Житен режим според Петър Дънов
Кога и колко
Най-силен очистващ и разтоварващ ефект има житния режим започнат на пълнолуние. При новолуние се работи повече за развиване на качества и дарби.
Веднъж годишно е хубаво да се направи житен режим за целия десет дневен период. Ежемесечно може да се правят по три дена.
Ако се правят три дни може да се започне един ден преди пълнолуние и да се завърши един ден след пълнолуние.
Количество на продуктите за един ден от режима
Жито - 100 гр.
Мед - 100 гр.
Ябълки - 3 броя.
Орехи - 9 броя.
Вода - 1 - 2 литра.
Житото
Вид: Житото трябва да е "Пшеница за покълване", която се продава в магазините за диетични храни. "Грухана пшеница" и други подобни не са подходящи, защото са с нарушена цялост на зърната и нямат зародиш. Разгледайте пакета, когато го купувате да няма много боклучета в житото, защотото трудно се чисти. Има няколко фирми, които опаковат и има разлика в чистотата.
Начин на приготвяне: Премерват се 100 гр. сухо жито. Ако нямате кантарче може да си разделите пакета на разни части - например 500 гр. пакетирано жито на 5 равни части.
На сутринта в деня преди започване на житния режим изчистеното жито се накисва в чаша с вода. Водата трябва да е достатъчно да покрие житото. Ако е повече е добре. Житото се оставя да кисне на топло 24 часа - особено през зимата, но не на много топло (напр. върху парното), защото започва да покълва и се губи силата му. През деня е добре да се смени водата няколко пъти и да се изплакне, зашото водата става кафява.
Медът
Най-добре е да се купи гъст и/или захаросан мед от някой медар или от пазара. Фабричния мед е доста глюкозен.
100 гр. мед могат да се премерят и на кантарче, но приблизително са три пълни супени лъжици.
Ябълките
Размерът няма значение.
Орехите
Може да се купят от пазара начупени орехи. Ако намерите на цели половики е най-добре, защото по-лесно се броят.
Водата
Трябва да се пие поне по един литър вода на ден.
Препоръчвам всяка сутрин и вечер да се пие по една чаша гореща вода на малки глътки за пускане на храносмилателната система.
Проготвяне и употреба
Няма правила. Може да се яде всичко поотделно или всичко заедно. Хубаво е ябълките да се ядат преди житото, защото плодовете се смилат по бързо от стомаха и ако има нещо преди тях то им спира движеието и започват да гният.
Житото трябва да се дъвче поне по 20 пъти всяка хапка. Желателно е да се дъвче до превръщане на каша (около 40 пъти). Ако не се дъвче достатъчно се получават болки в стомаха и затягане на червата.
Отпостване
За вечеря последния ден се приготвя ангелска супа от картофи, вода, сол, магданоз. "Преди поднасянето и се слагат лимон и черен пипер. Яде се и хляб. След това добре е три дена да се яде лека храна, главно ангелска супа, и постепенно да се премине към обща храна."