ОК :blink:
СКАРИДИ НА ФУРНА
продукти
* около 450-500гр. големи, необелени, сурови скариди (не кралски, не варени)
* 50гр. разтопено масло (но измерено в твърдо състояние)
* 2-3 с.л. зехтин
* 2-3 с.л. нарязан пресен магданоз
* 1 с.л. нарязана прясна мащерка
* 1 с.л. нарязан риган
* 1-2 с.л. нарязани лукчета
* сол и черен пипер
* 2 връзки лапад
* 2 лимона
приготвяне
В голяма купа се смесват маслото, зехтина, магданоза, мащерката, ригана, лукчетата, солта, пипера и скаридите. Лимоните, нарязани на резени покриват сместа. Покриват се добре с фолио и престояват в хладилника 24ч.
Фурната се загрява предварително до 190⁰. Цялата смес без лимонените резенчета се изсипва в йенска тенджера с малко вода, която да покрива 1/3 от сместа. Пече се около 50 минути, като се разбърква 1-2 пъти, докато скаридите придобият характерен медено златист цвят.
Сервират се върху лапада, гарнирани с лимонените резени и обилно заляти с пресен лимонов сок (последното е въпрос на лични предпочитания).
Добър апетит :blink: