Здравей Гост

ПРИТЧИ И МЪДРИ МИСЛИ

• 244 Отговора
  • 138235 Прегледи
*

kris

• 2298
  • (:
Re:ПРИТЧИ И МЪДРИ МИСЛИ
« Отговор #120 -: Юли 19, 2011, 05:52:36 am »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 24, 2013, 02:47:42 am от kris »

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #121 -: Юли 19, 2011, 07:55:29 am »
"When I see I am nothing, that is wisdom. When I see I am everything, that is love. My life is a movement between these two."
"There is only life, there is nobody who lives a life."

- Sri Nisargadatta Maharaj

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #122 -: Юли 19, 2011, 08:05:52 am »
"The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts."
- Bertrand Russell

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #123 -: Юли 19, 2011, 02:38:58 pm »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 27, 2013, 09:00:19 pm от kris »

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #124 -: Юли 20, 2011, 08:32:23 pm »
Песимистът вижда само един безкраен тунел. Оптимистът вижда светлината в края на тунела. Реалистът вижда тунела, светлината и идващия влак. А машинистът вижда трима идиоти, седящи на релсите...

*

Fairy

• **
  • 559
  • Позитивна, усмихната и амбициозна :)
    • Познание
« Отговор #125 -: Юли 21, 2011, 01:54:17 am »
Песимистът вижда само един безкраен тунел. Оптимистът вижда светлината в края на тунела. Реалистът вижда тунела, светлината и идващия влак. А машинистът вижда трима идиоти, седящи на релсите...
:85:

днес четох едно от фейса..:
Разговарят две блондинки:
- За какво мечтаеш?
- Мечтая как ще срещна една фея, която ще ми подари сто хиляди долара.
- А защо не милион?
- Милион не е реално.

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #126 -: Юли 21, 2011, 08:19:23 pm »
 ;D

"Образование днес означава да знаеш нещо от всичко, без да разбираш нищо." - Арнолд Шьонберг

*

sunrain

• 6710
Re: ПРИТЧИ И МЪДРИ МИСЛИ
« Отговор #127 -: Август 25, 2011, 12:33:47 pm »
Правете случайни добрини и безсмислено красиви неща.

~
Важно е действието, а не резултатът.
Просто направи, каквото трябва.
Може да не ти е по силите, може да не ти е писано да видиш резултата.
Но това не означава да престанеш да вършиш, каквото трябва.
Може никога да не разбереш какво ще произлезе от стореното от теб.
Но ако бездействаш, нищо няма да се получи.

ГАНДИ
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

abroad

• 2187
« Отговор #128 -: Септември 01, 2011, 09:48:55 pm »
;D

"Образование днес означава да знаеш нещо от всичко, без да разбираш нищо." - Арнолд Шьонберг

;D ;D отдавна наблягам на тази мъдрост, но никой и аз не щем да схванем ;D

Правете случайни добрини и безсмислено красиви неща.

~
Важно е действието, а не резултатът.
Просто направи, каквото трябва.
Може да не ти е по силите, може да не ти е писано да видиш резултата.
Но това не означава да престанеш да вършиш, каквото трябва.
Може никога да не разбереш какво ще произлезе от стореното от теб.
Но ако бездействаш, нищо няма да се получи.

ГАНДИ

:clap:
аз съм за, много съм за, добре че все се намира някой да напомни :blink:

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #129 -: Септември 18, 2011, 10:49:46 pm »
"Вашите деца не са ваши деца. Те са синовете и дъщерите на копнежа на Живота към себе си. Те идват чрез вас, но не са от вас. И макар да са с вас, те не ви принадлежат. Можете да им дадете любовта си, но не и мислите си. Защото те имат свои собствени мисли. Можете да дадете дом на телата им, но не и на душите им. Защото техните души обитават дома на Утре, който вие не можете да посетите, дори в мечтите си."

-- Халил Джубран

*

Asol

• 4140
« Отговор #130 -: Октомври 05, 2011, 08:58:46 am »
"На кучето не му трябват скъпи коли,
големи къщи или дизайнерски дрехи.
Една обелена пръчка, ще свърши отлична работа.
То не се интересува, дали си богат или беден,
хитър или прост,
умен или глупав.
Дай му сърцето си
и то ще ти даде неговото.
За колко хора можете да кажете това ?
Колко хора могат да ви накарат
да се чувствате специални?
Колко хора могат да ви накарат да се
чувствате ... изключителни ?"

от филма "Марли и аз"

*

sunrain

• 6710
« Отговор #131 -: Октомври 18, 2011, 12:02:57 am »
                  Притча за Абсолютно независимата жена

Живеела Абсолютно Независима Жена.
Преди около година станала тя такава - абсолютно независима. С което ужасно се гордеела.

