Ще цитирам нещо от Бхагавадгита, въпреки, че не съм
специалист по Индийска Астрология, тази книга много ми допада:
В разговора между великия пълководец Арджуна, който се измъчва от угризения,
че трябва да се бие с/у родственици и своите учители и Шри Бхагаван , който го
напътства ,става ясно, че човек не трябва да се колебае да изпълни своята '"дхарма "
" Арджуна каза:
4. Но как със Бхишма да се бия и също с Дрона, о, Мадхусудана? Как да ударя със стрели онези, за почит дето са достойни, о, Арисудана?
5. На този свят е по-добре с просия да живея, а не почитаните си учители да умъртвя. Ако убия моите учители - макар от алчност да са обладани - опръскана със кръв наслада ще спечеля!
6. Не знам кое е по-добре за нас - да победим или пък да ни победят. Но да живеем няма да желаем, ако убием строените пред нас на Дхритаращра синове!
7. От слабост и от жалост съм целия разтърсен. Объркан е умът ми и питам теб за своя дълг. Кажи ми твърдо кое е най-достойно? В нозете твои падам, просвети ме, аз ученик съм твой! "
Шри Бхагаван каза:
11. Скърбиш за нещо, за което да тъжиш не трябва, и мъдри думи сякаш казваш.
Ала за живите и за умрелите еднакво не тъгуват мъдреците.
18. Унищожими всичките тела са. Но знае се, че въплътеният във тялото е вечен, неунищожим и е неизмерим.Затуй - сражавай се, Бхарата!
31. Не трябва да се колебаеш също дълга си като изпълняваш.За кшатрия не съществува радост по-голяма от битката за правда.
33. Ако ти не изпълниш своя дълг да се биеш-и славата, и дхармата си ще изгубиш, и грях ще сториш също.
Еднакъв в щастие и мъка, в победа, както в поражение, стани, за битката готов! Грях така не ще извършиш.
Нито чрез отричане от действия човек постига, нито чрез отшелничество само съвършеното единство "
----------------------------------------------------------------------