Шефе, знаеш ли има едни карти Ошо Дзен таро - много хубави карти. обичам да седя и просто да им чета значенията. в началото си имах ритуал да си тегля по една карта всяка сутрин - нещо като напътствие, но напоследък картите, които тегля взеха да се повтарят. последната най-повтаряема карта е Забавяне
Медитацията е вид лекарство - употребата й е временна. Веднъж щом си усвоил качеството, няма нужда да правиш определена медитация. Тогава медитацията трябва да обхване целия ти живот. Когато ходиш, това е Дзен;. когато седиш, това е Дзен.
Тогава какво ще бъде качеството? Когато вървиш, си бдителен, съзнателен, радостен, немотивиран, центриран, любящ, плавен. Вървенето ти е като спокойна разходка. Когато сядаш, го правиш с любов, внимание, немотивираност - не сядаш с определена цел, просто се наслаждаваш на това да седиш, без да правиш нищо, на тази релаксираност... След дълга разходка сядаш под дървото и ветрецът идва, за да те охлади. Във всеки един миг човек трябва да се чувства добре със себе си - без да се опитва да се подобрява, без да култивира нищо, без да практикува нищо.
Да ходиш е Дзен, да седиш е Дзен. Когато говориш и когато мълчиш, когато се движиш и когато си неподвижен, същността е в покой. Същността е в покой - това е ключовата фраза. Същността е в покой - това е есенцията. Прави, каквото правиш, но дълбоко вътре си остани спокоен, невъзмутим, центриран.
тааа напоследък се чувствам наистина точно така - не съм медитирала от 100 години, а и не изпитвам нужда. сънищата ми дават достатъчно материал, а и съзнанието ми вече работи на други честоти явно и не ми е нужно и да сънувам за да разбирам нещата... е, за някои може и да звучи като безхаберие, мързел и незаинтересованост, но определено не е така... нося се по течението и вече не се съпротивлявам за нищо. дори и спрях да се ядосвам, че нещата не се случват с необходимата бързина

а като се ядосам, всъщност то дори и не мога да се ядосам - преди като побеснеех сърцето ми щеше да изскочи, пулсът ми се ускоряваше и започвах да треперя, а сега като се "ядосам", цялото ми тяло е в покой само дето говоря строго, а иначе вътрешно умирам от смях, че се правя на строга
човек има цялото време на света и каквото трябва и когато трябва - то ще стане, не е нужно да се драпа безмислено и да си трови деня