идва Великден

аз не съм му фен на тоя празник, но съм върл фен на козунаците, та ето ви моята рецепта за домашен козунак
ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАКпродукти:1 кг. брашно
200 гр. масло
300 гр. захар
6 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
35 гр. мая
1/2 ч.л. сол
5 с.л. стафиди
3 с.л. ром
100 гр. бадеми
настъргана кора от 1/2 лимон
приготвяне:* в дълбок и не много широк съд се слага маята с 3/4 от млякото. замесва се с брашно, колкото поеме. похлупва се и се оставя да втаса в топло помещение.
* яйцата се разбиват до пухкавост и към тях се прибавя захарта, разтворена в останалото мляко, солта и настърганата лимонова кора.
* към втасалата мая се прибавя останалото брашно. омесва се меко тесто, като при месенето постепенно се прибавя разтопеното масло и разбитите яйца. накрая се добавят маринованите в рома стафиди без да се отцеждат. меси се докато започне да образува мехурчета. тестото се увива в набрашнена кърпа и се оставя да втаса на топло. готово е размесване когато при натискане пръст вдлъбнатината се запълва бързо.
* размесването се извършва с намазани с олио ръце върху набрашнена повърхност!!!
* тестото се разделя на 6 равни части. къса се,а не се реже. те се оформят на рула и се сплитат на плитки. слагат се в намазана с олио тава и се оставят да втасат, след което се намазват леко с разбит жълтък, поръсват се със захар и се набучват с бадеми.
* пекат се в умерена фурна до червено-кафяво оцветяване.
* по желание да направите руло с мармалад си разпределете тестото по друг начин, който е подходящ за вас. от това тесто могат да се направят и кифли :blink:
да ви е сладко :88: