Здравей Гост

Темата на Небесна

  • 534 Отговора
  • 83476 Прегледи
Re:Темата на Небесна
« Отговор #340 -: Юли 04, 2010, 03:51:01 pm »
Верно ли транзитната Венера минаваща през Асцендета е напълняване?
или влюбване ( някъде бях чела )....

Re:Темата на Небесна
« Отговор #341 -: Юли 04, 2010, 04:06:48 pm »
Хм, ще чакам принца значи! хахаха
А, дано де!!!!!!! :)

Re:Темата на Небесна
« Отговор #342 -: Юли 04, 2010, 04:42:34 pm »
Карай, със перо или без...все съм Фифи-перото!  ;D

*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #343 -: Юли 05, 2010, 10:37:20 pm »
па за руското ако намеря тия магазини ще си взема поне 3-4 консервички та да има, ма за това трябва да ида до Варна  :(

Намерих го в магазин "Гастро" до старото АГ.

*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #344 -: Юли 07, 2010, 09:26:13 am »
Скандално заседание на Комисията по ГМО
02 Юли 2010


На проведеното извънредно заседание на 30.06.2010 на консултативната комисия по ГМО, членовете на комисията отказаха да бъде давана думата на д-р Светла Николова, представител на природозащитните НПО в Комисията. Комисията се състои от 15 хабилитирани научни работници с право на глас, както и представители на заинтересовани министерства, Комисията за защита на потребителите и трима представители на природозащитни НПО, без право на глас.

Заседанието се проведе по искане на МЗХ за представяне и преразглеждане на оценката на риска за околната среда от употребата на генетично модифицирана царевица МОN810 на базата на постъпила нова научна информация за въздействието й върху околната среда по повод въведена забрана във Франция, основана на предпазната клауза по чл. 23 от Директива 2001/18.

Коалиция „За да остане природа в България" отчита като странен факта, че в материалите на министерството бяха включени само избрани статии и липсваше всякаква информация за доказателствата, използвани в други страни като Австрия и Унгария, при забраната на МОN810.

Комисията не беше информирана, че вече има забрана на ГМ картоф „Амфлора" в Австрия и Унгария. Въпреки очевидната липса на информираност за научните резултати в областта на ГМО в другите страни, членовете на комисията не изслушаха предоставената от представителите на НПО информация и отказаха да дадат думата на д-р Светла Николова. Комисията реши, че поради липса на нови български научни изследвания, тя може да се позове само на информацията получена от Европейската комисия по безопасност на храните (EFSA). Тази агенция е силно критикувана заради едностранчивите й оценки, с явен лобистки характер, облагодетелстващ фирмите за продажба на ГМ семена и химикалите към тях.

„Липсата на достатъчна научна аргументация и крайната нетолерантост към представители на НПО от страна на научни работници, членове на комисията по ГМО, поставя под съмнение обективността на работата на комисията. Мнението на комисията е в крайно противоречие с ясно изразените позиции на обществеността, браншови организации и научни институции", заяви д-р Светла Николова.

В очакване на решението на министъра на земеделието относно забраната на MON810 в България, Коалиция „България – свободна от ГМО" и Коалиция „За да остане природа в България" са на категоричното мнение, че МЗХ, спазвайки новия закон трябва да предприеме същата процедура и за забрана на картофа „Амфлора".

За контакти:
Светла Николова, 02/ 8466 675,               0888 359 239         0888 359 239, svetla.nikolova@agrolink.org
 
Източник: За да остане природа


*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #345 -: Юли 10, 2010, 10:53:25 am »
Да ви попитам, някой от вас има ли халогенна фурна подобна на тези, които рекламират в Телестар? Ползвали ли сте и доволни ли сте от качествата на приготвената храна. Зная, че са енергоспестяващи, понеже много бързо загряват, по време на готвенето не се отваря капака и няма загуба на водноразтворими вещества, но ме интересуват недостатъците, за да сложа нещата на кантар и да преценя дали си заслужава. В забързания живот, аз не обичам да се въртя постоянно край печката, а и съм такъв човек, че търпя на глад до последно и когато реша, че трябва да ям то трябва да стане на момента. Трябва да отделя специално време, за да приготвям храна и да го включа в графика си, понеже обожавам домашно сготвеното. От друга страна съм еколог и държа уредите в дома да са енергийно ефективни. Моя приятелка има такава фурна - с конвекция на топъл въздух става мвого бързо, но нейната е от обикновените традиционни фурни.

