Вчера гледах филма и си мислех защо в нашето съвремие няма математици-философи? :rolleyes: Защо тази комбинация не е била рядкост в древността? Или астролог-лекар.
При мен филма също повдигна доста въпроси и теми за размисъл,нищо че не са нови.
Защо няма ли-може и да има,но масово вече хората не гледат на науката като на наука,а като на средство да се реализират някъде професионално,да си осигурят място под слънцето.Истинските учени гледат да разширяват ума си ,а не да го свиват или просто да заучат нещо за да работят някъде за поредната си заплатка.В миналото е имало мислители-защото тогава е нямало толкова голямо разделение (както астрономията,астрологията,медицината и езотериката са били едно цяло).имало е жив интерес към света ,към явленията и т.н.,имало е и много неразкрити закони,а това дава допълнителен стимул,желанието за прогрес и напредък-материален и духовен е бил много силен,нямало го е духа на консуматорството или поне в степента в който е сега.Но това Aurora знам,че си го разбираш и сама,само мисля и аз на глас

Има и друго разбира се,не всеки ум има еднакъв потенциал,нито всяко съзнание-същите устремления, което означава че Хипатия не може да бъде всеки,дори само защото се занимава с философия и математика-такива са били хиляди,но са единици учените които достигат до нещо ново,които надграждат-и това са само тези които не си поставят ограничения,които са склонни да допускат фантастичното (Уран),за да се родят гениалните мисли.
Ми Той ни е оставил и ни гледа сеира,това се знае

Е разбира се тук таме праща някоя напреднала инкарнация да буди божественият дух у човека...
Но определено дори и извънземните цивилизации е имало период в които са давали знания,търсили са да осигурят прогрес тук,после са секвали...явно е че се дава,но се иска и време даденото да се усвои и да се разбере,а не само да се получи,а и вече ни оставят да видим колко висша степен на разум сме спрямо начина по който използваме знанието :mellow:
А че сме манипулирани,това си е така-независимо колко сме умни и грамотни,то дори май най-лесно се манипулират такива хора,защото всъщност се манипулира ума,сърцето не-така някои по-простовати хора не подлежат на манипулация,а само на машинация

Ужаст! Разбира се ние си търсим баланса ум-сърце,за да не попадаме дълго време в лични или чужди заблуди или преднамерени манипулации.
Или може би е това-
техническият прогрес не трябва да изпреварва духовният,емоционалният и за това се поставят спирачки понякога,защото всички знаем какво става с разни открития ако се използват от не до там зрял духовно индивид,дори може чрез тях да се контролира масата.Както навсякъде е важен баланса.А баланса за съжаление има свойството лесно да се нарушава и трудно да се задържа.