Здравей Гост

Натални карти - практикум

• 6396 Отговора
  • 856786 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: Натални карти - практикум
« Отговор #5140 -: Ноември 26, 2012, 12:13:28 am »
Можеш ли да ми кажеш защо при 150* не се виждат?
И изобщо някъде обяснено разбирамо?

Да ти кажа, и аз нямам идея.
Може някога нещо да съм чела по тоя въпрос, но вече не се сещам.
Навремето 150 градуса не са го брояли за аспект, а сега някои школи го броят за минорен, други - за мажорен. Няма единодушно мнение по въпроса.

Ако аспектът е "поглед" между две и повече планети, най-силният би трябвало да е опозиция (така е при индийците), защото планетите са точно една срещу друга и взаимно се съзерцават.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #5141 -: Ноември 26, 2012, 12:18:35 am »
Мерси - ще потърся още
Е, ако някой попадне на нещо... да пише :)

Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Papy

• 4343
« Отговор #5143 -: Ноември 26, 2012, 09:30:17 am »
Мерси, стреличка :)
Прочетох всичко, аз ли нещо съм завеяна, не видях в тази част на темата къде пише за видимост на планетите

*

Asol

• 4140
« Отговор #5144 -: Ноември 26, 2012, 10:15:42 am »
Аспектите са "погледи". Най-добре "очи в очи" се виждат опозициите, както спомена вече и Лили. Пряка "видимост" при куинкокса няма, а и има "трудна комуникация" по елемент.

*

Papy

• 4343
« Отговор #5145 -: Ноември 26, 2012, 10:49:27 am »
Благодаря и на теб, асол :)
Аз разбирам принципа, не разбирам изключението, защото ако опозицията е пряк поглед-очи в очи, куинкоса вече е изместен, то защо при тригон, квадрат и т.н., продължаваме да имаме поглед. Сори, че ви занимавам с глупости, но не обичам заучени положения, които не разбирам. Освен когато ми е извън познавателните способности, тогава нямам избор :)- дано случаят да не е такъв
Знам, че основно в класическата теория се разглеждат птоломеевите аспекти, но това не е причина да кажем, че куинкоса по тая причина ще го изключим от видимостите

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5146 -: Ноември 26, 2012, 10:55:56 am »
Знам, че основно в класическата теория се разглеждат птоломеевите аспекти, но това не е причина да кажем, че куинкоса по тая причина ще го изключим от видимостите

По същата логика една планета не би трябвало да вижда планети, разположени в съседните знаци - преди и след, т.е. в 12ти и 2ри дом/знак от нея. В астрологията това е полусекстил и някои школи го разглеждат заедно с куинконкса и мажорните (последователите на Хубер/астропсихология).
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #5147 -: Ноември 26, 2012, 11:04:52 am »
Ами виж какво ме тормози. Ето аксиомите:
0* - пълна невидимост
180*- пълна видимост
От тука следва, че колкото по-близо е до 0, толкова по-малка видимост
От това пък следва, че след опозицията, куинкосът е най-видим

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5148 -: Ноември 26, 2012, 11:13:07 am »
Да не би да се приема, че в периферията на 0 и 180, т.е. като добавим и извадим по 30 гр. (полусекстил), видимостта е намалена? Но тогава защо 150 гр. (куинконксът) се нарича "несъвпад"? Не мога да разбера логиката.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #5149 -: Ноември 26, 2012, 11:14:23 am »
При тригона посредством създалия се аспект си хортуваме ок, защото се получава между знаци от един и същ елемент. Когато има сходство по елемент сме просто като "приятели на кафе". Имаме сходни интереси. Нещо като рецепция по триплицитет. Няма толкова силен енергиен потенциал както когато имаме несъвместими елементи - разбирания (например въздух и земя) и се "влиза директно с бутонките", (конкуренция кой ще е надделее) или когато намираме кусурите си в другите посредством опозицията.
Та гледат се, но различно - някои приятелски, други под вежди, трети накриво, други пък се оглеждат.  :P

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #5150 -: Ноември 26, 2012, 11:24:46 am »
Не знам какво са си мислели древните, като са формулирали концепцията за аспект, но две неща са очевидни. Цялата система е базирана около числото 12 и мажорните аспектите са ъгли, за които са изпълнени 2 условия - да са кратни на 30 ( което е 360/12 ) и частното им при деление с 360 да е цяло число в интервала (  1 ; 12 ) . Куинкокса не изпълнява и двете условия и затова при него планетите не се виждат.

Не съм напълно сигурен, но предполагам, че това е била логиката на древните.