Тя ставала веднага щом звъннел будилника и никога не се излежавала в леглото. Не пиела кафе или чай: тя дълго преодолявала зависимостта си от кофеина. И успяла, като заедно с това изключила от менюто си и всичко сладко, калорично и безполезно. Затова тя сутрин пиела вода и ядяла неподсладена и безсолна овесена каша. Тя се разделила и с приятелките си, защото не искала да бъде зависима от тях. Отнасяла се абсолютно равнодушно към шопинга и никой не можел да я обвини в това, че е способна да загуби ума си заради някакъв лъскав парцал. Да, какъв ти шопинг! Тя и по мъжете не си губела ума. От както прогонила любимия си (за малко да изпадне в зависимост от него) минали много месеци. Казано на кратко, Абсолютно Независимата Жена чувствала, че още съвсем малко и... скоро ще стане Идеалната Жена.

В събота сутринта от към вратата се чул шум. Отворила. Зашеметена от умора, на прага стояла Котка. Жената ахнала, като я видяла:

- Ти?! Но... Как така? Триста и четиридесет километра?!

- Вървях в продължение на година – Котката влязла вкъщи и уморено се облегнала до крака на стола.

- Защо?

- Липсваше ми! – вдигнала очи Котката. – Не мога да живея нито без теб, нито без нашия дом, нито без нашия мъж. Между другото, къде е той?

- Но нали те изоставих при леля на село... Ти не се ли обиди?

- В началото да, - въздъхнала котката. – Но после ти простих. Разбирам те: ти толкова искаше да станеш независима...

- И станах! – гласът на Жената предателски потрепнал.

- Е, поздравления, - прошепнала Котката. – Какво да се прави. Ще си почина ден-два и ще си тръгна обратно.

През нощта Жената изплашено отворила очи – тя винаги се събуждала от някакво непонятно чувство за мъчителна и тъжна празнота в гърдите. Около сърцето й било хладно – сякаш някой бил включил вентилатор вътре в нея. По навик тя протегнала ръка за успокоение – и се натъкнала на топла козинка. Котката леко се размърдала под одеалото, наместила се под ръката и замъркала. Скоро хладният вентилатор в гърдите й изчезнал.

...Минали три дни. Жената се събудила и половин час се излежавала в леглото, след което се запътила към кухнята, предвкусвайки силното кафе с тъмен шоколад. После протегнала ръка към мобилния и задала на своя любим мъж най-важния въпрос: “Къде си?” – и това било поне за стотен път от вчера насам. След това си уговорила среща на кафе с приятелка. И изведнъж видяла Котката, седяща до вратата.

- Пусни ме, моля! – рекла тя.

- Отиваш ли си? – в очите на Жената заблестели сълзи. – Но сега аз не мога без теб!

- Успокой се, - рекла Котката. – Аз просто излизам да се поразходя, скоро ще се върна. Не затваряй вратата, моля те. Независимостта не е отсъствие на зависимост, както ти си мислеше. Това е да знаеш, че вратата е отворена. А също независимостта – това е щастие. От това, че си имаш някой, заради когото си готов да изминеш 347 километра пеша.

И Котката прекрачила прага, ободрително усмихвайки се на Абсолютно Нормалната Жена...

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
« Отговор #132 -: Октомври 25, 2011, 12:48:17 pm »
Купил си човек нова къща. А до него живял завистлив съсед. Ту подхвърлял боклук в двора му, ту друга гадост. Един ден човекът се събудил в добро настроение, излязъл на верандата, а там – ведро с помия. Той взел ведрото, излял помията, измил го и го напълнил с най-хубавите, ябълки от градината си и тръгнал към съседа. Почукал на вратата, а онзи отвътре започнал да злорадства: "Най-накрая успях да го предизвикам!"
Отворил вратата и човекът му подал ведрото с думите:
- Кой с каквото е богат, това и дели с другите!

Нека се замислим за това какво "даваме" на другите като израз на собствената ни същност. Как в общуването проявяваме вътрешното си негодувание и собствената си неудоволетвореност от живота и себе си. Следващия път, когато сте на крачка от проявата на подобен "подарък" спрямо друг човек би било добре да си спомните тази притча... така всички бихме живели в един по-добър свят!

