Здравей Гост

ИМА ЛИ БОГ? И КАКВО ВСЪЩНОСТ Е ТОЙ?

• 29 Отговора
  • 5997 Прегледи
*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
ИМА ЛИ БОГ? И КАКВО ВСЪЩНОСТ Е ТОЙ?
« -: Февруари 04, 2010, 05:46:04 pm »
напоследък наблюдавам много хора. дори и за мое собствено учудване си мълча и само слушам. повечето имат някакви отвеяни представи за някакви сили и толкова. други пък вярват безрезервно в иконите в църквите. къде всъщност е истината? с риск да предизвикам Трета Световна Война, все пак имам нужда да си начеша секстила между Плутон и Нептун  ;) , та имам няколко въпроса към вас  :-[

Има ли БОГ?

Какво е Бог според вас?

Вярвате ли в силата му?

Как се изявява в живота ви?

Вярвате ли безпрекословно и безрезервно в Него?

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Asol

• 4140
Re:ИМА ЛИ БОГ? И КАКВО ВСЪЩНОСТ Е ТОЙ?
« Отговор #1 -: Февруари 04, 2010, 06:01:26 pm »
Ама и ти едни екзистенциални въпроси задаваш ? Възпитана съм в атеизъм и с идеята, че само от човека зависи какво ще постигне и т.н.   ;D Само знам, че има някои неща които човешкия ум не може да разбере и обясни и няма смисъл да си морим мозъците да го мъдрим.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #2 -: Февруари 04, 2010, 06:04:25 pm »
виж ся, и аз съм възпитана в атеизъм - мама и татко си бяха баш комунисти  ;)  но това не ми пречи да развивам разума си с такива въпроси и да търся истината  ;D  всъщност сама за себе си съм си отговорила, но ми е интересно и мнението на останалите. ако се получи дискусия ще е много хубаво  :49:

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #3 -: Февруари 04, 2010, 06:14:32 pm »
Възпитана съм в атеизъм и с идеята, че само от човека зависи какво ще постигне и т.н.   ;D

Asol,много добре знаеш,че не всичко започва или свършва с човека.Тая вселена да не би да е създадена от него,така че да не ограничаваме въпроса,само за това-какво може или не може човек да постигне с или без Бог  ;)

*

Asol

• 4140
« Отговор #4 -: Февруари 04, 2010, 07:20:07 pm »
Така е, но по тези въпроси може да се пише до безкрай и да се гледа от гледна точка на цялото, не на отделното, но все пак за отделния индивид е по-интересна реалната и практична страна на въпроса. Иначе тези въпроси са ги разисквали откакто свят светува. Има някаква закономерност, взаимосвързаност във всичко от глобална гледна точка до най-дребния детайл, а и човек умишлено си търси "котви". Т.е зад подобна сложна схема най-вероятно има нещо ....висш разум. Не го идентифицирам с църкви, икони, а с някакъв глобален принцип. Не съм толкова запозната, че да коментирам, но това някой свещеник да отхвърля и заклеймява нещо като "лошо" от гледна точка на религията ми е чиста проява на лицемерие. Религията, се явява по-скоро като "патерица" за човек, който преживява труден момент. Не е нужно някой да ходи на църква или да го афишира, за да вярва в доброто примерно.

*

Nebesna

« Отговор #5 -: Февруари 04, 2010, 08:28:41 pm »
Аз вярвам, че което и да е това Нещо, което наричаме Бог, Създател или Природа, то е дуалистично и съществува благодарение на борбата и единството на своите противоположности.

