Здравей Гост

ПРИТЧИ И МЪДРИ МИСЛИ

• 244 Отговора
  • 138175 Прегледи
*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
Re: ПРИТЧИ И МЪДРИ МИСЛИ
« Отговор #220 -: Декември 06, 2013, 08:08:48 pm »
" Много хора си мислят, че за промяната е нужно много време. Не е така. Промяната идва за миг! Тя е внезапна! Може да ти отнеме много време да решиш да се промениш, но самата промяна се случва само с един удар на сърцето."

Анди Андрюс - "Проницателят"
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

*

venerra

• **
  • 1416
« Отговор #221 -: Декември 16, 2013, 09:55:17 pm »
Дете, заобиколенo от критика се научава да обвинява и да е недоволно;
Дете, заобиколено от подигравки се научава да бъде подозрително ;
Дете заобиколено от враждебност се научава да се защитава непрекъснато ;
Дете, заобиколено от гняв се научава да причинява болка ;
Дете, заобиколено от незаинтересованост се научава да не чува другите;
Дете, заобиколено от измама се научава на прикритост ;
Дете, заобиколено от срам се научава да чувства вина ;

Дете, заобиколено от уважение на границите се научава на самостоятелност ;
Дете, заобиколено от приемане се научава на търпение;
Дете, заобиколено от подкрепа се научава на увереност ;
Дете, заобиколено от честност се научава на откритост;
Дете, заобиколено от сигурност се научава на доверие ;
Дете, заобиколено от любов се научава да дава;
Дете, заобиколено от свобода на избор се научава на отговорност;

Дж. Холис

« Отговор #222 -: Декември 16, 2013, 09:57:34 pm »
Дете, заобиколенo от критика се научава да обвинява и да е недоволно;
Дете, заобиколено от подигравки се научава да бъде подозрително ;
Дете заобиколено от враждебност се научава да се защитава непрекъснато ;
Дете, заобиколено от гняв се научава да причинява болка ;
Дете, заобиколено от незаинтересованост се научава да не чува другите;
Дете, заобиколено от измама се научава на прикритост ;
Дете, заобиколено от срам се научава да чувства вина ;

Дете, заобиколено от уважение на границите се научава на самостоятелност ;
Дете, заобиколено от приемане се научава на търпение;
Дете, заобиколено от подкрепа се научава на увереност ;
Дете, заобиколено от честност се научава на откритост;
Дете, заобиколено от сигурност се научава на доверие ;
Дете, заобиколено от любов се научава да дава;
Дете, заобиколено от свобода на избор се научава на отговорност;

Дж. Холис

:08: :08: :08:

« Отговор #223 -: Декември 18, 2013, 12:53:17 am »
Ако отвориш сърцето си - ще дойде Любов, Ако пуснеш миналото - болката ще си отиде, Ако преодолееш страховете си - животът ще ти направи подарък, Ако обикнеш себе си - ще обикнеш всички. Ако кажеш "благодаря" на сърцето си - радост ще имаш, Ако благословиш това, което те заобикаля - ще усетиш неповторима лекота в душата, Ако простиш, на онова което ти е донесло болка - ще изпиташ вътрешен мир. Ако не си припрян в делата си - вече си успял, Ако си готов да откриеш "звезда" - вече си я намерил, Ако си познал себе си - познал си цяла Вселена, Ако си приел себе си - приел си Живота в неговата цялост. Ако си се доверил на Живота – ти си в мъдри, любящи ръце, Ако знаеш, че Живота е този, който те води - ти си вече победител, Ако уважаваш себе си - ще бъдеш във връзка със съвършенството в теб, Ако вярваш в себе си - Животът ще те подкрепи. Ключът е в теб самия. И ти носиш пълна отговорност пред себе си и Живота. Ти си причината и следствието. И изборът винаги е бил до теб." Мъдрост от Тибет