*

Papy

• 4343
« Отговор #5151 -: Ноември 26, 2012, 11:46:35 am »
Алрик, интересно математическо обяснение, логично звучи
Обаче тогава идва другият проблем: куинкосът и всички минорни, които не се отговарят на правилото, действат ли или не. Ако няма обмен на енергията м/у две точки (куинкос), няма проява

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #5152 -: Ноември 26, 2012, 01:20:45 pm »
Обмен на енергия винаги има - не само при минорните аспекти, но и при всички възможни положения на планетите. Обратното е нелогично и контраинтуитивно. Предполагам, че древните са се фокусирали предимно върху мажорните аспекти, тъй като са
ги считали за по-важни и значими от другите позиции на планетите, точно защото при мажорните аспекти са изпълнени и двете условия от предния ми пост.

Мнението ми е, че всички възможни аспекти и положения на планетите оказват някакво въздействие.
« Последна редакция: Ноември 26, 2012, 01:28:40 pm от Alric »

*

Papy

• 4343
« Отговор #5153 -: Ноември 26, 2012, 08:38:32 pm »
Покрай тази видимост се зарових в някакви писанки защо зодиакалният кръг е разделен на 12, кое число са почитали древните, какво са виждали и т.н.
Нямам време да задълбая, но истината е някъде там :)
Пак благодаря на всички участници

« Отговор #5154 -: Ноември 27, 2012, 07:16:19 am »
Покрай тази видимост
вчера такава мъгла в софия,а ти за видимост говориш,изчакай да се разсее  :mellow:
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

« Отговор #5155 -: Ноември 27, 2012, 11:50:49 am »
Здравейте, слагам картата на новороденото бебче, този сутрин момченцето пое първата глътка въздух. Какво ще кажете като за начало? :blink:

« Отговор #5156 -: Декември 12, 2012, 05:06:01 pm »
Това е картата на един мой много добър приятел, в момента е втори помощник капитан, но с тенденция за повишение, много е амбициозен и целелустремен, въпросът е, дали се вижда повишение в тази карта. По мое мнение смяна на статуса предстои при всички положения, тр. Плутон се е запълтил към МЦ, на Сатурн му предстои секстил с МЦ, отделно тр. Сатурн ще направи секстил със себе си (У 10), тр. Плутон тригон нат. Сатурн. Как мислите, дали ще бъде повишен скоро? от друга страна след седем месеца ще става баща за втори път, може това раздвижване да е свързано именно със събитието.
« Последна редакция: Декември 12, 2012, 05:10:10 pm от issidorra »
"Любовта винаги е търпелива и добра. Никога не е ревнива. Любовта никога не е надута, нито суетна. Не е груба, нито егоистична. Не е обидена, нито сърдита. Любовта не се радва на прегрешенията на другите, но се радва много на истината. Винаги е готова да прости, да се довери, да се надява..."

« Отговор #5157 -: Декември 12, 2012, 05:54:52 pm »
Изи, нагласих му ведическата карта и бих искала да те попитам нещо. Дали периодът 2004-2005 е бил благоприятен за развитието на кариерата му? Или през този период се е родило първото му детенце? Извинявай, че нахалствам с въпроси.

Вижда се по картата му, че е амбициозен. Има Хамса йога - ъглов и екзалтиран Юпитер (в 4-ти дом, откъдето аспектира 10-тия дом на кариерата) и Малавя йога - ъглова и тронова Венера. Двете планети са естествени бенефици, в ъглови домове една спрямо друга, което би трябвало да дава успехи, слава, престиж и материалното им изражение. Юпитер при него управлява 9-тия дом на късмета, така че той не би трябвало да му липсва. Общо има 5 планети в ъглови домове, което също допринася до амбициозността му.

« Отговор #5158 -: Декември 12, 2012, 06:01:34 pm »
Ние се познаваме от 2007, малкото слънчице се роди 2009, 2004-05 не е работил по специалността си, а е бил в Англия, там мисля, че е отговарял за бригада от работници, но не съм много сигурна. Като го знам какъв е късметлия в живота(и работар, разбира се), съм убедена, че ще го повишат, но ми се искаше и астрологията да потвърди.
"Любовта винаги е търпелива и добра. Никога не е ревнива. Любовта никога не е надута, нито суетна. Не е груба, нито егоистична. Не е обидена, нито сърдита. Любовта не се радва на прегрешенията на другите, но се радва много на истината. Винаги е готова да прости, да се довери, да се надява..."

« Отговор #5159 -: Декември 12, 2012, 07:40:27 pm »
Благодаря ти за отговора и се извинявам за грешното предположение.