Здравей Гост

Натални карти - практикум

• 6396 Отговора
  • 856310 Прегледи
*

Revati

• *
  • 310
Re:Натални карти - практикум
« Отговор #260 -: Септември 19, 2009, 09:10:38 pm »
Интересна информация за брака на мадам Блаватска.

http://www.theosophy.ru/lib/biogrhpb.htm

Ами да!! Козирог на ДЦ - много по-възрастен, сатурн съвпад с марс, военен. Ама наготово и баба знае.  :-[Имам още много да уча. А туй дето е забегнала сигурно е от нептуна! Браво на момичето.
Наистина нямаше да се сетя за нея, въртяха ми се други дами в главата. Беше приятно, давай още задачки.
« Последна редакция: Септември 19, 2009, 09:41:09 pm от Revati »
Rem tene, verba sequentur! Cato Uticensis

« Отговор #261 -: Септември 19, 2009, 09:16:09 pm »
Интересна информация за брака на мадам Блаватска.

http://www.theosophy.ru/lib/biogrhpb.htm

Ами да!! Козиог на ДЦ, съвпад с марс, военен. Ама наготово и баба знае.  :-[

Аз имам Водолей на ДЦ и Уран съвпад на Слънце. Моя може да бъде космонавт  ;D  ;D  ;D

Бъзикам се. Да не се обидиш :P
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Revati

• *
  • 310
« Отговор #262 -: Септември 19, 2009, 09:34:49 pm »

Аз имам Водолей на ДЦ и Уран съвпад на Слънце. Моя може да бъде космонавт  ;D  ;D  ;D

;D Може и да е луд ел.техник.  :P Впрочем с водолей на ДЦ трудно ще се похарчиш. Дори за космонавт.  :o

« Отговор #263 -: Септември 19, 2009, 09:40:55 pm »

;D Може и да е луд ел.техник.  :P Впрочем с водолей на ДЦ трудно ще се похарчиш. Дори за космонавт.  :o

Дааам  ;D. Гледам на себе си като на Мастъркард - безценна  :P ;D
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Helo

« Отговор #264 -: Септември 19, 2009, 09:50:04 pm »

Беше приятно, давай още задачки.

Щом искаш още, ето още една задачка.  ;)  ;D Картата е на жена.

*

Revati

• *
  • 310
« Отговор #265 -: Септември 19, 2009, 10:11:26 pm »
Тази карта зная на кого е, затуй ще мълча. Нека други да опитат.  ;)

« Отговор #266 -: Септември 19, 2009, 10:18:16 pm »

Брейййй и аз съм с Водолей на Асц....
Слънце 27 градуса Везни
Луна Близнаци
Марс Скорпион
Венера Скорпион
Мерк Скорпион съвпад Уран секст. Сатурн
Асц Лъв
http://www.youtube.com/watch?v=hk65zzUjI9A
Baraka.1992.BRRip.XviD.AC3-CaLLioPE_MoNTEDiaZ.torrent

*

Helo

« Отговор #267 -: Септември 19, 2009, 10:20:46 pm »
Тази карта зная на кого е, затуй ще мълча. Нека други да опитат.  ;)

Между другото, виж каква случайност - говорехме в другата тема за Венера, Марс и Плутон и в тази карта Марс и Венера са в съвпад помежду си и квадрадтура с Плутон.  ;)  ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #268 -: Септември 19, 2009, 10:32:51 pm »
Заинтригува ме картата на Елена Блаватска.
На пръв поглед с нищо не се различава от картата на един средностатистически човек, дори някак си семпла изглежда... И логично изниква въпросът къде, аджеба, са показателите за духовно посвещаване и мистицизъм в нейната карта. На мен лично тази карта не ми изглежда по никакъв начин забележителна. Риби на МС и неаспектираният Нептун на ДС според мен далеч не са достатъчен фактор.
Също така би било интересно да се види какво в хороскопа й показва несполучливият - от гледна точка на обществото - брачен живот и отказ от брака като основно призвание и поприще за изява в живота на жената според тогавашните разбирания.

