Здравей Гост

духовният индивид

• 50 Отговора
  • 9754 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
духовният индивид
« -: Ноември 09, 2009, 06:05:40 pm »
бих искала ,всеки да сподели мнението си ,как вижда духовния човек , как разбира колко е духовен и какви качества на характера следва да притежава ?
има ли отрицателни качества и какви са те? възможно ли е духовният индивид да се отрече от духовното и тръгне в друга посока? въобще що е духовност и духовно израстване ?

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
Re:духовният индивид
« Отговор #1 -: Ноември 09, 2009, 06:24:19 pm »
Мисля, че темата за духовността и духовния човек вече сме коментирали и не успяхме да стигнем до единно становище, доста противоречиви бяха мненията. Да говориш за духовно израстване и да си духовно ориентиран човек са две различни неща, но всички сме дух в тяло, следователно духовни същества.  :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #2 -: Ноември 09, 2009, 06:32:21 pm »
Да говориш за духовно израстване и да си духовно ориентиран човек са две различни неща, но всички сме дух в тяло, следователно духовни същества.  :)

"но всички сме дух в тяло, следователно духовни същества.  :)" и , ако това ни прави духовни ;D ;D ;D ;D , то цялата нация сме такива ;D ;D ;D.
каква е според теб разликата ?-
"Да говориш за духовно израстване и да си духовно ориентиран човек са две различни неща".

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

veshti4ka

« Отговор #3 -: Ноември 09, 2009, 06:38:06 pm »
едва ли има точна дефиниция за духовност. по скоро когато даден индивид тръгне по своя си път и започне търсенето  то тогава може би започва да навлиза в дебрите на непознатото. развитието в нея насока продължава, докато съществува интересът му към търсенето.  духовността може би се появява тогава, когато започне осъзнаването ...

когато започне осъзнаването и приемането, то тогава ми се струва много трудно индивидът да преустанови и да се отрече от извървяният път, защото остатъка от битието вече едва ли би имал онзи блясък, който е имал преди да застане на пътя...

израстването според мен настъпва едва тогава, когато осъзнаването стане правопропорционално на извървяния път  ;)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Ноември 09, 2009, 06:47:49 pm »
Все си мисля, че за да се обърне човек към духовното, към всичко ще е отвъд материалната страна на живота, трябва нещо да го е подтикнало към това, трябва сериозна провокация. Никой не се е родил духовно осъзнат, такъв се става, но някои неща имаме възможност да си спомним, следвайки избрания в живота път, да вземем съответната поука или да продължим напред като коне с капаци.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #5 -: Ноември 09, 2009, 07:12:51 pm »
Все си мисля, че за да се обърне човек към духовното, към всичко ще е отвъд материалната страна на живота, трябва нещо да го е подтикнало към това, трябва сериозна провокация. Никой не се е родил духовно осъзнат, такъв се става, но някои неща имаме възможност да си спомним, следвайки избрания в живота път, да вземем съответната поука или да продължим напред като коне с капаци.
духовен живот е живот за доброто , не само за нашето собствено аз , а за доброто на всички . духовен е антипод на егоист.
духовният човек  е онзи, който  е поел в/у плещите си товара  да работи за другите ,без да натрапва това , да служи , да усъвършенства , да сочи пътя ,да бъде част от този път. духовният живот е живот на непрестанна битка със собственото его. тук има хармония м/у теб и него ,м/у мет и теб , м/у нас ,м/у вас. така разбирам духовността.
катарзиса или кризата , която повечето от Вас не са изживяли се случва точно на 40 +/- 1,или 2 год. именно на "попрището жизнено в средата", когато всеки трябва да разбере , че освен материя и егоизъм има и друг свят , света на другите ,на техните желания ,болки ,радости и неволи.
поуука в духовния свят няма , всеки се ражда в точно определеното време , на точното място и среща точно това ,което е нужно за неговото развитие,съществуване. всичко се случва с една единственна цел-равновесие и баланс в природата.
за духовното осъзнаване е нужно да се обърнеш към себе си , и да разбееш , че ти си само малка частица от космоса и вселената ,от видимото и невидимото.
така мисля , любов във всичките й измерения-това е духовността.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Ноември 09, 2009, 07:34:22 pm »
Права си, духовният живот е непрестанна битка със собственото ни его и често предполага пренебрегване на лични желания и потребности за сметка на чуждите, но все си мисля, че трябва да има и някакъв баланс... Егоцентризмът е лицето на фалшивата духовност, по наличието му у човека ще познаете и фалша.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #7 -: Ноември 09, 2009, 07:52:11 pm »
Права си, духовният живот е непрестанна битка със собственото ни его и често предполага пренебрегване на лични желания и потребности за сметка на чуждите, но все си мисля, че трябва да има и някакъв баланс...
баланс има ,защото когато си кармично свързан със семейство и деца , тогава можеш да жертваш всичко свое в името на тях.но когато следва да жертваш тях в името на други едва ли би го направил който и да е.точно тук е баланса на вселената и нейните закони. :)