« Отговор #224 -: Декември 19, 2013, 01:53:52 pm »
- Ало, здравейте! Мога ли да говоря с Бог? - Здравейте! Свързвам Ви! - Здравей, Душа моя! Внимателно те слушам! - Господи, идва Нова Година! Моля те, изпълни желанията ми! - Разбира се, скъпа, каквото поискаш! Но първо говори с отдела за изпълнени желания: опитай се да разбереш, какви грешки си допуснала предишните пъти! … Метален глас в слушалката: «Изчакайте, моля, сега ще ви свържем с оператора от отдел желания» ... … Чакам… - Приветствам Ви! Какво бихте желали да разберете? - Здравейте! При вас ме прати Господ и каза, че, преди да си поръчам нови желания, би било добре да изслушам предишните си. - Ясно, момент...А, ето! Всички желания на душата. Слушате ли ли ме? - Да, внимателно. - Започвам с миналата година: 1) Омръзна ми тази работа! (изпълнено: работата омръзнала!) 2) Мъжът ми не ми обръща внимание! (изпълнено: не обръща! ) 3) Ох, да имах малко пари! (изпълнено: пари - малко!) 4) Приятелките ми са тъпи! (изпълнено: те са тъпи!) 5) Да имах поне някакво апартаментче! (изпълнено: на 10-я /последен/ етаж, с течащ покрив. Помоли за „някакво”!) 6) Да имах някаква малка количка! (изпълнено: получи «Трабант») 7) Ох, поне през отпуската си да отида някъде (изпълнено: при свекървата - имала нужда от работна ръка за лозето) Как може никой да не ми подарява цветя! (изпълнено: не подаряват!) ... Да продължавам ли? Тук има за четене, примерно, за една година! - Не, не, разбрах всичко!!! Свържете ме с Твореца! - Господи, всичко разбрах!! Ще внимавам за всяка своя мисъл, дори най-мъничката!! Моля Те да ми изпращаш винаги позитивни мисли! Моля те да ми помогнеш да разбера, че ти винаги изпълняваш всичко така, както си го поискаме! А сега искам да помисля, както трябва. Може ли да се обадя по-късно? … Смях в слушалката… - Разбира се, скъпа!? Когато искаш!

« Отговор #225 -: Декември 20, 2013, 04:17:25 pm »
Винаги съм бил сдържан, през целият ми съзнателен живот не съм давал израз на нито едно чувство или емоция. Но за мое съжаление съдбата имаше други планове за мен, срещна ме с едно прекрасно момиче, което беше моя абсолютна противоположност. Тя даваше гласност на всичките си емоции, тъжна, радостна, щастлива, весела, забавна... А аз.. не знам.. аз си бях аз.. особен, сдържан, вглъбен в себе си, всичко което изпитвах... си беше за мен. Защо другите да знаят как се чувствам?! Това си е моят живот и те нямат работа в него.
-Да, така разсъждавах! Здраво стъпил на земята... или поне така мислех.
Несъзнателно се влюбих в нея, бях учуден.. тази странница, различна от всяка моя представа за жена ме завладя. Първоначално го намирах за забавно, но после.. превърна се сякаш във въже което ме стиска все по-здраво за шията. Не можех да дишам.. На където и да се обърна тя беше там.. Късни мъчителни телефонни разговори, среднощни скандали, безсъние, постоянно досаждане. Така виждах нещата.. За нея това било любовта, „..да бъдем неразделни, да говорим, да споделяме“, сякаш бих могъл да издържа.. Та, кой нормален човек би се подложил на това самомъчение доброволно, трябва да е луд мазохист!
След известно време и казах,че или трябва да се промени или се разделяме. Вече бях на ръба, трябваше да бъда краен, не виждах смисъл.. Такава досада е.. Намирах причина, извинение или каквото и да е там, за да не и звъня, беше ми дотегнало.. Все слушах колко ме обича или колко и липсвам.. а как искала да ме види... Глупости! Искаше ми се да и кажа „Момиче порасни.. не всичко е любов, не всичко е цветя и рози“.
И все пак тя взе решение да се промени.. Телефона спря да звъни, не я чувах, не я виждах... не пишеше... Сякаш камък падна от сърцето ми. След няколко дни започнах да усещам липса. Необяснимо.. гледах телефона, нямам пропуснат разговор, няма глупаво съобщение, вечер нямаше „Лека нощ“ или „Обичам те“... Нима ми липсваше... нима се бях уплашиш?! Започнах да се замислям, тя ми даде така жадуваната свобода, обаче с цената на какво.. Да загубя нея?! Струваше ли си?! В главата ми нахлуваха различни мисли, празното пространство в леглото ми и немият телефон допринасяха за това.. Разбрах, че я искам, че искам глупавите и съобщения и тъпите разговори, исках нея единствената жена, която си позволих да обичам с цялото си сърце..
И все пак... "Внимавай какво си пожелаваш.."

*

samoella

• **
  • 639
  • И след най-тъмната нощ настъпва утро....
« Отговор #226 -: Декември 20, 2013, 06:17:28 pm »
ХОРАТА СА КАТО ВЪГЛЕНИ-АКО НЕ ТЕ ОПАРЯТ, ЩЕ ТЕ ОЧЕРНЯТ!!!
ВЧЕРА Е ИСТОРИЯ
УТРЕ Е МИСТЕРИЯ
ДНЕС Е ПОДАРЪК

*

mail

• *
  • 233
« Отговор #227 -: Декември 27, 2013, 03:03:42 pm »
-Умът и любовта са от различно тесто- каза ми той.- Умът привързва човека и не се излага на никакви опастности, докато любовта разплита всички възли и излага на опастност всичко. Умът винаги е предпазлив и съветва: "Пази се от прекалено въодушевление", докато любовта казва: " О, карай! Престраши се!". Умът не се прекършва лесно, докато любовта може в миг да се превърне в отломъци. Но именно сред развалините са скрити съкровища. Едно разбито сърце крие в себе си несметни богатства."
ЕЛИФ ШАФАК
:sun: :sa::moo: :ta:  :mer: :sa: :ven:  :sa: :mar:  :ge: :jup: :le: :sat: :cp: :plu: :sc: :ura: :cp: :nep: :cp: :chi: :ca:

« Отговор #228 -: Януари 02, 2014, 12:56:55 am »
   ;) ;) ;) ;) ;)

*

venerra

• **
  • 1416
« Отговор #229 -: Януари 02, 2014, 09:45:54 pm »
За страха от неизвестността

Някога, в едно кралство, мъж извършил престъпление. Хванали го и го отвели при краля на съд. Наказанието, предвидено за такова престъпление било смърт, но кралят предложил на нещастника да избере: бесилото, или да провери какво има зад една голяма, тайнствена, черна, желязна врата в подземията на двореца.

Помислил престъпникът и избрал бесилото. Когато му надянали примката на врата, той изведнъж казал:

- Ваше Височество, стана ми любопитно, какво все пак има зад тази врата?.

Кралят се усмихнал загадъчно:

- Много странно, но досега все така се получава… Предлагам на всеки, запътил се към смъртта, този избор и всеки избира бесилото.

- Но, какво все пак има зад тази врата? Така или иначе на никого няма да кажа… – настоявал престъпникът, сочейки примката на шията си.

Помълчал кралят и накрая отвърнал:

- Там е свободата! Но, хората толкова се страхуват от неизвестността, че предпочитат въжето пред нея!

« Отговор #230 -: Януари 05, 2014, 11:20:07 pm »
- Смяташ ли, че красотата ще спаси света?
- Да. Но не красотата на 'Мис Свят'. Ами тази по лицето на майка, която преди секунди е родила детето си. Усмивката на дете, осиновено от добри хора. Уличното изкуство. Картината в Градската Галерия, която промени мирогледа ти. Мъркането на котката ти. Чаша чай в дъждовен ден. Танцуване под дъжда. Нощните разходки. Играта на слънчевите лъчи по листата на дърветата, стигащи до земята, обрисуващи 'зайчета'.(слънчеви петна) Красивото момиче в парка, което ти се усмихна. Добродушното момче от последния етаж, което ти помогна, когато си беше изгубил ключа. Старите снимки на семейството ти. Кучето, което спаси възрастен човек от удавяне. Когато подариш старите си дрехи на дом за сираци. Когато купиш закуска и чай на бездомника на ъгъла. Когато целунеш и прегърнеш баба си и дядо си. Когато поглеждайки в една локва виждаш толкова много цветове. Когато капките роса по тревата ти дават надежда. Когато се събудиш по-рано, за да гледаш изгрева и вдишаш свежестта на утринния, хладен въздух. Когато помогнеш на приятел да се изправи, когато няма сили да стои на краката си (сложете тук и пряк, и метафоричен смисъл.) Когато някой хване ръката ти и се закълне във всичко свято за него, че няма да те предаде. Когато направиш същото за него. Когато някой просто те прегърне, без да те разпитва и съди. Когато някой те разбира. Когато ти разбираш.

