, 2008, 10:39:54 pm »
а на мен 9 ??? дом

Цитат
Абстрахирайте се от домовете, тъй като часовете на раждане не са известни, с изключение този на Хитлер.
::)

*

Uran

• 6041
« Отговор #3 -: Октомври 23, 2008, 10:51:12 pm »
а на мен 9 ??? дом
И на мен 9 дом. Очевидно е много тънка границата между философа и доктринера- тиранин.
п.пКартата на сина ми прилича много на натала на Мусолини.

*

Nebesna

« Отговор #4 -: Октомври 23, 2008, 11:00:37 pm »
Сгрешила съм годината на раждане на Селим Страшни - смених картата. Всъщност това е картата, която ми направи най-голямо впечатление. Жалко, че нямам информация за часа на раждане. Но ще се опитам да интерпретирам без домовете. Странно как в миналото астролозите не са използвали домове, а са правили и даже прогнози!?!?!?

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #5 -: Октомври 23, 2008, 11:32:25 pm »
Тоя Страшния Селим го чувам за 1 път  ;D ама картата му е веселяшка с тоя стелиум (Слънце,Мерк,Марс,Уран във Везни) и с УПР Венера в съвпад Плутон в падението си(дева),като стелиума му е в куинконс със Сатурн в Телец.

Колко Венера в картата и колко зле проработена (вероятно),което се засилва от идентификацията с Марс.Пък после Везните били меки душички(странното е,че познавам много военни/спортисти именно Везни)  ;D Нито Уран,нито Марс, нито безчувствения Мерк са мекички (когато са изразени силно,а тук Слънцето здравата ги осветява),ако ще и да са Рибешки или Телешки  :P  Сори,ама точно сега ме избива на майтап  ;)

Луната може и да е в Телец-зависи по какво си е падал повече,може и да се разбере  ::)

*

Nebesna

« Отговор #6 -: Октомври 24, 2008, 12:51:32 am »
Тоя Страшния Селим го чувам за 1 път  ;D ама картата му е веселяшка с тоя стелиум (Слънце,Мерк,Марс,Уран във Везни) и с УПР Венера в съвпад Плутон в падението си(дева),като стелиума му е в куинконс със Сатурн в Телец.

Колко Венера в картата и колко зле проработена (вероятно),което се засилва от идентификацията с Марс.Пък после Везните били меки душички(странното е,че познавам много военни/спортисти именно Везни)  ;D Нито Уран,нито Марс, нито безчувствения Мерк са мекички (когато са изразени силно,а тук Слънцето здравата ги осветява),ако ще и да са Рибешки или Телешки  :P  Сори,ама точно сега ме избива на майтап  ;)

Луната може и да е в Телец-зависи по какво си е падал повече,може и да се разбере  ::)

Как не си го чувал човека !?!?!? Той е този, дето поробва българите и започва насилствено помохамеданчване.

Виждам още, че Венера е в рецепция с Меркурий. Човекът е колкото Везни, толкова и Дева. Тия са много добри стратези. А Везните наистина ги дават военен знак. Аз си ги представям по-скоро като дипломати, но когато към планети във Везни има предизвикателни аспекти май става точно обратното. Човек започва войнствено да отстоява справедливостта........Своята.

Утре смятам да понапиша още, че сега не мога да си събера мозъка.

*

Nebesna

« Отговор #7 -: Октомври 24, 2008, 12:55:31 am »
:P  Сори,ама точно сега ме избива на майтап  ;)

Как може да се разбере? Дай една идея?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Октомври 24, 2008, 09:18:58 am »
Странно как в миналото астролозите не са използвали домове, а са правили и даже прогнози!?!?!?

