Когато прогресивният Асцендент и МЦ са напреднали и готови да преминат в друг знак, това показва възможният край на една ситуация, засягаща Аз-а (Асцендента) или кариерата, общественото положение (МЦ). Така е и с върховете на другите домове, но аз обикновено си гледам Асц. и МЦ. Домът от натала, в който се е преместил прогресивният Асц. показва областта, в която роденият приоритетно ще предприема действия за личностна себереализация може да настъпи промяна в светоусещането и себеоценката и в начина, по който хората ви възприемат. МЦ показва, къде ще се предприеме публично или явно действие.
Всеки път, когато прогресивната Луна направи съвпад с рожденото Слънце (или обратното) се получава ефекта на новолунието, което означава възможност за ново начало, обръщане на нова страница, преоценка на миналото и готовност за внасяне на промени в бъдещето. Това е подходящото време да се предизвика действие в сферата на дома, в който се случва съвпада.
Всеки път, когато прогресивната Луна прави опозиция с рожденото Слънце се получава ефекта на пълнолунието. Същото е и при опозиция на прогресивното Слънце с наталната Луна, но този аспект не се случва във всяка карта и, ако се случва, то е само веднъж в живота. По мои наблюдения това е много стресиращ аспект. Вие сте в сериозна дилема. Наскоро, когато прогресивната Луна, навлезе в моя 6-ти дом и опонира на рождения ми съвпад Слънце/Луна, аз преживях огромен стрес, трябваше да внеса кардинални промени в работата си, да променя вредните си работни навици, да обърна внимание на работната си среда и на здравето си. Пълнолунието ви подсказва, че е дошъл момента да поставите край на нещо. (Разсъждавайте от гледна точка на полярността на домовете).
Когато прогресивното Слънце направи съвпад с моята рождена Венера (господар на 8-ми дом) аз забременях. Разбира се, това беше подкрепено и от транзити (ингрес на транзитен Плутон в моя 8-ми дом).
Когато и прогресивната ми Луна влезе в 10 -ти дом, аз се омъжих. Това също беше подкрепено от транзити (Уран и Сатурн на МЦ - промяна в социалния статус).
Докато прогресивното ми Слънце беше в Риби, обръщах голямо внимание на психологията, бях по-емпатична и състрадателна. Но това не мога да го отдиференцирам от транзита на Нептун върху моите рождени Слънце/Луна във Водолей.
Когато прогресивното ми Слънце навлезе на 1 градус в Овен, станах по-инициативна, започнах да се проявявам като водач, събрах единомишленици и регистрирах фондация в обществена полза. И това беше подкрепено от планетни транзити. Прогресивният МЦ в 11 натален дом- домът на сдруженията и неправителствените организации
Това е кратка извадка от моя опит с прогресиите. Аз мисля, че в съчетание с транзитите работят добре.
Доколкото ми е известно Асц., МЦ и рожденото Слънце напредват с не повече от 3 знака за средната продължителност на човешкия живот.