« Отговор #231 -: Януари 07, 2014, 05:30:38 pm »
НЕ! Не е изгубил номера ти! Не, не го е изтрил по погрешка. Не, не е твърде зает и да няма време да набере телефона или да ти прати смс. Не, не е попаднал в черна дупка без обхват. И не, не е в твърде голяма депресия от предната си връзка, в емоционална дупка, страх от обвързване.. БЛА,БЛА,БЛА.. Още лъжи има ли? По дяволите, ако иска да те намери светът ще обърне, ще рови в указателя (нищо, че има 23 жени с твоето име), ще пита приятели, ще чака всеки ден там, където те е видял за първи път с надеждата да те види отново. Ще си спомни всяка дума къде ходиш, за да провери. ДА! Ще тича след теб! Всичко друго са оправдания на нежеланието. Ако не те вижда със седмици .. не е, защото е зает, а защото просто не иска. Ако не ти се обажда с дни, то е защото не иска и няма нужда! Няма да помогне да го питате какво има към вас. Любовта не се пита "любов ли си?". Тя просто си е там. Тя има желанието да се бори с всичко и всички. Има силата да премести планини и няма да брои кой е наред да се обажда. То просто ще се случва, няма да се съмнявате и ще го знаете.

« Отговор #232 -: Януари 10, 2014, 09:23:33 pm »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #233 -: Януари 26, 2014, 05:22:30 pm »
Дайте на човек това, което му е необходимо,
и той ще поиска удобства.

Осигурете му удобства, той ще се стреми към разкоша.

Обсипете го с разкош, той ще започне да въздиша по изисканото.

Позволете му да получи изисканото, той ще бленува за безумства.

Дарете му всичко, което поиска,
той ще се оплаква, че са го излъгали и че е получил не това, което е искал.

Ърнест Хемингуей

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #234 -: Януари 27, 2014, 03:12:25 pm »
На кого да разкажа

гарите са видели повече
искрени целувки, отколкото ритуалните зали

А стените на болниците са чули
повече искрени молитви, отколкото тез в църквите...."

*

Lillie

• 30532
« Отговор #235 -: Януари 27, 2014, 03:29:24 pm »
гарите са видели повече
искрени целувки, отколкото ритуалните зали                                                                 

Без майтап - едната ми колежка получи обяснение в любов от сегашния си съпруг на жп гара, тогава са били студенти в Шумен и са пътували заедно до Варна.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #236 -: Февруари 02, 2014, 12:10:17 pm »
Едно бедно момче продавало дрехи от врата на врата, за да плати за своето образование. Един ден то видяло, че има само 10 цента в джоба си. То било гладно и решило да помоли за малко храна в следващата къща, до която стигне.
Гладът му обаче изчезнал, щом зърнал красивата млада жена, която му отворила вратата. И вместо за храна, той помолил за чаша вода.
Жената видяла, че момчето било много гладно и вместо вода му донесла огромна чаша с мляко. То я изпило много бавно и после попитало:
- Колко ви дължа?
- Нищо не ми дължите. - отвърнала тя. - Моята майка ни учеше да не приемаме нищо в замяна на проявената доброта.
- Тогава ви благодаря от цялото си сърце! - отговорило момчето.
Когато Хауърд Кели напуснал къщата, той не само се чувствал физически по-добре, но и възвърнал вярата си в Бог, която почти никога не го била напускала.
Години по-късно, същата млада жена се разболяла много тежко. Местните лекари били объркани и изпратили младата жена в голям град, където смятали, че специалистите ще могат да диагностицират това рядко заболяване.
Д-р Хауърд Кели бил повикан за консултант. Когато той чул името на града, в който тя живеела, един спомен изплувал пред очите му. Той станал и отишъл в нейната стая. Влизайки там, той мигновено я разпознал. Върнал се в стаята за консултации решен да направи всичко по силите си, за да й спаси живота. От този ден нататък, той обръщал специално внимание на този случай. След дълга битка, войната най-накрая била спечелена.
Д-р Кели бил дал инструкции болничната сметка да му бъде изпратена за одобрение. Когато получил фактурата, той я прегледал, написал нещо в полето и я изпратил в нейната стая.
Отваряйки плика, тя си мислела, че вътре ще намери фактура, която ще изплаща до края на дните си. Когато най-накрая отворила плика, нещо привлякло вниманието и върху полето на фактурата. Тя прочела следните думи:
Платено изцяло с чаша мляко: Д-р Хауърд Кели.
Радостни сълзи изпълнили очите и сърцето й. Тя прошепнала: “Благодаря ти Господи, че любовта ти е докоснала ръцете и сърцата на хората”.
Казват, че хлябът, който си хвърлил във водата, се връща при теб.
Едно добро дело, което си свършил днес, може да се върне при теб или на някой, който обичаш тогава, когато най-малко очакваш.
Ако това добро не ти се върне, то поне си направил света малко по-различен.
А не е ли в крайна сметка точно за това животът?
Най-трудният урок в живота е да се научим кои мостове трябва да преминем и кои трябва да изгорим...
Много хора преминават покрай нас през живота ни, но само истинските приятели оставят своя отпечатък в нашите сърца.