Първо ще разгледам картата Раши, т.е. основния хороскоп.
Прави ми впечатление, че на пръв поглед липсват показатели за следване на духовен път в живота.
За висши, брахманични планети се считат Юпитер и Венера. Често в картите на духовни водачи има силен Юпитер, със специални достойнства.
В нейната карта атмакарака е Раху. Обикновено Раху се свързва със светското, със силата на материалните желания. Планетата атмакарака показва устрема на духа да се въплъти отново в материална форма, т.е. това, което най-силно го зове да се потопи отново в майя, в света на самсара... Раху се свързва със силата на неизпълнените желания. На едно по-висше ниво това може да бъде и стремежът на духа към търсене на нови хоризонти, новаторство, гладът за знания. В картата на Блаватска Раху се намира в съвпад с Марс и Сатурн - две тамасични, т.е. с нисша природа планети и с Меркурий - планетата на интелекта, в 3 дом, в знака на Слънцето. Тази позиция предполага несъгласие с братята и сестрите, ако е имала такива, а и по принцип разногласия с близки и роднини. Не на последно място този дом се свързва с мотивацията ни да действаме, естественият му сигнификатор е Марс. Счита се, че естественият сигнификатор, разположен в дома, който управлява, дава негативен ефект върху въпросите, свързани с дома. В случая може да се каже, че нейният труден и опърничав характер, нежеланието да се съобразява с чуждо мнение са били предпоставка за проблематични отношения с членовете на семейството, в което е расла, липса на разбиране с тях и от тяхна страна. Марс, Сатурн и Раху са естествени малефици, но разположени в упачайа дом дават амбиция и кураж, когато става въпрос за преодоляване на спънки и препятствия, много силна мотивация да се бори, особено като се има предвид съвпадът на Марс с Раху и Сатурн. Марс хвърля аспект към шести, девети и десети дом, което предполага път, свързан с преодоляване на редица трудности и препятствия в живота. Всъщност именно трудностите и кризите я мотивират да върви напред. Съвпадът на Меркурий - господаря на Лагна - с Раху и Марс дава остър като бръснач ум, а аспектът със Сатурн придава необходимата форма и дълбочина, както и насоченост към скритите и духовните измерения на живота, имайки предвид кои домове управлява Сатурн в хороскопа.

В четвърти дом са разположени Венера и Луна, в който дом се счита, че са в най-силна позиция. Най-малкото, което може да се предположи, е че семейството й се е погрижило да получи добро образование. Венера обаче е във възможно най-слабата си позиция - падение, но ъгловата позиция спрямо Луната анулира това положение.

Юпитер в нейната карта е разположен във възможно най-неблагоприятната позиция - в падение в Козирог, ретрограден и в 8 дом. Понеже управлява 7 дом, се счита за неблагоприятна планета. но същевременно си остава естествен бенефик. Осми дом по принцип се свързва с окултното, със скритите измерения на живота, с тайните общества, както и с кризите, през които роденият преминава. В този смисъл позицията на Юпитер в 8 дом не е толкова неблагоприятна. Юпитер в 8 дом може да даде и дарба за предвиждане, връзка с някои по-висши измерения на живота, интерес към окултната страна на битието, защото Юпитер е в Джьотиш е Гуру, нашият духовен водач.
За Блаватска тази му позиция се е оказала особено важна, имайки предвид, че Юпитер в нейната карта управлява два ъглови дома - десети и седми. Именно със задълбочения си интерес към мистиката и духовното тя е успяла да стане известна и завинаги да остане в историята. Обикновено една слаба раши карта може да се компенсира със силна навамша и vice versa. Същото важи и за позициите на планетите. В навамша Меркурий добива специални достойнства, намирайки се в собствен знак и в ъглова позиция спрямо Луната и Лагна. Това е така наречената махапуруша йога - планетна комбинация, която създава велики хора или най-малкото ги дарява със специални таланти и качества, според естеството на планетата. В случая имаме бхадра йога, даваща изявени меркуриански качества - дар слово, интелект, а заедно с Луната, разположена в Лагна и отново в меркуриев знак, дава наистина забележителни качества на ума, блестящ интелект, остър като бръснач. Позицията на Лагна и Луната в накшатра Ардра в навамша предполага и път, белязан с много трансформации и обрати, свързва се с трансцендентното, с духовното познание, но същевременно личността може да бъде много деструктивна и безмилостна - както към себе си, така и към другите, независимо в какво се изразява това. Накшатра Ардра се управлява от Раху, Раху е и атмакарака в картата, т.е. тук имаме двойно подчертаване. Избраният от нея път е да бъде новатор, да не робува и да не се подчинява на правила, условности и норми, особено като се има предвид, че Раху е извън традиционната, присъща на индийското общество кастова система.
Планетата Юпитер също е в по-благоприятно положение в навамша. Първо, намира се в знака на Слънцето, неговия естествен приятел. Второ, има рецепция със Слънцето, което се приема за много силно положение и има силата на действащ мажорен аспект. Слънцето се намира в десети дом в навамша, което с счита за силна позиция.
Позицията на Марс и Сатурн във втори дом в навамша я "дарява" и с много остър, понякога саркастичен и хаплив език. Доколкото се вижда от снимките й, не е била и особено привлекателна, меко казано... Но въпреки невзрачната си външност може да е имала особено въздействие върху мъжете, да са я възприемали като интересна жена - Луна в съвпад с Лагна; Венера в съвпад с Раху в марсов знак, в 11 дом в навамша; Венера управлява 5 и 12 дом и получава аспект от управителя на 7 дом. Не ги е покорявала с изтънченост и финес, а с излъчването си на интелектуалка и независима жена, която не робува на никакви норми и предразсъдъци.

