Защо скорбут? Той не се ли причинява от липсата на витамини когат дълго време не се консумира прясна храна.
и аз си мисля, че скорбутът е липса на витамин Ц и колкото и да твърдят, че има от този витамин в лютото, то безспорен победител е лимонът :19:
ето цитат от Укипедия: Скорбутът (от новолатински scorbutus) е болест, която се развива при недостиг (авитаминоза) на витамин C. Характерен симптом са кървящите венци. Нелекуваният скорбут винаги води до фатален изход.
В човешкия организъм аскорбат не се синтезира. При липсата му се появяват симптомите на болестта скорбут – а именно кожни лезии. Аскорбата е компонент от биосинтетичния път на колагена.
В миналото скорбутът е бил често срещан сред моряците, тъй като по време на продължителни плавания диетата им е била бедна на витамин C. Впоследствие се научили да предотвратяват болестта, като при престоя си на сушата, набавяли така необходимите цитрусови плодове, богати на Витамин C. Ролята на аскорбиновата киселина за животинските и човешкия организъм е известна отдавна. В България един от първите изследователи и популяризатори на значението ѝ за организмите е професор Иван Митев с книгата си “Витамините”, издадена през 1941 година. Най-известната роля на аскорбата в животинските организми е като антиоксидант и при синтеза на колаген. Именно блокирането на колагеновия синтез е причината за така разпространената в миналите векове болест скорбут (Smirnoff, 1996). В растенията аскорбатът има не по-малко важни функции, като основната е антиоксидантната. При развиване на болестта може да се стигне и до опадването на зъбите.
та това е. кво общо имат тук чувствителните дупета
