Здравей Гост

Изгорелият път на Слънцето

• 44 Отговора
  • 13789 Прегледи
*

Nebesna

Re:Изгорелият път на Слънцето
« Отговор #20 -: Август 19, 2009, 05:52:22 pm »
Абе, Марая следи ми мисълта. Не е нужно да дефинираме "изгорен път", той нищо повече не прибавя към падението на някои планети тук. Има си и други планети в падение и заточение, които не са на този път, но това не ги прави по-"силни". (Ако забелязваш кавичките)

Аз не сравнявам Водолея с Везните, просто защото си имам планети и в двата знака.

*

Nebesna

« Отговор #21 -: Август 19, 2009, 05:54:10 pm »
Пък и да ви кажа това за силните и слабите планети е твърде условно. Много велики дизайнери имат Венера и Меркурий в заточение/падение.

*

Nebesna

« Отговор #22 -: Август 19, 2009, 07:34:07 pm »
Такааа! Аз понеже съм една любоПитка, следвайки логиката на "изгорения път", питам се следното:

1. Сатурн в Козирог (малефик, на трон, силен)
2. Марс в Козирог (малефик, екзалтация, силен)
3. Луна в Козирог (заточение)
4. Слънце във Водолей (заточение)

Та как ли би могъл да нарича този път на Слънцето? Мился си, дали да му дам някакво име, та да се запиша и аз в аналите на астрологичната наука.

*

Nebesna

« Отговор #23 -: Август 19, 2009, 09:08:25 pm »
Via Combusta или "изгорен път", понякога наричан "път на гибелта".

Това са особени градуси от Зодиака, дефинирани различно от различните астролози, които и до ден днешен не са постигнали единодушие:
- въздушните знаци (последните 10-12 градуса на Близнаци, Везни и Водолей);
- цял сектор от Зодиака, простиращ се на разстояние от 13* Везни до 13* Скорпион;
- според други източници хипотетичната via combusta отговаря на интервала от 15* Везни до 15* Скорпион
- също и градуси на границата на Скорпион и Стрелец (последните 7 градуса на Скорпиона и първите 7 градуса на Стрелец)- според арабските астролози и Глоба.

Средновековните астролози считали ,че попадналите в тези градуси планети "губят положителните си качества, запазвайки само отрицателни такива", а "човек със Слънце или Асцендент в тези сектори ще е склонен сам да си вреди". В наши дни обаче това правило като че ли не важи и въобще тези "изгорени" градуси се отчитат сравнително рядко или поне не от всички практикуващи астролози.

Според Павел Глоба Via combusta е така наречената 13-та зодия Змиеносец и дилемата на Змиеносеца - "на ръба между Доброто и Злото" в смисъл, че тук е налице символично разкъсване в опита да се балансират две крайности, две същности на една /цялостна/ личност, т.е. пътят на Светлината и пътят на Тъмнината. От личността и от нивото му на осъзнатост и свободна воля зависи обаче дали ще се реализира позитивният или негативният потенциал /а може би и двете?/. В събитиен план това често бележи резки и внезапни промени и всякакви "форс-мажорни" обстоятелства. Приема се, че във всичко, което играе съществена и ключова роля в живота на такъв човек, ще са му необходими Съмишленици / сглавна буква/. Но в зодиака няма напълно лоши знаци, какъв тогава е светлият път на Змиеносеца?

В момента, в който се включи знакът Змиеносец, Зодиакът като затворена хармонична система спира да съществува. Змеят захапал опашката си е символ на зодиакалния кръг-основната функция на Змиеносеца е в това да разкъса, да наруши цялостта на този кръг . Змиеносецът се "включва" в редките случаи, когато индивидът е готов да поеме Съдбата в свои ръце /доколкото е възможно изобщо да се противопоставим на Съдбата/ и да премине в друго качество, състояние, ниво на еволюционното си развитие. В този случай кръгът на Зодиака се разкъсва и се превръща в спирала.

