ей ви малко мъдрост да се посмеете
Ра Хари
РЪКОВОДСТВО ЗА НАЧИНАЕЩИЯ МЕДИТИРАЩ
Посвещава се на Майстора.
Това е книга от хиляда и една каруци.
"На тези, чиито умове са съзрели..."
Майстор Рамана
"От ума си пати"
Писател Грибоедов
Седели Шива и Паравати на висока планина и Паравати без нужда пита:
- Слушай, Шива, защо все така страдат хората?
- Така е, защото те искат да страдат. - отговаря Шива.
- Но как да се направи така, че те да не искат да страдат?
- Ами просто трябва да не го желаят, но ти не ги познаваш тези, които вървят по пътя - на тях нищо не можеш да им обясниш.
- Но ти все пак опитай, о Шива.
- Какво да опитвам, аз вече всякакви им пращах - и Веди, и Упанишади, и Сутри, а полза няма - все едно под вола теле да търсиш, те от всичко драпат религия да правят - уморено казва Шива.
- Ами аз знам, че има един луд руснак - Ра-Хари - можем да опитаме чрез него да им го предадем.
- Абе ти какво - полудя ли или с месо си се наяла? Той се занимава с афери, наркоман е и изобщо е несериозна личност. Той всичко ще оклепа.
- Но ти нищо не губиш.
Tака тя не го остави на мира, както можеше да се очаква - нали е жена, докато не си постигна своето - въпреки, че това е Шива.
- Наистина никой нищо няма да загуби, главното е в това, че:
1. Не е необходимо да се медитира.
2. По-добре е да се спи често, но много.
3. Всичко вече е наред, всичко ще бъде наред, и при вас - също.
4. Ако достигнете успех в медитирането, не забравяйте, че този успех също е илюзия.
5. Ти, бащице, по-добре е да излезеш в пенсия. Ти вече работиш много милиони години, време ти е да си почиваш.
6. Вас са ви излъгали. Излъгали са ви за всичките ви стотачки до последната стотинка. Всички пари са илюзия. Вие нищо нямате. И не сте имали.
7. Ако ви се удаде да живеете в Индия, то се постарайте колкото се може по-малко да общувате с руските изследователи на духовното.
8. Някога един духовен изследовател се напушил до насита с анаши през нощта на гробището в град Пуна и осъзнал Смисъла на Всичко. На сутринта, разбира се, отново го забравил.
9. Грехове няма. Грях е това, което умът смята за грях, но ум също не съществува.
10.Веднъж през нощта по средата на езерото Малави някакъв казал на един фрикански старец:
- Знаеш ли, Баба - американците са летели до Луната?
- Знам, - отговорил Баба – аз ги видях, когато бях там.
Хубава е анашата в Малави!
11. Не бързайте да се срещнете с Бога, това все някога ще стане.
12.Банг: Листата на конопа се очистват от праха с вода от Ганг, стриват се на дребно в хаванче 20 минути, докато се казва мантрата ОМ НАМА ШИВАЙА. Ако конопът е сух - то предварително се очиства от семената и клончетата и се кисне 10 минути. Колкото е възможно повече енергия се влага в процеса на стриването му. Мед, лимон, захар, плодове – на вкус. Като начало - не повече от една лъжичка на медитиращ. Може да се добавя в каша, печива или да се яде така. Преди употреба да се поднесе към третото око, възхвалявайки Шива.
13.Веднъж Кришна открил, че няма какво да прави. Отишъл при Бхактиведанта Прапхупада, за да се повесели малко, ако може на свирка да посвири... А Прапхупада му казва:
- Аз съм зает с възхваляването името на Бога по 6100 пъти на ден, това съветвам и другите да правят. А ти, млади човече, опитай се да възхваляваш така една седмица и ела на сатсанг в 7 часа сутринта.
“Как си стигнал до такъв живот?” - искал да попита Кришна, но кой знае защо не попитал.
14. Йога - това е, когато ти е приятно в някоя поза. Основна поза - лежейки.
15. Християнството - това е фалшификация и измислица.
16. Попитали Мъдреца: "Заслужава ли си медитиращият да прогонва комарите?"
"Е, ако вие наистина сте в медитация, - отговорил Мъдрецът, - няма да забележите комарите, а ако просто така си седите, то за какво да търпите?"
17. Веднъж Ошо се събудил на сутринта след бурен санасински празник и забравил кой е той. Даже нямало кого да попита - всички ходели наоколо с подпухнали лица и извърнати очи. Решил той тогава книжките си да почете, та поне да знае какво да говори на хората. Едвам започнал да чете и веднага се трупясал отново. На следващото утро, разбира се, всичко си спомнил.
18. Един ученик попитал: "Учителю, как да позная непознаваемото?"
- "А ти почакай докато стане познаваемо" - отговорил учителят.
19. Един Мъдрец казал: "Долната част на главата ми е същността на релсата." И като казал това, покривът му потеглил.
20. Веднъж група медитиращи нещо се излъгали и от страх материализирали истински полицейски надзирател, който проверил на всички им паспортите, пропуските и после се разтворил. Та нали всичко това са илюзии.
21. ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ
22. Някой си медитиращ го замъчила съвестта, че всички около него медитират, книжките на Бхагавани четат, обсъждат нещо, а той все в къщи си седи и банг яде. Другите медитатори в тишина на Истината се наслаждават, а у тях Пинк Флойд вика. Потъгувал той, похапнал си банг и престанал да тъгува.
23. Попитали един Мъдрец: "Как трябва да се храни начинаещият в медитацията?"
Той отговорил:
Най-общо казано е хубаво да се хапва това, което ти е вкусно в момента на приемане на храната, но не бива да се яде месо-от-птици-яйца-лук-магданоз от този, който иска да успокои ума си."
24. Там, където има Гуру - има и църква. Но това е само игра на Гуруто. След като Гуру си тръгне, за църквата няма място.
25. Жените отвличат медитатора. Медитаторът или трябва да открие жената у себе си, или да прави секс, докато не му омръзне. Аналогично - и за медитаторките.
26. Водката, несъмнено, вреди на медитатора.
27. Можеш да правиш каквото си искаш, стига да не забравяш кой си ти.
28. Котката - това е едно много свещено животно. Кравата - също.
29. Не се бойте от неприятностите, ако те още не са се случили - то значи са в бъдещето, а ако вече са се случили - то значи са в миналото. Тоест, сега и тук ги няма.
30. Да работиш срещу желанието е абсолютно недопустимо!
31. Забравете, че вървите към просветлението.
32. Всички въпроси се свеждат към един: "Кой съм аз?" А всички отговори - към "Дявол знае."
33. Веднъж един Мъдрец минавал покрай пещерата на известен в целия район свят отшелник. Било вечерта и светият човек го оставил да нощува в пещерата, а самият той легнал извън нея. Възглавницата се сторила на Мъдреца неудобна, той я повдигнал и намерил "Плейбой". "Значи светият отец го вдига" - му просветнало на Мъдреца.
34. Смешен е този живот - като се поогледаш наоколо как да не се засмееш?