https://bg-bg.facebook.com/pages/%D0%A6%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8/175211769259423

*

mail

• *
  • 233
« Отговор #237 -: Февруари 07, 2014, 03:38:04 pm »
Мисията на всяка зодия

А беше сутрин, когато Бог стоеше пред своите дванадесет деца и във всяко от тях посяваше семето на човешкия живот. Едно по едно всички деца пристъпваха напред, за да получат своя определен подарък.

„На теб, Овен, давам първо своето семе, за да можеш да имаш честта да го засееш. Защото заради всяко семе, което засяваш, още един милион ще се умножи в твоята ръка. Ти няма да имаш време да видиш как израства семето, тъй като всяко от тях създава повече, отколкото засяваш. Ти ще бъдеш първият, който ще проникне в почвата на човешкия ум с Моята Идея. Но не е твоя работа да се грижиш за идеята, нито да я поставяш под съмнение. Твоят живот е действие и единственото действие, което аз ти приписвам, е да накараш хората да осъзнаят Моето Творение. За твоята добра работа аз ще ти дам добродетелта на Самоуважението.“

Овен се върна тихо на мястото си.

„На теб, Телец, аз давам мощта да вградиш семето в разума. Твоята работа е голяма и изисква търпение, защото трябва да довършиш всичко, което си започнал, или семената ще бъдат разпилени от вятъра. Ти не трябва да оспорваш, нито да променяш своето решение по средата, нито да зависиш от другите за това, което те моля да направиш. Затова аз те дарявам със Силата. Използвай я мъдро.“

Телец се върна на мястото си.

„На теб, Близнаци, аз давам въпросите без отговорите, така че да можеш да накараш всички да разберат какво виждат около себе си. Ти никога няма да знаеш защо хората говорят или слушат, но в твоето издирване на отговора ти ще намериш моя дар от Прозрението.“

И Близнаци се върна обратно.

„На теб, Рак, аз определям задачата да учиш хората на чувства. Моята идея е ти да ги накараш да се смеят или да плачат, така че всичко, което виждат и мислят да породи удовлетворение, идващо отвътре. Затова аз ти давам дара на Семейството, за да е пълно твоето удовлетворение.

И Рак се върна на мястото си.

„На теб, Лъв, аз възлагам да представиш Моето Творение пред света, в цялата му брилянтност. Но трябва да бъдеш внимателен с гордостта си и да помниш, че това е Моето Творение, не твое. Но ако ти забравиш това, хората ще те презират. Има повече радост в работата, която ти давам, ако я свършиш добре. Затова ти трябва да притежаваш дара на Честта.“

И Лъв се върна на мястото си.

„Теб, Дева, ще помоля да проследиш всичко, което човекът е направил с Моето Творение. Трябва да проследиш внимателно неговите пътища и да му напомниш за неговите грешки, така че чрез теб Моето Творение да бъде усъвършенствано. За това, което ще направиш, аз ти давам дара на Чистата Мисъл.“

И Дева се върна на мястото си.

„На теб, Везни, аз възлагам мисията на служенето, така че човек да бъде разумен в дълга си към другите. Да може да се научи на съдружие, а също и да отразява другата страна на своите действия. Аз ще те поставя навсякъде, където има раздор и за твоите усилия ще ти дам дара на Любовта.“

И Везни се върна на мястото си.

„На теб, Скорпион, възлагам много трудна задача. Ти ще имаш способността да познаваш умовете на хората, но няма да ти позволя да говориш за това, което си научил. Много пъти ще страдаш от това, което виждаш, и в своето страдание ще се отвърнеш от мен и ще забравиш, че това не съм Аз, а извращението на Моята Идея, която причинява твоята болка. Ти ще опознаеш толкова много човека, че ще го видиш като животно и ще се бориш толкова много с неговите животински инстинкти в себе си, че ще загубиш пътя си; но когато накрая се върнеш при Мен, Скорпион, аз имам за теб върховния дар на Целта.“

И Скорпион пристъпи назад.