Змиеносецът се свързва със стихията, наречена Ефир - символичният "пети елемент" - висша стихия, възникнала в резултат на синтеза на четирите основни стихии, - Огъня, Земята, Въздуха и Водата.
На това стъпало от еволюционното развитие символично се "разкъсват" кармичните възли и плетеници в резултат на съзнателен избор. Символът на Змиеносеца е човек, в чиито ръце е Кръгът на Живота, колелото на Сансара, кръгът на Въплъщенията, Зодиакът. Разкъсвайки кръга, се насочва в безкрайността на съвършенството.

Той еизходна точка към по-висшите астрални равнища и кармични лабиринти. Змиеносецът фактически няма точно дефинирано и определено място върху еклиптиката; градусите му са "разпръснати" из целия Зодиак, част от които се е "проектирала" върху *Изгорения път*, символизиращ пътя, на който индивидът ще се изправи с най-тежките си житейски изпитания /в графичен вид се представя като проекция на Млечния път върху зодиакалния кръг/.
Този мистичен 13-ти знак с особена сила се "включва" в периода от 23 ноември до 8 декември включително. И понеже тогава Слънцето навлиза в знака Стрелец, земните характеристики на Змиеносеца в известна степен се застъпват с тези на Стрелец, чийто символ е митологичният кентавър и който се намира под покровителството на Юпитер /и Хирон/. Но има една забележителна особеност: в този период се раждат хора с много силен енергиен и магичен потенциал, т.е. сред Змиеносците се срещат много екстрасенси и ясновидци. В периода на двуседмичното преминаване на Слънцето през знака Змиеносец се счита, че хората са изправени пред тежки изпитания, когато единственият изход и начин е те да разчитат единствено на себе си и собствените си сили. Змиеносецът учи, че страхът е едно от главните оръжия на Злото, а най-опасното му въплъщение е лъжата. Този, който е способен да го разбере, ще извърви "изгорения" си път от началото до края и ще бъде освободен. Затова градусите на "прехода" от Скорпион към Стрелец (30-ият градус на Скорпион и 0-ият градус на Стрелец) се наричат "точка на освобождаване". Такъв човек може да "елиминира", да отхвърли тежкото бреме на кармичното си минало /доколкото е възможно/.

*

Helo

« Отговор #24 -: Август 19, 2009, 09:32:56 pm »
Тези критични гардуси между Везни и Скорпион важат за всички планети, които попадат в тях или само за светилата?

И коя да е планета на 0 градуса в Скорпион като изгорена ли се води?
« Последна редакция: Август 19, 2009, 09:50:13 pm от Helo »

*

Nebesna

« Отговор #25 -: Август 19, 2009, 09:52:57 pm »
Различните астролози са на различно мнение- та те за градусите не са на едно и също мнение.

Понеже обичаш митове и легенди - ето ти една, свързана с "изгорения път на Слънцето".

Слънчевата колестица на Фаетон

Има се предвид, че тя се е взривила, точно когато е преминавал през съзвездието Скорпион. Конете се изплашили и той загубва управление.

"Фаетон се усъмнил в божествения си произход и за да се увери, че богът на Слънцето - Хелиос - е негов баща, го помолил да му отстъпи за един ден огнената колесница, с която той обикалял небето. Въпреки мрачните предсказания за това, което ще се случи, Хелиос му дал колесницата, защото вече се бил заклел, че ще изпълни всяко негово желание, за да потвърди бащинството си. Фаетон не успял да се справи с управлението на колесницата, изгубил контрол над четирите крилати коня и те се понесли ту близо до Земята, ту близо до Небето. Първо пламнала Земята, реки и морета пресъхнали, гори и градове изгорели. Тогава богинята на Земята - Гея - се примолила на Зевс: ако не иска да се върне хаосът прадревен, за възпре огьня. Разгневен, Зевс пратил мълния, която поразила колесницата, конете побягнали в различни посоки, а Фаетон, подпален, паднал на опустошената земя, заплащайки за дързостта си. Космическото равновесие било възстановено, Хелиос и майката на Фаетон - Климена - дълго скърбили, сестрите му се превърнали в тополи, сълзите им - в кехлибар, а неговият най-добър приятел - Кинън - в снежнобял лебед."

