Ако разгледаме втората карта, тоест картата на задаване на въпроса във форума, бих предположила, че преместването й принципно не е невъзможно, но може да не се случи толкова бързо или в рамките на желания от теб период.
Разглеждам тази карта, защото по ми пасва с оглед естеството на въпроса. Въпросът е свързан със семейство, дом, възрастен близък (болен, зависим).
- АС в картата е Рак, т.е. пряко свързан с темата за дома и семейството;
- Луна в знака Дева на ИЦ сочи загриженост, а също предполага, че въпросът е от рутинно естество - бит, семейни грижи, здраве...;
- Сигнификаторът на баба ти също е в 4 дом, ретрограден;
- Стълпотворението в 7 дом може да загатва и за повече от един-двама участници в тази ситуация; както казваш, крайният резултат не зависи пряко от волята на баба ти. За това намеква и интерсептацията по оста 4/10 дом.
В тази карта Луната почти няма сходящи аспекти.
Последният й аспект е разходящ съвпад със Сатурн, сигнификатора на бабата.
Сатурн е ретрограден, т.е. сочи недоброто й състояние. Не е тя човекът, който взема решения за каквото и да било.
Обаче трябва да вземем под внимание, че Луната се отделя от Сатурн и същевременно Сатурн е обърнал гръб на Луната, предвид ретроградността му. С други думи, двете планети - сигнификаторът на питащия и сигнификаторът на бабата - образно казано са тръгнали в различни посоки. За мен това е символично отделяне.
Единственият апликиращ аспект на Луната в хорара е положителен - тригон със Слънцето в 7 дом. В случая Луната сигнифицира кверента, неговата заинтересованост дадено нещо да се случи, и тригонът със Слънцето в 7 дом като че благоприятства реализацията на желанието.
Но от друга страна само с желание не става, особено когато непосредствената му реализация зависи от благоволението/решението на друг човек или група хора.
Имаш ли възможност да потърсиш съдействие от други близки, роднини?
И още нещо.
Не бива да се подценява движението на Меркурий, когато въпросът е свързан пряко с аналогиите на тази бърза планета. Ретроградността му при въпрос, свързан с евентуално преместване, може да предполага забавяне, отлагане, протакане...
Така че според мен е възможно баба ти да си отиде от дома ти, но това да не се случи тогава, когато ти искаш. Господарят на ИЦ е ретрограден, ретрограден господар на ДС е в съвпад с ИЦ и символично се движи в посока 3 дом. Луната и Сатурн вървят в срещуположни посоки.