аве ей - ето ви красоти и кво от това, че Юпитера ги е изпращял здраво

това е изкуство, а онези голи, увиснали, целулитни задници НЕ СА изкуство, ако ще и да съм от Простите - все ми е тая, поне имам вкус :19:

РУБЕНС - Това е “Съюзът между Земята и Водата”, 1618 г. Ако на първо място забележим отпуснатата гола женска фигура (това е богинята на плодородието Серес), то в пълен неин контраст стои Нептун - напрегнат, силен, в гръб. Серес държи плодове, сякаш вързали изпод божествените й сили, реката е пълноводна, къпещите се херувимчета излъчват жизненост. Над богинята стои ангел, увенчаващ я с лавров венец, а до Нептун от реката излиза друго митично създание. Така везните на мъжкото и женското начало се уравновесяват напълно. Още символи на животворната сила на боговете са и раковините долу вдясно, а тигърът, който е пазител на реда, опазва и тази свещена хармония между Нептун и Серес, така различни и допълващи се. Светлината е така мека, формите нежни, пространството почти не може да побере съзидателната сила, която струи от всяко полагане с четката. И все пак картината “диша” с онази част лазурно небе; но и тя също е “запълнена” с живот: свежите листа, падащи ефирно от скалата. Червеният плат, който се рее лек като коприна около ангела на победата, внася допълнително усещане за благоденствие, съединята двете фигури на боговете. И още нещо: светлата фигура на богинята стои до късчето небе, а Нептун докосва тъмнината вдясно. Обърнатата делва е добре познат символ.