Като син на БОГ Фаетон има правото да подкара огнената колесница на Слънцето, като син на ЧОВЕК той трябва да претърпи неуспех в начинанието си, да заплати за дързостта си.

ПП. Майка му е била смъртна.

*

Nebesna

« Отговор #26 -: Август 19, 2009, 09:54:28 pm »
Тези критични гардуси между Везни и Скорпион важат за всички планети, които попадат в тях или само за светилата?

И коя да е планета на 0 градуса в Скорпион като изгорена ли се води?

Не се казва изгорена, а планета на "виа комбуста" (на изгорения път).

*

mamma_mia

« Отговор #27 -: Август 19, 2009, 09:59:29 pm »
Аз имам уран ретрограден на виа комбуста,17гр везни ???

*

Helo

« Отговор #28 -: Август 19, 2009, 10:07:29 pm »
Изгорелият път (Via combusta – лат.) – област от еклиптиката, простираща се от 15° на знака Везни до 15° на знака Скорпион. Този участък се счита за неблагоприятен

Аз в тази област имам Плутон - на 0 гр. и Сатурн - на 12 гр. Май за Плутон по ще се съглася, че ми е слаб, ама за Сатурн не.

Кажете за вашите планети в тази област и как усещате влиянието им - по-слабо ли е?

*

Helo

« Отговор #29 -: Август 19, 2009, 10:08:45 pm »
Аз имам уран ретрограден на виа комбуста,17гр везни ???

В кой дом ти е Уран и има ли някакви неочаквани промени в живота ти, които са по този дом?

*

mamma_mia

« Отговор #30 -: Август 19, 2009, 10:16:52 pm »
Уран ми е в 3ти дом,3гр го делят от IC.
Винаги съм имала напрежение с брат си,за близкото обкръжение не мога да кажа,но специално миналата година беше пик(откъм лошо) с тях.Аз имам и путон в 3ти везни,но не е в рамките на виа комбуста.
Имам талант за писане(но неразвит) ;D
Уран ми е в опозиция меркурий,уран управител 7 дом ,и имам постоянно напрежение с брачният партньор.Като се видим и започва да тече тока ;D(но не сексуалният).Постоянно каране,което след 10 мин е утихнало.
Внезапни Промени в дома(4дом)не съм имала 34 години,но последните 3 имах големи промени и то внезапни.Сигурно се е задействала някоя дирекция,но трябва дълго да изчислявам  ;D
Преди години имах кратки пътувания,но напоследък никакви.
Това е в общи линии :)

*

Helo

« Отговор #31 -: Август 19, 2009, 10:32:08 pm »
Ама кой е казал , че е лошо планета да бъде във вия комбуста? Досега не съм чела подобно схващане. Неблагоприятно е за Луната и за Слънцето ... те са слабички, а Марс / на Небесна/  и Сатурн са си добре там.

Аха! Моят Сатурн си е добре там. По тази логика на Плутон също би трябвало да му е добре във Виа комбуста, нали така?

Като че ли повече се обръща внимание на вия комбуста в хорарната астрология, понеже Луната и Слънцето са основни сигнификатори там. И когато са във вия комбуста не се разглежда картата, нали така? :)

Разглежда ли се или не се разглежда картата при такива позиции?

*

Nebesna

« Отговор #32 -: Август 19, 2009, 10:40:24 pm »
Ама кой е казал , че е лошо планета да бъде във вия комбуста? Досега не съм чела подобно схващане. Неблагоприятно е за Луната и за Слънцето ... те са слабички, а Марс / на Небесна/  и Сатурн са си добре там.

Аха! Моят Сатурн си е добре там. По тази логика на Плутон също би трябвало да му е добре във Виа комбуста, нали така?

Като че ли повече се обръща внимание на вия комбуста в хорарната астрология, понеже Луната и Слънцето са основни сигнификатори там. И когато са във вия комбуста не се разглежда картата, нали така? :)

Разглежда ли се или не се разглежда картата при такива позиции?