Егоцентризмът е лицето на фалшивата духовност, по наличието му у човека ще познаете и фалша.
духовния индивид не е онзи ,който свежда всичко до личните си възгледи и мнения. неговото его е над нещата ,т.е да се разделиш с егото за сметка на другите , като не налагаш нито присъствие ,нито мнение , а бъдеш себе си в хармония с околните.
духовният човек винаги и по всяко време осъзнава отговорността за ДУМИТЕ И ДЕЛАТА СИ!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Ноември 09, 2009, 08:05:12 pm »
Желанието да се поучават другите и да се вкарват "в пътя" е една от характерните черти на духовния егоцентризъм. Светът е пълен с псевдогурута и лъжеучители. Предпочитам да стоя с широко затворени очи, отколкото да ми ги отваря някой друг в загрижеността си да "прогледна".
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #9 -: Ноември 09, 2009, 08:17:09 pm »
Желанието да се поучават другите и да се вкарват "в пътя" е една от характерните черти на духовния егоцентризъм. Светът е пълен с псевдогурута и лъжеучители. Предпочитам да стоя с широко затворени очи, отколкото да ми ги отваря някой друг в загрижеността си да "прогледна".

духовния човек не прекрачва границата , ДУХОВНИЯ ВОДАЧ е друго нещо , но ние него не го коментираме!
а и в библията пише:"ще се родят много пророци и лъжепророци....". духовния човек разпознава водача от псевдоводача , но с риск да се повторя не това е предмет на темата.
иска ми се разбера мнението на всеки един , защото множеството си мислят , че всеки езотерик е духовен и всеки духовен човек е езотерик.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #10 -: Ноември 09, 2009, 08:36:35 pm »
Казала съм си мнението вече. Четенето на езотерика не прави човека духовен, но е наистина стъпка към осъзнаването му като такъв чрез преоткриване и разкриване на заложения по рождение потенциал.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #11 -: Ноември 09, 2009, 08:42:17 pm »
Духовният индивид-човек който живее според универсалните закони,тези които съдържат причината и смисъла на живота,в неговата първоначална светлина.

Този който е осъзнал,че е техен проводник и сам създава себе си,че са негов път.

Единствено начина по който го правим това,ни прави индивидуални като духовни индивиди един сред друг,но всъщност истината и пътят са едни-към Началото,към Вечното,към Безкрайното -няма пет начала и пет края ,както и духовни закони които да си противоречат един с друг,всичко е Единство.

В този си смисъл истински духовен индивид е този който живее в Единство-единството в себе си и в единство със вселената.

Духовен е този който в тленното живее с вечното-осъзнато.

Това е моят кратък отговор  :)

*

Марая

• 28287
« Отговор #12 -: Ноември 09, 2009, 08:50:07 pm »
Казала съм си мнението вече. Четенето на езотерика не прави човека духовен, но е наистина стъпка към осъзнаването му като такъв чрез преоткриване и разкриване на заложения по рождение потенциал.

а потенциала за това го има всеки или бъркам? ;)

« Отговор #13 -: Ноември 09, 2009, 08:57:07 pm »

Много ми хареса това  ::) :)
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Ноември 09, 2009, 08:59:56 pm »
Цитат
а потенциала за това го има всеки или бъркам?

Да, в по-малка или по-голяма степен.
Ако разглеждаме потенциала за духовно развитие от гледна точка на астрологията, има го във всяка карта, но наталната карта сама по себе си определя материалните предпоставки на настоящото ни битие, а също в някаква степен и начина, по който Душата да извърви избрания от нея път в настоящата инкарнация. От тази гледна точка хороскопът е нашият план за реализация, т.е. развитие на Душата в материята в рамките на земното й съществуване от момента на раждането до момента на смъртта на тялото.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #15 -: Ноември 09, 2009, 09:00:19 pm »

Много ми хареса това  ::) :)

и на мен , ама вече ще кажат във форума ,че щом сме близки приятели затова си харесваме постовете ;D , та ще се прикрепя към теб.
не възразяваш-нали?! :) ;)

*

Марая

• 28287
« Отговор #16 -: Ноември 09, 2009, 09:02:49 pm »

а потенциала за това го има всеки или бъркам? ;)

ето защо питам:"но всички сме дух в тяло, следователно духовни същества. "

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #17 -: Ноември 09, 2009, 09:05:09 pm »
Все си мисля, че за да се обърне човек към духовното, към всичко ще е отвъд материалната страна на живота, трябва нещо да го е подтикнало към това, трябва сериозна провокация.

