Здравей Гост

ПРИТЧИ И МЪДРИ МИСЛИ

• 244 Отговора
  • 138280 Прегледи
Re: ПРИТЧИ И МЪДРИ МИСЛИ
« Отговор #200 -: Август 14, 2013, 09:55:06 pm »
Имало едно време, един баща. Той бил много близък със сина си. Двамата си говорели за всичко, бащата му давал мъдри съвети и го учел как да се справя с трудностите в живота.
Един ден обаче бащата се разболял тежко. Усещайки, че краят му е близо, повикал сина си и му казал:
- Сине, аз си отивам от този свят и вече няма да можем да си говорим и да се съветваш с мен, както досега. Но в онзи голям дървен сандък съм оставил две кутии за теб – едната синя, а другата червена. Ако се случи така, че в живота ти нещата тръгнат много на зле, отвори синята кутия. А когато положението се оправи и всичко стане много добре - отвори червената кутия...
Скоро след това бащата починал, погребали го.
Не се минало много време и работите на сина наистина тръгнали много зле. Тогава той си спомнил за думите на баща си и отишъл до сандъка, взел синята кутия и я отворил. А там имало... навито парче пергамент, на което пишело:

"Сине, и това ще мине..."

И действително, не след дълго работите постепено потръгнали. Всичко се оправило и синът бил истински щастлив. Един ден той отново си спомнил за баща си и за последните му думи. Отишъл пак до големия дървен сандък и взел от там червената кутия. С любопитство надигнал капака и видял, че вътре в нея има подобно парче навит на руло пергамент. Разгърнал го и прочел написаното:

"Сине, и това ще мине..."

*

Rahu

• *
  • 50
  • Братчето ми #
« Отговор #201 -: Август 14, 2013, 10:03:53 pm »
*
« Последна редакция: Август 20, 2013, 10:27:48 pm от Rahu »
**Страхуваш ли се - не го прави**
*Правиш ли го - не се страхувай!!*

« Отговор #202 -: Август 14, 2013, 10:08:04 pm »
Веднъж ученик попитал Учителя:
 - Дълго ли ще чакаме промяна към по-добро?
Учителят се замислил и му отвърнал:
 - Ако чакате, ще е дълго!

:mellow:

*

Rahu

• *
  • 50
  • Братчето ми #
« Отговор #203 -: Август 14, 2013, 10:14:02 pm »
*
« Последна редакция: Август 20, 2013, 10:28:01 pm от Rahu »

« Отговор #204 -: Август 14, 2013, 10:17:50 pm »
Баща и син се сдобили с един кон. На следващия ден тръгнали за някъде си през селото. Бащата казал:

- Сине, качи се ти на коня, а аз ще походя.

Като ги видели, селяните рекли:

- Ей, глей къв син – баща му ходи пеша, а той язди!

На другия ден бащата се качил на коня, а сина ходел. Селяните рекли:

- Бе къв баща бе, детето му ходи пеша, пък той язди!

На третия ден се качили и двамата на коня. Селяните:

- Нямат милост тия, ще уморят добичето!

На четвъртия ден и двамата тръгнали пеша, водейки коня. А селяните:

- Хахаха, глей кви глупаци! Кон имат, пеша ходят! Хахаха…

На следващия ден, от притеснение какво ще направят, конят умрял.

И бащата рекъл на сина:

- Виждаш ли сине, ако слушаш кво говорят хората, ще свършиш като коня !

*

Rahu

• *
  • 50
  • Братчето ми #
« Отговор #205 -: Август 14, 2013, 10:22:16 pm »
*
« Последна редакция: Август 20, 2013, 10:28:17 pm от Rahu »

« Отговор #206 -: Август 14, 2013, 10:28:05 pm »
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си.

*

Rahu

• *
  • 50
  • Братчето ми #
« Отговор #207 -: Август 14, 2013, 10:31:22 pm »
*
« Последна редакция: Август 20, 2013, 10:28:34 pm от Rahu »

« Отговор #208 -: Август 15, 2013, 08:52:47 pm »
Аз: Боже, може ли да те питам нещо?
Бог: Разбира се.
Аз: Обещай, че няма да се ядосваш...
Бог: Обещавам.
Аз: Защо позволи днес да ми се случат толкова много неща?
Бог: Какво имаш в предвид?
Аз: Ами, събудих се късно.
Бог: Да.
Аз: Колата ми запали след цяла вечност.
Бог: Добре.
Аз: На обяд ми объркаха сандвича и трябваше да чакам.
Бог: Хъм.
Аз: По пътя за дома батерията на телефонът ми падна, точно като ми звъннаха.
Бог: Добре.
Аз: И за връх на всичко това, когато се прибрах исках само да си накисна краката в новата ми вана за масаж. Но тя не работеше!!! Днес нищо не беше както трябва! Защо направи това?
Бог: Да видим сега, ангелът на смъртта беше до леглото ти тази сутрин и трябваше да изпратя един от ангелите си да се бие за живота ти. Оставих те да спиш през това време.
Аз (смирено): О-о-о.
Бог: Не позволих колата ти да запали, защото имаше пиян шофьор на твоя път, който щеше да те удари, ако беше излязъл на пътя.
Аз: (засрамен)
Бог: Човекът, който ти направи първия сандвич днес беше болен и Аз не исках да се разболееш и ти, защото знам, че не можеш да си позволиш да отсъстваш от работа.
Аз(смутен): Добре.
Бог: Телефонът ти се развали, защото човекът, който ти се обаждаше щеше да свидетелства фалшиво за твоите думи в този разговор, а Аз не исках дори да говориш с него, за да бъдеш защитен.
Аз (нежно): Ясно, Боже.
Бог: О, и тази вана за масаж, тя щеше да даде на късо и щеше да повреди цялата инсталация в дома ти тази вечер. Не мисля, че искаш да стоиш на тъмно.
Аз: Съжалявам, Боже.
Бог: Не съжалявай, просто се научи да ми се доверяваш … във всичко – в доброто и в лошото.
Аз: Ще ти се доверя.
Бог: И не се съмнявай, че моят план за твоят ден е винаги по-добър от твоя.

*

Rahu

• *
  • 50
  • Братчето ми #
« Отговор #209 -: Август 15, 2013, 09:01:23 pm »
*
« Последна редакция: Август 20, 2013, 10:28:54 pm от Rahu »

« Отговор #210 -: Август 23, 2013, 05:55:32 pm »
Три пеперуди, долитайки до горяща свещ, започнали да разсъждават за природата на огъня. Първата, приближавайки се до пламъка, се върнала и казала:

– Той свети.

Втората долетяла по-близо и, когато се върнала, казала:

– Той изгаря.

Третата, долитайки съвсем близо, влязла в него и не се върнала. Тя научила това, което искала да узнае, но вече не можела да го съобщи.

Получилият знание се лишава от възможността да говори за него, затова знаещият мълчи, а говорещият не знае.

*

Crabby

• **
  • 1460
  • I will carry your world
« Отговор #211 -: Август 27, 2013, 11:29:10 am »
Кой защо и как живее?