Онлайн терапия, ФБ
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

« Отговор #133 -: Ноември 06, 2011, 06:52:21 pm »
Имало едно време, един баща. Той бил много близък със сина си. Двамата си говорели за всичко, бащата му давал мъдри съвети и го учел как да се справя с живота.
Един ден обаче, бащата се разболял тежко. Усещайки, че краят му е близо, повикал сина си и му казал:

- Сине, аз си отивам от тоя свят и вече няма да можем да си говорим и да се съветваш с мен, както досега. Но в онзи голям дървен сандък съм оставил две кутии за теб – едната синя, а другата червена. Ако се случи така, че в живота ти нещата тръгнат много на зле, отвори синята кутия. А когато нещата ти тръгнат много на добре - отвори червената кутия!

Скоро след това бащата починал, погребали го.
Не се минало много време и работите на сина наистина тръгнали много зле. Тогава той си спомнил за думите на баща си, отишъл до сандъка, взел синята кутия и я отворил.
А там имало... парче пергамент, на което пишело:

" СИНЕ, И ТОВА ЩЕ МИНЕ! "

И действително, не след дълго работите постепено потръгнали.
Всичко се оправило и синът бил истински щастлив. Един ден той отново си спомнил за баща си и за последните му думи. Отишъл пак до големия дървен сандък и взел от там червената кутия. С любопитство надигнал капака и видял, че вътре в нея има подобно парче пергамент. Разгърнал го и прочел написаното:

" СИНЕ, И ТОВА ЩЕ МИНЕ"

* * *

Да,
точно така:
Всичко минава!
И доброто, и лошото...

Затова,
нека в трудни дни да не се отчайваме,
а в моментите на радост и щастие
да не се самозабравяме!

Защото...
"и това ще мине!"

*

venerra

• **
  • 1416
« Отговор #134 -: Ноември 17, 2011, 12:58:08 pm »
„Любовта е волята да разшириш границите на своя “Аз”, с цел да осигуриш своето собствено или нечие чуждо духовно израстване.”

Морган Скот Пек

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #135 -: Ноември 17, 2011, 01:38:46 pm »
„Любовта е волята да разшириш границите на своя “Аз”, с цел да осигуриш своето собствено или нечие чуждо духовно израстване.”

Морган Скот Пек

Процеса винаги е двупосочен...И тук свЪрзването в пряк или не пряк смисъл се губи на фона на израстването...Приемам го като колебание.... ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

sunrain

• 6710
« Отговор #136 -: Ноември 17, 2011, 04:54:08 pm »
Потокът на мисълта има огромна инерция, която лесно може да ви повлече със себе си. Всяка мисъл се преструва на ужасно важна. Тя иска изцяло да погълне съзнанието ви. Ето ви едно ново духовно упражнение: НЕ ВЗИМАЙТЕ МИСЛИТЕ СИ ПРЕКАЛЕНО НАСЕРИОЗНО.

Е. Толе

*

venerra

• **
  • 1416
« Отговор #137 -: Ноември 20, 2011, 11:24:04 pm »
С възрастта желанията изчезват

"С възрастта желанията изчезват" - ми каза мъдрата ми свекърва. Но аз бях на деветнадесет и не и повярвах.

На двадесет и две все още ми се искаше сутрин да виждам рози до леглото с капчици роса по бархетните листенца.

На двадесет и осем все още се опитвах да променя нещо в секса в семейното ложе, установявайки че целувките ми се раждат от инерцията.

На тридесет прекроявах личния си живот. На тридесет и две нарекох дъщеря си Лиза и и купих кукла Барби - мечтата от моето детство.

На тридесет и пет все още се надявах да стана вицепрезидент на банка.

А на тридесет и осем проумях, че мястото на главен счетоводител е подарък от небесата.

На четиридесет и пет получих палто от норка и със сухи устни целунах мъжа си по небръснатата буза.

На четиридесет и шест за пръв път видях Венеция и направих всичко на всичко дванадесет снимки.

На петдесет случайно срещнах любовник с двадесетгодишна давност, погледнах посивялата му и олисяла глава и неловко прикрих дланите си, върху които времето беше сложило своя печат.

Когато станах на петдесет и две отново излязоха на мода ботушите, по които си припадах, когато бях на осемнадесет, но болките в краката не ми позволиха да се изфукам с тях.

На петдесет и четири казах на дъщеря си: "С възрастта желанията изчезват!", но тя не ми повярва.

Диана Балико

*

venerra

• **
  • 1416
« Отговор #138 -: Ноември 21, 2011, 08:26:44 am »
"Ние вече сме онова, което търсим" - Пападжи

« Отговор #139 -: Ноември 21, 2011, 04:50:44 pm »
Една много красива латинска сентенция според мен: Amicus verus cognoscitur amore, more, ore, re - Добрият приятел се познава по любовта, нрава, думите и делата.