Кой е казал, че не са използвали домове и домови системи?
Това, че часовете на раждане на някои исторически личности не са били запазени до днес, не означава, че в онези времена не са били известни на астролозите. А и кой придворен астролог би имал интерес да разгласява тази информация? Особено, ако е отговарял за неразгласяването й с главата си?  ;D
Не забравяйте, че в античността астрологията е била елитарна наука, хороскопи и предикции не са се правили за кой да е, за хора от простолюдието...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Октомври 24, 2008, 09:41:51 am »

Откъде сте сигурни, че Луната е била в Телец? Доколкото виждам, картата е построена ориентировъчно за 12 ч на обяд. Ами ако е бил роден преди обяд? В случая дори не знаем дали става въпрос за дневно или нощно раждане, а това е първата стъпка, с която се започва анализът на една натална карта през епохата, в която е живял този човек.

Опозицията на Луна в Овен със Слънце, Меркурий и Марс (!) според мен е доста показателна...
Марс и Меркурий са комбуста. Повечето ключови планети са със слаб есенциален статус - Слънцето (падение), Марс (изгнание), Венера (падение), Юпитер (изгнание). Разбира се, домификацията е много важна. В случая с неизвестен час на раждане можем да използваме само слънчева и мунданна домификация.

В античната астрология анализът на радикса започва задължително с определяне на хилег, алкокоден и алмутен, наличието на дорифории и планети с достойнства. Нека не забравяме, че домовете са онази сфера от живота, където се манифестира енергията на знака и планетата. Анализът на аспектите в контекста на знаковата позиция не е достатъчен.
От гледна точка на античната класическа астрология понятие "проработка" няма. Затова не мисля, че е най-добрият подход в случая е определянето на "нивото на проработка". Теорията на А. Подводни би била неадекватна и неприложима извън контекста на епохата, в която той самият е роден...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #10 -: Октомври 24, 2008, 10:09:21 am »
а на мен 9 ??? дом

Цитат
Абстрахирайте се от домовете, тъй като часовете на раждане не са известни, с изключение този на Хитлер.
::)
доколкото знам един от видните български  астролози е бил  личен консултант по астрология на садам  хюсейн.така,че на един от тираните часът се знае.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Октомври 24, 2008, 10:18:43 am »
Да не е Апостол Апостолов?  ::)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #12 -: Октомври 24, 2008, 10:24:59 am »
Да не е Апостол Апостолов?  ::)
мисля,че в един от учебниците ,часът е записан.ще се опитам по-късно да го потърся и ще го изпратя.просто имам работа.
мисля,че тираните имат в картите си силни аспекти м/у марс и сатурн. :)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Октомври 24, 2008, 10:47:01 am »
мисля,че тираните имат в картите си силни аспекти м/у марс и сатурн. :)

А също Слънце-, Луна-, Венера/Сатурн.
Слънце/Плутон, Марс/Плутон.

В картата на Садам Хюсеин Луната е в съвпад с два малефика - Раху и Марс.
Хитлер - Луна и Юпитер в съвпад с Кету.
Сталин - Луна в опозиция с Марс, а Юпитер/Раху е в квадрат към тях (*ако тази дата на раждане е истинската).
Мусолини - Луна, притисната от два малефика - Марс и Сатурн.
Пиночет - Луна в съвпад със Сатурн.
Наполеон - Луна в опозиция със Сатурн (след отчитане на прецесията!).
Селим Страшни - Луна в опозиция с Марс; Марс и Меркурий комбуста (астангата граха - в превод от санскрит "ядосана планета").

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #14 -: Октомври 24, 2008, 12:51:58 pm »
Странно как в миналото астролозите не са използвали домове, а са правили и даже прогнози!?!?!?

Кой е казал, че не са използвали домове и домови системи?

В статия, посветена на история на астрологията бях чела, че в началото не са ползвали домове (първите открити хороскопи не са имали домове), после се появяват равнодомните системи, а след това най-често използваната-тази на Плацидус, която за съжаление, е абсолютно неприложима за големите географски ширини.

Цитат
в античността астрологията е била елитарна наука, хороскопи и предикции не са се правили за кой да е, за хора от простолюдието...

Това е така, но не обяснява защо в първият открит хороскоп няма домове.