*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #346 -: Юли 10, 2010, 10:58:11 am »
А тези в Метро са по-евтини, но са по-малки (11 л) и не знам дали имат функция за самопочистване.

*

Марая

  • ******
  • 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re:Темата на Небесна
« Отговор #347 -: Юли 10, 2010, 10:58:27 am »
Небесна , и мен много ме изкушава това печле....
ама дали пече като хората :rolleyes:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците


*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #349 -: Юли 10, 2010, 11:04:13 am »
Небесна , и мен много ме изкушава това печле....
ама дали пече като хората :rolleyes:

За печенето - пече си, не бой се-всичко си пече, но аз се интересувам по-скоро доколко е безвредна халогенната лампа и току-що намерих техническа информация от "независим източник" на линка, който поставих по-горе. Рекламите са си реклами, но аз искам инфо от независими източници.

*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #350 -: Юли 10, 2010, 11:13:21 am »
Тези от Българския форум за алтернативна енергия са големи зевзеци. Един сложил GSM в микровълновата и му позвънил....правят си експерименти.

*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #351 -: Юли 10, 2010, 01:11:58 pm »
Гликемичен индекс или кои въглехидрати са добри

Гликемичният индекс или ГИ за по-кратко, е начин за квалифициране на храните с въглехидратно съдържание. Той отчита тяхното влияние върху нивото на кръвната захар – колко бързо я повишават те.
Някои храни предизвикват рязко отделяне на инсулин в кръвта, други не толкова. Контролът над нивото на кръвната захар означава и контрол над теглото.

Защо напълняваме? Това се обяснява преди всичко с приема на голямо количество калории, но и с техния източник. Въглехидратите, които се разграждат бързо и се усвояват по същия начин, са особено опасни за теглото ни. Често дори не разбираме какво количество от тях сме погълнали.

След усвояването им, се чувстваме сити и в добро настроение. Уви, кръвната захар спада толкова рязко, колкото се е и качила. Това води до бързо огладняване след това, та дори и до умора и изтощение, тъй че ядем отново.
Организмът реално няма нужда от толкова много калории, не ги изразходва и те се натрупват. В зависимост от метаболизма на всеки отделен индивид, резервите се увеличават по-бързо или по-бавно.
Именно обмяната на веществата основно определя степента на напълняване. А високият гликемичен индекс обикновено забавя метаболизма, защото предизвиква сериозни колебания в кръвната захар.  
Глюкозата е определена за база за сравнение при квалифицирането на храните, като й е дадена стойност на ГИ от 100%. Гликемичният индекс е нисък, когато е под 55%. Стойности до 70% показват среден индекс, а всичко нагоре се смята за високо.

Обезмасленото мляко например има ГИ 45, сладката царевица - 80, а меда - 126.
Честата консумация на храни с висок ГИ води до някои сериозни заболявания като диабет, сърдечни проблеми и висок холестерол. Обратно, ниският ГИ означава постепенно повишаване на кръвната захар и по-малко инсулин. Така и ситостта трае по-дълго, което значи, че общо приемате по-малко калории.
Напоследък се правят нови изследвания на различни храни, за да се установи точният им гликемичен индекс. Доказано е, че термичната обработка го повишава значително. А добавянето на белтъчини, мазнини, фибри и други вещества го намалява.
Никак не е трудно да се храните според ГИ, скоро ще ви предложим таблица с конкретни показатели на основните храни.

