Здравей Гост

нещо познато и полезно

• 49 Отговора
  • 13575 Прегледи
*

lin

нещо познато и полезно
« -: Януари 10, 2005, 04:58:42 pm »
осъзнатото сънуване

Нещо съм на подобна вълна в момента, особено след серия интересни сънища.
Но констатирам, че ми липсва още нещо ... та дано успея с някоя от техниките, които са описани в статията.

/има и предистория с множество примери в менюто от "Съдържание"/

Ако някой сподели опит и подскаже нещо "от кухнята" ще съм много благодарна :)  

*

АН

нещо познато и полезно
« Отговор #1 -: Януари 11, 2005, 10:36:42 am »
кажи с коя техника си опитала :)

аз известно време не помнех сънищата си, но последните 3 нощи стават все по ярки, интересни и невъзможни :) - в невероятен сън се промъква най-банален ежедневен фрагмент, който ясно не си стои на местото в съня...- та е интересно после развитието...

и друго - три поколения последните нощи сме сънували сходни сънища...- раздалечени сме на стотици километри и се чуваме по телефона или снощи час и половина по интернет сравнявахме сънищата си :)  - с майка ми и с дъщеря ми :) - свързвам го и с някакво общо за трите ни голямо събитие около тая дата...

*

lin

нещо познато и полезно
« Отговор #2 -: Януари 11, 2005, 03:52:51 pm »
Това със сходните сънища ми е познато.
Със сигурност не е случайно и си заслужава да го изследваш :)

А за осъзнатото сънуване...
Пробвах с 2 техники и удивиделното е, че още първата вечер постигнах някои неща.

Едната техника беше, преди заспиване да се инструктираш, че сънувайки ще си в съзнание и ще можеш да се контролираш.

Другата беше, да започнеш да си задаваш често въпроса дали сънуваш или си в реалноста.
На мен това ми е рефлекс и без друго, защото много често си задавам въпроса дали не съм сънувала примерно, че колежката ми е бременна и да не взема да й подаря бебешка дрешка, а тя да ме гледа странно :D  :D  :D
Признавам - редовно ми се случват такива неща.

Та и затова в съня си нямах проблем да си задам този въпрос.
И стана.
За много кратко, но съм доволна :)
И точно тогава бях в някаква среда, изпълнена с ярки, наситени цветове, а цветността на съня била доказателство за осъзнатото сънуване.
Повечето сънища са черно-бели, нали?!
И най-често имаме усещане, че нещо е червено или зелено, но не го виждаме такова, а само знаем...

Другото, което стана е да се събудя в точно указан час, различен от този, в който имам навик да се будя от години.

Много ми е интересно и сега чета из нет-а по въпроса.
Имам познат, който от години се усъвършенства в сънуването, но за съжаление замина надалече... :(  

*

Gostenka

нещо познато и полезно
« Отговор #3 -: Януари 11, 2005, 11:19:30 pm »
Podravqvam Vi za uspehite sys synuvaneto!!! :rolleyes:
Na men mnogo shte mi se naloji da uporstvam ,za da synuvam tova ,koeto az iskam ,
no vinagi idvat razlichni ot jelanite kartini.
Neshta za ,koito ne sym mislila v reala se poqvqvat synq ,taka vnezapno.
Za men synq e edna makar nepostoqnna ,druga realnost ,drugo izmerenie ,
zashtoto emociite ,koito izpitvam sa istinski. :)
Smqh,strah,ujas,plach ,pisyk,radost i t.n ,emocii ,koito izpitvame i v realniq jivot. :)