Отивам да си купя кафе. Пред мен човечец, леко потрепващ, леко прегърбен, около 70-годишен или толкова изглеждащ. Изсипва от шепата си стотинки и тихо казва: „Едно кафе.” Продавачката изсумтява, броейки ги: „По-жълти нямате ли? Освен това 2 стотинки не ви достигат.” Човекът си ги прибира обратно и понечва да тръгне. „Не ви ли е срам?” – изкрещявам на продавачката - „Аз ще платя кафето”.
Поканих човекът на масичката, подадох му кафето и седнах до него. Стори ми се разстроен. Той ми благодари и изсипа шепата стотинки пред мен. Каза: „Вземете ги. Нека Господ ви дава здраве и дано винаги да имате да давате!” Понечих да му кажа, че и само 2 стотинки да имам – пак ще ги дам, но замълчах. Вгледах се в топлите му очи и още педи да попитам каквото и да било, той започна да разказва: „Клошар съм. Не ме е срам. Не исках да излъжа продавачката. Не бях преброил правилно. Не винаги съм бил клошар. Бях пианист. Много пътувах. Имах всичко. Имах пари. Никога не ми беше хрумнало, че ще остарея, че животът ми ще се преобърне. Пострадах при катастрофа. Вече не можех да свиря и животът ми тръгна назад. Взех пенсия по болест, работех където каквото мога. Семейство и деца нямам. Сега съм с малка пенсия. Тя никога за нищо не ми стига. Много обичам животните и един ден до една кофа за боклук стоеше едно гладно куче. Не беше от квартала. Огледах се, почудих се какво да му дам. Пари нямах да му купя. Без да се осъзная как, надникнах в кофата за да му потърся нещо за ядене. Намерих един хляб. Толкова ме беше срам от минаващите хора, но погледът на гладното куче впит в мен ме отрезви. Извадих хляба, взех една филия и му дадох. То го налапа сякаш никога не е яло. Започнах да му чупя, за да яде по-бавно. Паднаха няколко трохи и веднага долетяха гладни гълъби. Започнах да храня и тях. Изведнъж осъзнах, колко ми е леко на сърцето и колко съм щастлив, че все пак успях да ги нахраня. На другата сутрин, кучето седеше до кофата и гледаше към блока ми. Но аз бях подготвен. Носех хляб, натопен в манджа от вкъщи. Нещо в сърцето ми се беше преобърнало. Започнах да забелязвам всички гладни животни в квартала ми. Преди ги подминавах без да се замислям. Реших, че няма нищо лошо да търся в кофите храна. Реших, че в името на животните не ме е срам. Така започнаха да минават дните ми. Сутрин излизах, набавях храна от кофите и ходех да храня животните. Верният пазач до кофата за боклук, онзи първият дето нахраних, го прибрах в къщи. Той ме научи, че животът не свършва с парите. Така станах клошар. Освен храна, събирам вестници, кутии и ги връщам. Припечелвам стотинки и заедно с моята пенсия се оправяме някак си с моя верен другар!” Усмивка озари лицето му, усмивка искрена и топла, такава, каквато не съм виждала в нито един богаташ. Очите ми се напълниха със сълзи. „Вие току що ми предадохте урок от живота, господине! Благодаря Ви! Нека кафето е от мен!” – казах. А той отвърна: „Благодаря, че ме изслушахте госпожо! Благодаря за кафето и знайте – Животът е Чудо! Струва си да се живее!”.

I wish I could leave this behind,
fly free like the air would do,
burn like the fire would do,
feel stable like the earth would do,
but at the end of the day I know I am made to do differently,
I am made to be like the water...
feel like the water and love like the water...

*

Enigma

• **
  • 1077
  • http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://hotnews.
« Отговор #212 -: Август 27, 2013, 12:47:37 pm »
много хубаво, Крабче! :25:

« Отговор #213 -: Септември 09, 2013, 09:30:32 pm »
"Истинският мъж е като любимата ти блуза в разхвърлян гардероб. Знаеш, че е някъде там, но никога не можеш да я откриеш, когато ти трябва. През ръцете ти минават десетки дрехи. Със съдържание на памук, което не отговаря на сезона, и цвят, който не отива на косата ти. Сигурна си, че няма да ти стоят добре, но ги пробваш. За всеки случай.

Първо навличаш на себе си любовта на обсебващия мъж, който ти поднася на тепсия своя свят и твоя свят, и всеки свят, който пожелаеш. Върти полукълбата им на върха на пръстите си и ако го накараш да изпълни пирует, а после да пикира в шпагат с тях, ще го направи. Без да ги изпусне. Но винаги е в грешка.

След това попадаш на самоцелния любовник, който старателно изписва женски имена така, както затворникът дълбае резките на дните си над леглото. Оставяш го, а той оставя няколко драскотини по теб, които дъждът заличава. Още на следващия ден. После обуваш ботушите на самовлюбения мъж, докато той се наслаждава на образа си в огледалото. И преценява дали цветът на косата ти подхожда на неговите очи, а статуса на фамилията ти на неговия имидж. Докато накрая те убеди, че всъщност предпочиташ да си боса.