Все още има един парадокс в тази квалификация на храните, който не е напълно изяснен. Плодовете, които съдържат големи количества захар, се смятат за храни с нисък ГИ.
При диети с цел драстично отслабване обаче се включват предимно кисели плодове и се избягват сладките. Доказано е, че от тях се пълнее, независимо колко са здравословни.
Все пак можете да си изградите балансиран режим на хранене, за което още повече ще ви помогне ГИ. Чрез него контролирате кръвната захар, апетита си, а чрез тях и теглото.
Разбира се, всеки режим на хранене трябва да се съчетава с активен спорт, за да извлечете максимума от него. Така най-лесно поддържате добра форма и отлично здраве.

Източник : http://www.tialoto.bg/dieti/2007/09/10/glikemichen-indeks-ili-koi-vaglehidrati-sa-dobri.5251

« Последна редакция: Юли 10, 2010, 01:19:52 pm от Небесна »

*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #352 -: Юли 10, 2010, 01:19:13 pm »
Не случайно Сатурн се върна в Дева, за да ме накара да поработя сериозно върху храненето си и за избора на по-подходящ хранителен режим. Осъзнаването, че нещо трябва да се направи започна при навлизането му в знака и опозицията с наталния Меркурий на 5 гр. Риби. (Меркурий У6). Последва краткотрайна (без ретроградия) опозиция на Сатурн с Венера-знаете как се чувстваме ние жените по време на тази опозиция - най-често некрасиви. Накрая дългото и протяжно "ту напред- ту назад" движение на транзитният Сатурн в последната деката на Дева, при което опонира собственото си натално положение. Но и прогресивна Луна влезе в Дева и все още е там и ще продължи да бъде там, дори и след като Сатурн напусне знака. Надявам се прогресивната Луна в Дева да ми даде волята да постигна трайни резултати. засега мотивацията я имам.

*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #353 -: Юли 10, 2010, 02:27:07 pm »
Класация на въглехидратните храни според техния гликемичен отговор при сравняването им с простата захар глюкоза

Висок гликемичен индекс = от 100 до 60
Глюкоза                 100
Бял ориз                 92
Франзела                90
Безглутенов хляб     90
Пчелен мед             88
Печени картофи      85
Корн флейкс           84
Инстантно
картофено пюре       83
Тиква                      75
Пържени картофи     75
Варени картофи        73
Диня                       72
Бял хляб                 70-72
Кроасан                  67
Кристална захар       65
Кускус                    65
Стафиди                  64
Банан
(с кафяви петна)      63
Пълнозърнест
хляб                        62

Среден гликемичен индекс = от 60 до 40
 
Пролетни картофи    57
Мюсли                     56
Кафяв ориз              55
Царевица                 55
Овесени ядки           55
Жито                       54
Банан, жълт              53
Сок от портокал        52
Шоколад,
недиабетичен             49
Грозде                       46
Сок от ананас            46
Макарони                   45
Спагети, бели             43
Банан
(със зелени петна)      41
Портокал                    41
Сок от ябълка             41
 
Нисък гликемичен индекс = от 40 до 20
Спагети,
пълнозърнести         37
Ябълка                    36
Мляко                     34
Зрял боб                 30
Соево мляко            30
Леща                      29
Грейпфрут               25
Ечемик                    25
Соя                        18


Кои фактори определят различния гликемичен индекс на въглехидратите?


* Съдържанието на водноразтворими фибри. Повечето от храните с нисък гликемичен индекс са богати на разтворими във вода растителни фибри (слизести вещества, гумата гуар, пектин и др.). Водноразтворимите фибри образуват върху лигавицата на стомаха и червата гел-подобен слой. Скоростта на изпразване на стомаха и на разграждане на въглехидратите се забавя. Всмукването (постъпването) на глюкозата от храната в кръвта става по-плавно и постепенно.