*

АН

нещо познато и полезно
« Отговор #4 -: Януари 12, 2005, 01:14:01 pm »
Цитат
Podravqvam Vi za uspehite sys synuvaneto!!! :rolleyes:
Na men mnogo shte mi se naloji da uporstvam ,za da synuvam tova ,koeto az iskam ,
no vinagi idvat razlichni ot jelanite kartini.
Neshta za ,koito ne sym mislila v reala se poqvqvat synq ,taka vnezapno.
Za men synq e edna makar nepostoqnna ,druga realnost ,drugo izmerenie ,
zashtoto emociite ,koito izpitvam sa istinski. :)
Smqh,strah,ujas,plach ,pisyk,radost i t.n ,emocii ,koito izpitvame i v realniq jivot. :)
аз не си пожелавам нещо съвсем конкретно / например да сънувам река/, аз искам да сънувам например някаква информация по някакъв въпрос...- след това какъвто и сън да съм сънувала, приемам, че той е отговор от общото информационно поле на въпроса ми :)  

*

АН

нещо познато и полезно
« Отговор #5 -: Януари 12, 2005, 01:23:18 pm »
Цитат
Това със сходните сънища ми е познато.
Със сигурност не е случайно и си заслужава да го изследваш :)

А за осъзнатото сънуване...
Пробвах с 2 техники и удивиделното е, че още първата вечер постигнах някои неща.

Едната техника беше, преди заспиване да се инструктираш, че сънувайки ще си в съзнание и ще можеш да се контролираш.

Другата беше, да започнеш да си задаваш често въпроса дали сънуваш или си в реалноста.
На мен това ми е рефлекс и без друго, защото много често си задавам въпроса дали не съм сънувала примерно, че колежката ми е бременна и да не взема да й подаря бебешка дрешка, а тя да ме гледа странно :D  :D  :D
Признавам - редовно ми се случват такива неща.

Та и затова в съня си нямах проблем да си задам този въпрос.
И стана.
За много кратко, но съм доволна :)
И точно тогава бях в някаква среда, изпълнена с ярки, наситени цветове, а цветността на съня била доказателство за осъзнатото сънуване.
Повечето сънища са черно-бели, нали?!
И най-често имаме усещане, че нещо е червено или зелено, но не го виждаме такова, а само знаем...

Другото, което стана е да се събудя в точно указан час, различен от този, в който имам навик да се будя от години.

Много ми е интересно и сега чета из нет-а по въпроса.
Имам познат, който от години се усъвършенства в сънуването, но за съжаление замина надалече... :(
чудесно :)

аз май през зимата почти нямам ентусиазъм за нищо :) - в смисъл да изпробвам техники за сънуване :)

Иначе това със събуждането си го мога, но го мога отдавна, и няма общо с контролираното сънуване :ph34r:

обаче интересно - сега до като чета във форума и се усетих почти заспала :ph34r: - май и вечер се усещам така преди да заспя и за това не ми се мисли за сънуване :)

а снощи дори не си запомних сънищата, макар че сънувах няколко :) - искам да свършва тая зима :ph34r:

ти обаче казвай какво правиш и какво постигаш - може все пак някак да се събудя :ph34r: - това си е някакво похабяване на времето да спи човек и да не сънува :ph34r:  

*

Gostenka

нещо познато и полезно
« Отговор #6 -: Януари 12, 2005, 01:51:34 pm »
Цитат

аз не си пожелавам нещо съвсем конкретно / например да сънувам река/, аз искам да сънувам например някаква информация по някакъв въпрос...- след това какъвто и сън да съм сънувала, приемам, че той е отговор от общото информационно поле на въпроса ми :)
Аз май това съм го опитвала веднъж ,тогава ,когато сънувах хиените.:)
Така наистина е по-интересно ,и след въпроса ,и съня ,идват дългите размисли какъв е бил отговора.И как да тълкуваме знаците ,които сме получили посредством съня...
 :rolleyes:  

*

lin

нещо познато и полезно
« Отговор #7 -: Януари 12, 2005, 03:50:48 pm »
Това да се настроиш на някаква въпрос/проблем и да пожелаеш да видиш решението му чрез съня си е цел и на осъзнатото сънуване.

То всъщност има множество приложения, които са описани в статията, която публикувах по-горе.

