Не е съвсем така. Държавата/Общините в повечето случаи поема издръжката - ток, вода и други консумативи, заплати и осигуровки за персонала.
От родителите в бг се заплащат скромни символични такси, за да посещават децата им тези заведения. Парите искани от тях съвсем не са за издръжка на Детската градина, а за консумативи/ремонти, от които се ползват в крайна сметка децата им.
Съгласна съм. Това, че гледат детето ми всеки ден по 10 часа минимум, плюс храна три пъти дневно, занимания, обучение, сигурност и т.н. на мен ми струва по три лева на ден или по 30 стотинки на час! Миналата година беше и по-малко! Че само билетчетата за градски транспорт от и до градината надхвърлят два пъти тая сума!!!
Госпожата, в която е влюбен синът ми, е 60 годишна рускиня, невероятно стилна дама, доцент по педагогика, която скача, пее и танцува с тях, учи ги на всичко и се държи с децата ни като любимата леля. Срещу това получава между 300 и 500 лева заплата, които сега смятат да й намалят на половина, защото се пенсионира и "и без това си получава пенсия".
И единственият начин, децата ни да са в комфортна, шарена и приятна среда през деня, е ако се съберем родители ентусиасти и налепим цветни стикери по стените, сменим тапетите, облепим шкафчетата с фолио и т.н. Децата ни са там по 10 часа на ден. Мястото, в което прекарват първите си години, оказва най-голямо влияние върху тяхното естетическо чувство, ако щете. Ролка тапети е нищо, в този ред на мисли.