* Структурата на самата храна. Рафинираните, фини храни (бял хляб, бял ориз) се смилат по-бързо и съответно имат по-висок гликемичен индекс от нерафинираните варианти (пълнозърнесто брашно, кафяв ориз).
Различните видове ориз имат различен гликемичен индекс. Проучвания  показаха, че дългозърнестият ориз има по-нисък гликемичен индекс. Обратно - оризът с къси зърна се оказа с по-висок гликемичен индекс. За най-добър избор се смята дългозърнестият кафяв ориз. За най-неудачен - късозърнестият бял ориз.

Узрелите банани (с кафяви петна по кората), както и миналогодишните картофи имат по-висок гликемичен индекс от бананите със зелени петна или от ранните пролетни картофи.

Варивата (зрял боб, леща) и соята водят до плавно повишаване на кръвната глюкоза след нахранване поради клетъчната си структура.

* Кулинарната обработка на храните. Плодовите нектари и сокове, както и картофеното пюре имат по-висок гликемичен индекс от целите плодове или картофи.
« Последна редакция: Юли 19, 2010, 11:00:59 pm от Небесна »

*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #354 -: Юли 19, 2010, 10:57:11 pm »
Има ли някой, който да е чел тази книга?

http://www.sharanite.com/archives/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-20/


*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #355 -: Юли 19, 2010, 11:00:01 pm »

Защо Сатурн и Нептун не мелят брашно и дали това наистина е така



И децата знаят, че за да се смели брашно са нужни два воденични камъка. Във връзката Сатурн-Нептун камъкът е само един. Нещо повече – Нептун символизира мощта на водната стихия, прочута с това, че не само може да потуши огън, ами може да изглади и най-ръбестия камък. Как? С постоянство, търпение и време. Чудесно, но тези три така нужни качества са Сатурнови, а не водни. Разбира се, това го знаят само астролозите и не е нужно и вие да се обременявате с излишни противоречиви мисли ако не принадлежите към тяхното съсловие. Ако все пак си падате малко нещо астролог, помислете. Излиза, че водата използва Сатурнови похвати, за да победи Сатурн. Който пък използва водни похвати (лъжа, манипулация), за да победи Уран, въздуха. Който пък използва огнени похвати (агресия и насилие), за да осигури неприкосновеност на престола си, който малко или много е земен символ на властта. В природата нищо не е напълно чисто или абсолютно – хей, да живее относителността! Но не относителността на Айнщайн, а тази ежедневната, която ни помага вечер да се загърнем с одеалото на неизменната сигурност, че всичко е преходно и няма как да знаем какво точно ще ни донесе утрешния ден (та ако ще да сме най-великите астролози на света).

Нямате си такова одеало? Би било страхотно ако бързо си го измислите. Измислянето на смисли е точно толкова важно, но далеч по-трудно от измислянето на мисли. Смислите се измислят от хора с талант на разказвачи, способни да подреждат и опаковат житейските факти по лесен и разбираем начин. Единственият проблем идва от там, че понякога смисълът е толкова дълбоко скрит, че може да остане неразгадан. Като например в случая със Сатурн и Нептун. Това е една от най-творческите и съзидателни комбинации, но принадлежи към друга категория творчество – не тихият умозрителен мисловно-емоционален-самосъзерцателен процес, а животоносната смърт. Сатурн кастрира баща си Уран – брутална и съвсем недостойна за похвала синовна постъпка. (Не че Уран заслужава похвала с неговата склонност към канибализъм.) Но какво се случва? Семето на осакатения бог пада в океана, а Нептуновата паст поема и семето, и кръвта, и болката, и омразата и от вълните излиза Венера. Тя се ражда и светът вече не е същия – в него за пръв път освен власт и смърт вече има красота и любов. Ето така се ражда Венера – като смисъл от мислите:

А ако някой ден разберете, че любовта съвсем не е сладка и захарна, а кърви, гори, боли, то е защото не може богинята родена от насилие, гняв и морски вълни да донесе покой. Щастие – да, покой – никога.