„Стрелец, искам от теб да накараш хората да се смеят, защото поради неразбирането на Моята Идея те се огорчават. Чрез смеха трябва да дадеш на човека надежда, та чрез надеждата да обърне очите си към Мен. Ти ще докоснеш много животи, макар и за миг, и ще узнаеш тревогите на всеки живот, който докосваш. На теб, Стрелец, аз давам дара на Безграничното Изобилие, за да можеш да го разпростреш така, така че да достигне до всеки мрачен ъгъл и да го освети.“

И Стрелец се върна на мястото си.

„От теб, Козирог, аз искам да научиш хората да работят. Твоята задача не е лека, тъй като ще усетиш делата на хората върху собствените си плещи; но за робския ти товар аз поставям Отговорността на хората в твоите ръце.“

И Козирог се върна на мястото си.

„На теб, Водолей, аз давам концепцията на бъдещето, така че човек да може да вижда и други възможности. Ти ще страдаш от самота, защото аз няма да ти позволя да си присвоиш Моята Любов. Но затова, че ще обърнеш очите на човека към нови възможности, аз ти давам дара на Свободата, така че в свободата си да продължиш да служиш на човечеството, когато се нуждае от теб.“

И Водолей се върна на мястото си.

„На теб, Риби, аз възлагам най-трудната от всички задачи. Аз искам ти да събереш цялото човешко страдание и да го върнеш при мен. Твоите сълзи накрая трябва да станат Мои Сълзи. Страданието, което ще поемеш, е резултат от човешкото неразбиране на Моята Идея, но ти трябва да дадеш на човека състрадание, за да може той да опита отново. За тази най-тежка задача аз ти давам най-голям дар. Ти ще си единственото от всичките ми дванадесет деца, което ще ме разбере. Но този дар на Разбирането е за теб, Риби, защото когато се опиташ да го предадеш на човека, той няма да те слуша.“

И Риби се върна на мястото си.
…Тогава Бог каза: „Всички вие притежавате част от Моята Идея. Вие не трябва да бърката тази част с цялата Моя Идея, нито можете да заменяте частите си едни с други. Защото всеки от вас е съвършен, но вие няма да знаете това, докато всичките дванадесет не станете ЕДНО. Защото само тогава Моята Идея ще бъде разкрита на всеки от вас.“
И децата останали, всяко да върши своята работа най-добре, за да може да получи подаръка си. Но никой не разбрал напълно задачата си и когато се върнали озадачени, Бог казал: „Всеки от вас вярва, че другите подаръци са по-хубави. Затова аз ще ви позволя да ги размените.“ И за момент всяко дете било въодушевено, обсъждайки всички възможности на своята нова мисия.
Но Бог се усмихнал и казал: „Вие ще се връщате при Мен много пъти, молейки се да бъдете облекчени от своята мисия и всеки път аз ще удовлетворявам вашите желания. Вие ще преминете през безброй въплъщения преди да завършите оригиналната мисия, която съм ви предопределил. Ще ви дам безброй възможности, в които да правите това, но само когато е направено, ще можете да бъдете с Мен.“

„Кармична астрология“
том 1, Мартин Шулман
:sun: :sa::moo: :ta:  :mer: :sa: :ven:  :sa: :mar:  :ge: :jup: :le: :sat: :cp: :plu: :sc: :ura: :cp: :nep: :cp: :chi: :ca:

*

mail

• *
  • 233
« Отговор #238 -: Февруари 07, 2014, 03:38:33 pm »
ВЕСЕЛИ ЗОДИИ

ОВЕН

Овенът тичал по своя важна работа между релсите на железопътна линия. Изведнъж срещу него се задал влак. “У-у-у-у!” - изсвирил локомотивът. “Бе-е-е-е!” - отговорил му овенът и продължил напред. “Бух!” - чуло се накрая, когато машината и животното се сблъскали и отскочили от удара назад. Овенът се поотръскал и пак поел по своя път.