Както и да е! Качествата са заложени в аспектите. Тиранията е качество, което е заложено в човека, независимо от домовете. Домовете са сферите от живота, в които съответните качества ще се проявят. Един може да е тиран в къщи (4-ти дом), друг на работното си място (6-ти дом), а трети - в собствената си страна, ако е на висока държавна позиция (10-ти дом).

Аз започнах с уточнението, че домовете не са ми известни............Добре би било да имаше час на раждане....но..за съжаление с това разполагаме.

*

Синухе

• 4978
« Отговор #15 -: Октомври 24, 2008, 01:01:24 pm »
Не съм казал,че Луната е в Телец,а че може и да е в Телец(т.е. да не се взима Луната в Овен като сигурна позиция).Не намерих биография на съответния в нета за да видя дали няма показатели за качества на Луна в Телец (която щеше да запази опозициите си към Марс/Слънце),но като цяло грабителството и завземането и усвояването на нови земи и тяхното разработване вместо унищожение повече пасва на Луна в Телец,отколкото в Овен.А и е трудно да се разграничи Слънце съвпад Марс с една Луна в Овен,като и двете позиции дават Марсов акцент,просто лично аз мисля (без да му знам биото на Селим),че за постижения и задържането им е нужно повече от агресия,трябва и земя, не само огън/въздух.А една Луна в Телец ще е по-склонна към усвояване и ще бъде лична отличителна черта в сравнение с Венера в Дева и Сатурн в Телец,който е нещо ,но едва ли е достатъчен.Въпросът за Луните може да се реши след запознаване с личния му живот и навиците му като цяло,това на което е държал.

Колкото до нивото на проработка-то е характерно за всяко съзнание от зората на човечеството и именно то показва как човек се справя с определени планетни принципи,и далеч в миналото е имало големи разлики в съзнанието на хора в една епоха и това се запазва и до днес-нищо ново няма,това че някой го е извел като понятие,не означава,че процеса е от днес.Което не означава,че е непременно съзнателен.Античната астрология и астролози не са в този форум,ако  има такъв да заповяда-но това е само една гледна точка с набор от ограничени възможности спрямо съвременната,по тази логика трябва и да премахнем планетите и развитието на астрологията до в момента,само защото не са били "открити" по времето на еди кой си...

Слънце съвпад Уран е един от аспектите на лидерите,които могат да повличат групи след себе си със силата на своята харизма и идеи,ясната индивидуална енергия на водач,човека може и да се чувства "богоизбран" в ролята си на изпълнител на някаква божествена мисия,което съзнанието да възприема по много начини без да го определя по начина,който давам за пример.Точно този стелиум във Везни (въздушен знак) дава потенциал за голямо влияние върху другите,големи интелектуални способности особено за логика,стратегия и нестандартни решения,и дори и да е бил жесток и агресивен,мисля че е запазвал в нужни моменти хладнокръвие и много ясно е преценял нещата(съвпад Уран/Меркурий),иначе вероятно е действал винаги точно на момента (Уран/Марс),който е един от факторите за всякакъв успех като цяло без значение от областта.Упр Венера е в съвпад с Плутон-освен много крайна ценностна система като възможност в аспекта е и силата да влияеш на ценностите на другите и да ги изменяш/поглъщаш/трансформираш тотално,като не забравяме,че енергията му (Марс) е насочена главно към хората и обществото(Везни).Съвпада Венера/Плутон прави тригон към Северния Възел в Козирог (ролята на лидер,водач, баща на земно ниво),което дава улеснение в повличането без проблеми на последователи чрез "магическия" съвпад, за изпълнение на заложения му път.Упр на Северния възел Сатурн е ретро,което показва,че този път не е нов за него (не е започнал в тази инкарнация),а желанието на душата да изпълни задачата се засилва от това,че Луната се движи към съвпад със Сатурн,което показва от каква точно енергия има нужда за изпълнение и постигане на поставените задачи.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Октомври 24, 2008, 02:02:47 pm »
Колкото до нивото на проработка-то е характерно за всяко съзнание от зората на човечеството и именно то показва как човек се справя с определени планетни принципи,и далеч в миналото е имало големи разлики в съзнанието на хора в една епоха и това се запазва и до днес-нищо ново няма,това че някой го е извел като понятие,не означава,че процеса е от днес.Което не означава,че е непременно съзнателен.Античната астрология и астролози не са в този форум,ако  има такъв да заповяда-но това е само една гледна точка с набор от ограничени възможности спрямо съвременната,по тази логика трябва и да премахнем планетите и развитието на астрологията до в момента,само защото не са били "открити" по времето на еди кой си...

