Та това е въпросът ни към теб - чудехме се оная нощ защо СЛВ ми е закован по прогресия.
Мчи де да знам и аз.

Но по принцип стъпката при вторична прогресия нали е "ден = година". Отвори едни ефемериди и виж с колко градуса се мести СЛВ, отброявайки от рождената дата и година. Обикновено в рамките на месец, т.е. 30 дни = 30 години СЛВ не се измества с повече от градус - градус и половина. Зависи и кой възел си използвала като опция в астро.кома - true или mean. Ако използваш срединния, т.е. mean node, неговото движение в ефемеридите е отбелязано ту като ретроградно, ту като директно, затова в рамките на един месец може да остане закотвен в един и същи градус.
Туй е, така предполагам. Не съм чела обяснения по въпроса в астрологичните книги.
Да отворим ефемеридите на произволна страница, избираме произволен месец. Нека е април 1987. Виждаме, че на 1 април mean node е в 11 гр. 30 мин. Овен, на 2 април тръгва ретроградно в същия градус, на 6 април става директен в същия градус, на 13 април е ретрограден в 11 гр. 33 мин. Овен, на 21 април е директен в 11 гр. 24 мин. Овен, на 26 април е отново ретрограден в 11 гр. 29 мин. Овен. Ако раждането е на 1 април, до 26-ти по вторична прогресия ще е изминал съответният брой години. И това е движението на възела, той почти не е мръднал.
А ако се работи с дирекции, тогава за 26 години възелът ще се е изместил с около 26 градуса напред.