Локомотивът, даже без да се отръсква, се понесъл срещу него. И пак - “бух”! И отново отхвръкнали назад. А на третия път… На третия път машинистът излязъл по-умен, дал заден ход, отбил в страничната линия и направил път на овена, който продължил да тича по своята важна работа.

ПОУКА: По-упорит от овена може да бъде само друг овен.

ТЕЛЕЦ

Телецът пораснал и станал голям бик. Един тореадор го поканил да си поиграят на корида - борба с бикове. Телецът с удоволствие се съгласил, защото обичал игрите и не знаел, че за биковете тази забава свършва лошо. Тореадорът размахал червен плащ. Телецът се разярил и го подгонил, но в един миг се спрял като закован. Какво ли не правил тореадорът - ръчкал го, плезел му се, наричал го готован и мързеланко, но бикът не помръдвал. Злополучният бикоборец се разплакал и си отишъл. Тогава телецът вдигнал копитото си, с което бил настъпил случайно попаднала на полето жълтица, прибрал я и така не само спасил живота си, но и забогатял.

ПОУКА: Не бягай от късмета си!

БЛИЗНАЦИ

Близнаците решили да пътешестват. “Да пресечем с кораб океана!” - предложил първият. “Чудесно - съгласил се втория - обаче ако излезе буря? По-добре да се изкатерим на най-високата планина.” “Прекрасна идея - възхитил се първият, - обаче може да паднем. Не, да идем на Северния полюс!” “Да, обаче не е ли прекалено студено? А защо да не обиколим Земята по екватора?” Първият намерил и тази мисъл за великолепна, но добавил: “Обаче…” Близнаците си приличали като две капки вода - и на двамата любимата им дума била “обаче”. Обаче имeнно заради тази нищо и никаква думичка те си останали цял живот в своето затънтено градче.

ПОУКА: Трудно е да разделиш на две магарета слама, когато едното от тях си ти.

РАК

Ракът съзрял пред себе си водорасло. “О, колко съм гладен!” - възкликнало членестоногото и се втурнало… не, не към апетитната закуска, а точно в обратна посока. Колкото повече вървял ракът, толкова повече се отдалечавал от водораслото. Но тъй като Земята е кръгла, от един момент нататък започнал да го доближава. И така полека-лека, след цяла година ракът достигнал целта си. Водораслото било изсъхнало и не ставало за ядене. Ракът си останал гладен, но затова пък се прочул като първия пътешественик, обиколил света заднешком.

ПОУКА: Към славата няма преки пътища.

ЛЪВ

Лъвът бил толкова доволен от себе си! “О, колко съм храбър!” - казвал си той сутрин със събуждането си. “О, колко съм величествен!” - повтарял си през деня, докато се разхождал из пустинята. “О, колко държа на честта и достойнството си!” - мислел си той вечер преди заспиване. Цяла нощ сънувал как всички му се възхищават. Ала денем нямало кой да му се възхищава - пустинята била доста пустинна. Тогава лъвът отишъл в града и постъпил на длъжност експонат в зоологическата градина. “Колко е смел и величествен!” - цъкали с език хората, когато го гледали как се разхожда в клетката. Само че никой не казвал: “Колко държи на честта и достойнството си!”

ПОУКА: Публиката нищо не разбира.

ДЕВА

Девата не искала повече да бъде дева и решила да се ожени. Кандидати имало достатъчно, но никой не й харесвал. Един бил прекалено висок, друг - много нисък, трети - страшно буен, четвърти - ужасно смачкан, петият изобщо за нищо не ставал. Най-сетне намерила някакъв нито висок, нито нисък, нито буен, нито кротък, с една дума - ставал. Започнала девата да си търси булчинска рокля. Рокли също имало достатъчно, но една била прекалено къса, друга - много дълга, трета - извънредно претенциозна, четвърта - съвсем семпла, а петата изобщо за нищо не ставала. И когато накрая си намерила рокля, нито такава, нито онакава, забелязала, че оня, когото си била избрала, вече за нищо не ставал, защото се бил превърнал в дядо. А тя самата… о, тя отдавна не надзъртала в огледалото.

ПОУКА: Претенциозният вкус рядко помага в живота.