И на мен ми се ще зимата да свърши по-скоро, но засега съм доволна и на това, че няма сковаващ студ и виелици, както през не малко зими до сега.
Нормално е да не сме много активни през зимата. И аз даже се учудвам на себе си... но като че ли имам малко повече енергия от обикновено.  :ph34r:

А като имам нещо интересно, ще ви разкажа.
Снощи пак имах за кратко цветен сън.
Бях в нещо като палат/дворец.
Бях току-що омъжена за владетеля му и бях доволна, че родната му майка ме е одобрила за негова съпруга.
Цветовете на въпросния палат бяха като от приказка.
И облеклото ми също...
Много странно и интересно!

*

АН

нещо познато и полезно
« Отговор #8 -: Януари 13, 2005, 01:07:20 pm »
Цитат
.И как да тълкуваме знаците ,които сме получили посредством съня...
сигурно си има връзка между това какви сме в сънуваните светове и какви сме в будния живот в тоя свят....Щом откриваме паралел между сънищата и будния живот....

Докато си говорим за сънищата обаче, аз поне си помня сънищата от последните нощи :)  

*

АН

нещо познато и полезно
« Отговор #9 -: Януари 13, 2005, 01:10:54 pm »
Цитат
Снощи пак имах за кратко цветен сън.
Бях в нещо като палат/дворец.
Бях току-що омъжена за владетеля му и бях доволна, че родната му майка ме е одобрила за негова съпруга.
Цветовете на въпросния палат бяха като от приказка.
И облеклото ми също...
Много странно и интересно!
 сигурно целият ти следващ ден е цветен  :) - или поне няма да е съвсем сив и обикновен :)

а аз снощи сънувах някакъв сън, в който имаше мнооого храна, която нямаше кой да изяде :ph34r:  

*

lin

нещо познато и полезно
« Отговор #10 -: Януари 13, 2005, 01:38:09 pm »
Нищо де!  :D
Изобилието на храна в съня е на хубаво!

А моите цветни сънища не водят до по-цветно ежедневие.

В материалите, които чета за осъзнатото сънуване казват, че е достатъчно само да мислиш за това за да постигнеш ефект.

Сутринта като идвах на работа с ужас си мислех за добермана, който съм сънувала предната вечер, как протяга муцуна към лицето ми.
След секунди вече си бях спомнила, че това беше реалност от предната вечер. /съседският доберман е много любопитен :D /
Определено започвам тотално да смесвам реалност със сънища, но повече от друг път.
И това май не ме притеснява засега.

А снощи сънувах, че мога да летя.
Със засилване скачах в-ху покривите на сградите и много ясно си спомням как се придвижвах по тях - керемидите, комините....

Всъщност резултатът от моите четения и експерименти до момента е, че предизвиках необичайни, различни, контрастни сънища.
Те са по-скоро зрелищни /в хубавия смисъл на думата/, но не и изпълнени с някакво послание.
И според мен това е преход към нещо друго.
Все едно че сега си настройвам радиото на някаква нова програма, но още не съм я прихванала добре...

*

АН

нещо познато и полезно
« Отговор #11 -: Януари 13, 2005, 08:03:17 pm »
чак малко ти завидях :D

достатъчно ме ентусиазира тая нощ да не съм уморена и да потърся интересните сънища :)

а контраста - цветните сънища и по-сивото ежедневие...- дали ще можем да издържим на цветни сънища и цветно ежедневие...- физическото тяло си почива през нощта....- а психическото и емоционалното...- кой знае...- понякога има съвпад на активността в нощния и дневния живот, а друг път - обратното...- сещам се за една книга на Ст. Кинг....- но пък на всякъде пише, че ние почти не използваме капацитета си... :)

*

jinom

• **
  • 1753
нещо познато и полезно
« Отговор #12 -: Януари 13, 2005, 10:12:41 pm »
Цитат
...А снощи сънувах, че мога да летя.
Със засилване скачах в-ху покривите на сградите и много ясно си спомням как се придвижвах по тях - керемидите, комините....
Това е много хубаво. Има една техника да преминаваш от сън в сън. Тъй и тъй си стигнала до покривите. Опитай се да се взираш в далечината и да направиш така че някой далечен обект да те притегли. След като това се случи вероятно ще започне друг сън.