*

Divna

« Отговор #6 -: Февруари 04, 2010, 09:01:44 pm »
Така е, но по тези въпроси може да се пише до безкрай и да се гледа от гледна точка на цялото, не на отделното, но все пак за отделния индивид е по-интересна реалната и практична страна на въпроса. Иначе тези въпроси са ги разисквали откакто свят светува. Има някаква закономерност, взаимосвързаност във всичко от глобална гледна точка до най-дребния детайл, а и човек умишлено си търси "котви". Т.е зад подобна сложна схема най-вероятно има нещо ....висш разум. Не го идентифицирам с църкви, икони, а с някакъв глобален принцип. Не съм толкова запозната, че да коментирам, но това някой свещеник да отхвърля и заклеймява нещо като "лошо" от гледна точка на религията ми е чиста проява на лицемерие. Религията, се явява по-скоро като "патерица" за човек, който преживява труден момент. Не е нужно някой да ходи на църква или да го афишира, за да вярва в доброто примерно.

В психологията се казва, че когато хората имат проблеми, те започват да ходят или на църква или по врачки или посещават психолог. Последното е най-интелигентния начин, за да си помогнеш.

« Отговор #7 -: Февруари 04, 2010, 09:10:19 pm »
Ако някой отговори ,кой е този който пита,аз се наемам да отговоря на въпроса има ли Бог!
Аз устоявам, за да общувам Отвъд диханието
Аз представям вливащата енергия на духа
С космическия тон на присъствието
Аз съм воден от силата на смъртта

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #8 -: Февруари 04, 2010, 11:11:03 pm »
нека да започна първо с това, че за мен религиите са начин за манипулация. няма значение каква е религията - в дълбоката си същност всичко е едно и произлиза от един единствен източник.

Исус - кой е той  ;)  определено е Висш Божествен пратеник или Посветен Адепт... "Операция Троянски кон" на Хуан Хосе Бенитес - невероятна книга  ;)  Светците и те са такива - Работници на Светлината...

Бог!?!... той е Абсолюта - всичко произлиза от него и завършва пак в него! Той е Светлина и Висш Разум! вселените, реалностите, съществата и абсолютно всичко е от него...

Божествената искра е във всеки един от нас в латентно състояние. всеки сам решава дали да я прояви или не. всъщност това е нашата директна връзка с Божественото  :88:

*

sunrain

• 6710
« Отговор #9 -: Февруари 05, 2010, 09:02:26 am »
Вярвам в Бог, независимо какво пише или не в Библията, независимо дали спазвам всеки ритуал по каноните, независимо дали ходя до църквата, за да запаля свещ или не успявам да го направя. Не съм привърженик на крайното поклонение пред каквито и да е символи, но нося вярата в себе си и посещавам храмовете, когато мога и рядко на празници, че не обичам тълпите.
Вярвам и в силата на доброто, в природата и нейните закони. Така мога да обясня накратко, но незнам доколко съм успяла да отговаря на твоите въпроси.  :blink:
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Aniri

• *
  • 256
  • Where the land meets the sea
« Отговор #10 -: Февруари 05, 2010, 08:03:06 pm »
Мисля, че всички ние се съдържаме в божественото и, че то се съдържа във всеки един от нас. Да го определям с думи, да му строя паметници и да му се кланям са неща, които противоречат на разбирането ми за...да речем божественост. Та, дали има Бог незнам, ама нещо има...за мен най-точната дума за това нещо е енергия.
It takes two to speak the truth: one to speak, and another to hear.

*

Veselin

« Отговор #11 -: Февруари 05, 2010, 10:18:38 pm »
Бог е в нас и около нас. Всеки човек може да усети Бог, стига да поиска, защото всички ние сме част от Него.
Вярвам в Бог, защото много пъти съм получавал доказателства за съществуването Му, а и да не бях получавал, пак щях да вярвам, просто защото този свят не е създаден случайно и със сигурност има Висш Разум, който е в основата на всичко.

