Здравей Гост

Прогноза за 2010 година

• 1819 Отговора
  • 283099 Прегледи
*

Uran

• 6041
Re:Прогноза за 2010 година
« Отговор #500 -: Март 15, 2010, 03:51:07 pm »
 Kaйли, именно тези технологии правят "ИЗЛИШНИ" работниците, защото работникът/чов. ресурс си е едно от най- големите пера в разходите. Как и от къде очакваш тези без работа да получават доходи? 3 дневна работна седмица, за да се запази същата бройка?
Ами ти като потребител няма да искаш това- в цената на стоката, която купуваш да има начислени толкова много социални разходи.
 Разберете, предстоят сериозни катаклизми именно в пенсионната система, неслучайно искат да инкриминират неплащането на осигуровки.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #501 -: Март 15, 2010, 03:56:48 pm »
Възможно е да настъпи и пълен крах на пенсионната система, тогава какви пенсии ще вземаме ние, след като цял живот безропотно сме си плащали дължимите осигуровки? Ако банките гарантират влоговете на населението до определен размер, какво ни гарантира държавата?
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #502 -: Март 15, 2010, 03:58:21 pm »
Да, а преди години една приятелка ме убеждаваше, че било много печелившо да си даваш парите в допълнително пенсионно осигуряване. Така и не успях да й налея в главата, че това е поредната пирамида и няма никаква сигурност в нашата държава.  
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Uran

• 6041
« Отговор #503 -: Март 15, 2010, 04:01:58 pm »
Възможно е да настъпи и пълен крах на пенсионната система, тогава какви пенсии ще вземаме ние, след като цял живот безропотно сме си плащали дължимите осигуровки? Ако банките гарантират влоговете на населението до определен размер, какво ни гарантира държавата?
Ами тя всъщност е разгромена системата, само дето не е обнародван този факт.
При самоосигуряващите се, държават прави смело допускане, че ти неможеш да имаш чисти доходи по малко от ХХХ лв и на базата на тези ХХХ лв ти изчислява данъци, прагове тинтири- минтири, което по презумпция НЕ Е ТАКА.
 Изключително съм демотивирана за тези осигуровки изхождайки и от печални примери край мен.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #504 -: Март 15, 2010, 04:02:29 pm »
Не е така, Уран.
Не мисли на дребно, както са те зомбирали точно по тоя въпрос.
Ако с мотика и копане си изкарваш по 10 кила краставици и стигат само за теб, с машина ще си докараш 100 кила краставици за същото време и ще нахраниш още 9 човека.
Вика му се производителност на труда.
И след като в миналото си изкарвал с мотиката само за себе си, сега ще работиш 10 пъти по-малко за същото количество продукция. Демек няма да се напъваш като вол на полето седем дена в седмицата, а десет пъти по-малко, примерно 5 часа в седмицата.

Количеството произведена продукция от един работещ е напълно достатъчно да задоволи него и семейството му и да остане. Ако разпределението се правеше по друг начин.

Девойки, зомбирането върви с пълна сила, отдръпнете се малко и вижте проблема - проблемът е, че производителността на труда даде възможност хората да живеят добре с по-малко труд и изгоненият от рая Адам да спре да човърка земята, от която бил произлязъл.
Обаче всичко изкарано му се взема до 95% - държава, капиталисти, монополисти. И той се принуждава да продължава да човърка с пот на чело.

*

Uran

• 6041
« Отговор #505 -: Март 15, 2010, 04:03:25 pm »
Да, а преди години една приятелка ме убеждаваше, че било много печелившо да си даваш парите в допълнително пенсионно осигуряване. Така и не успях да й налея в главата, че това е поредната пирамида и няма никаква сигурност в нашата държава.  
Даже и не гледам разпечатките, че то през последните 3 години съм на минус от този "СТЪЛБ".

*

Uran

• 6041
« Отговор #506 -: Март 15, 2010, 04:07:52 pm »
Не е така, Уран.
Не мисли на дребно, както са те зомбирали точно по тоя въпрос.
Ако с мотика и копане си изкарваш по 10 кила краставици и стигат само за теб, с машина ще си докараш 100 кила краставици за същото време и ще нахраниш още 9 човека.
Вика му се производителност на труда.
И след като в миналото си изкарвал с мотиката само за себе си, сега ще работиш 10 пъти по-малко за същото количество продукция. Демек няма да се напъваш като вол на полето седем дена в седмицата, а десет пъти по-малко, примерно 5 часа в седмицата.

Количеството произведена продукция от един работещ е напълно достатъчно да задоволи него и семейството му и да остане. Ако разпределението се правеше по друг начин.