Не съм запозната с цялата й биография, но мисля, че никога не е имала деца.
Това е загатнато като възможност и в раши, и в навамша. И в двете карти господар на 5 дом е Венера. В раши Венера се намира в най-неблагоприятната си позиция, в падение; в навамша е в съвпад с малефика Раху, при това в Овен, марсов знак, получава аспект от Сатурн. Естествен сигнификатор на децата е Юпитер, а в раши той се намира в падение и в 8 дом, при това е ретрограден. И в раши, и в навамша пети дом е зает от Кету. С други думи, събират се доста показатели, предполагащи проблеми с децата или дори липса на деца. Отговор на този въпрос може да се потърси и в саптамша, седма производна карта. Тя се свързва не само с децата и поколението, но и с творческия потенциал на индивида, т.е. способността му да бъде креативен.
В D7 Лагна попада в знака Стрелец, заедно с Меркурий, т.е. тук отново има акцент върху интелектуалните способности. При това Меркурий се намира в накшатра Мула, която в превод от санскрит означава "корен", т.е. умът на родената се стреми да стигне до корена на нещата, до най-дълбокото. Венера в саптамша се намира в собствен знак, но в шести дом, който не само се счита за труден, а и се приема, че тук е най-неблагоприятната позиция за Венера. Юпитер отново се намира в Козирог, т.е. в падение, където е най-слаб и най-малко благотворен. Марс, управляващ 5 дом в тази варга, се намира в съвпад с екзалтирал Сатурн. Светилата са в осми дом, което е също трудно положение, особено за Луната, но пък дава огромен талант в сферата на окултното, особено като се има предвид, че Луната се намира в собствен знак; светилата получават мажорен аспект от Юпитер, господаря на Лагна в D7. Раху, атмакарака в картата, се намира в 9 дом в саптамша - домът на дхарма, на религиозния дълг, на духовното призвание, и хвърля аспект към Лагна/Меркурий и пети дом, който се свързва освен с децата също така с ума, творческия интелект на родения. Оттук ясно се вижда, че призванието на родената не е било да ражда и отглежда деца, а да развие оптимално творческата, креативна страна на ума, като я съчетае с присъщата й дълбочина и свръхсетивно възприятие.

Ако разгледаме двадашамша - картата, която се свързва с произхода и родителите, а също с участта, съдбата и минала карма, ясно се вижда, че Блаватска не се е чувствала особено щастлива и удовлетворена в родителския дом. Луната се намира в 12 дом тук и получава аспект от Раху, разположен в 4 дом, а господарят на Лагна и 4 дом от раши и навамша се намира в знака си на падение тук. Може да се предположи, че винаги се е чувствала като "чужденец" в дома си.

За проблеми с брачния партньор говори позицията на Юпитер в раши, в качеството му на управител на 7 дом и на даракарака - сигнификатор на съпруга. Марс, като втори сигнификатор на партньора, също не е в най-благоприятна позиция. В раши той е в съвпад с два естествени малефика - Сатурн и Раху, при това и в раши, и в навамша Раху хвърля аспект към седми дом (от друга страна това предполага активни връзки с чужбина и чужденци...). Никога е нямало да бъде щастлива в семейния живот, с брачния си партньор - това потвърждава и специфичната позиция на Венера в навамша. Избрала е личната си свобода. Наистина няма нищо общо с начина, по който всеки западен астролог би интепретирал съвпада на Венера и Луна във Везни в 4 дом!