Sinyhe, повярвай ми, нивата на проработка на Подводни нямат място в античната астрология. Същото се отнася и за похватите от психологията и психотерапията, широко навлезли в съвременната астрология. Което, разбира се, не означава, че не можем до говорим за еволюционни нива на развитие на човешкото съзнание извън контекста на дадена епоха - античността, средновековието, миналия век, съвремието... Стремеж към развитие и разширяване на съзнанието винаги е имало...
Но нивата на проработка не са онова нещо, което се взема за отправна точка при анализа на картата на виден управник, пълководец или друга изтъкната личност от епохата на античността и средновековието. В онези далечни времена наталните карти се разглеждат според духа на епохата и нивото на развитие на човешкото съзнание (и респ. астрологията), характерно за епохата... Трансформация, интеграция, сублимация, индивидуация, проработка, етц. са все думички, присъщи на епохата, в която ние живеем. В епохата на античността приоритетите са били други, корено различни. Няма нищо чудно, че и консултацията при астролог е протичала по различен начин и при други обстоятелства...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
« Отговор #17 -: Октомври 24, 2008, 03:07:11 pm »
На мен ми е ясно,че астрологията и такава практика като цяло в античността няма много общо със съвременната,но определено давам приоритет на последната като по-пълна във всяко едно отношение-както като концпеция,така и като практика.Астролозите в древността наистина са се занимавали предимно с елитни персони и като изключим и това ограничение,работата им се е свеждала главно до отбелязване на подходящи дати за земеделски и държавни работи (войни,преговори,сватби и т.н.),много малко са тези които успешно са анализирали дадена личност,а още по-малко които са били точни в предсказанията си (тука детермираното бъдеще е нестабилно понятие по принцип).

Добре-външните планети и всичко останало може и да няма място в "античната астрология",но това не е астрологията по принцип,така че какво общо има това в случая?(да не говорим,че на отделни места в античността и дори преди това всички планети са били известни).Все пак това не е тема "антична астрология и неините похвати"  ;) Не мисля,че човешкото съзнание и начина му на разкодиране се влияе до такава степен от епохата,доколкото съзнанието не се влияе от времето-ролите и личностите ,които са съществували преди хилядолетия,съществуват и днес,всяка душа си върви по пътя ,някои са го извършили далеч във времето,възможността на пълния човешки потенциал е била винаги налице независимо от време/пространство (тук имам предвид културни особености и други).
Не мисля и че приоритетите в античността коренно се различават с тези които участват в целия ход на човечеството- всяка личност си е действала в съответствие със собствената си индивидуалност/съдба, стремежите към власт или духовно развитие или каквото и да е не са секнали,има една приказка-нищо ново под Слънцето...
И ще направя едно сравнение-ако в древността хората са гледали звездите с някакви лещи и друго,съвременната техника позволява далеч по детайлно и ясно виждане без да се изменя обекта който се наблюдава тъй като той е един и същ(аналогията ми е със човешкото съзнание)-това е разликата между античната и съвременната астрология- по-ясния фокус и по-големите възможности за проникване в далечното/дълбокото.

Не използвам проработката като отправна точка-определено съм съгласен,явно е прозвучало така-това което исках да кажа е,че един от крайните управители в картата Венера се намира в падението си,което се проработва трудно дори само на есенциално ниво,което влияе на стелиума във Везни. :) ( А и вероятно на Луната в Телец и на упр на СЛВ-Сатурн  ;D)

*

Марая

• 28287
« Отговор #18 -: Октомври 24, 2008, 11:12:35 pm »

Както и да е! Качествата са заложени в аспектите. Тиранията е качество, което е заложено в човека, независимо от домовете. Домовете са сферите от живота, в които съответните качества ще се проявят. Един може да е тиран в къщи (4-ти дом), друг на работното си място (6-ти дом), а трети - в собствената си страна, ако е на висока държавна позиция (10-ти дом).