Истинският мъж не те убеждава в нищо. Не пречи и не настоява. Той се появява точно когато най-малко го очакваш. С аромат на праскови, дъжд и ванилова торта изниква пред теб ненадейно. Не мисли да остава. Но и не бърза да си тръгне. Влиза в твоя свят незабелязано, като цигарена струйка дим в заведение. Прекосява те на пръсти, без да бърза, а движенията му са точни и право в целта. Като прецизно програмирана машина.

Истинският мъж няма лице. Защото няма значение как изглежда. Той има характер и принципи, опънати като струните на цигулка Страдивариус. Различава се от всички останали по това, че ще те промени изцяло. Ще пренареди целия ти душевен пъзел. Ще те накара да летиш, пълзиш, да влизаш и излизаш от гроба, да гледаш с очите на гладно бездомно куче. И да го правиш с много любов. Истинският мъж няма да изпълни твоите желания. Дори точно обратното. Заради него ще отидеш на планина, дори да мразиш снега. Ще караш сърф, дори да не можеш. Ще пиеш уиски на големи глътки, макар че предпочиташ ром, и ще преглъщаш натрапчивия малц с усмивка. Той ще те накара да си ревнива, ако не си. Да прегледаш пощата му, въпреки че никога не би го направила преди него. Да се мразиш. Да следиш камбаните в гласа му и по тях да отгатваш цветовете на настроенията му. Ще те превръща от озверяло животно в безобидна буболечка - за секунди. С думи или действия. Или с липсата на такива. Заради него ще бъдеш мила, нежна, бясна, слаба. Ще те прекрои и ще те направи чисто нова. За да те постави внимателно в кутийка с етикет и никога повече да не я отвори. Неговата цел не е страданието. Сълзите няма да помогнат, защото не обича да те вижда слаба. Той иска да стигнете докрай във всичко. Да докоснете ръба с върха на обувките си и да опъвате границите на възможностите си, сякаш играете на ластик. Ако успееш да издържиш теста, ще можеш да го задържиш до себе си. За още ден. Или седмица. Няма как да знаеш. Единственото, в което си сигурна, е, че скуката никога няма да се намърда между вас. Защото в момента, в който тя дойде, той ще си отиде. Но не при друга жена. Истинският мъж избира дълго и бавно. Той е колекционер на скъпи картини. Никога не държи на количеството. Защото е сигурен, че във време, когато можеш да легнеш с някого, без да знаеш името му, е много по-ценно да откажеш, отколкото да се възползваш. И защото неговата цел е играта с достоен противник, а не лесната победа. В сблъсъка с истинския мъж порастваш с десет години за една. Битката винаги е неравностойна, защото, докато ти влагаш цялото си сърце, твоят противник влага острия си като върха на игла мозък. Той се появява и те учи, че любовта без болка е като виенско колело без задвижващ механизъм. Когато предаде своите уроци, той си тръгва. Задължително. По начина, по който се е появил – като струйка дим, която се разтваря във въздуха. Това, което ти оставя, е любов към играта и желание за още. От същото. Както и убеждението, че истинският мъж не е ниска топка. И няма как да го хванеш, без да промениш походката си."

Цвета Стоева - "Мъже"

« Отговор #214 -: Септември 29, 2013, 09:50:42 pm »
"Някога много отдавна Дяволът се разхождал по върха на Планината. Там той видял Ангел, в образа на прекрасна белокрила девойка. Ангелът бил толкова красив, че Дяволът се влюбил в него от пръв поглед. Ангелът, който дотогава не бил виждал Зло, удивено погледнал Дявола и попитал:

-Къде са ти крилата?

-Аз нямам крила - отвърнал Дяволът.

-А нимба (ореол)?

-И това нямам.

-А какво имаш?

-Имам сърце!-казал Дяволът.- И искам да ти го подаря.

-Но защо?-изненадал се Ангелът.

-Защото те обичам, а този, който обича, може да подари не само сърцето, а и душата си.

Тогава Ангелът се замислил и попитал:

-А готов ли си да умреш заради мен?