Провокация имат нужда заспалите.Казваш респективно това че сме в дух в тяло ни прави духовни,но това не е истина до колкото-за духовно осъзнати,се иска друго.Всеки е дух в тяло,но това не пречи примерно да се стигне до 9 кръг на ада или да се разтвори ,когато духовността на съзнанието падне под критичният минимум и само енергийният заряд божественост се върне към извора(закон за запазване на цялостта),с напълно и завинаги заличено съзнание.
Така че трябва да правим разлика между дух и духовност-едното е самото средство,другото е функцията на средството.

След като всяка душа е създадена по определен Първообраз,тя изконно си съдържа знанието за всички закони и т.н.-но само осъзнатостта е тази която ги привежда в действие,но до преди този момент тя не е духовна в пътя си,ако ще да е духовна в изначалната си природа,която може и да не прояви,тъй като повечето индивиди действат от ниво личност.Имам предвид,че зависи от това къде е идентификацията-в личността или в духа,за да се каже дали на някой му е нужна провокация или не.Там където има невинност и чистота,има и изявени качества на Духа и едно естествено разбиране за него.

Права си, духовният живот е непрестанна битка със собственото ни его и често предполага пренебрегване на лични желания и потребности за сметка на чуждите, но все си мисля, че трябва да има и някакъв баланс...

Баланс трябва да има,но той не е на същата плоскост.Жертването на лични за чужди нужди не е желателно,защото няма гаранция дали чуждите нужди не са плод на същият егоцентризъм- и тогава отговорността и кармата стават двойни!А и човек най-добре се справя с поставените му лични задачи.В случаите когато човек му се дава възможност да служи,той не се стреми да задоволи чужди нужди,а да задоволи нечии възможности за трансформация и израстване,на които той просто може да бъде проводник.Разбира се доколкото живеем в Единство на живота-ние се захранваме енергийно и всякак си ,но говоря че това е позволено само в най-чистият му вид,когато егото не е намесено или постигане на лични или чужди цели за сметка на служенето независимо от областта.

духовния индивид не е онзи ,който свежда всичко до личните си възгледи и мнения. неговото его е над нещата ,т.е да се разделиш с егото за сметка на другите , като не налагаш нито присъствие ,нито мнение , а бъдеш себе си в хармония с околните.
духовният човек винаги и по всяко време осъзнава отговорността за ДУМИТЕ И ДЕЛАТА СИ!

Тук си много права,но ще дам пояснение.Дори и духовният индивид има правото да се меси и да споделя,защото той освен лични мнения,може да е и просто проводник на универсална истина или канал за урок,за балансиране на дадено положение в света.Дори понякога може да бъде и воин,ако задачата и областта и момента във времето където се намира го изискват!Не са духовни тези индивиди които за всичко си затварят очите и мълчат или бездействат-но определено не са и длъжни навсякъде и във всичко да участват или се месят,защото не всичко което срещат като външна карма ( и с която нямат право да се идентифицират и понасят) е част от пътя им.Прекалената доброта и милосърдие не е духовност,за това и в Кабала Хесед (Юпитер) се балансира от Гедула (Марс)-наказанието,силата да отсичаш злото,а на да го поливаш милосърдно и то да се храни докато се превърне в изяло те чудовище.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Ноември 09, 2009, 09:14:24 pm »
Казваш респективно това че сме в дух в тяло ни прави духовни,но това не е истина

Не е "респективно", това е твърде буквално разбиране. Дори се учудих защо Марая си повтаря въпроса към мен. Очевидно думите ми не са били разбрани правилно.
Мисълта ми беше, че всички сме част от цялото, от безкрая, от единното духовно съзнание и в този смисъл всеки от нас индивидуално носи духовната искра, въплътена в конкретния живот и съзнание. В този смисъл сме духовни, а не само материални създания. Осъзнатата и въплътена в живота духовност не е цел, а избор и път и респ. не се реализира от всеки в рамките на един конкретен живот. :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #19 -: Ноември 09, 2009, 09:33:48 pm »
нухе , ако щеш ме плюй , ако щеш ме бий ,ако щеш преглътни , но защо ти просто ме разбираш и ме допълваш!
исках да стигна до кармата и духовността ,защото двете са неразривно свързани.но все пак един мерк в стрелец докато мисли широкомащабно и се опитва да поставя граници на мисълта , другия меркурий за който не е никакъв проблем ,тъй като е в знака на уран да изтряска по урановски всичко онова ,което другия мисли ;D ;D.

"Провокация имат нужда заспалите." как ще се осъзнаеш и ще тръгнеш в тази посока ,ако няма провокация.
личността или характера има нужда от опит,душата търси пътя към духовността и развитието!