*

crazy_666_999

« Отговор #12 -: Февруари 05, 2010, 11:44:24 pm »
Не зная...въпросите са много трудни поне за мен...Дали има Бог?Не веднъж съм си задава този въпрос.Много пъти ми се е искало да повярвам искрено в присъствието му,нооо нещо ми пречи.Питала съм се защо ако има Бог е позволил да има толкова страдание тук на земята,защо има толкова гладуващи дечица например?Защо вместо да ги закриля проявява такава незайнтересованост?Защо позволява да се случват толкова гадории..Или не той е виновен.Виновни сме ние хората?Ако е така,защо ни е създал толкова грешни,и защо трябва да се страхувам че като умра ще отида в ада заради тази си грешност?Заради това че не ходя редовно,даже почти никога на църква и не парадирам..По-грешна ли съм от тези,който се кръстят пред всяка икона а след като я подминат живеят по не най-праведния начин?Та така не успях да отговоря..Дано въобще някой да успее и да е сигурен в твърденията си

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #13 -: Февруари 06, 2010, 10:03:04 am »
Не зная...въпросите са много трудни поне за мен...Дали има Бог?Не веднъж съм си задава този въпрос.Много пъти ми се е искало да повярвам искрено в присъствието му,нооо нещо ми пречи.Питала съм се защо ако има Бог е позволил да има толкова страдание тук на земята,защо има толкова гладуващи дечица например?Защо вместо да ги закриля проявява такава незайнтересованост?Защо позволява да се случват толкова гадории..Или не той е виновен.Виновни сме ние хората?Ако е така,защо ни е създал толкова грешни,и защо трябва да се страхувам че като умра ще отида в ада заради тази си грешност?Заради това че не ходя редовно,даже почти никога на църква и не парадирам..По-грешна ли съм от тези,който се кръстят пред всяка икона а след като я подминат живеят по не най-праведния начин?Та така не успях да отговоря..Дано въобще някой да успее и да е сигурен в твърденията си

крейзиии, Бог не е намесен в това, че на някого му се случват нещастия. има си закони на кармата и те са неотменни. понякога гледаш някого и виждаш много мъка при него, бедствия, нещастия и други и ти става тъжно за такъв човек. но никой не знае какво този човек е вършил в предишни животи и какво изкупва сега. Бог не е виновен, а си е виновен самият човек. дет има една приказка: в този свят безплатен обяд няма! рано или късно, тоест дали в този или друг живот ти си плащаш и точка!

за тези дето все се кръстят пред иконите, а душите им са по-черни и от казан с катран изобщо не ми се говори. аз не ходя на църква. имам си икони в къщи, но не се кръстя пред тях, а обикновено си водя с тях доста дълги "диалози"  от типа: питам и отговор не искам  :57:  църквите и религията от столетия не са това, което им е било първоначалния замисъл и като такива в момента по-скоро ме отвращават...

няма нужда от църкви или икони, защото Божественото начало е във всеки един от нас. човека е тъпо същество - винаги търси нещата вън от себе си, а се оказва, че най-важните неща са вътре в нас  ;)

преди две години бях на Слънчев бряг с приятели. там съпругът на приятелката ми ме запозна с един художник от Македония, който рисуваше картини с автомобилни спрейове. страшно интересни картини и като типично ентусиазирано дете си взех една с пирамиди и изгряващи 4 Слънца над пирамидите - нещо много красиво. та пича беше разпитан надлъжно и наширно как рисува и т.н. и той ми обясняваше - кво да прави... и след като си купих картината, той ми написа посвещение на латински на нея в левия долен ъгъл, което е следното:

OMNIA MEA MECUM PORTO!

или в превод на Български:  ВСИЧКО СВОЕ НОСЯ В СЕБЕ СИ!

което е напълно достатъчно да подкрепи по-горните ми думи. всичко, което ни е най-важно то е в сърцата ни, тоест вътре в нас - Любов, Светлина, Божествена искра...  :88:

*

elfidka

• 3129
« Отговор #14 -: Февруари 06, 2010, 02:51:13 pm »
напоследък наблюдавам много хора. дори и за мое собствено учудване си мълча и само слушам. повечето имат някакви отвеяни представи за някакви сили и толкова. други пък вярват безрезервно в иконите в църквите. къде всъщност е истината? с риск да предизвикам Трета Световна Война, все пак имам нужда да си начеша секстила между Плутон и Нептун  ;) , та имам няколко въпроса към вас  :-[

Има ли БОГ?

Какво е Бог според вас?

Вярвате ли в силата му?