B)

*

lin

нещо познато и полезно
« Отговор #13 -: Януари 14, 2005, 09:40:29 am »
Цитат
чак малко ти завидях :D

достатъчно ме ентусиазира тая нощ да не съм уморена и да потърся интересните сънища :)

а контраста - цветните сънища и по-сивото ежедневие...- дали ще можем да издържим на цветни сънища и цветно ежедневие...- физическото тяло си почива през нощта....- а психическото и емоционалното...- кой знае...- понякога има съвпад на активността в нощния и дневния живот, а друг път - обратното...- сещам се за една книга на Ст. Кинг....- но пък на всякъде пише, че ние почти не използваме капацитета си... :)
И как беше тази нощ?

А иначе за физическото тяло и менталното /нали правилно го наричам?!/
Ами едното не пречи на другото според мен.
Дори може би оставяйки физическото тяло на спокойствие, то си почива още по-добре - знам ли?

Но е факт, че ми се случвало да сънувам, че бягам бързо и на другия ден имах мускулна треска на краката. :ph34r:

Така или иначе сигурно е голямо изкуство да изключиш канал "сънища".
Нали йогите се стремят към това.

Аз си мисля, че менталната ни същност няма нужда от почивка, аналогична на тази на физическото тяло.
Та нали тя не е част от този - физическия свят?!
Следователно тя има други потребности.
Много вероятно за тази ни същност почивка да е откъснване именно от физическия свят.
Медитацията е това откъсване.
А какво да правят душите на тези, които не владеят медитация?!
Сънят е естествената медитация.
Затова и всеки на тази земя сънува.
Някои просто не помнят.

Това го пише във всяка книга на подобни теми - душата ни има нужда да се връща там, откъдето е дошла.
И колкото по-отворен е пътят й към дома, толкова по-добре ще диша и физическото тяло, което тя обитава.
И работата ни в този свят ще се свърши по-добре.
Това последното си е мое заключение... :)  

*

lin

нещо познато и полезно
« Отговор #14 -: Януари 14, 2005, 09:58:40 am »
Цитат
Това е много хубаво. Има една техника да преминаваш от сън в сън. Тъй и тъй си стигнала до покривите. Опитай се да се взираш в далечината и да направиш така че някой далечен обект да те притегли. След като това се случи вероятно ще започне друг сън.

B)
А ти изпробвал ли си я тази техника?

Аз някак си все още неконтролирано сменям темите в сънищата си.
Доста работа трябва!

Сънят с покривите...
На последния покрив ме достраша, че ще се подхлъзна и ще падна.
Това е естествено, защото в сънищата ние се държим както в реалния свят.
Но това означава, че не съм сънувала осъзнато, защото ако беше така, нямаше да изпитам страх от падане, а щях да си летя на воля. :D

А снощи както си плувах в тюркоазените води на някакво море /пак беше цветно/, се озовах сред роднини и оплаквах отново майка си.
Ужас! :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:
Плачех с глас.
Ето пак старите сънища....

Но ще се се постарая да изпробвам това с фокусирането.
Кажи ми нещо полезно от твоя опит!!!

*

jinom

• **
  • 1753
нещо познато и полезно
« Отговор #15 -: Януари 14, 2005, 11:42:59 am »
От известно време не съм на такава вълна. Предпочитам начините които са описани от Кастанеда. Единствено там се казва ясно каква е целта на контролираното сънуване и тази цел е съвсем конкретна и постижима.

Да се използва осъзнатото сънуване за забавление си е чиста загуба на време че дори и по-лошо.

*

Guest_lin

нещо познато и полезно
« Отговор #16 -: Януари 14, 2005, 02:08:28 pm »
Цитат
От известно време не съм на такава вълна. Предпочитам начините които са описани от Кастанеда. Единствено там се казва ясно каква е целта на контролираното сънуване и тази цел е съвсем конкретна и постижима.

