За мързела може и да сте прави.
Но по селата мързел не вирее, обикновените хора там оцеляват с тежък труд.
Обаче в по-големите градове вижте как през деня се пълнят баровете. Човек наистина може да се запита аджеба тия хора работят ли изобщо? Но не може да се правят такива заключения, като се гледа определена прослойка от населението. А тя не е преобладаваща нито по количество, нито по начин и стандарт на живот. Просто това се забелязва на пръв поглед, защото буквално ни се навира под носа.
Но да ви питам как да работи обикновеният градски българин за 300-400 лв. заплата при условие, че за тези жълти стотинки /предвид стандарта на живот/ трябва да полага двойно или дори тройно повече труд от това, което получава като възнаграждение. Как!?!
Не съм от мързеливите, но си казах, че в тази криза няма да уйдисвам на тарикатлъка на некоректните работодатели, затова не си търся и работа. Работя си вкъщи, колкото мога. Не искам да засегна никой от тук присъстващите, които са работодатели, имат собствен бизнес и се чудят как да оцеляват благодарение на "анти"кризисните мерки. Визирам онези работодатели, които са се изхитрили в кризата да правят лесни пари, ощетявайки работещите за тях и заобикаляйки закона. И това вече е масово явление!
Да ви кажа ли какво правят фирмите? Не говоря само за съкращения и намаляване на заплати. Когато оборотите падат, а разходите остават на същото ниво или дори нарастват, нормално е да се редуцират и възнагражденията, когато производителността на труда е намаляла. Но не може една фирма с нарастващи или непроменени обороти да се оправдава с кризата и да намалява заплатите на служителите, да съкрати половината персонал, малкото останали да работят за двама-трима, а да получават същото или по-ниско възнаграждение. Не може!
Знаете ли какви шашми правят?!
Осигуряват персонала на половин работен ден, за да плащат по-малко осигуровки. Естествено стажът, отпуските и болничните се броят наполовина!
Съкращават част от персонала, пращат ги на борсата, а хората продължават да работят във фирмата нелегално. С обезщетенията, които се изплащат от борсата, работодателите покриват част от разходите си за заплати! И това го има! Зная за такива случаи!
Така че хич не ми разправяйте, че на народа не му се работи! И на мен не ми се работи, защото няма да позволя някой селски тарикат да забогатява на моя гръб, а аз да се чудя как да оцелявам.
Някой може и да го мързи да работи, но замислете се колко тарикати успяват да се възползват от кризата и да направят лесни и бързи пари!
Сещам се, някой от форума беше казал, че кризата е внесена в България. И е така според мен. Какво производство има в момента? Има ли развито селско стопанство? Тарикатите са видяли, че бързи пари се правят чрез спекулации на финансовия пазар и на пазара на недвижимите имоти, в строителството. Капиталът, който се наливаше в строителството, в преобладаващата си част бе заемен, т.е. предоставен чрез банково кредитиране. И тук не говорим за малки фирми, а за крупни чуждестранни "инвеститори". Какво са инвестирали в България? Заемни пари! Кредити, които трябва да се връщат! Някои крупни строителни инвеститори стигнаха дотам, че в момента не могат да си завършат строителството след сключени вече предварителни договори с купувачите и взети пари, нито са в състояние да им върнат парите! Строителството се финансираше със заемен капитал, а тези кредити трябва да се изплащат в крайна сметка! Да не говорим за това колко случаи има с нецелесъобразно усвояване на получените кредити, след което строителството се замразява, защото банките ги притискат, имотите са ипотекирани, а парите вече са похарчени!
Лесно е да кажеш "На народа не му се работи, за какво да му плащам!". Но нека се поставим за миг на мястото на "простолюдието", а? Аз за какъв чеп ще работя, като получавам възнаграждение, чийто размер е останал на нивото от 2004-2005 година, а стартовата заплата не подлежи на актуализация!? А с колко са нараснали необходимият жизнен минимум и индексът на инфлация? Колко хора живеят в момента под прага на бедността, защото някой е решил да прави лесни и бързи пари, използвайки техния труд!? Масово явление напоследък е да се наемат по-неквалифицирани и с по-малко опит кадри, защото кадърните просто не желаят да толерират произвола на работодателите! Мнозина квалифицирани специалисти се съгласяват на по-ниско заплащане и по-ниска позиция, само защото към това ги принуждават обстоятелствата. В крайна сметка търсенето и предлагането на труд определя и неговото заплащане, така работи пазарният механизъм.