Здравей Гост

ХРАНИЛИЩЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ

• 10 Отговора
  • 4047 Прегледи
ХРАНИЛИЩЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ
« -: Януари 09, 2009, 07:28:31 pm »
Днес ,случайно налетях на флаш ,който ми направи огромно впечатление и ми се дощя да го споделя със съфорумците. Дотук всичко ми се видя ОК ,но се замислих къде да го поместя и първото ми хрумване за "говорилнята " ми се видя крайно неуместно ,защото там сме набутали най-невероятни бисери.Та, затова отварям тази тема ,в която предлагам да поставяме интересни неща свързани с историята.

Перперикон
http://www.perperikon.bg/flash/index_bg.html

Българският календар. Древнобългарският календар е най-съвършенният в света. Това е признато  официално от Юнеско.
http://www.sarakt.org/calendar.htm

Това е днешният ми принос и началото на темата  ;D

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
Re: ХРАНИЛИЩЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ
« Отговор #1 -: Януари 10, 2009, 01:11:04 pm »
Първия сайт е добре направен,хубаво е че са го озвучили  :)

За второто дано да е вярно,досега се твърдеше че най-точния календар е маянския  ??? Иначе да,правило ми е впечатление сходството  между китайския и прабългарския календар,мен явно за това ме привлича Китай (не само),тъпо е да научаваш повече от други народи за нещо,което там където е създадено не е така добре разпостранено >:( Направо пак обрахме срамотиите...

« Отговор #2 -: Януари 10, 2009, 06:31:34 pm »
Първия сайт е добре направен,хубаво е че са го озвучили  :)

За второто дано да е вярно,досега се твърдеше че най-точния календар е маянския  ??? Иначе да,правило ми е впечатление сходството  между китайския и прабългарския календар,мен явно за това ме привлича Китай (не само),тъпо е да научаваш повече от други народи за нещо,което там където е създадено не е така добре разпостранено >:( Направо пак обрахме срамотиите...
Тъпо ,но като правило в България ,много рядко ценим това ,което имаме.
Докато, не започнем да се гордеем с националната си принадлежност, а продължаваме да  ближем задниците на чужди култури ,ще има мишоци като американци и други подобни,които  си нямат национални герои и им се налага да си измислят Рамбо и те ще ни обясняват колко сме "незначими" в световната история и колко невероятен е техният РАМБО.
Понякога се чудя, кой ни пробутва ,тези управленски идиоти ,които в стремежа си за лично облагодетелстване променят и историята ни ,а и затъмняват тези неща ,от които можем да се гордеем.
Конкретен пример ми са няколко стихотворения ,които навремето се изучаваха в училище ,а сега ако някъде се изучават ,то е по някаква случайност.

Земя, като една човешка длан...
Но по-голяма ти не си ми нужна.
Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна,
че е от кремък твоят стар Балкан.
...
Земя като една човешка длан...
Но ти за мен си цяло мироздание,
че аз те меря не на разстояние,
а с обич,от която съм пиян!

Георги Джагаров

(не го помествам цялото ,но тази част звучи толкова красиво)

Нашето небе е тъй дълбоко,
нашите звезди са тъй големи
и земята наша е безкрайна,
а се сбира цялата в сърце ми!

Ти ли, моя майчице, направи
тая обич толкова голяма,
че света във нея се побира,
че в света на нея равна няма?

Дора Габе

Който има желание ще ги види в цялият им вид.

Друго,което съм учил и Бог знае ,защо са го променили е Паисиевата "История славянобългарска" 

Гледах я тези дни и ми се строри много слабо звученето на обръщението

"О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?"

пред това:
“О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин…” 

Както и да е "превода" ,но това е още едно от нещата ,които мястото им е в хранилището.

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=15&WorkID=94&Level=2
« Последна редакция: Януари 10, 2009, 06:43:21 pm от ЗЪБОЛЕКАР »

« Отговор #3 -: Януари 10, 2009, 06:53:56 pm »
Понякога се чудя, кой ни пробутва ,тези управленски идиоти ,които в стремежа си за лично облагодетелстване променят и историята ни  ,а и затъмняват тези неща ,от които можем да се гордеем.

Защото историята се пише от победителите.  8)
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

« Отговор #4 -: Януари 10, 2009, 07:43:41 pm »
Понякога се чудя, кой ни пробутва ,тези управленски идиоти ,които в стремежа си за лично облагодетелстване променят и историята ни  ,а и затъмняват тези неща ,от които можем да се гордеем.

Кое ги прави победители или кой ги определя като такива ,а и в какво са победили?  ??? :-\

*

Nebesna

« Отговор #5 -: Януари 10, 2009, 08:12:05 pm »
Всичко е въпрос на реклама и вдигане на много шум. Например Гърците водят много шумни туристически кампании. Хората правят пари от всичко, включително и от история. Чувала съм за реклами на гръцки туристически агенции: "Заповядайте в земята на Орфей!" А ние мълчим за историята си. Не я популяризираме в широкото публично пространство. Сайтовете са хубави, ама да бяха ги превели и на английски поне.

« Отговор #6 -: Януари 10, 2009, 08:22:19 pm »

Кое ги прави победители или кой ги определя като такива ,а и в какво са победили?  ??? :-\

Ми не знам. Кое кара американците да тръбят, че са спечелили втората св. война? Дебаркирали в Кале и немците се разотишли. Така мислят и младежите сега. Защо при честването на 50 години от холокоста, относно спасяването на евреите не споменаха българите, а само датчаните, та трябваше Ж. Желев да им припомня. Въпрос на силните на деня и техния антураж, вероятно.

« Отговор #7 -: Януари 10, 2009, 09:11:29 pm »
Всичко е въпрос на реклама и вдигане на много шум. Например Гърците водят много шумни туристически кампании. Хората правят пари от всичко, включително и от история. Чувала съм за реклами на гръцки туристически агенции: "Заповядайте в земята на Орфей!" А ние мълчим за историята си. Не я популяризираме в широкото публично пространство. Сайтовете са хубави, ама да бяха ги превели и на английски поне.
Флаша за Перперикон го има и на английски и вече съм го пробутал в разни чужди сайтове ;D .
английската версия
http://www.perperikon.bg/flash/index_en.html
« Последна редакция: Януари 10, 2009, 09:16:10 pm от ЗЪБОЛЕКАР »

« Отговор #8 -: Януари 10, 2009, 09:41:11 pm »

Ми не знам. Кое кара американците да тръбят, че са спечелили втората св. война? Дебаркирали в Кале и немците се разотишли. Така мислят и младежите сега. Защо при честването на 50 години от холокоста, относно спасяването на евреите не споменаха българите, а само датчаните, та трябваше Ж. Желев да им припомня. Въпрос на силните на деня и техния антураж, вероятно.
Ще ти кажа, кой е отговора  ;D!

На американците им пълнят главите от ранно детство ,че са най-великата нация в света. Американците не слушат колко са жалки и какви грешки в световен мащаб насират, а когато издрискат някое голямо лайно и мирише та се не трае ,създават от аромата му нова серия парфюм и ни обясняват ,че е хит на пазара.
За разлика от тях, на нас всяка информациона институция ни пълни главите ,че ни порицават,че управлението на държавата ни не го бъде и т.н.
В новинарските емисии по телевизията обръщат по-голямо внимание на това ,какво лошо се е случило в държавата ,а нещата с които можем да се гордеем ги споменават между другото.
Ако става въпрос за някоя чалга певица колко силикон си е набутала в циците и кой си е уголемил пишката ,ще се тиражира  в емисиите до втръсване ,но когато става въпрос за това какво можем да видим за нашата история и да се гордеем с него ,предавания в ограничено количество.
В филмовите продукции се правят простотии от сорта на някаква боза ,която тече по нова или там ,която и да е телевизия , а като става въпрос за нещо ,което да ни кара да се изживяваме като българи от времето ,когато бяше  създаден "На всеки километър" не ми идва на ум за  някоя продукция,която да ме кара да се усещам приятно с това ,че българите са надхитрили някого.
В България ни насаждат психология на пораженци и това е едно от нещата ,които ме дразнят,но да му  е.а    м....а и на управлението  >:(.
« Последна редакция: Януари 10, 2009, 11:42:57 pm от ЗЪБОЛЕКАР »

« Отговор #9 -: Януари 10, 2009, 09:49:44 pm »
В България ни насаждат психология на пораженци и това е едно от нещата ,които ме дразнят,но да му  е.а    м....а и на управлението  >:(.
Ау, колко си ядосан! Не дей така. Учил си богословие. Ти требе да си по-благ от шекера!  ;D  :P

« Отговор #10 -: Януари 10, 2009, 10:15:49 pm »
Ау, колко си ядосан! Не дей така. Учил си богословие. Ти требе да си по-благ от шекера!  ;D  :P
Ядосан съм !Защото тия дни се ровя в разни сайтове ,където чета неща от българи и ме хваща яд ,че познанията им за РОД, РОДИНА,  историяна БЪЛГАРИЯ и писане на кирилица са на нивото на плазмодий, а за това сме виновни всички ,че позволяваме на разни амеби да ни "управляват".
Та, в този ред на мисли, ми се изчерпа всичката благост и шекера ми свърши.
Освен богословие съм учил и история, а и не съм много благ като темперамент що се отнася до националната ми гордост ;D :P.