-Готов съм да пожертвам заради теб безсмъртието си!-отвърнал Дяволът.

Ангелът смутено погледнал Дявола и казал:

-Мога да пожертвам за любимия крилата си.Тогава Дяволът извадил сърцето си от гърдите и го подал на Ангела:

-Вземи го, твое е! А Ангелът приемайки сърцето на Дявола, откършил крилете си и те паднали на земята. Пухът от тях се разлетял във въздуха и смесвайки се с падащите снежинки, се слял с виелицата. Топлината от сърцето на Дявола разтопила снежинките и ги превърнала в мъгла на върха на Планината. Сърцето горяло в тъмната нощна мъгла като огромен огън. Оттогава се появило поверие, че всеки човек, който се изкачи на върха на Планината в нощ на пълнолуние, вижда мистичен огън, до който не може да достигне, а може единствено да наблюдава в мъглата.

-Коя си сега, без крила? - попитал Дяволът Ангела.

-Аз... съм човек - скромно казал Ангелът.

-Тогава искам да те взема с мен в Ада, за да бъдем завинаги заедно!

-Съгласна съм, но позволи ми преди това да се простя с хората, които живеят под моята Планина. Толкова често им помагах с реколтата, лекувах децата им, спасявах от болести и възрастните, че много ги обикнах...

-Добре - казал Дяволът - може ли да дойда с теб?

-Не, - казал Ангелът - когато те видят, хората ще се уплашат и ще се разбягат. Ще ида сама.Ангелът се спуснал в подножието на планината и се отправил към селото. Хората боязливо гледали странната девойка в белоснежни одежди.

-Коя си ти?

-Аз съм Ангел - отвърнала девойката. Отлитам от вас и дойдох да се сбогувам.

-Не ти вярваме! Ангели не съществуват.

-Но как така?

-Ти не си Ангел. Нямаш крила.

-Но аз бях! Не помните ли как ви помагах по време на суша, довеждайки дъжда?

-Не е вярно. Дъждът идваше сам.

-Не помните ли как лекувах децата ви, когато боледуваха?

-Не е вярно. Изцеляваха ги лекарствените треви.

-Не помните ли как събирах влюбените сърца, които се стесняваха да разкрият един друг чувствата си?

-Не е вярно. Хората сами съединяват сърцата си.

-Значи не ми вярвате? - разплакал се Ангелът.

-Не само че не ти вярваме, а смятаме, че си вещица.

-Но защо? Аз ви носих само добро!

-Не ни трябва твоето Добро! Ние сами знаем какво е Добро и какво Зло. Ти си вещица, дошла тук, за да ни изкушава... Пребили я с камъни, до смърт. Дяволът, виждайки това, се спуснал от върха на Планината в селото. Но било вече късно.Ангелът умрял в ръцете му.

-Защо я убихте? - изригнал гневът му.

-Тя беше вещица!

-Но нима тя не ви каза, че е Ангел небесен?

-Каза ни, но ние не и повярвахме.

-Тогава ще ви се наложи да повярвате, че аз съм Дявола! - разгневено изкрещял той, ридаейки над тялото на убитата девойка. На него хората повярвали, защото той поразил селото с камъни, падащи от небесата, а жителите му с мълнии.После взел на ръце убитото момиче и се изкачил на върха на Планината. Сърцето и не биело. Той я положил под мистичния огън, който виждат пътниците на върха в нощи на пълнолуние. Сложил в ръцете и дяволското си сърце и я покрил с ангелския пух.

И днес Ангелът лежи на върха на Планината, а Дяволът ходи на гроба му и с часове плаче над него, защото Злото може да обикне Доброто, както и Доброто може да обикне Злото, защото едното не може без другото, а Любовта е тази, която обединява тези две понятия и само Любовта е вечна като Бог или Дявол..."

