Здравей Гост

Сравнителна астрология

• 8 Отговора
  • 2361 Прегледи
*

Nebesna

Сравнителна астрология
« -: Януари 13, 2009, 07:37:30 pm »
Сравнителната астрология е дял от астрологията, при който се сравняват по определен признак две и повече натални карти, с цел извличане на общи закономерности.

Чела съм, че между родители и деца се наблюдава следния феномен: Дадена планета е силна (на трон или екзалтация) в натала на майката, а в натала на детето същата планета е в заточение или падение, и обратно. Сякаш природата се старае да компенсира или уравновеси нещата по-скоро по майчина линия. Сравних някои карти и ето какво установих.

Майка ми има Слънце на трон в Лъв, а моето Слънце е в заточение във Водолей.
Аз съм с Юпитер в екзалтация в Рак, мъжът ми на трон в Риби, а дъщеря ни е с Юпитер в заточение в Близнаци.
Аз съм с Меркурий в заточение в Риби, а дъщеря ми има Меркурий на трон в Дева.
Моят Марс е в изгнание във Везни, а на дъщеря ми - на трон в Овен.
Сестра ми има Меркурий в заточение в Риби, а дъщеричката и - на трон в Дева.

Същата закономерност не я забелязвам, сравнявайки картите на бащите с тези на децата. Дори напротив. Силните планети сякаш се унаследяват по-често по бащина линия.

Баща ми има Юпитер в екзалтация в Рак, аз също.
Съпругът ми има Меркурий с екзалтация във Водолей, а на дъщеря ми е на трон в Дева.
Мое познато момиченце има Меркурий в екзалтация във Водолей, също като татко си, а Меркурий на майката е в изгнание в Стрелец.

Това за унаследяването на силните планети по бащина линия все още е мое предположение. Ще ви бъда благодарна, ако погледнете собствените си бази данни. ако някой от вас може да подкрепи или отхвърли тази хипотеза, ще съм ви благодарна.

можем да използваме темата и за извличане надруги закономерности на основата на сравнението и по други признаци. С нетърпение чакам да се включите. Благодаря!

*

Kali

• **
  • 1411
Re: Сравнителна астрология
« Отговор #1 -: Януари 13, 2009, 11:08:24 pm »
И на мен темата ми е интересна и се чудя как така астрологията хем е символен език, а в същото време се откриват такива закономерности. Според мен закономерностите в предаване на доминанти и техните противоположности се срещат  еднакво често  по бащина и майчина линия. Мислех, че от значение е начина, по който родителите изразяват съответната енергия, но може би е по-правилно да се вземе под внимание начина, по-който децата  я приемат.

С мъжа ми имаме следните доминанти в наталите:
Той - Слънце в Лъв
Аз - Венера в Телец и Меркурий в Близнаци.

При първото ни дете и трите планети са в падение/заточение-Слънце във Водолей, Венера в Овен, Меркурий в Риби.
При второто дете и трите са на трон/екзалтация - Слънце в Лъв, Венера във Везни, Меркурий в Дева.

От друга страна аз, майка ми и нейната майка сме с Венера на трон - в Телец и Везни, макар че сме родени в много различни сезони.

Баща ми, майка ми и нейната майка са с Меркурий в падение/заточение-в Риби и Лъв.
С брат ми сме с Меркурий на трон-в Близнаци и Дева.

Баща ми е със силен Марс - в Овен, в опозиция със Сатурн, моят Марс е в Рак, а при първото ми дете пак е силен-в Скорпион и в опозиция със Сатурн. В отношенияни ни с баща ми Марсовите средства не вървят-той просто няма стигане  ;D, така че аз от своя страна дори не съм опитвала да развивам подобни качества. Не знам дали това е правилния начин за разсъждаване, просто мисля на глас.

Семейната динамика се отразява на всички ни, естествено е да има астрологични съответствия.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Nebesna

« Отговор #2 -: Януари 13, 2009, 11:28:50 pm »
Можеш ли да ми напишеш какъв е пола на първото и на второ ти дете.

« Отговор #3 -: Януари 13, 2009, 11:33:35 pm »
Много хубава тема, Небесна  :)
В моето семейство закономерностите са по-скоро "еднаквости".
Аз: Слънце в Дева, Луна в Козирог, стелиум във Везни
Майка ми: Слънце в Козирог, Луна в Дева (в точен съвпад с моето Слънце!), АС Везни
Баща: АС Дева, Луна и Слънце в Козирог...
И двамата ми родители имат Слънца в 4 дом.
Естествено е децата да приличат на родителите си, но понякога прекалената еднаквост води до обратен ефект. Не веднъж съм се очудвала колко общи неща има в моята и на майка ми карти (освен съвпада Слънце-Луна при нас осите ИС и МС са обърнати, само на 3 градуса разлика). Всъщност, признавам си, че майка ми винаги е била и продължава да бъде най-близкия ми човек. Докато с баща ми винаги сме били до известна степен дистанцирани: нищо, че Луните ни са в еднакъв знак..

*

Nebesna

« Отговор #4 -: Януари 14, 2009, 12:42:37 am »
Моят въпрос беше свързан с достойнствата и паденията на планетите и как те се проявяват в поколенията по бащина и по майчина линия. И в този ред на мисли, смятате ли, че момичетата приличат повече на бащите си, а момчетата на майките си.

Момиче (Алекс)                                  Майка                                        Баща
Меркурий в екзалтация във Водолей   Меркурий в заточение в Стрелец       Меркурий в екзалтация във Водолей
Слънце в заточение във Водолей                                                            Слънце в заточение във Водолей
Сатурн на трон във Водолей                                                                    Сатурн в екзалтация във Везни

Момче (Митко)                                   Майка                                       Баща
Меркурий в заточение в Риби           Меркурий в заточение в Стрелец       Меркурий в екзалтация във Водолей
Венера в екзалтация в Риби                                                                  Венера в падение в Овен
Луна в екзалтация в Телец                                                                   Луна в падение в Скорпион
Слънце в екзалтация в Овен                                                                 Слънце в заточение във Водолей

*

Nebesna

« Отговор #5 -: Януари 14, 2009, 12:47:11 am »
В примера който съм посочила момичето като че ли наподобява баща си по достойнства и падения, а момчето се разграничава от баща си, чрез противоположни тенденции. Обратното отношение се наблюдава, спрямо майката.

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #6 -: Януари 14, 2009, 10:05:58 am »
Цитат
И в този ред на мисли, смятате ли, че момичетата приличат повече на бащите си, а момчетата на майките си.

Моите са момчета и външно приличат изцяло на баща си.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

« Отговор #7 -: Януари 14, 2009, 10:11:50 am »
Небесна, какво да кажа в моето семейство връзката

баща - дъщеря

Слънце Скорпи/12     Слънце Телец / 12д
Луна Телец / 6          Луна Скорпи / 6д
и двамата са с Венера на Асц.,
като при бащата в Скорпи в заточение и ретро,
при дъщеря ми Венера Близнаци / Меркурий Телец ,т.е  от взаимната рецепция получава своя трон
и двамата са с Марс във Водолей, баща - 3, дъщеря - 9д.в елевация

майка - дъщеря
 силен Сатурн трон, съответно Водолей- Козирог
силен Марс съвпад с  Уран/Плутон при мен на Асц, 
при нея Марс Водолей/ МС
и двете с Луна  Скорпион /падение/
аз с Венера Скорпион / заточение/ тя със силна Венера

майка - син

огнени Слънца Стрелец/Слънце,Марс Лъв
водни Луни Скорпи/Риби
водни Венери Скорпи / Рак
като аз съм със съвпад Венера/Луна/Нептун
а синът ми е с Луна Риби ,Венера Рак
той Асц. Риби, аз Асц. Дева

Моя Юпитер е синглетон в Телец/ 9, съпругът ми е с Юпитер Рак/9
и двете ни деца са с Юпитер в 12, при синът ми във Водолей, при
дъщеря ми е казими вТелец

дано да съм ти била полезна   :)

Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Niika

• 29
« Отговор #8 -: Януари 14, 2009, 11:53:59 am »
Освен по линията на планета в знак, хороскопите на родител и дете могат да кореспондират и при наличие на сходни аспекти или сходства в достойнствата на планетите например. Меркурий в стрелец се изразява сходно с Меркурий в аспект с Юпитер например. Понякога силните планети при родителя са силни и при детето, но друг път е обратното - и в двата случая е налице зависимост. За моето семейство съм забелязала, че най - изявените планети в хороскопа на баща ми се проявяват по сходен начин и в моя натал, като някои аспекти се дублират.