Бях чела също, че когато Асц заеме липсващ елемент (в моя случай огън), то той ще се изразява много силно, но не мога да кажа, че е абсолютно вярно...
Липсващият елемент се компенсира чрез партньорите в живота, в близките ни връзки...
Няма липсващ елемент. Всички имаме от всички елементи, но ще изразяваме приоритетно тези, в които има позиционирани планети, натам ще ни тегли съдбата. Аз наричам качествата, обесловени от елементи, в които липсват планети "скрити качества". Тези енергии съществуват, но на вътрешно ниво и се проявяват пречупени през останалите елементи. Например, ако липсват планети в Овен, а Марс е в Близнаци, то Марсовата огнена енергия ще се пречупва през елемента въздух, т.е. Марс ще действа на ментално ниво. Ако в Лъв липсват планети, а Слънцето е в Дева, то слънчевата огнена енергия ще се пречупва на материално/прагматимно ниво. Единствено Асцендентът - нашата врата към външния свят има възможност да се прояви непосредствено и донякъде да "компенсира" липсата на непосредствена изява на даден елемент (качество). Аз имам твоя случай - липса на планети в огнени знаци, но един много открит и екстровертен асцендент- Стрелец, който добре пасва на моята оптимистична нагласа към света.
Обаче, това, което съм установила за себе си е, че при много транзити в огнени знаци (особено тежки) на роденият без планети в огнен елемент никак не му е лесно. Няма натални планети, които "да поемат" енергиите и той има усещането, че Космосът го е изоставил. (няма тригони). тогава и секстилите вършат работа, но само донякъде. Роденият става "проводник на огнената енергия, която буквално "изтича" през Асцендента. И ако има много квадратури към елемента огън, може да се получи блокаж, така, че да не можеш да изразиш огнената си енергия. Тогава я натрупваш в себе си и се получава дисбаланс, който действа неконструктивно.
Елементът, в който ни липсват планети, наистина компенсираме донякъде, чрез другите. Обаче за кратко можем да издържим в компанията на такива хора, не можем да им насмогнем и да бъдем "в крак" с тях. Бързо ни уморяват.
Чувала съм от хора, които нямат планети във водни знаци, че проявяват голямо любопитство към "водните хора", но когато положението стане твърде емоционално, предпочитат да се оттеглят. Тяхната карма не е да живеят на ниво чувства. Самите те не могат да приемат своите чувства и ги отхвърлят като нещо досадно.