Роджър Зелазни-
''Господарят на светлината''
О,не знаех че има и такова,аз имам поредицата "Хрониките на Амбър" и ми е любим фентъзи роман.Това ще го изчета няма начин! :blink:
Значи същата работа-последната серия на Свръхестественото-останали са дни преди библейският апокалипсис,там ангели и демони всеки си дърпа конците,хората никак не ги интересуват,та всеки момент се очаква Луцифер да се развихри и какво се получава-изведнъж разни богове (на отделни религии и митологии) си правят сборище,за да се обединят и да не позволят на Луцифер да унищожи хората и земята,защото те се хранят с тях (във филма дори беше чисто физически),макар че там Кали вика-то хубаво
има други планети на които да отидем,но вече си имаме власт тук,но се оказва,че тия ми ти богове са по-слаби от Сатаната,та не им се случиха много хубави работи той като ги набара и познайте как ги набара-кухият Меркурий (точно той!

),взел че казал за заговора срещу него и не че не му е враг,а колкото да сключи сделка за живота си -той нали хитрец и съответно казва къде са се събрали боговете,идва Луцифер и първата му работа-да килне Меркурий,оня не се занимава с дреболии

А за митологията какво-аз отдавна като я чета виждам там само извънземни,споделял съм вече.То не бяха небесни колесници (НЛО) и какво ли още не.Има доста истина буквална там,освен алегорията и символа.
Сега пък чета една книга за тантра и там разясняват интересният символизъм,който дори много последователи приемат буквално и не разбират-в индийските митове:примерно как трябва да спиш с майка си е символ за това как човек трябва да се претопи в енергията кундалини;ако някой бог е изял 300 бика и изпил 300 езера,това е символ на контрол над материята и астрала или нисшите желания и други там работи.Дори има известен ритуал-да убиеш Буда ,за неговите последователи става въпрос-това е начин да убият формата на учителя,която не е истинският учител.Но народа масово е буквалист и не всеки вдява за какво иде реч.