Здравей Гост

как готви луната в знаците на зодиака

• 1651 Отговора
  • 263736 Прегледи
*

Vision

• 3523
Re:как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #1440 -: Декември 01, 2010, 02:57:49 am »

Бахар е слагала баба ти на краставичките, Вижън, аз още го слагам... 90% съм сигурна... Макар да може и да греша де...

знам го бахара, слагат го и като варят кисело зеле, заедно с дафинов лист..не му обичам миризмата..
обаче веднъж ядох сладкиш с бахар и някакви други индийски подправки по малко и беше много добре..

знам го бахара, даже имам в нас, в компектите шишенца с подправки, така си седи, няма кой да го използва..

ето това е кориандър, семената му имат бели чертички и са леки и кухи май, доколкото помня..

« Последна редакция: Декември 01, 2010, 03:02:01 am от Vision »

Не се излагай!! Провери си правописа!! Точно ТУК!!
''Не знам'' се пише отделно /за разлика от ''Неграмотен''/..

*

Vision

• 3523
« Отговор #1441 -: Декември 01, 2010, 03:04:15 am »
Може, въпрос на вкус е това с подправките... Аз например и копър в големи количества не харесвам... Но за кориандър на туршия, дори на мариновани краставички никъде не бях чела, но всичко си има първи път  :blink: Ще поразгледам и из рецептурниците...

добре, търси и в сръбските рецепти, защото пра пра дядовците и бабите ми са преселници от там.. ;)

*

Vision

• 3523
« Отговор #1442 -: Декември 01, 2010, 03:05:36 am »
какво ще правиш за никулден??  :blink:

Чудесен въпрос. Тъкмо утре смятам да ходя да си посочвам риби в магазина и ако ми намигнат са мои.  ;D

Още не съм решила, като замисля ще споделя.

А това са котлети, да. Аз със сьомгата опит, освен на скара нямам и без много подправки, задължителното лимонче. Имам една рецепта, която ми е дадена, но не съм опитвала, само да я открия сега, ще ти я пусна за всеки случай като вариант.  

ам'чи ние те чакаме търпеливо да споделиш няколко рецепти, не само за сьомга, а какво ще правиш ти.. ;)

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1443 -: Декември 01, 2010, 03:08:13 am »
Намерих тази сьомгова рецепта, Вижън, но тя се оказа, че е за паста, не вярвам да те устройва за Никулден.

Иначе е простичка, но не съм опитвала. След като се свари талятелето /примерно/, отделно сьомгата на малки късчета и чесън се задушава в зехтин за 1-2 минути, сипва се заквасена сметана, посолява се и се оставя още малко да загрее. Като се свали от котлона се поръсва с копър и се добавя към пастата.    

Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Vision

• 3523
« Отговор #1444 -: Декември 01, 2010, 03:16:31 am »
Намерих тази сьомгова рецепта, Вижън, но тя се оказа, че е за паста, не вярвам да те устройва за Никулден.

Иначе е простичка, но не съм опитвала. След като се свари талятелето /примерно/, отделно сьомгата на малки късчета и чесън се задушава в зехтин за 1-2 минути, сипва се заквасена сметана, посолява се и се оставя още малко да загрее. Като се свали от котлона се поръсва с копър и се добавя към пастата.    

не става за никулден, но става за след това..даже звучи много добре..сега тъкмо съм се запасила с няколко пакета такива макарони и то точно за рецепти, които приличат на салати, ама аз си ги ям за основно, ако ме разбираш, защото усещам, че се изразявам неразбираемо.. :-[ :-\

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1445 -: Декември 01, 2010, 03:21:08 am »
Напротив, разбирам те.  ;D То и затова моите салати обикновено са по-засищащи...та ми е ясно.

« Отговор #1446 -: Декември 01, 2010, 02:06:59 pm »
Да ви кажа как правим шаран за Никулден в Ямболския край. Луната ми е в Козирог, тъй че и рецептата е класика. Не мога да си представя друг вариант за този празник. Рецептата е проста, но резултатът е великолепен.

За плънката:  Запържват се в малко мазнина три- четири глави лук, прибавят се кафена чаша или повече орехи, нарязани, чер пипер, сол. С тази смес се напълва големичък шаран и отворът се зашива с конец. Ще остане част от тази плънка. Това е предвидено.

Шаранът се поставя в тавичка и наоколо му се залива сос от останалата плънка, към която е добавен компотен буркан консервирани домати (или голяма консервна кутия ) и чаена лъжичка захар (или на вкус). Посолява се, поръсва се с чер пипер и се пече докато сосът остане на мазнина. Може да се добави и дафинов лист.

