Здравей Гост

как готви луната в знаците на зодиака

• 1651 Отговора
  • 263677 Прегледи
*

Diyana

• 2705
Re:как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #1360 -: Ноември 10, 2010, 02:00:10 pm »
Съни, най-добре като си купиш ориза за суши, да следваш много стриктно указанията на опаковката за варене - тези на английски, а не "превода" им. Различните производители го правят различен и не става. Ако си купиш един тайландски за суши примерно, не трябва да го миеш и изплакваш, а направо го бухаш в студена вода, кисне 20 минути, после вариш. При други видове се промива оризът с вряла вода и после се вари на пара, а българският за суши се изплаква, слага се в студена вода, в точната пропорция, кипва се, изключва се веднага котлонът и тенджерата се завива с хавлия, докато оризът поеме сам всичката вода и набъбне. Както се прави пилаф.

В ориза за суши не се слага никаква мазнина при варенето и никаква сол или подправки. Овкусява се единствено с оризов оцет (не трябва да е друг вид, защото имат специфичен аромат, трябва да е оризов) с разтворени няколко лъжици захар в него или си взимаш един приготвен точно за целта суши Су-сос, което си е оризов оцет с подсладител.

Оризът се овкусява с оцета, докато е още топъл, така киселината излиза и остава само дискретният вкус, а захарта и оцетът слепват добре нишестето в ориза. Този ориз не трябва да се рони, но и не трябва да е кашкав.

Бамбуковата подложка е от най-обикновените подложки за хранене, вече ги има навсякъде, но по-добре да си вземеш с по-тънки бамбукови пръчици, за да се завива по-лесно сушито. Нещо като това отдолу.

Оризовият оцет ще ти трябва и за норитата - корите водорасли. Трябва да се намажат лекичко с четчица със смес от оризов оцет и вода, преди да се сложи оризът, за да се отпуснат и да не са ронливи. Но ги намажи точно преди да сложиш ориза, иначе се отпускат много и се набръчкват и хубавината им се разваля - на вид, не на вкус ;D.

Плънката е по избор, но аз не слагам зелении, нито авокадо, нито други чудеса. Макитата ми са обикновено от хищническия вид - един котлет сьомга, един котлет риба тон и някакъв читав хайвер са достатъчни да свия 12-16 норита, което си е едно кило ориз (обичайно разфасовките са половин килограм). Мисълта ми е, че се получава много суши от парче риба от 100 гр. Рибата също не се овкусява предварително - всичко трябва да си пази натуралния вкус.

Сушито се овкусява при яденето, като се топи в купичка тъмен соев сос, в който е разтворено грахово зрънце хрянова паста - уасаби. Не прекалявай с нея, че при невнимателна употреба има потенциал да ти изстреля синусите през слъзните канали ;). Между две хапки различно маки, вкусът се "прочиства" с късче маринован джинджифил. Също се продава в суши магазините, но като го купуваш, гледай да не е жълтеникав, а да изглежда бял, непрозрачен и крехък. Иначе има един пресолен и преварен, а джинджърът трябва да е хрупкав, лютив и сладък.

Това е базата, ако остане от рибата, се реже на много фини, прозрачни късчета - САШИМИ - и се консумира по същия начин като сушито. Като надобрееш, може да правиш обърнато суши - с ориза навън, със сусам и т.н., суши с всякакви други плънки и т.н. Ама не вярвам да ти се прииска да зарежеш Магурото и Сакето.
« Последна редакция: Ноември 10, 2010, 05:55:09 pm от Diyana »
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #1361 -: Ноември 10, 2010, 03:25:08 pm »
Браво, Дияна, страхотно обяснение. Отдавна мисля да  опитам да правя суши, но не събирах кураж, понеже не знам никакви тънкости. Сега много се ентусиазирах и развълнувах и скоро ще опитам.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #1362 -: Ноември 10, 2010, 04:46:33 pm »
Аброуд, и твоите идеи са много добри, ще трябва да ги пробвам всичките.
Даже си пожелах едно астросайт-форумно Reality готвене и ядене на суши  :blink:

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #1363 -: Ноември 10, 2010, 06:45:57 pm »

Много харесвам Суши..... :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1364 -: Ноември 10, 2010, 08:53:54 pm »
Бамбуковата подложка е от най-обикновените подложки за хранене, вече ги има навсякъде, но по-добре да си вземеш с по-тънки бамбукови пръчици, за да се завива по-лесно сушито.

Макитата ми са обикновено от хищническия вид - един котлет сьомга, един котлет риба тон и някакъв читав хайвер са достатъчни да свия 12-16 норита, което си е едно кило ориз (обичайно разфасовките са половин килограм).

Сушито се овкусява при яденето, като се топи в купичка тъмен соев сос, в който е разтворено грахово зрънце хрянова паста - уасаби. Не прекалявай с нея, че при невнимателна употреба има потенциал да ти изстреля синусите през слъзните канали ;).

Страшни сте, просто. Дияна благодаря ти много!  :clap: Ще стана майстор от вашите обяснения, подробни и перфектни.

Това ли било за пръчиците, имам такива, по-скоро като тези на снимката, дадена от Белика, така че идеално, няма да търся.

Относно хряновата паста ще го имам предвид, но у нас консумираме хрян /стърган с чесън и овкусен като дресинг, та имам що-годе идея какво ме чака ;D/.

Също така ще ми се понрави твоя хищнически вариант на тия макита и това ще е първото, което ще пробвам в най-скоро време. Нямам търпение.  :wub:

Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1365 -: Ноември 10, 2010, 08:56:32 pm »
Но аз в началото като незнаех ги правех кръгли.  ;D И кръгли се консумират и са също толкова вкусни.  ;)

Окей, няма да е проблем, трябва да се опита, а с времето и усъвършенстването идва. Благодаря, Дивна.  :blink: И на теб, Белика.  :72: 

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #1366 -: Ноември 11, 2010, 04:24:16 pm »
Снощи направих първото си суши и стана много зле  :'(. Оризът стана много кашав отвън и суров отвътре. Норитата (водораслите) се случиха някакви много странни и не станаха гладки като по рестораните. Вие откъде ги купувате? Въобще имам доста да експериментирам. Освен това реших да ги навивам без подложка, понеже не можах да намеря подходяща. Сложих ги върху алуминиево фолио и ги намотах като палачинки, но по този начин не можа да се слепне добре ориза и сушито направо се разпада.

*

Марая

• 28287
« Отговор #1367 -: Ноември 11, 2010, 04:27:21 pm »
Снощи направих първото си суши и стана много зле  :'(. Оризът стана много кашав отвън и суров отвътре. Норитата (водораслите) се случиха някакви много странни и не станаха гладки като по рестораните. Вие откъде ги купувате? Въобще имам доста да експериментирам. Освен това реших да ги навивам без подложка, понеже не можах да намеря подходяща. Сложих ги върху алуминиево фолио и ги намотах като палачинки, но по този начин не можа да се слепне добре ориза и сушито направо се разпада.

Най-доброто място е Пикадили за пазаруване на този вид продукти....
За да не ти се слепва ориза , по време на варенето сложи сока на един прясно изцеден лимон... ;)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #1368 -: Ноември 11, 2010, 04:30:34 pm »
Точно от Пикадили пазарувах, че ми е най-близо. Оризът ми беше най-обикновен, май трябва да пробвам с друг.

*

Марая

• 28287
« Отговор #1369 -: Ноември 11, 2010, 05:44:22 pm »
Точно от Пикадили пазарувах, че ми е най-близо. Оризът ми беше най-обикновен, май трябва да пробвам с друг.

Пробвай с дългозърнестия...Аз го правя с италиански :-[...
Препоръчвам го...Но лимона е задължителен... ;) :blink:

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #1370 -: Ноември 11, 2010, 06:04:46 pm »
Мерси, Марая, ще пробвам

« Отговор #1371 -: Ноември 11, 2010, 07:27:36 pm »
Чисто астрологично,как се предполага,че съм с готвенето?
Стрелец,Ац Везни,Луна в Дева в 12ти дом,като Луната е в секстил с Марс и Плутон,тригон с Нептун  :-\

*

Divna

« Отговор #1372 -: Ноември 11, 2010, 08:07:52 pm »

Kali, опитай да намериш ориз за суши. Следвайки инструкциите написани върху опаковката няма как да не се получи. Оризът е важен за сушито.
А що се отнася до завиването е необходимо оризът да е топъл, когато го поставяш върху водорасловото листо. Потапяш си пръстите в оцета за суши и така по-лесно ще го нанесеш върху листото.
Когато разтилаш ориза не го поставяй докрай, остави около 1/3 от листа празен от едната страна, там където свършва завиването.
Бамбуковата подложка е твърда и спомага за доброто завиване. Тя не е като фолиото. Сушито е с мека консистенция и е нужно по-твърда подложка за завиването му.

И накрая потърси в интернет изображения и видео също. Те могат визуално да ти помогнат, затова как да приготвиш суши в домашни условия. За да постигнеш наистина добри резултати /вкусови и естетически/ е необходимо не само устно обеснение, но и визуален контакт. Сушито е специфично и поне за мен беше важно да ми се покаже как се прави, а не само да ми се обясни.

*

Марая

• 28287
« Отговор #1373 -: Ноември 11, 2010, 08:11:31 pm »
Стрелец,Ац Везни,Луна в Дева в 12ти дом,като Луната е в секстил с Марс и Плутон,тригон с Нептун  :-\

Доста прецизна , под мерка и теглилка всичко  ;D , малко трудно се постига творчество в смисъл експериментите не са ти по вкуса...Масата трябва да е красива....Дори понякога можеш да напяваш песнички докато готвиш!
Ценителка , фен на здравословната храна! ;D ;)

*

Divna

« Отговор #1374 -: Ноември 11, 2010, 08:21:30 pm »
Но аз в началото като незнаех ги правех кръгли.  ;D И кръгли се консумират и са също толкова вкусни.  ;)

Окей, няма да е проблем, трябва да се опита, а с времето и усъвършенстването идва. Благодаря, Дивна.  :blink: И на теб, Белика.  :72: 

Няма за какво!

Преди време бях поснала изображения на продуктите, които ползвам. Опитай се да ги намериш.

Имай предвид, че ориза за сушито е много важен. както казват майсторите на суши "оризът прави сушито"  ;D.

Дияна и Белика са дали много добри обеснения. Ще допълня само, че уасабито можеш да го сложиш в сушито/намазваш малка част от него много внимателно върху ориза/. Аз лично не го харесвам, децата ми също. Забелязала съм, че мъжкото съсловие го предпочита обаче.

Избери хубав соев сос за суши, защото той е важен също за подобряване на вкусовите качества на сушито.

Uspeh!

« Отговор #1375 -: Ноември 11, 2010, 08:33:27 pm »

Доста прецизна , под мерка и теглилка всичко  ;D , малко трудно се постига творчество в смисъл експериментите не са ти по вкуса...Масата трябва да е красива....Дори понякога можеш да напяваш песнички докато готвиш!

Дам,това за здравословното хранене е така.
Иначе още не знам да готвя,имам някакво желание,ама нямам време  ;D :rolleyes:

*

Марая

• 28287
« Отговор #1376 -: Ноември 11, 2010, 08:45:00 pm »

Дам,това за здравословното хранене е така.
Иначе още не знам да готвя,имам някакво желание,ама нямам време  ;D :rolleyes:

Оправдание , нищо друго... :blink:

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1377 -: Ноември 17, 2010, 03:21:21 am »
Новата ми засищаща салата.  ;D

Сваряват се картофи.
След това ги минах с едно ренде, с което се получават като тънки кръгчета, финни, а и те бяха от по-дребните, получи се интересна форма. Тук избора е ваш, но реших в тази салата да са настъргани, така че може и стандартно на едрото.

Добавих царевичка на зърна,
кисели краставички нарязани,
печен пипер на лентички, копъъъър-повечко,
зелен боб също консервиран,
пресован чесън, маслини и се овкусява с микс от балсамико, черен пипер, солчица и зехтин.

Днес менюто е ориз с маслини /обожавам/, домашно мариновани гъбки за бърза консумация, салата - домати, житни кълнове, много магданоз, червен лук, няколко листенца босилек, маслини, че закъде без тях.

Както се казва в такива мигове - наздраве. ;)

*

Vision

• 3523
« Отговор #1378 -: Ноември 17, 2010, 03:31:18 am »
Новата ми засищаща салата.  ;D

днес и на теб ти е бил ден за готвене.. ;D
за кой ли път се убедих, че не е добра идея да пазарувам след работа, на път за в къщи и гладна..
освен че ставам дългоръка маймуна от торби /добре че магазина е близо/, после наготвям неща, които не мога да изям..

печено пиле с къри и моркови в плик няма да ти е интересно, може да ти е интересна една заготовка, която правих в неделя с макарони /миди/ и лютеница, а салатата май съм я писала и преди- с китайско зеле, моркови, царевица, сурими, майонеза, магданоз и лимонов сок..

Не се излагай!! Провери си правописа!! Точно ТУК!!
''Не знам'' се пише отделно /за разлика от ''Неграмотен''/..

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1379 -: Ноември 17, 2010, 03:52:06 am »
А че що, това пиле ми звучи чудесно дори. Ще го пробвам, благодаря. Ако има нещо друго по него, казвай. :blink:

Картофената ми е от оня ден вдъхновение, днес къде ти толкоз време, нали писах какво е. Много си права, че не бива гладен да се ходи нигде. ;D
« Последна редакция: Ноември 17, 2010, 05:08:40 am от sunrain »