ПЕЧЕНА СЬОМГА
продукти
* около 600-700гр. филе сьомга, без кожа
* 1 малка глава стар лук, нарязана на филийки
* 4 стръка зелен лук, нарязани на средно големи къса
* 1 зелена или червена чушка, нарязана на ситно
* 4 пресни стръка копър
* 4 пресни листа босилек
* 1 с.л. нарязан риган
* 3 с.л. зехтин, с който се покрива дъното на тавата
*малко сол и повечко черен пипер
* 60-70 мл бяло сухо вино
* сокът от 2 големи лимона
приготвяне
Фурната се загрява предварително до 190⁰. Сьомгата се нарязва на около 8 филета, предварително се овкусяват със солта, след което се подреждат в тава, така че да няма застъпване и припокриване. Лука,зелените пера, чушката, копъра, босилека и черния пипер се разпределят равномерно върху сьомгата. Заливат се с лимоновия сок и бялото вино. Тавата се покрива плътно с фолио и така се пече около 15 минути. Фолиото се премахва и се пече още около 35 минути, като на всеки 10 минути се залива с околорибния сос.
Добър апетит :blink: