Наложи се да изляза веднага, тая жена ме върна от вратата. Дори не успях да видя хорарната карта.
Усъмних се, защото по принцип всяка преводаческа агенция, за каквато се представя, си има изградени контакти с преводачи. И ако случайно търси нови такива, пуска или обяви, или ползва контактите си. Питах я откъде ми има координатите. Оказа се, че ме е намерила в клуб "Преводачи" в дир.бг. Навремето пишех там и имаше отделна тема, в която всеки преводач по желание оставяше някакъв мейл или скайп за връзка. Оттогава минаха две години и досега никой не ме беше търсил. Но още преди година или година и половина чух в същия клуб, че някои колеги, работещи на свободна практика като мен, са били завлечени от агенции-фантоми, некоректни агенции или възложители/частни лица. Да не говорим за това, че момента, в който получих първото й съобщение в скайпа, ми "лъхна" на нещо неприятно (интуитивно или ако щете ясновиждане го наречете), а после през цялото време се държеше някак странно, хлъзгаво... Работила съм и в преводаческа агенция, и в туристически агенции, и в други офиси и знам как се процедира и какво трябва да е представянето пред непознат човек. Въпросната особа дори не ми каза името на агенцията. Започна веднага да ме пита за преводи, като изтъкна, че не й трябва заклет преводач, а за някакви "интернет преводи", а когато я питах няма ли преводачи в София (понеже се представи за софийска агенция), реагира някак неадекватно, според мен. Репликира "Вижте! Аз не се шегувам!". И ми се стори някак несигурна. А скайп името, с което ме заговори, не е служебно, в профила също липсва каквато и да било информация.