п.п. Когато готвя домати, винаги добавям малко захар за омекотяване на вкуса.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1447 -: Декември 01, 2010, 04:15:59 pm »
Сомче много обичамммм. Благодаря за рецептата, Ропотамо. Аз досега шаран не съм правила собственоръчно, яла съм, но понеже и аз не си падам особено по него, но някой път може да спазя традицията или извън традицията да го приготвя.   ;) :blink:  

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #1448 -: Декември 01, 2010, 05:35:52 pm »
Да ви кажа как правим шаран за Никулден в Ямболския край. Луната ми е в Козирог, тъй че и рецептата е класика. Не мога да си представя друг вариант за този празник. Рецептата е проста, но резултатът е великолепен.

За плънката:  Запържват се в малко мазнина три- четири глави лук, прибавят се кафена чаша или повече орехи, нарязани, чер пипер, сол. С тази смес се напълва големичък шаран и отворът се зашива с конец. Ще остане част от тази плънка. Това е предвидено.

Шаранът се поставя в тавичка и наоколо му се залива сос от останалата плънка, към която е добавен компотен буркан консервирани домати (или голяма консервна кутия ) и чаена лъжичка захар (или на вкус). Посолява се, поръсва се с чер пипер и се пече докато сосът остане на мазнина. Може да се добави и дафинов лист.

п.п. Когато готвя домати, винаги добавям малко захар за омекотяване на вкуса.

Ропотамо , аз готвя такъв шаран , но му слагам и ориз , за онази част , която остава от вън....Това е любимия ми шаран... :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #1449 -: Декември 02, 2010, 01:51:07 pm »
Ами да- тази година ще сложа и малко ориз отвън, Марая.  Ще стане хубаво, убедена съм. Благодаря за идеята.

Аз напоследък съм по простите манджи, абе Козирожка Луна, като видя рецепта с хиляда работи вътре, даже не я чета. И с годините се убеждавам, че неслучайно класическите ястия са със сравнително малко съставки и те са подбрани - така се усеща вкусът на продуктите и ястията са уникални. Тия точно ястия носят имена: сос Холандез, Кордон Блу и т. н.

п.п. иначе не само бяло вино и моркови може да му сложите още на тоя шаран, ами и риган, магданоз, що не и мащерка, че и стафиди, гъби, царевица, и какво ли не... хехе
« Последна редакция: Декември 02, 2010, 02:00:41 pm от Ropotamo »

*

Марая

• 28287
« Отговор #1450 -: Декември 03, 2010, 06:10:40 pm »
Ами да- тази година ще сложа и малко ориз отвън, Марая.  Ще стане хубаво, убедена съм. Благодаря за идеята.

Аз напоследък съм по простите манджи, абе Козирожка Луна, като видя рецепта с хиляда работи вътре, даже не я чета. И с годините се убеждавам, че неслучайно класическите ястия са със сравнително малко съставки и те са подбрани - така се усеща вкусът на продуктите и ястията са уникални. Тия точно ястия носят имена: сос Холандез, Кордон Блу и т. н.

п.п. иначе не само бяло вино и моркови може да му сложите още на тоя шаран, ами и риган, магданоз, що не и мащерка, че и стафиди, гъби, царевица, и какво ли не... хехе

Пробвай , страшно вкусно е.... :blink: ;)..

СЪНИ , Донесоха ми пресен карагьоз... :rolleyes: , дай идея... :-\ :wub:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1451 -: Декември 03, 2010, 06:21:24 pm »
Е честито.  ;D Ще пада борба с костите, но пък вкус един път. На скара само, карагьоза е за там.

Изчистен една нощ да стои в лимон и черен пипер, ти това го знаеш.

След това се начуква с дръжката на ножа примерно и от двете страни. Като се поблъска малко, се хваща главата и се издърпва леко назад и нагоре.
При това действие малките костици се отделят и при печенето някой път дори се виждат как падат. После се правят не много дълбоки разрези по тялото и от двете страни, тънки и през няколко милиметра и вече може да престои в друга марината или с малко сол и направо на скарата, тя няма нужда от кой знае какво, но който е ял карагьоз знае много добре за какъв вкус иде реч.  :blink:

:blink: И радост за котките ти.

*

Марая

• 28287
« Отговор #1452 -: Декември 03, 2010, 06:24:49 pm »
Дали да не го метна във фурната :rolleyes: , да експериментирам...Иска ми се да го направя опушен...,но нямам такъв уред..,във Варна знам , че ги правят...Що не се поинтересуваш? :-\ :wub:

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1453 -: Декември 03, 2010, 06:44:14 pm »
Търсиш уред за опушване ли, ами, ако попадна, ще кажа, да. Пробвай във фурната, но карагьоза е една от най-вкусните риби за скара, самото месо, по-мазен е, със специфичен аромат, което го прави отличен за скара, аз лично във фурна бих сложила други риби, но вече въпрос на предпочитание.  

