Здравей Гост

Сектанти, духовни водачи, Гурута

• 333 Отговора
  • 46784 Прегледи
*

Asol

• 4140
Re:Сектанти, духовни водачи, Гурута
« Отговор #140 -: Март 15, 2010, 09:32:41 am »
Всеки може да бъде наш "учител". Всъщност нещото ние си го знаем дали съзнателно или не, просто намираме потвърждение на личното си виждане във външната среда, хора и обстоятелства. Няма безгрешни хора и култът към духовен водач в този ред на мисли ми е неразбираем, защото всеки си има своя истина, която може да не е такава за другия човек. Човек, който харесва дадена идея и то не водейки се безрезервно  и с мисълта, че нечия чужда идея е последна инстанция, го прави защото е в резон с него самия.

*

abroad

« Отговор #141 -: Март 15, 2010, 09:34:47 am »
Кайли, едно питане.
С какво ти е помогнало т.нар. духовно образование?
Макар и не съвсем точно зададен въпросът.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #142 -: Март 15, 2010, 10:44:47 am »
От ранни детски години ме влече духовното. Преди да се самоосъзная по тинейджърски години, съм се самоосъзнала като духовно търсещ. Просто при мен няма шест пет, не знам как да го обясня. Може да е оная предначертана програма, за която не можеш да кривваш. Просто ми иде отвътре. както жадният като види чаша вода, така и аз - не мисля, не се колебая, не разсъждавам, отвътре ме подтиква да отида, да видя, да прочета, да усетя.
Значи като първо - въпросът дали ми помага или не изобщо не стои при мен, аз просто трябва да го направя и толкоз. Както трябва да си поема дъх следващия път, не си задаваш въпроса ама да поемам ли или ме мързи или имам друга работа в момента.
Второ в моментите, когато съм решавала да се отклоня от тоя път и да се занимавам със светски неща, всичко в мен помръква, нямам светлина, нямам желание за живот, усещам се тъмна, празна, безнадежна...както преди няколко месеца просто се усещах мъртва, сега ми е малко по-добре, откак почнах пак да се занимавам със Светлината.

А конкретно и чисто практически щото съм козирог все пак - търся директен път към благоденствието. Ошо казва, че примамва учениците си с какво ли не, само за да се закачат и да може да работи с тях. Откъде да знам дали това мое намерение не е само стръв на въдицата на духа.

Всъщност ти ме накара да се замисля сега. Както някой си иска да стане летец и вътри суче, гледа да стане такъв, защото това е желанието му от детските години и мечтата на живота му, така и аз с тия духовни развития. Просто няма как да им избягам, това е пружина в мен, която си върви накъдето е решила и аз волю неволю вървя по нея.

Един иска да учи чужди езици, един иска да стане учител, друг иска да стане лекар. Е при мен е работа с духа и светлината. Така погледнато спирам да се псувам, че всеки е изучил занаят и се изхранва с него, само аз си вея гащите с общи специалности, от които не се изкарва нищо.
Всъщност аз цял живот тъпо и упорито уча един мноого труден занаят - работа със светлината и с духа.
А що ми е - да ме питаш и да не ти казвам...щото не знам.
Обаче пък ми ровиши собствената ми ценност в собствените ми очи с тоя въпрос, трябва да спра да се самоизтезавам с обвинения що не съм като нормалните хора и да си карам по пътя. По който явно си върша работата, за която съм дошла.
Мерси за което.  :kissd:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #143 -: Март 15, 2010, 07:58:18 pm »
Загледах се в картата на Ошо, много е интересна.

Основните моменти, които следва да се изтъкнат, са:
- ъглово Слънце в рецепция с Юпитер и тригон с него
- акцентиран Козирог, силен Сатурн
- акцент върху 8 дом
- силна позиция на възлите
- силен Марс (в екзалтация) в точен квадрат към нодалната ос (и диспозитор на СЛВ в 10 дом)
- Луна в партилен квадрат с Уран; Луната има доста аспекти - разходящ съвпад с Венера, сходящ съвпад със Сатурн и опозиция с Плутон (има и други, но с по-широки орбиси)
- ъглов Нептун (в долна кулминация)
- Уран е най-издигнатата планета в картата, аспектира светилата - тригон със Слънцето и квадрат с Луната.

Меркурий, управляващ изгряващия знак, е в разходящ съвпад с екзалтирал Марс и тригон с Нептун. Това, както и квадратът на Марс към СЛВ в Овен, допринася за по-активното налагане и внедряване на идеите му в сферата на езотериката и духовните учения.
И мисля също така, че е спечелил доста от книгите си, които са много популярни и продаваеми. За това загатва позицията на Плутон във 2 дом, позицията на Луната (У2) в 8 дом и аспектите й със Сатурн и Плутон. Сатурн управлява 8 дом и аспектът на Луната с него показва силен интерес към окултизма, както и възможност доходите на родения да са свързани с тези занимания.
Уран, управляващ 9 дом, се намира в 11ти, има мажорни аспекти с двете светила, което предполага публичност и успехи в издателската сфера. Цели поредици от негови книги не спират да се издават и преиздават. Съуправител на 9 дом е и Сатурн, а съвпадът му с управителя на 2 дом в осми отново загатва за печалби в тази сфера. За успех в издаването на книгите му говори позицията на Слънцето (У3) на ДС, позицията на Юпитер в 3 дом и взаимната им рецепция, както и тригонът, който сключват. Енергията на взаимната рецепция се отключва посредством Уран в 11 дом, разположен в знака на екзалтация на Слънцето и аспектиращ го. Всъщност тук е налице Голям огнен тригон.

Мисля, че дотук в три от разглежданите карти на духовни водачи, мистици, учители има съвпад Луна-Венера (в картата на Дънов има взаимна рецепция). И макар че Венера според някои автори е свързана по някакъв начин с астрологията и изучаването й, като може да се направи паралел и със сродните езотерични науки, според мен наличието на аспект (съвпад или тригон), а също и рецепция между Луната и Венера по-скоро предполага популярност на учението, което се проповядва. В картата на един практикуващ астролог този аспект често може да даде успехи в сферата на тъй наречната "поп" астрология, астрология за масите, за народа, в медиите, тъй като дарява с харизматично, приятно излъчване и прави човека популярен. Но това не е аспект, предполагащ дълбочина и научен подход (освен ако други фактори не го предполагат), а по-скоро популяризиране на астрологията в медиите и вестниците чрез нейното представяне на достъпен и разбираем за обикновения човек език.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #144 -: Март 15, 2010, 08:33:38 pm »
"позицията на Луната (У2) в 8 дом "
 не е ли в 7?
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #145 -: Март 15, 2010, 08:36:58 pm »
В съвпад с К8, но не откъм седми, а откъм осми дом.
Планета на 2-3 градуса от куспида на дом се интерпретира в следващия. Според Плацидус толерансът е до 5 градуса.
За ъгловите домове орбисата се разширява.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #146 -: Март 15, 2010, 08:38:58 pm »
С тия карти е така, вижда се едно, а всъщност е друго.  :blink:  Май при Ванеса Паради имаше същите обърквания.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #147 -: Март 15, 2010, 08:39:54 pm »
 мхм  :blink:с тия аспекти към жените какво е имал не ми е ясно :P (  бтв  той се води нежив, но  със саурн в 8 би тябвало  поне до 100 да докара)
има ли семейство ?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #148 -: Март 15, 2010, 08:46:05 pm »
Ето картата от астро.кома.
Само че, ако се въведе посоченият в астротеме.фр рожден час, АС се измества от 20 гр. в 16 гр. Близнаци. Затова го нагласих в астро.кома, за да излезе същата карта.

