Тези аспекти изглеждат по-трудни в женски карти, отколкото в мъжки, въпреки че по-голяма част от характеристиките, споменати по-горе ще са верни и за двата пола. Все пак, в женски карти не веднъж съм откривал, че тези аспекти, (особено предизвикателните) са свързани с изпитване на големи трудности с бащата, и обикновено и с други мъже. Тук често е възможна липса на внимание и истинско общуване с бащата, което води до чувство на обида и усещане, че личността е лишена от любов. Това, изглежда е една от причините такива жени да търсят силен мъж (даже безжалостен, криминален тип), който обещава (в тяхната фантазия) да бъде надежден източник на сила и любов в живота им. Все пак, самите тези хора са невероятно взискателни и понякога са нехарактерно жестоки до такава степен, че прогонват от себе си онази същата любов, която толкова силно желаят. Самовъзхвалата е тенденция и у двата пола с такива аспекти, скромността рядко се среща при тях.
Друг момент, заслужаващ разглеждане е фактът, че изследванията на Чарлз Джейн свързват аспектите Слънце-Плутон в картите на мъже с особено близка връзка с жена (често с майката). Във всеки случай трябва да се разбере, че видът близост, показан от Плутон и Скорпион е винаги близост на поглъщане, където единия поглъща другия, оставяйки го без индивидуална идентичност или вяра в себе си. (Отбележете, че личност с такива аспекти на Плутон може да бъде или “поглъщаща” или “погълната”).
Това е Стивън Аройо.....Аз от първо лице мога да се съглася донякъде с казаното за жените,а наблюденията ми върху двама-трима мъже с въпросната квадратура ме карат да мисля,че и втората част на цитата е правилна.Какво е вашето мнение?