Девойки, зомбирането върви с пълна сила, отдръпнете се малко и вижте проблема - проблемът е, че производителността на труда даде възможност хората да живеят добре с по-малко труд и изгоненият от рая Адам да спре да човърка земята, от която бил произлязъл.
Обаче всичко изкарано му се взема до 95% - държава, капиталисти, монополисти. И той се принуждава да продължава да човърка с пот на чело.
Много съм се чудела,като съм чела като тийн американските класици  като как така, човек притежаващ земя може да фалира и гладува. Е, отговорите ги получих по- късно и отчасти от личен опит. Викат му на това нещо сложна лихва.
То производителността и добивите са изключително повишени, но много % тежат в/у това което сееш, това С което сееш и това, С което помагаш на посятото да не стане зян.

*

kaily

• 5145
« Отговор #507 -: Март 15, 2010, 04:12:36 pm »
Е нали и аз това разправям досега?
Че ако ги нямаше ония, които ти взимат 95% от изкараното, щеше да остава да храниш още 20 човека.
В случая става въпрос за банките, лихварството било забранено в Библията и другите свещени книги, съм чувала.

Преди е имало ниска производителност на труда и е нямало банки.
Сета производителността е висока, обаче веднага се намърдаха търтеи, които да обират луфта - банки, държава, капиталисти, спекуланти...
Навремето е имало турски десятък и турците били егати враговете, че сега държавата ти прибира 60%! И банките още 30%.

Само че преди е нямало как Адам да изправи глава, просто щото не е имало технически прогрес. А сега, както казва Айнщайн - СТАНА ОЧЕВИДНО ЯСНО ЧЕ ТЕХНОЛОГИИТЕ НАДВИШИХА ЧОВЕЩИНАТА НИ.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #508 -: Март 15, 2010, 04:15:55 pm »
При самоосигуряващите се, държават прави смело допускане, че ти неможеш да имаш чисти доходи по малко от ХХХ лв и на базата на тези ХХХ лв ти изчислява данъци, прагове тинтири- минтири, което по презумпция НЕ Е ТАКА.

А безработните - и за тях ли важи? Ако безработният по презумпция няма никакви доходи, как да си плаща задължителната ежемесечна здравна осигуровка? За да се издържа системата, плащаш за услуги, които реално не получаваш, а би ги консумирал евентуално за в бъдеще, някога... Само че когато наистина ти се наложи да ползваш услугите на здравната каса, разбираш, че от дотук платеното при теб не се връща почти нищо, т.е. получаваш едно никакво или скотско отношение. Разбирам, че не са виновни лекарите, държавата е раковият тумор.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
« Отговор #509 -: Март 15, 2010, 04:32:02 pm »
Лилето доде на мойта, аз измислих това съчетание - държавата е паразит и държавата е ракова метастаза.
Аз пуснах преди години първа тая теза да се върти из политическото нет пространство.
Ама не се правя на велика. Просто отбелязвам - преди години всички тези, които пусках, не срещаха абсолютно никакъв отзвук, сега все по-често ги изговарят други хора.
Не смятам, че съм единственият първопроходец, но смятам, че съм от пионерите, които трябваше да минат първи с голи гърди из фортуните и да проправят пътечка.
Ето защо мисля ,че години на сочене с пръст на луна, която никой не забелязва, макар да не е в отвъдното, а току пред носа ни, а ми предостатъчни. Сега лавината тръгна, а аз искам да се оттегля и да си почина.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #510 -: Март 15, 2010, 04:42:07 pm »
Думите обаче не са достатъчни, нещо трябва да се случи, някой трябва да се появи и да обърне нещата, иначе само ще си ги говорим....
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #511 -: Март 15, 2010, 04:42:28 pm »
Кайли, от години съм на същото мнение, просто не съм го споделяла публично.
Много съм далеч като начин на мислене и светоусещане от политиката, по разбираеми причини не участвам и в подобни теми, вкл. и в мунданни прогнози. Каквото и да кажа по темата за властта, политиката, бизнеса и социалния климат в България, на някой ще му се стори прекалено негативно. Под каквито апели към електората и да минават интересите на политиците, истината е, че от политиката все още никой не е излязъл чист.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #512 -: Март 15, 2010, 04:44:32 pm »

А безработните - и за тях ли важи? Ако безработният по презумпция няма никакви доходи, как да си плаща задължителната ежемесечна здравна осигуровка? За да се издържа системата, плащаш за услуги, които реално не получаваш, а би ги консумирал евентуално за в бъдеще, някога... Само че когато наистина ти се наложи да ползваш услугите на здравната каса, разбираш, че от дотук платеното при теб не се връща почти нищо, т.е. получаваш едно никакво или скотско отношение. Разбирам, че не са виновни лекарите, държавата е раковият тумор.