И също така си мисля, че Плутон играе специфична роля в тази карта, тъй като символично отключва енергията на целия стелиум в отсрещния знак.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #149 -: Март 15, 2010, 08:54:17 pm »
Ако не беше Юпитер, щеше да има Кала Сарпа Йога.
Но всъщност именно Юпитер е "ключът" в джйотиш картата.
Юпитер е атмакарака, намира се в знак на екзалтация и е ретрограден. И е в рецепция с Луната! Диспозитор е на стелиума в 8 дом в сидералния Стрелец и аспектира Слънцето в седми.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #150 -: Март 15, 2010, 09:42:52 pm »
 венера съвпад раху и юпи  съвпад кету в навамша  - абе да не съм аз  ошо ;D ;D

много са ми интересни планет като марс в неговата карта -   мисля, че действието им на социални малефици се изразява като  духовно извисяване ( но не търсене) , а конкретност

доколкото си спомням и Блавадка имаше  застъпени материлнаи домове  в индийската

*

Lillie

• 30532
« Отговор #151 -: Март 15, 2010, 09:43:48 pm »
Към горния пост да добавя, че Юпитер е единствената ретроградна планета в картата (от септенера).
Разгледах набързо и позициите в навамша.
В навамша Юпитер отново е акцентиран - намира се в собствен знак (Риби), в съвпад с Кету в седми дом, аспектира Венера, разположена в Лагна. Четирите ъглови дома са заети от планети, а позицията на Венера в съвпад с Раху в Лагна му придава и харизматично излъчване, макар че тук Венера е в знак на падение. В картата раши Венера управлява знака на Лагна (Телец).
Господарят на Лагна в навамша се намира в 12 дом в мажорен аспект с господаря на дома (Слънцето), разположен в отсрещния шести.
Сатурн е варготама в навамша, т.е. остава в същия знак, както и в раши, което подчертава влиянието му допълнително. Намира се в 4 дом, аспектира Слънцето във Водолей, хвърля мажорен аспект към Марс, разположен в 10 дом, и към Венера в Лагна. Марс в 10 дом е в силна позиция, но в картата му той е малефик.
Прави ми впечатление силният акцент върху артха (материални) домове в навамша - Луна във 2 дом, Слънце в 6ти и Марс в 10ти.
Марс е малефик и в раши, и в навамша, освен това е даракарака, т.е. индивидуален сигнификатор на партньора. Аспектира Венера в Лагна, а също 4ти и 5ти дом. В 4 дом се намира Сатурн, аспектира Марс. Венера, която е естествен сигнификатор на брачния партньор в мъжка карта, също е в неблагоприятна позиция в навамша - в падение и в съвад с Раху. А в раши картата Слънцето, което е малефик по природа, се намира в 7 дом, в знака Скорпион, управляван от Марс.
Въз основа на гореизброеното може да се предположи, че партньорствата му с жени не са вървяли много гладко, но силният Юпитер в съвад с Кету в 7 дом по-скоро загатва за афинитет към духовни партньорства, медитация и съзерцание. Юпитер и Венера са във взаимен аспект, но в индийската астрология тези планети са във враждебни отношения една с друга. Иначе и двете са брахманични, т.е. с висша природа планети и дават извисеност, любов към Бога.

ПП. Внасях корекции и без да искам го затрих.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #152 -: Март 15, 2010, 09:46:20 pm »
доколкото си спомням и Блавадка имаше  застъпени материлнаи домове  в индийската

Не се ли продават книгите им, т.е. образно казано това, което проповядват? Не твърдя, че са имали комерсиална нагласа, но впоследствие не едно учение, откъснато от първоизточника, се е комерсиализирало, както знаеш.
Например, кабалистичното учение понастоящем е комерсиализирано доста.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #153 -: Март 15, 2010, 09:54:15 pm »
чудя се доколко могат да бъдат известни без да са комерсиални
обаче имат едни такива съчетания от падения

*

Mia21

• 2502
« Отговор #154 -: Март 15, 2010, 09:57:27 pm »
доколкото си спомням и Блавадка имаше  застъпени материлнаи домове  в индийската

Не се ли продават книгите им, т.е. образно казано това, което проповядват? Не твърдя, че са имали комерсиална нагласа, но впоследствие не едно учение, откъснато от първоизточника, се е комерсиализирало, както знаеш.
Например, кабалистичното учение понастоящем е комерсиализирано доста.

Да, не са имали никаква комерсиална нагласа...Интересно ми е, с какво са се хранели, какво са пиели, как са си купували дрехи или само са гледали в небето и са медитирали. Ама защо се заблуждаваме така, не зная... :-X

*

Kaya

• 2893
« Отговор #155 -: Март 15, 2010, 10:00:15 pm »
е то гурувщината е бизнес :P
особено сега по ашрамите имало само бяла жена ;D ;D ;D ( рускини много казват имало)  и урутата освен пари и други  благини завъждали

*

Lillie

• 30532
« Отговор #156 -: Март 15, 2010, 10:03:03 pm »
Да, не са имали никаква комерсиална нагласа...

Абе написах го аз, за да не ми скочи някой последовател и да не ме обвинят в долна клевета.  :P
То е ясно, че само с медитация хляб не се изкарва, освен ако не сме се научили наистина да вегитираме, хранейки се със слънчевата светлина. Сещам се, че Синухе някъде бе споменал и за такъв случай.  ;D

То и в картите на астролозите се вижда кой с каква нагласа е, включително спрямо астрологията и практикуването й. Много обичам да им гледам навамшите.   :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #157 -: Март 15, 2010, 10:05:13 pm »
...и гурутата освен пари и други  благини завъждали

Хаха, звучи ми като да завъдиш венерическа болест. Извинете.  :-[
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #158 -: Март 15, 2010, 10:17:33 pm »
Цитат
който да го светне това духовно дете за някои духовно истини, така, както майката кърми бебето..но това може да е всеки човек, баба, дядо, учител, приятел..не е нужно да е нарочен гуру..
Да, точно по същия начин, по който и всеки може да го научи на физика и не е нужно да има отделен учител физик.
 :41:
Баба, майка и баща ако са научени на тия духовни истини, ама примерно да вземем за пример следния пример, а именно - у нас не само че никой не е светнат на духовните истини, ми и болшинството са атеисти поради исторически стеклите се обстоятелства.
Да си кажа правичката аз толкова съм светната на духовните истини, толкова духовни книжки съм изчела, форуми съм посетила, практики съм извъртяла - и пак сега примерно като чета Кабалата, пак се светкам и се стряскам от новите неща. И вервай ми, колкото баба Гицка ще те светне за квадрат на транзитен Плутон към натална Луна, точно по същия начин ще ти предаде и "някоите духовни истини".

Цитат
..но аз не съм гуру, дадено ми е и давам, даром-
Кой и къде те е светнал духовно, че гуруто не дава даром?  :-\

Цитат
е то гурувщината е бизнес
Бе то щом у нас направиха лекарите еднолични търговци, всичко стана бизнес.
Ошо е имал много пари, не знам как, от богатите си последователи. Аз лично не виждам нищо лошо в това - правел е ашрами, не е написал и ред от книгите си, учиниците му го записвали и после пишели.
Както казах, на тоя свят парите ги притежават неправилните хора и е какво правят с тях - купуват си скъпи лъскави возила и метреси.
Днес точно си мислех, че парите трябва да преминат в ръцете на ония, които могат да ги използват за добро. Да повишиш нивото на вибрации на достатъчно на брой съзнания, така че да извършат качествения скок - ако не за това, за какво друго?

*

Helo

« Отговор #159 -: Март 15, 2010, 10:31:00 pm »

Да си кажа правичката аз толкова съм светната на духовните истини, толкова духовни книжки съм изчела, форуми съм посетила, практики съм извъртяла - и пак сега примерно като чета Кабалата, пак се светкам и се стряскам от новите неща.

А познаваш ли индийската философия, възгледи за освобождаването на човека? И ако да, то тогава чела ли си Рамаяна, най-дългият епос в историята на човечеството - Махабхарата или поне Бхагавад Гита, Пураните, Упанишадите?

Щот, ако не си, то нищо не си чела!

Сега ще ти подскажа нещо от индийската философия - моето его е голямо и затова пиша така, мислейки си, че знам повече от теб. Обаче, дори и да е така, това не дава освобождение.

« Последна редакция: Март 15, 2010, 10:37:47 pm от Hi »