« Отговор #215 -: Октомври 09, 2013, 08:42:31 pm »
Курабийки от глина /индийска притча/

Веднъж една жена отишла при своя духовен наставник с проблем – отношенията с мъжа и не вървели. След като я изслушал, браминът извикал собствената си жена:
- Какво искаш? - попитала тя, влизайки в стаята.
- Иди и донеси малко глина.
- Добре, - казала тя и скоро на поднос донесла парче прясна глина. - Нещо друго?
- Да. Сега я смеси с разтопено масло.
- Добре. - казала жената и направила това, което искал мъжа и. Нещо друго? - отново попитала тя.
- Сега направи от това курабийки и ги изпечи.
Жената мълчаливо кимнала с глава и се отдалечила. След известно време влязла отново, носейки върху поднос горещи глинени курабийки.
- Сега какво да правя с това? - попитала тя.
- Какво може да се прави с това?! Изхвърли ги, разбира се! Това е глина!..
Когато съпругата му си тръгнала, браминът попитал гостенката си:
- Ти, какво щеше да направиш, ако съпругът ти беше поискал това от теб?
Жената била в шок:
- Аз, вероятно, бих обърнала този поднос върху главата му!
- Ето, в това е проблемът ти. - казал наставникът.
- Но, как е възможно това?! Как може да се гавриш с жена си?! - възмущавала се жената.
Браминът отново повикал жена си и я попитал:
- Мислеше ли, че издевателствувам над тебе?
- Не, - отговорила жена му. - Но ми беше много любопитно, защо ме караш да правя всичко това. Канех се да те попитам, когато се освободиш.

« Отговор #216 -: Октомври 18, 2013, 12:00:50 am »
Силните жени са като птици, често те се реят в самота.

Любов даряват, но любов не просят.

Оглеждат се в очите им звезди.

В сърцата женски, мъжка сила носят.

Следи оставят дето са били.

Сами притихват вечер, уморени от дългата заблуда на деня.

Леглата им са празни и студени, но пълен с нежна обич е сънят.

« Отговор #217 -: Ноември 04, 2013, 11:50:45 pm »
“Довери се на този, който може да види три неща в теб:

Тъгата зад усмивката ти!
 Любовта зад гнева ти!
 И смисъла зад мълчанието ти!

~ Шекспир

*

Lillie

• 30532
« Отговор #218 -: Ноември 06, 2013, 08:31:54 pm »
Цитат

Има четири неща, които не могат да се върнат:

-   хвърлен камък
-   изречена дума
-   пропусната възможност
-   изтекло време

от Internet
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #219 -: Ноември 13, 2013, 11:40:43 pm »
Забелязали ли сте, че има основно два вида хора по света? Точно за тях искам да Ви разкажа днес. Има някои основни черти, по които те се различават. Ето какво мисля аз за тях:

Първите ги наричам супер звезди. Точно както техните небесни колеги, те излъчват топлина, любов и позитивна енергия. Можете да ги разпознаете по следните признаци:

Те са позитивни;
Те общуват добре с околните хора;
Лесно се усмихват и се смеят;
Приемат комплиментите с благодарност;
Насърчават и помагат на хората около тях:
Имат ясни цели и се наслаждават на пътя към постигането им;
Те са проактивни.

Другите са им пълна противоположност. Тях наричам черни дупки. Това са хора, които изсмукват живота и светлината от всичко и всеки около тях. Можете да ги разпознаете по притежанието на следните отличителни черти:

Те като цяло имат негативна визия за света;
Редовно критикуват другите хора;
Винаги знаят защо плановете на другите хора няма да се осъществят;
Рядко се усмихват или смеят, освен ако не се присмиват на някой друг;
Често нямат ясни цели и вместо това, просто живеят ден за ден.
Вероятно познавате хора, които попадат и в двете категории, но както всичко реално в живота и тези определения не са напълно изчерпателни.

В истински живот, всички ние сме способни да бъдем както супер звезди, така и черни дупки, в зависимост от това, какво си мислим и как се чувстваме в даден момент.

Затова, вгледайте се в себе си, помислете как си взаимодействате с другите хора около Вас. Най-хубавото нещо на това е, че Ви се изяснява как действате е, че винаги имате избор как да го направите при всякакви обстоятелства. Вие избирате какви да бъдете всеки ден!

И накрая, един въпрос: супер звезди ли сте или черни дупки?

д-р Антъни Фернандо