Нищо подобно. Щастливите родители са различни хора и различни неща ги правят щастливи. Някои са срещнали идеалната половинка, други спят отделно, трети - срещат други хора. Животът, слав Богу, е пъстър и хората имат безкрайно много опции, стига да не се вкарват сами в рамки. Част от това да бъдеш дама, е умението да водиш интелигентен спор.
Аз съм част от семейство, в което никой не е бил разделен и никой не беше щастлив.
Рония, за да затворим темата, отново, но по-систематизирано ще повторя неща, които вече написах в няколко отделни поста.
1. Не случайно дадох за пример собствените си родители - те са заедно. Не са щастливи заедно. И аз не бях щастлива докато живеех с тях.
- следователно тезата ми съвсем не се опира на убеждението, че родителите трябва да са заедно с цената на всичко, или пък защото някой си щял нещо да каже за тях. Ако обичат, госпожИте, списващи във форума да не ми преиначават думите.
2. Аз съм просто устроено същество и вярвам, че най-добрият вариант, за което и да било дете, е да отрасне с мама и татко, които са заедно и се обичат.
- и понеже се опирам на простички ценности, аз не мога да си представя разделени родители, които са щастливи. Щом са разделени, значи детето живее предимно с единия от родителите. Значи другият не живее с детето си. И ти твърдиш, че този човек е щастлив?! Или че детето му е щастливо далече от него?! В такъв случай - сивото има отенък на жълто.
- съгласих се, че не съм гений, а и не съм светило в психологията. За сметка на това достатъчно светила преди мен са написали подробни трудове за формирането на ценности у едно дете, за това как му влияе средата и за въздействието на заобикалящите го модели на поведение. Разбирам, че с мен отказваш да се съгласиш, но поне направи справка с Фройд и други интересни чичковци. Може и към по-модерни автори да се обърнеш - нямам претенции.
3. Какво всъщност многократно казвах, исках да кажа и обяснявах без резултат:
- ако си достатъчно интелигентен и предвидлив ти НЕ сключваш брак с идиот
- ако си достатъчно интелигентен и предвидлив ти НЕ раждаш дете от човек, който те ненавижда и не желае да се грижи за детето ви
- ако си достатъчно интелигентен и предвидлив ти НЕ се обвързваш дълготрайно с някой, защото има страхотни очи и прави хубав секс
- ако си достатъчно интелигентен и предвидлив ти си в състояние да прецениш дали с даден човек можеш да създадеш нормално семейство или не можеш. И най-вече си в състояние да прецениш що за човек е този, с когото имаш връзка и с когото ще имате дете. Способен си да му направиш кратък анализ - как ще се грижи за детето ви, има ли възможността да го прави, има ли качествата да бъде пълноценен родител.
4. Изключения
- не отричам, че между хората се случва всичко. Възможно е добре да си преценил нещата, но в един момент някой от родителите рязко да прещрака. Това обаче са изключения, а ние разглеждаме общия случай. Ако започнеш да ме убеждаваш, че повечето родители се разделят понеже изведнъж единия коренно се променя, по-добре се откажи. Това би значело, че 90% от населението има сериозни ментални и емоционални проблеми. Дори и връзката да не е особено стабилна двама интелигентни родители все ще устискат първите 5-6 години от раждането на детето, за да има то пълноценна семейна среда, когато тя е от най-голямо значение за него. Ако пък положението е толкова катастрофално, то погледни по-горе и си припомни какво НЕ трябва да се прави. Очевидно едно от условията е било нарушено.
Няколко постулата за финал:
Това, че си се възпроизвел не означава, че си родител.
Това, че си майка, не означава, че знаеш повече за децата, света, животните, калинките и галактиката.
"Аз имам дете" не е равно на "аз зная как да отгледам здраво и пълноценно дете", а последното пък не е равно на "аз отгледах здраво и пълноценно дете".
Пояснение за неразбралите:
Аз не претендирам, че ще бъда добра майка. Не претендирам, че изобщо ще бъда майка. Но претендирам, че имам доста по-бистри и здрави виждания за децата и семейството от огромен брой родители.