Ходих в магазина вчера, ми то аз исках всички риби да купя. Ориентирах се за няколко варианта. После пък се оказа, че май ще сме на гости на 6-ти, не се знае дали въобще нещо ще приготвям.

П.П. А ако искаш да стане още по-вкусен - на барбекю с дървени въглища, тъй ще го и одимиш, нали опушен си го представяш. ;D

*

Марая

• 28287
« Отговор #1454 -: Декември 03, 2010, 06:53:16 pm »
Търсиш уред за опушване ли, ами, ако попадна, ще кажа, да. Пробвай във фурната, но карагьоза е една от най-вкусните риби за скара, самото месо, по-мазен е, със специфичен аромат, което го прави отличен за скара, аз лично във фурна бих сложила други риби, но вече въпрос на предпочитание.  

Ходих в магазина вчера, ми то аз исках всички риби да купя. Ориентирах се за няколко варианта. После пък се оказа, че май ще сме на гости на 6-ти, не се знае дали въобще нещо ще приготвям.

П.П. А ако искаш да стане още по-вкусен - на барбекю с дървени въглища, тъй ще го и одимиш, нали опушен си го представяш. ;D

Дааа , ще паля барбекю май... ;D :wub: и ще докладвам...

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1455 -: Декември 06, 2010, 11:42:05 pm »
добре, ще внимавам..ако не се появя на другия ден, значи съм умряла от сьомга.. :08:

Да не изяде вече сьомгата. ;D Аз се сдобих с пъстървата, дето я кръщават за сьомга, да я видим що за стока е. Уж отпадна приготвянето, че ще гостуваме, но то като ме влече, въпреки това реших нещо да заформя и ще си го нося с нас.

Мисля да я пека на фурна семпло подправена /от снощи стои в марината от лимон и черен пипер/ и после сервирана с орехов сос, все пак да бъде спазена традицията. Като видя какво точно се получи, пак ще докладвам крайния вариант.

Приятна вечер на всички и наздраве на празнуващите!  :wub:   

« Отговор #1456 -: Декември 07, 2010, 12:47:01 am »
добре, ще внимавам..ако не се появя на другия ден, значи съм умряла от сьомга.. :08:

Да не изяде вече сьомгата. ;D Аз се сдобих с пъстървата, дето я кръщават за сьомга, да я видим що за стока е. Уж отпадна приготвянето, че ще гостуваме, но то като ме влече, въпреки това реших нещо да заформя и ще си го нося с нас.

Мисля да я пека на фурна семпло подправена /от снощи стои в марината от лимон и черен пипер/ и после сервирана с орехов сос, все пак да бъде спазена традицията. Като видя какво точно се получи, пак ще докладвам крайния вариант.

Еее,да вземеш да почерпиш,че вкусно звучи!!
На мен пък ще ми се размине рибата днес.

« Отговор #1457 -: Декември 07, 2010, 03:59:04 am »
Луна в Близнаци Мразя да готва!!!!!!
Слънце 27 градуса Везни
Луна Близнаци
Марс Скорпион
Венера Скорпион
Мерк Скорпион съвпад Уран секст. Сатурн
Асц Лъв
http://www.youtube.com/watch?v=hk65zzUjI9A
Baraka.1992.BRRip.XviD.AC3-CaLLioPE_MoNTEDiaZ.torrent

*

Vision

• 3523
« Отговор #1458 -: Декември 07, 2010, 04:46:52 am »

златце си ти..аз цял ден бленувам тази сьомга, пазих се, само един банан изядох на обяд и за целия ден и накрая, докато се прибера, докато я изпека, докато направя две- три салати, съвсем прегладнях и едва успях да изям едно парче с три чаши бяло вино и се смазах.. :( не трябва да се празнува в работен ден, факт..а като знам че и служебния банкет ще е така, че и на другия ден сме на работа, направо лудост някаква..

но рибата мисля, че стана много добре, домашните любимци /брат ми и семейството му/ я оцениха с оценка 9 по десетобалната..отнеха ми една точка заради това, че майонезата се беше изпекла и заприличала малко на сладки бъркани яйца, но пък бяха вкусни.. ;D направих я по рецептата с майонеза, горчица със зърна и мед.. :-[

« Отговор #1459 -: Декември 07, 2010, 01:58:34 pm »
Изпекох сьомга само с чер пипер и сол 25 мин. под фолио - простота. Направих отделно сос с орехи, чесън, хляб, лимонов сок, спретнах една зелена салатка с червен лук, и по желание на мъжа ми малко картофено пюре за гарнитура. Стана вкуснотия.