Да се използва осъзнатото сънуване за забавление си е чиста загуба на време че дори и по-лошо.
Няма опастност!  ;)
Определено вече не съм във възрастта на безцелното експериментиране :D

Кастанеда не ми е особено познат по простата причина, че когато започнах да го чета не ме грабна.
При него всичко е забулено в мрак, сивота, същества от отвъдното...
Някак си плашещ и недружелюбен ми се стори.
И това, че постига състоянията, които описва с помоща на опиати, разни треви и пр. хич не ме зарадва :(  

*

АН

нещо познато и полезно
« Отговор #17 -: Януари 14, 2005, 03:07:24 pm »
е, не сънувах приказни сънища, но сънувах три броя, запомнящи се, ярки, цветни :ph34r:  - в първия ми подариха една прозрачна чантичка, пълна с шарени цветя и гъби, но за по-интересно я окачиха високо на едно дърво....Докато се чудех, полага ли се аз да си правя труд да стигна до тоя шеговит подарък, той беше свален и си мислех, че цветята и гъбите ще се намачкат - бяха си съвсем наред :ph34r:

после сънувах, че едни познати са си вземали пак куче- тяхното го премаза една кола преди седмица, а третият сън - трябва да свърша нещо след 3-4 месеца, а в съня датата почти беше дошла, а аз не бях готова.. :)

за кой ли път се убеждавам, че работата със сънищата неминуемо си дава някакъв ефект...- макар и не винаги желания :ph34r:  

*

lin

нещо познато и полезно
« Отговор #18 -: Януари 14, 2005, 04:09:15 pm »
Супер!  Цели 3!  И цветни! :)

Този, 3-тия ти сън, ми е много познат :(
При мен има и друга разновидност.
Сънувам, че съм забравила да свърша нещо много важно.
Обикновено се събуждам седнала в леглото и трескаво започвам да мисля какво съм забравила.
Това ми докарва сърцебиене :(  :ph34r:
Обяснението на подобни сънища е много стрес и напрежение.

И все още понякога сънувам, че ще ме изпитват по математика /да речем/ и аз нищо не съм учила!
Голям ужас изпитвам, а бях отличник в училище.  :ph34r:  :blink:

Мисля си, че добре се справяме със сънищата  :) и че с повечко търпение те ще работят за нас.
« Последна редакция: Януари 14, 2005, 04:12:09 pm от lin »

*

goestnka

нещо познато и полезно
« Отговор #19 -: Януари 15, 2005, 01:51:57 am »
Цитат
Цитат
.И как да тълкуваме знаците ,които сме получили посредством съня...
сигурно си има връзка между това какви сме в сънуваните светове и какви сме в будния живот в тоя свят....Щом откриваме паралел между сънищата и будния живот....

Докато си говорим за сънищата обаче, аз поне си помня сънищата от последните нощи :)
Da,ima razlika..pri men.
Izpadam postoqnno na syn v nepredvidimi situacii,koito ne moga da kontroliram .
Otnovo imah ,jivi, burni synishta ,koito ne pomnq obache,no posledniq beshe otvratitelen i go pomnq mnogo dobre. :ph34r:
Nakratko pak zybi ,synuvah ,che mi izpadat vsichki zybi  :angry: ,osyznah ,che synuvam,no pak v synq napipvaiki mestata kydeto trqbva da sa zybite useshtah praznina ,i naistina reshih ,che sym ostanala bez zybi i zapochnah da vikam na syn  :angry:  :angry:  :angry: ,dokato ne se sybudih ot sobstvenite si krqsyci i ne osyznah ,che vsichko si mi e na mqstoto. :)
Spomnqm si ,che dyrjah v rycete si izpadnalite zybi ,ne prilichaha na moite ,bqha grozni i razvaleni i mnogo shiroki :ph34r:
Veche neznaq kakvo iskat da mi kajat tezi synishta ,no za smetka na tova me karat  da se trevoja dopylnitelno... :unsure: Nadqvam se da seknat..

"Докато си говорим за сънищата обаче, аз поне си помня сънищата от последните нощи :)"
 :rolleyes:  :)  :) Dano sa priqtni!
Jelaq ti AH,a i na vsichki ostanali priqtni synishta! :)