Та това е семпличкият на пръв поглед хороскоп на мадам Блаватска, разгледан през призмата на ведическата астрология.  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #269 -: Септември 19, 2009, 10:39:53 pm »
А това е специално за всички колеги, които предпочитат да разчитат на възможно най-много астроточки при анализа на една натална карта - *уя, муя и прочее...  ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Revati

• *
  • 310
« Отговор #270 -: Септември 19, 2009, 10:42:38 pm »

Та това е семпличкият на пръв поглед хороскоп на мадам Блаватска, разгледан през призмата на ведическата астрология.  :)

Много благодаря, че сподели това с нас. Аз се опитах да й рагледам сидералната карта, но съм зелена още. Твоето тълкувание ще ми е много полезно.  :)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #271 -: Септември 19, 2009, 11:48:00 pm »
Намерих още нещо интересно, във връзка с невъзможността й да има деца:

Цитат
Надо добавить, что Плутон является соуправителем 5 и управителем 6 домов. Врач, который однажды осматривал Елену Петровну Блаватскую, спустя много лет после ее первого брака, засвидетельствовал, что она не только является девственницей, но и не могла бы иметь детей из-за врожденного загиба матки, и, кроме того, сексуальные отношения с мужчинами были бы для нее болезненными. Эту аномалию можно объяснить и точной оппозицией Луна-Плутон, причем Луна является соуправителем имеющего отношение к болезням 12го дома и стоит в 4м доме, имеющем отношение к беременности, а Плутон - соуправитель 5го дома (дети) и управитель 6 дома (болезни). Возможно, оппозиция Луна-Плутон объясняет и то, что мать Елены Петровны Блаватской рано умерла и маленькая Елена воспитывалась без нее.

Целият анализ на хороскопа е публикуван тук:
http://www.lomonosov.org/theosophy/fourtheosophy271208.html

В статията се споменава, че не е консумирала брака си, а от биологична гледна точка е имала проблем с репродуктивната система - обърната матка.
Не че е невъзможно да се зачене при това положение, на една моя приятелка наскоро се случи.

Всъщност сега разбирам, че е имала два брака, и двата несполучливи...

Цитат
Попытаемся под этим же углом рассмотреть Марс Блаватской. Смотрите: Марс в Деве на физическом уровне дает бедность чувств (здесь я имею в виду лишь чувства, связанные с Марсом, т. е. скорее сексуальные чувства, отношение к мужчине, как к сексуальному партнеру). Мы знаем, что Елена Петровна была бесстрастна в этом смысле и считала, что человек, занимающийся духовными практиками не должен вступать в брак (это является иллюстрацией 4й стадии анимуса в случае Блаватской - Девья чистота и непорочность). Незадолго до своего семнадцатилетия она вышла замуж за старика (в натальной карте Марс в соединении с Сатурном, управителем 7го дома). Дирекционный (дирекции солнечной дуги) Марс (а, следовательно, и Сатурн, управитель 7го дома, который находится в точном соединении с Марсом) в это время стал в оппозицию к МС. В более позднем возрасте она выходила замуж вторично, но этот брак для нее был скорее вынужденным и не предполагал никаких сексуальных отношений (снова проявление Марса в Деве в соединении с Сатурном).

Нептун расположен в Козероге в 7м доме. 7й дом - взаимоотношение с партнерами, с обществом. Надо сказать, что отношения с обществом были действительно непростыми, Елену Петровну пытались уличать в обмане. Что касается ее браков, это тоже вызывало всевозможные обсуждения. Можно сказать, что из-за браков возникала неясность во взаимоотношениях с обществом, дополнительные возможности для клеветы. Постоянно приходилось иметь дело со скептически настроенными людьми, требующими конкретных доказательств (7й дом в Козероге).

Е, тук очевидно авторът е проявил особено чувство за хумор...  :)
Цитат
Теперь поговорим об астероидах группы Дамокла в карте Блаватской.

Важно уточнение:
Цитат
Незадолго до своего семнадцатилетия она вышла замуж

Навсякъде се споменава, че се омъжва на 17-годишна възраст. Ориентировъчно предположих, че се е омъжила през 1848 година.
Бракът не ми излизаше по Vimsottari Dasa през този период, а малко преди да навърши 17 години - даса на Раху/Юпитер, после идва /Сатурн, т.е. вероятно тогава следва и раздялата й със съпруга...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Helo

« Отговор #272 -: Септември 20, 2009, 12:08:19 am »

В статията се споменава, че не е консумирала брака си, а от биологична гледна точка е имала проблем с репродуктивната система - обърната матка.
Не че е невъзможно да се зачене при това положение, на една моя приятелка наскоро се случи.

Значи от съвпада на Венера и Луната в опозиция на Плутон се получава това за обърнатата матка.

Някой може ли да разясни този въпрос от гледна точка на Медицинската астрология?

*

missKapriz

« Отговор #273 -: Септември 20, 2009, 12:16:07 am »
Аз също имах обърната матка,но нямам опозиция а тригон Венера/Плутон.Когато ми я откриха на около 15 години ми казаха,че почти е сигурно че няма да мога да забременея.А аз на камък да седна,ако някой е минал от там ;D :-[ и съм бременна

*

Lillie

• 30532
« Отговор #274 -: Септември 20, 2009, 12:16:38 am »
Значи от съвпада на Венера и Луната в опозиция на Плутон се получава това за обърнатата матка.