*

Mari

  • *
  • 494
Re:Темата на Небесна
« Отговор #357 -: Юли 20, 2010, 07:15:57 am »
Небесна, благодаря за информацията. За първи път виждам тази книга. Прочетох откъсите. Много ми харесаха, а също и оригиналният стил на авторката.
  ПАРАДОКСИТЕ В РОДНАТА АСТРО-АТМОСФЕРА, а тук е направо в десятката.  ;D

Re:Темата на Небесна
« Отговор #358 -: Юли 20, 2010, 10:42:58 am »
А тези в Метро са по-евтини, но са по-малки (11 л) и не знам дали имат функция за самопочистване.

  Аз нали чета по диагонал, сега чак видях...Брат ми си взеха такава фурна от Метро - на 2 пъти я връщаха, нещо се оказа дефектна, а на третия вече му омръзна и сам си я рационализира...Доволен е, не е самопочистваща, пилето го прави като на грил за около 1 час....За сега не са се оплакали...

*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #359 -: Юли 20, 2010, 05:54:22 pm »
Бих искала да споделя с вас още статии за здравословното хранене. Днес си открих още един "корав" аспект - транзитен Сатурн в началните градуси на Везни прави тригон към К6 в Близнаци.

ЗАЩО ПРИЕТОТО КОЛИЧЕСТВО ХРАНА ТРЯБВА ДА Е С АЛКАЛЕН ПРЕВЕС ?

Според изследванията на Ян Драйс, храненето поддържа в оптимални граници здравословното състояние, когато в дневния прием се включват 80% алкалообразуващи и 20 % киселинообразуващи храни.

Алкалообразуващите храни са леки храни. Те могат да се приемат в големи количества, без да предизвикват увеличаване на теглото. Киселинообразуващите храни са тежки храни. Тяхното завишение в менюто в началото води до наднормено тегло, лошо храносмилане, различни нива на интоксикация във вътрешната среда и завършва с тежки заболявания при неконтролирана метаболитна ацидоза (белодробни заболявания, диабет, инфаркт на миокарда, хронична бъбречна недостатъчност и т.н…. ) .

Киселинното въздействие на храните в организма се повишава след тяхната термична обработка, консервиране, подслаждане с рафинирана захар, подкиселяване с оцет, осоляване, оцветяване и други кулинарни обработки. Всички термично обработени храни са “мъртви храни”. Много изследователи условно въвеждат това понятие, за да подчертаят, че след продължителната топлинна обработка при температури над 62 С загиват естествените ензими в храната, много от витамините се разрушават или отмиват. Ежедневната употреба само на сготвени храни - претоварва секреторните функции на стомашно-чревния тракт, отслабва имунната система.

При избора на храни за дневното меню, трябва да се следи приетото количество храна да е с алкален превес. Това условие практически може да постигнете много лесно, когато приетото количество киселинообразуващи храни се балансира с четири пъти по-голямо количество алкалообразуващи храни. Това е най-важната предпоставка за оздравяване при установена интоксикация във вътрешната среда на организма .

За да не стигнете до хронични заболявания избягвайте всекидневната или продължителна /сезонна/ консумация на:
- Рафинирана захар, бяло брашно и продуктите, в които те се влагат по традиция – бисквити, сладкиши, торти, пасти, кремове, вафли, бонбони, мармалади, сладка, конфитюри, компоти, сокове, алкохол, безалкохолни газирани напитки и т. н.
- Всички видове консервирани храни, полуфабрикати – кисели млека с плодове, кондензирани млека, готови салати, чипс, майонези, полуготови храни, колбаси, пушени меса и риби…
- Пържени и панирани храни…
- Тлъсти меса, сланина, осолени меса…
- Кафе, кола, какао, черен чай.

Ст.н.с. ПЕНЧО ИЛИЕВ

Таблица с активната реакция (рН) на най-често употребяваните храни: http://dox.bg/files/dw?a=f371239157  
« Последна редакция: Юли 20, 2010, 05:58:30 pm от Небесна »