ВЕЗНИ

Везните се накланяли ту наляво, ту надясно. Те били чувствителни везни и не искали да пренебрегнат никого. “Ах, казвали си те, - този отдясно има голяма тежест, не е лошо да бъдем любезни с него!” Само след миг обаче им идвало на ум, че и онзи отляво може някога да придобие тежест - и се покланяли натам. А как им се искало да се успокоят! Какво могат да мечтаят едни везни, освен да бъдат в равновесие! Един ден дълбоко се замислили над нерадостната си съдба. И когато престанали да мислят, изведнъж усетили, че не се накланят нито наляво, нито надясно - просто защото не забелязвали кой е до тях.

ПОУКА: Мисли за другите, но не забравяй и себе си!

СКОРПИОН

Скорпионът бил лош и затова никой не искал да си играе с него. Един ден от далечна страна дошъл някакъв бръмбар. Срещнал скорпионът и го попитал: “Искаш ли да си играем?” От учудване скорпионът забравил, че е лош и отговорил: “Искам!” Започнали да играят на различни игри – и на “Прескочи бръмбар”, и на “Не се сърди скорпионче” и на гоненица, и на криеница. Веднъж, когато бръмбарът се криел, една муха му пошушнала: “Защо играеш с този скорпион? Той има отровно жило!” Бръмбарът отговорил: “Глупости! Та той е толкова добър!” Скорпионът бил наблизо, чул думите на бръмбара и разбрал защо е бил лош. Защото никой не искал да си играе с него.

ПОУКА: Ако скорпионът забрави за жилото си, не му напомняй!

СТРЕЛЕЦ

Стрелецът отначало бил най-слабият стрелец, който може да си представи човек. Простоникога не улучвал – може би защото бил доста късоглед, а може и по други причини. “Откажи се от това занимание, то не е за теб!” – съветвали го всички приятели. “Вие ще ми кажете! – отвръщал им стрелецът, който още не бил никакъв стрелец. – Ще видите как ще стана шампион по стрелба!” И наистина станал. Защото се сетил най-напред да стреля с лъка, а след това да рисува кръговете около точката, в която се е забила стрелата. И така стрелите му били винаги в центъра на мишената.
ПОУКА: Който не може да постигне целта, приема за цел онова, което е постигнал.

КОЗИРОГ

Козирогът всъщност бил обикновен козел – но козел, който искал да се изкачи на най-високия връх, за да го наричат козирог. Започнал да изкатерва върховете. В началото – по-ниски, дето дори не били никакви върхове, а просто в хълмчета. После – по-високи. Докато стигнал до най-високия – оня, от който можел да види целия свят. И целия свят да го види, което за него било по-важно. Тогава извикал към света: “Ей, вижте ме! Аз съм най-великият козирог! Виждате ли ме?” Видял го един орел, който летял по-високо и от най-високия връх, спуснал се и го сграбчил с ноктите си.

ПОУКА: И най-високопоставеният трябва да помни, че може да има някой над него.

ВОДОЛЕЙ

Водолеят сам си измислил това име, иначе бил просто поливач. Поливал лехите в градините, нощем миел улиците с маркуч. Нарекъл се “водолей”, защото искал всичко да звучи красиво. Не казвал “слънцето”, а “бляскавия господар на небето”, луната величаел като “бледолика нощна красавица”, а звездите – “искри от божествения огън”. Веднъж влязъл в хлебарницата и си поискал от “онова ухаещо чудо, което се получава от зрелия полски злак”. Хлебарят помислил, че му се подиграва, и го изгонил. Така водолеят си останал гладен, но и глада си нарекъл “неясен копнеж към недостижимото”.

ПОУКА: Красотата може би ще спаси света, но едва ли ще нахрани гладния.

РИБИ

Рибите са толкова суеверни, че нищо не хапват, без да се посъветват със звездите. Една от тях видяла вкусно водорасло, от ония, дето приличат на къдраво зеле, но хороскопът й показвал неблагоприятен за водорасли ден. После открила апетитна попова лъжичка, но и нея оставила на мира – разположението на звездите й забранявало такива деликатеси. Внезапно забелязала червейче. Хороскопът сочел, че точно сега е моментът. Рибата нагълтала червейчето – и полетяла нагоре, закачена на кукичката на въдичаря. Защото въдичарят също се бил посъветвал със звездите и те му предрекли благоприятен за риболов ден.

ПОУКА: Не играй по гайдата на оня, който свири в съседното село!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #239 -: Февруари 21, 2014, 12:52:27 pm »
"Когато се стремиш към звездите, може и да не достигнеш никоя, но няма да останеш със шепа кал в ръце."

Лео Бърнет
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.