Логиката на виа комбуста е, че зловредните планети стават по-зловредни, а добрите планети не могат да изразята благотворното си действие.

Ако асцендентът, луната или сигнификаторът на въпроса в хорарната астрология са на виа комбуста, това не е добър показател за тълкуване. Т.е. нещата са непредвидими.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #34 -: Август 20, 2009, 02:54:57 am »
Via Combusta или "изгорен път", понякога наричан "път на гибелта".

Това са особени градуси от Зодиака, дефинирани различно от различните астролози, които и до ден днешен не са постигнали единодушие:
- въздушните знаци (последните 10-12 градуса на Близнаци, Везни и Водолей);
- цял сектор от Зодиака, простиращ се на разстояние от 13* Везни до 13* Скорпион;
- според други източници хипотетичната via combusta отговаря на интервала от 15* Везни до 15* Скорпион
- също и градуси на границата на Скорпион и Стрелец (последните 7 градуса на Скорпиона и първите 7 градуса на Стрелец)- според арабските астролози и Глоба.

Средновековните астролози считали ,че попадналите в тези градуси планети "губят положителните си качества, запазвайки само отрицателни такива", а "човек със Слънце или Асцендент в тези сектори ще е склонен сам да си вреди". В наши дни обаче това правило като че ли не важи и въобще тези "изгорени" градуси се отчитат сравнително рядко или поне не от всички практикуващи астролози.

Според Павел Глоба Via combusta е така наречената 13-та зодия Змиеносец и дилемата на Змиеносеца - "на ръба между Доброто и Злото" в смисъл, че тук е налице символично разкъсване в опита да се балансират две крайности, две същности на една /цялостна/ личност, т.е. пътят на Светлината и пътят на Тъмнината. От личността и от нивото му на осъзнатост и свободна воля зависи обаче дали ще се реализира позитивният или негативният потенциал /а може би и двете?/. В събитиен план това често бележи резки и внезапни промени и всякакви "форс-мажорни" обстоятелства. Приема се, че във всичко, което играе съществена и ключова роля в живота на такъв човек, ще са му необходими Съмишленици / сглавна буква/. Но в зодиака няма напълно лоши знаци, какъв тогава е светлият път на Змиеносеца?

В момента, в който се включи знакът Змиеносец, Зодиакът като затворена хармонична система спира да съществува. Змеят захапал опашката си е символ на зодиакалния кръг-основната функция на Змиеносеца е в това да разкъса, да наруши цялостта на този кръг . Змиеносецът се "включва" в редките случаи, когато индивидът е готов да поеме Съдбата в свои ръце /доколкото е възможно изобщо да се противопоставим на Съдбата/ и да премине в друго качество, състояние, ниво на еволюционното си развитие. В този случай кръгът на Зодиака се разкъсва и се превръща в спирала.

Змиеносецът се свързва със стихията, наречена Ефир - символичният "пети елемент" - висша стихия, възникнала в резултат на синтеза на четирите основни стихии, - Огъня, Земята, Въздуха и Водата.
На това стъпало от еволюционното развитие символично се "разкъсват" кармичните възли и плетеници в резултат на съзнателен избор. Символът на Змиеносеца е човек, в чиито ръце е Кръгът на Живота, колелото на Сансара, кръгът на Въплъщенията, Зодиакът. Разкъсвайки кръга, се насочва в безкрайността на съвършенството.