О, не, изобщо не е задължително!
Представи си колко жени имат такава констелация и надали всички ще са с тази биологична особеност.
При моята приятелка, за която споменах по-горе, нито Луната, нито Венера има аспект с Плутон, нито пък с Уран, за да се предположи някаква "аномалия".

Ще ви кажа нещо, което на пръв поглед ще ви учуди.
В индийската астрология седми дом се свързва както със секса, така и с половите органи, наред с останалите му значения...  :-[

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Revati

• *
  • 310
« Отговор #275 -: Септември 20, 2009, 12:32:29 am »
Лили, срам ме е, но ще питам. Защо определяш раху за АК. Аз зяпам, зяпам и според мен е слънцето. А може ли да е от софтуера. Аз ползвам безплатна програма, която си изтеглих. Jagannatha Hora. Там Раху излиза на 0,23 в лъв.  :-\

*

Kaya

• 2893
« Отговор #276 -: Септември 20, 2009, 08:57:30 am »
hm, и аз ползвам тази програма (имам и Кала, но нея не успявам да я настро) АК- сънце, ДК-венера , раху ми е на 10'58 рак, лагна и в раши и навамша ми е  в близнаци (  от 4 дена 1 правилна карта н есъм построила :D)
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Revati

• *
  • 310
« Отговор #277 -: Септември 20, 2009, 09:56:25 am »
hm, и аз ползвам тази програма (имам и Кала, но нея не успявам да я настро) АК- сънце, ДК-венера , раху ми е на 10'58 рак, лагна и в раши и навамша ми е  в близнаци (  от 4 дена 1 правилна карта н есъм построила :D)
Най-често е от въвеждането на координатите. Огледай си добре параметрите. Колко часа разлика от ГМТ си дала. И календара да е Грегорианския. Аз най-често от там се подреждам и си губя времето да гледам грешни карти.  >:(
А намерих статия по горния си въпрос. Та да я споделя.
http://www.komilla.com/pages/Atmakaraka.html.
Разбрах защо е Раху. Ама трябва да се чете преди да се пита.  :-[ :-X
« Последна редакция: Септември 20, 2009, 10:24:42 am от Revati »

« Отговор #278 -: Септември 20, 2009, 10:38:55 am »
hm, и аз ползвам тази програма (имам и Кала, но нея не успявам да я настро) АК- сънце, ДК-венера , раху ми е на 10'58 рак, лагна и в раши и навамша ми е  в близнаци (  от 4 дена 1 правилна карта н есъм построила :D)
Най-често е от въвеждането на координатите. Огледай си добре параметрите. Колко часа разлика от ГМТ си дала. И календара да е Грегорианския. Аз най-често от там се подреждам и си губя времето да гледам грешни карти.  >:(
А намерих статия по горния си въпрос. Та да я споделя.
http://www.komilla.com/pages/Atmakaraka.html.
Разбрах защо е Раху. Ама трябва да се чете преди да се пита.  :-[ :-X
защо не ползвате зет?
Слънце 27 градуса Везни
Луна Близнаци
Марс Скорпион
Венера Скорпион
Мерк Скорпион съвпад Уран секст. Сатурн
Асц Лъв
http://www.youtube.com/watch?v=hk65zzUjI9A
Baraka.1992.BRRip.XviD.AC3-CaLLioPE_MoNTEDiaZ.torrent

*

Lillie

• 30532
« Отговор #279 -: Септември 20, 2009, 12:59:38 pm »
Защо определяш раху за АК. Аз зяпам, зяпам и според мен е слънцето. А може ли да е от софтуера. Аз ползвам безплатна програма, която си изтеглих. Jagannatha Hora. Там Раху излиза на 0,23 в лъв.  :-\

Да, използвам същата програма.
Преди и аз се чудех защо. Мислех, че АмК ми е Меркурий, а се оказа накрая Раху...
Причината за това е, че нормалното движение на възлите е ретроградно, за разлика от останалите планети.
Всъщност съществуваше спор относно караките, дали да бъдат седем или осем, т.е. с отчитане на Раху или без.
Според обяснението на една моя позната астроложка, занимаваща се професионално с ведическа астрология, Раху се включва в karakas system, ако става въпрос за човешко същество. Кету не може да бъде карака, защото той е нематериален, целта му е освобождаване, излизане от колелото на Самсара, край на веригата превъплъщения.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.