Вярвате ли безпрекословно и безрезервно в Него?

Виж ся, и аз като  като притежател на Секстил Нептун Плутон, ще се опитам да споделя моето виждане по въпроса.
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

elfidka

• 3129
« Отговор #15 -: Февруари 06, 2010, 03:13:27 pm »
Има ли Бог ?
Има мила, ама то за кой бог питаш, нали знаеш че са много .

Какво е Бог според вас?
Бог това е владетеля на жизнената енергия. Иначе казано, Ортака на светия дух. / както искаш го разбирай./

Вярвате ли в силата му?
Е има си хас  , то все едно да не вярваш в силата на живота.

Според едни много древни апокрифни книги, боговете са се събрали и са решили да оставят човечеството да се развива в посоката, която само избере и да контактуват с него единствено с влияния.

Вярвате ли безпрекусловно и безрезервно в Него
Какво значи да вярваш в него, че той до сега не е излъгал никой  ;D ;D ;D На американските долари от горе има надпис :'' We trust in God ''
 trust - доверявам
Ето това е думата, доверявам се

Изчела съм адски много литертура на тема кой как вижда бог, то не беше библия, коран, Бхагават Гита, разни там митологии на кой ли не, индиянци, за друиди, за Будисти, дъновисти, и какви ли не тайни учения.
И винаги се казва едно и също - Бог е навсякъде, той е в нас, а във всички окултни  винаги се казва че опознавайки себе си, човек опознава бог. Повярваш ли в себе си ти вярваш в бог. Най-важното е да няма съмнения по въпроса за неговото съществуване, защото искаме или не той си съществува и нашето невежество единствено би ни попречило да видим красотата на неговия свят. А нали живеем в този свят...
Ей по тая тема мога да пиша цяла година, в карайна сметка Нептуна ми сексти и Слънцето и Марса....
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #16 -: Февруари 06, 2010, 04:24:32 pm »
Аз вярвам, че което и да е това Нещо, което наричаме Бог, Създател или Природа, то е дуалистично и съществува благодарение на борбата и единството на своите противоположности.

Небесна, Бог не е дуален, той е хармонията на цялото. в него няма дуалност, защото дуалността създава противоположности, а противоположностите водят война обикновено. Той е цялото, защото е единен. съдържа в себе си всичко и то е в хармония.

дуалността е в нашият свят. едно от главните неща, които трябва да научим е Любовта, а начинът ни на учене е като познаеш и двете страни - демек Страха и Любовта - това са двете чувства върху които се градят нашите емоции /човешките/, всички останали са техни производни. например ако ти си живяла само в любов и абсолютно никога не си се сблъсквала със страха /нито за себе си нито за околните/, то ти няма да знаеш цената на любовта. затова нашият свят е такъв и затова сме се прераждали по хиляди пъти - точно за да научим най-главният урок - Безусловната Любов. чрез нас Божествената същност се обогатява, защото ние имаме връзка с нея, като нейни чеда. опитността на всеки един от нас е много важна за цялото. крайната цел на всички опитности е да се слеем с Него...

*

Nebesna

« Отговор #17 -: Февруари 06, 2010, 10:01:16 pm »

Небесна, Бог не е дуален, той е хармонията на цялото. в него няма дуалност, защото дуалността създава противоположности, а противоположностите водят война обикновено. Той е цялото, защото е единен. съдържа в себе си всичко и то е в хармония.

дуалността е в нашият свят. едно от главните неща, които трябва да научим е Любовта, а начинът ни на учене е като познаеш и двете страни - демек Страха и Любовта - това са двете чувства върху които се градят нашите емоции /човешките/, всички останали са техни производни. например ако ти си живяла само в любов и абсолютно никога не си се сблъсквала със страха /нито за себе си нито за околните/, то ти няма да знаеш цената на любовта. затова нашият свят е такъв и затова сме се прераждали по хиляди пъти - точно за да научим най-главният урок - Безусловната Любов. чрез нас Божествената същност се обогатява, защото ние имаме връзка с нея, като нейни чеда. опитността на всеки един от нас е много важна за цялото. крайната цел на всички опитности е да се слеем с Него...