Той еизходна точка към по-висшите астрални равнища и кармични лабиринти. Змиеносецът фактически няма точно дефинирано и определено място върху еклиптиката; градусите му са "разпръснати" из целия Зодиак, част от които се е "проектирала" върху *Изгорения път*, символизиращ пътя, на който индивидът ще се изправи с най-тежките си житейски изпитания /в графичен вид се представя като проекция на Млечния път върху зодиакалния кръг/.
Този мистичен 13-ти знак с особена сила се "включва" в периода от 23 ноември до 8 декември включително. И понеже тогава Слънцето навлиза в знака Стрелец, земните характеристики на Змиеносеца в известна степен се застъпват с тези на Стрелец, чийто символ е митологичният кентавър и който се намира под покровителството на Юпитер /и Хирон/. Но има една забележителна особеност: в този период се раждат хора с много силен енергиен и магичен потенциал, т.е. сред Змиеносците се срещат много екстрасенси и ясновидци. В периода на двуседмичното преминаване на Слънцето през знака Змиеносец се счита, че хората са изправени пред тежки изпитания, когато единственият изход и начин е те да разчитат единствено на себе си и собствените си сили. Змиеносецът учи, че страхът е едно от главните оръжия на Злото, а най-опасното му въплъщение е лъжата. Този, който е способен да го разбере, ще извърви "изгорения" си път от началото до края и ще бъде освободен. Затова градусите на "прехода" от Скорпион към Стрелец (30-ият градус на Скорпион и 0-ият градус на Стрелец) се наричат "точка на освобождаване". Такъв човек може да "елиминира", да отхвърли тежкото бреме на кармичното си минало /доколкото е възможно/.

сега да не кажете че няма връзка с темата, но според мен има..чувала съм че 13тата зодия се казва паяк и се намира в близнаци, края на май, началото на юни, ето в този цитат горе видях това: ''Via Combusta или "изгорен път", понякога наричан "път на гибелта".

Това са особени градуси от Зодиака, дефинирани различно от различните астролози, които и до ден днешен не са постигнали единодушие: - въздушните знаци (последните 10-12 градуса на Близнаци, Везни и Водолей);"...чувала бях и за зменосец в стрелец, и всеки, от когото съм чувала за тези две идеи е бил роден в тези периоди и е претендирал, че в тях се раждат хора с....дарби за окултизъм, да го нарека..кое е истината??
п.с. дадох на търсачката горе зодия паяк, нищо не ми излезе..

имам карта на жена, родена в последният градус на близнаци и с асц. в последният градус на стрелец, познавам я добре, отвратителен, вкопчващ се човек, със склонност да използва и предава всичко живо, нещастен живот, логично..има ли връзка с темата??

паяка , е от края на май/ако не ме лъже паметта/ до около 10 юни.не съм сигурна в дните от кога до кога ,но като месеци да.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

mamma_mia

« Отговор #35 -: Август 20, 2009, 08:07:23 am »
Еми то аз имам  и нептун на 5гр в стрелец ??? 5 дом.
Друго се сетих,когато някоя планета минава транзитирайки през виа комбуста,отчита ли се негативно влияние в личният хороскоп.
Спомням си миналата година когато транзитираха марс,меркурий и слънце през този проблемен за мен дом 3ти където са ми плутон,уран(на виа комбуста),изживях доста тежък период.
« Последна редакция: Август 20, 2009, 01:40:37 pm от mamma_mia »

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #36 -: Август 20, 2009, 12:41:57 pm »

паяка , е от края на май/ако не ме лъже паметта/ до около 10 юни.не съм сигурна в дните от кога до кога ,но като месеци да.

Паяка е от 16.5. до 12.6.  http://astrosite.org/forum/index.php/topic,2572.0.html

*

Марая

• 28287
« Отговор #37 -: Август 20, 2009, 01:01:43 pm »
Друго се сетих,когато някоя планета минава транзитирайки през виа комбуста,отчита ли се негативно влияние в личният хороскоп.
Спомням си миналата година когато транзитираха марс,меркурий и слънце през този проблемен за мен дом 3ти където са ми плутон,уран(на миа комбуста),изживях доста тежък период.

мама миа ,73год.,ли си родена?

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

• 28287
« Отговор #38 -: Август 20, 2009, 01:03:46 pm »

Паяка е от 16.5. до 12.6.  http://astrosite.org/forum/index.php/topic,2572.0.html

управител-фаетон /файетон,файтон/?така ли беше,или бъркам? :-*

*

mamma_mia

« Отговор #39 -: Август 20, 2009, 01:41:09 pm »
Спомням си миналата година когато транзитираха марс,меркурий и слънце през този проблемен за мен дом 3ти където са ми плутон,уран(на миа комбуста),изживях доста тежък период.

мама миа ,73год.,ли си родена?
72 год :)