Има различни здравно-осигурителни системи. Нашата е подобна на тази в Англия. При този тип система съществува уравновиловка. Парите влизат и се натрупват в общия кюп, а от тях се възползват най-нуждаещите се - хронично болните, децата до 18 години и старите хора. Аз нямам нищо против тази система, защото тя е най-социалната. Всички сме имали непълнолетни деца, имаме болни и стари родители. Тази система е на принципа: "здравите внасят за болните".

*

kaily

• 5145
« Отговор #513 -: Март 15, 2010, 05:18:04 pm »
Има ли обаче друга система в света, в която безработните и без доходи също да внасят?

А че думите не стигат е така, обаче трябва масово недоволство и протести, иначе нищо няма да се промени. Не само у нас - в световен мащаб.

*

Скарлет

• 2919
  • "Късият ум е с дълъг език". Аристофан
« Отговор #514 -: Март 16, 2010, 07:33:21 am »
Има ли обаче друга система в света, в която безработните и без доходи също да внасят?

А че думите не стигат е така, обаче трябва масово недоволство и протести, иначе нищо няма да се промени. Не само у нас - в световен мащаб.

Споко,то такова масово недоволство ще настане,че ще се молите за спокойствие после.  :mellow:

*

kaily

• 5145
« Отговор #515 -: Март 16, 2010, 06:28:13 pm »
Препечат на едно форумно изказване по друг повод, обаче много уцелващо какво чака земята и в частност България заради пишман недоучени и късогледи икономисти.
Г-н Хърсев, колко пъти трябва да пиша добронамерени коментари под некомпетентните Ви статии на тема рестриктивна фискална политика по време на рецесия, за да Ви накарам да прочетете малко академична литература по въпроса? Голямата Депресия в Америка, за която вие претендирате, че знаето много, е причинена именно от "затягане на коланите" с рестриктивна монетарна и фискална политика, превръщайки една обикновенна рецесия в 10-годишна депресия. Недопустимо е 77 години след "General Theory of Employment, Interest and Money" на Кейнс, човек с докторат по икономика да продължава да защитава идеи, които са напълно отречени от световната икономическа наука. За пореден път Ви подканям, за Ваше добро, да попрочетете малко литература на тема бизнес цикъл. Можете да започнете с трудовете на Бернанке, който е един от най-големите икономически изследователи в света на Голямата Депресия, или ако предпочитате Ваш колега журналист - Пол Кругман, носителя на Нобелова награда по икономика за 2009-та година. ...Или пък може би Милтън Фридман, който казва: "In one sense, we are all Keynesians now; in another, nobody is any longer a Keynesian." Какво ли е имал предвид добрият стар Милтън?

*

kaily

• 5145
« Отговор #516 -: Март 16, 2010, 07:20:43 pm »
Около 80% от жителите на Източна Германия и 72% от населяващите западните провинции са напълно готови да живеят в социалистическа държава от типа на бившата ГДР, ако им бъде гарантирана работата и имат сигурна социална защита, сочи проучване, цитирано от в."Билд".

*

Lillie

• 30532
« Отговор #517 -: Март 16, 2010, 11:30:18 pm »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
« Отговор #518 -: Март 16, 2010, 11:33:01 pm »
Тва е точно никаква новина, знае се от години, да не кажа десетилетия.
Айде аз отивам да ...се моля богу да ви даде разум да ми станете ученици.  :P

« Отговор #519 -: Март 17, 2010, 07:56:20 am »

Има различни здравно-осигурителни системи. Нашата е подобна на тази в Англия. При този тип система съществува уравновиловка. Парите влизат и се натрупват в общия кюп, а от тях се възползват най-нуждаещите се - хронично болните, децата до 18 години и старите хора. Аз нямам нищо против тази система, защото тя е най-социалната. Всички сме имали непълнолетни деца, имаме болни и стари родители. Тази система е на принципа: "здравите внасят за болните".

явно е заложено да има здрави и те процентно да са в пъти повече, за да е работеща тази система,
което не валидно за България,болните са повече, и все по нисък става възрастовият праг на хронично болните, поради липса на профилактика и  достъп до здравни услуги, поради липса на направления
друг основен проблем, общият кюп- не се знае как се разпределят и разходват средствата, внасяш
а не можеш да проследиш какво става с парите ти, и не получаваш нищо защото на твое име може да са
издадени и отчетени направления, без да си ги ползвал и така парите изтичат в джи пи то и потъват
индивидуална сметка да има всеки осигураващ се както в пенсионната, така и в здравно-осигурителната
система, иначе корупционни схеми ще потребяват и източват средствата,трупани с години, и никой не може да отговори,къде отиват парите за пенсии на хората, умрели преди да се пенсионират :rolleyes:
както е изчезнал членският внос на БКП ,милиони и куфарчета, мълва и мъгла...
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...