[/quote]
и това  е точно така.и според мен аспектите са по-важни при определянето на тираните,отколкото домовете. ;)

« Отговор #19 -: Декември 06, 2008, 12:51:51 pm »
Тази тема е малко от нафталина но се замислих над тази част:
Цитат
Както и да е! Качествата са заложени в аспектите. Тиранията е качество, което е заложено в човека, независимо от домовете. Домовете са сферите от живота, в които съответните качества ще се проявят.

Съгласен съм, че аспектите между планетите са много важни, но те не може да се разглеждат отделно от домовете, по причината, че освен аспекта, за качества е не по-малко важно е планетите, на кой дом са управители и в кой дом се намират. И особено при аспект на лична планета. Например при опозиция Уран Луна, колкото е важно самият аспект, не по-малко е важно и на кои домове се падат управители тези планети и в кои домове се намират. А тази важност на домовете може да промени нещата и доста съществено. :)

Например помислете каква са приликите и разликите между един човек който е убеден в правота на мнението или каузата си и го устоява по нормалния начин и да кажем един тиранин и то в най-характерната ситуация  - при която останалите хора не са съгласни с тях?
Прилика е например това, че : и двамата са твърдо убедени в своята правота.
Разлика може да е например начина и средствата с който двамата устояват убежденията си.
Тиранина го налага с жестокост и сила над мнозинството несъгласни.
Другия обратно, отстоява го понасяйки ударите от мнозинството несъгласни именно за да докаже правотата си.
Не мислите ли, че двамата може да имат подобни аспекти, обаче планетите участващи в тези аспекти да са управители на различни домове?

Даже мисля, че някога в друг клуб се споменаваше в тема за приликите в картите на сериен убиец и хирург.

А ако приемем, че е нормално един човек при самозащита да убие друг, ако например другият го е нападнал него и/или семейството му. За този човек казваме, че се е спасител или е спасил семейството си. А какво да кажем, за човек който е цар или император  и вижда или предвижда заплаха в лицето на друга държава, заплаха не само за себе си или семейството си, а за цялата държава или съществуващ строй. Какво може да направи той за да предотврати тази заплаха? - Да нападне другата държава, да я победи, да я завоюва?. Обаче то тогава, по тези критерии той няма ли да стане завоевател и тиранин и максимално колко човека смятате, че трябва да избие без да се каже, че е тиранин?  :)) - Та не трябва да забравяме, че живеем в демокрация от едва съвсем скоро и всеки друг режим  преди това е бил по-малко или повече диктаторски. И всеки заемал някаква висша управленска длъжност ще не ще е бил в по-малка или по-голяма степен диктатор. :)
От тук и другото което аз мисля по въпроса, че един от най-важните показатели когато се говори за тиранин е Сатурн и 10-ти дом. То и един тиранин, ако няма власт как ще е тиранин? Пък и от тиранин до тиранин има много голяма разлика, може да е тиранин действащ с кадифени ръкавици и да не ползва физическо насилие.
А така може да излезе, че всеки човек е в някаква степен, поне малко тиранин в някоя област? 

Сетих се за един пример от нашата история. Свети Цар Борис I покръстител. Какво ще кажете за избиването по негово нареждане на 52 болярки рода които се разбунтували против покръстването, също не беше ли ослепил сина си? Да ама сега за човека не казват, че е бил тиранин а светия :) Не съм много запознат с мюсюлманската религия – мисля, че при нея май няма светии, но представете си, че имат и обявят Селим I за свети Селим I покръстителя – извършил първите насилствени помахамеданчвания по българските зами. – Майтап а?  :))   - В случая който сте дали е тиранин не зависи ли и от гледната точка. :)