Виж сега, мила! Онова нещо дето е застинало в собствената си хармония не се развива, то е застинало в собственото си съвършенство. Именно защото всичко в природата е дуалистично има ПРОГРЕС. Ние се развиваме именно благодарение на единството и борбата на противоположностите - черно и бяло, нощ и ден, добро и зло. И оцеляваме благодарение на разнообразието - на всички възможни комбинации между тези противоположности.

*

mlm

« Отговор #18 -: Февруари 08, 2010, 02:58:22 pm »
Какво е Бог според вас?

Вярвате ли в силата му?

Ако вярваш в Бог и той не съществува, всичко е ОК. Но ако не вярваш, а той съществува, си леко прецакан.  ;D

'адвокатите от Бостън'

*

neo

• *
  • 72
« Отговор #19 -: Февруари 10, 2010, 02:15:17 pm »
Проблемът при описването на това какво е Бог идва от заблуждението, че става въпрос за едно същество. Всъщност те са 2 - Вселенския Разум и Съзнанието. Вселенският Разум твори чрез Съзнанието. Съзнанието е единно, а разумът разделя, създава връзки, взаимоотношения и т.н. Животът не мисля, че е възможен без разумът, защото всичко това което може да се нарече живот зависи от функциите му. Самото съществуване обаче явно е възможно, след като Съзнанието не е функция на живота, а е съществувало преди него. Какво точно представлява Разумът имам много малка идея. Неговите функции в живота са общо взето ясни, но неговата природа... И двата аспекта са лесни за наблюдение в живота. Съзнанието действа по-скрито, по-ненатрпчиво, то е в същността на всичко. То не е добро или лошо, или каквато и друга характеристика да се опитате да му предадете. То съдържа потенциала на съществуването изобщо. Разумът е този който придава формата и определя правилата, създава реалността и еволюцията. Той създава формата и влага съзнанието в нея. Ако не беше той щеше да съществува само първичният хаос. Как са се зародили и двете нямам представа, но и на нас като хора надали ни влиза в работата...

За съжаление повечето хора се делят на 2 типа - вярващи и невярващи. И проблемът е в изкуствения образ на Бог създаден от повечето религии. Той не е доказуем, не съществува реално и поради тази причина и не може да се обори. Можеш ли да докажеш наистина, че не съществува нещо което наистина не съществува? Поради тази причина има една група от хора които просто го отричат защото не може да бъде доказано, че съществува, и втора група хора, които просто го приемат и се радват на това, че не може да бъде доказано, че не същствува :). И двете групи хора вярват в еднакво абсурдни неща, които научно не могат да се подкрепят с абсолютно нищо. Животът не може да се зароди просто така. Простите елементи колкото и да ги смесваш, дори да се получи по-сложно съединение от тях, не се поражда живот, който при това да иска да се репродуцира, да еволюира и т.н. За какво му е на простия елемент подобно нещо? Животът е толкова сложно и комплексно изграден, и всичко това е станало... случайно? Това прилича ли дори на научна гледна точка? От друга страна религиите описват не по-малко абсурден образ на Бог, и се опитват да продадат на простолюдието образ който то може да разбере. Образ който може да бъде използван за манипулация. Все повече истини ще излизат за съществуването, но и все повече манипулация ще има. Всяка истина може да бъде манипулирана и изкривена. Каква стойност щеше да има тя, ако просто можеше да бъде казана? Това е също част от играта на Разума. Не Съзнанието ни изправя пред изпитание, а Разумът. Затова и закономерно съществуват и философии като Будизма, които пък целят обратния процес - връщане към първичното Съзнание и отказ от играта на Разума. Но дори и подобна концпепция е пак плод на Разума. И като такъв съдържа пак неговите подводни камъни. Разумът няма проблеми да отрича самият себе си. И дори тогава става по-опасен, защото попада в заблуждението, че е способен да отрече сам себе си...