Е стига с тоя стационарен Сатурн,бре!
Това е само едно от нещата.Сатурн си е Сатурн-закона,кармата,там където създаваш най-стабилна структура ако ще и да е вечна (стационарност).Носи си ограничения,стига си го отричала-да ги речем граници в които да се вместваме.На теб ти е кацнал на ЮЛВ в 4ти и те закотвя в дома,семейните ангажименти и т.н. и дава най-сериозните ти уроци и ограничения именно чрез тази област.Ако искаш го отричай,но си е факт.Можеш по цял ден да си разширяваш ума и да медитираш,но Сатурн в 4ти дом винаги ще те връща към семейните задължения и там каквато карма имаш да изплащаш в тази сфера!
Сатурн на ЮЛВ може дори да блокира развитието на СЛВ в 10 дом! Защото семейните фактори и условия,тези в дома могат да бъдат доста ограничаващи или сурови.А и като цяло Сатурн обича познатото и сигурното...
Едит: Вещичке защо си мислиш,че именно управителя на ЮЛВ-Меркурий е ретро ? Това не говори за много "освободен" възел ако въобще мога така да се изразя 
И недей се тряска,с Мерк/Юпитер във Водолей може и да си безпристрастна,но позицията им в 1 дом е трудна за постигане на обективност спрямо себе си 
добре - а ти откъде знаеш, че на мен не ми е по-добре и се чувствам по-добре в къщи

и нямам проблем с извършването на семейните си задължения

- все пак не забравяй, че там е и Луната на трон по дом и знак... така че зависи от гледната точка. за едни може и да е тежко задължение и закотвяне, а за други удоволствие... да имала съм тежки периоди за отработка в семейството, но те вече са минало...
относно ретро Мерка като управител на ЮЛВ - ми ретро е за да не забравям определени уроци от миналото и да не ги повтарям или пък да запазя определени знания. доста от нещата, които зная в момента дори и не съм чела за тях някъде - ПРОСТО ГИ ЗНАМ и това е също от ретро Мерка. нещата са толкова многопластови, че не е редно да се съди за едно нещо строго специфично.
всеки човек е различен и факторите при едни влияят по един начин, а при други по друг начин и изобщо няма база за сравнение. хората са различни, на различни еволюционни нива и затова тълкуванията са толкова многопластови и строго специфични за всеки индивид... аз си познавам своята си карта и наистина претендирам да зная кое как се отразява в личен план, а за бъдещето много не ми пука, защото то е грижа на собствения ми ум и ще е такова каквото аз си го направя