а това го направих набързо за децата, че си умират за всичко с ягоди
ТАРТА С ЯГОДИ
продукти:за блата:125 гр масло + малка бучка за намазване на тавата
1 и ½ ч.ч бяло брашно + допълнително за разточването
3 ч.л. захар
щипка сол
1 яйце
3 с.л студено прясно мляко
за крема:1 опаковка маскарпоне (500 грама) или 1 кофичка 3,6% изцедено кисело мляко
1 голяма опаковка заквасена сметана (400 грама)
5 с.л. захар
500 гр. ягоди
за украса:~ 200 гр. ягоди
приготвяне:* маслото се реже на кубчета и се оставя на стайна температура, за да се размекне. в купа се разбърква докато се размекне, добавя се солта и яйцето. в отделна купа се разбъркват млякото и захарта и на тънка струйка се добавят при маслото, при непрекъснато бъркане. постепенно се добавя пресятото брашно. с помоща на шпатула или с ръце се обърква докато брашното се поеме от маслото. на набрашнена повърхност, с длани, тестото се размесва, докато стане меко. прави се на леко сплескана топка, увива се в прозрачно фолио и се оставя за минимум 2 часа в хладилника. извадете тестото и го разточете на набрашнена повърхност, като направите окръжността с около 4 см по-голям диаметър от тавата в която ще печете, за да се покрият стените. печете около 30-35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, или до зачервяване. извадете и оставете да се охлади напълно.
* в голяма купа изсипете маскарпонето (на стайна температура) и сметаната. добавете захарта и разбийте с миксер, докато захарта се разствори. нарежете ягодите на малки парченца и ги разбъркайте в крема.
* изсипете крема върху кората от маслено тесто и загладете. подредете ягодите отгоре.
да ви е сладко :88: