Здравей Гост

ЗОНИ и СФЕРИ В ХОРОСКОПА - РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ИН И ЯН ЕНЕРГИЯТА

• 20 Отговора
  • 3345 Прегледи
*

Инти

• 2068
ЗОНИ В ХОРОСКОПА

В  астрологията всяко разделяне на пространство и време носи в себе си символ на своето начало. Ние усещаме този вечен пулс на живота в ударите на сърцето и ритъма на дишането, в биоритмите и биологичния часовник, които бележат у човека  раждане, живот и смърт, подобно на  цикличното  движение на Слънцето и планетите всеки ден от изгряването му сутрин, после следва пладне и залязването му вечер.Този троичен ритъм е здраво вплетен в живота ни и отрязава влиянието на Божествената троица на физическо ниво ( глава, туловище и крайници) , емоционално ( 3 астрални нива ) или духовно ниво. Вибрацията на импулс, концентрация и релаксация; активност, напрежение и покой се отбелязват в хороскопа чрез 3 зони. В зависимост от количеството на планетите във всяка зона се съди за живота на човека  и за това, което ще бъде изработено и проявено през отредения му инкарнационен период.

1 зона – творческа активност, Ян енергия . Включени са 1,2,3,4 дом, съответстващи на знаците Овен, Телец, Близнаци, Рак. В тази зона могат да бъдат включени всякакви знаци в зависимост от разполежението и дължината на четирите дома. Това е зона на първичната проява в живота, на творческия егоцентризъм, която ражда динамичния импулс в човека всичко да узнае и завладее. При много планети в тази зона човек активно се проявява, живее за себе си, по свои закони, не се ориентира по никого.

2 зона – стабилизация на цели и действия, Ин енергия. Включва 5,6,7,8 дом ( Лъв, Дева, Везни, Скорпион ). Човек ще се стреми да намери „златната среда”, завършеност, оформяне на всичко, хармония, резултатност, без да се стреми да изменя нещо, приемайки всичко както е.

3 зона – трансформация на резултатите, Ден енергия.  Това са 9,10,11, 12 дом  ( Стрелец, Козирог, Водолей, Риби ).
Дава променливост, мутация, разрушение на старото и създаване ново състояние или трансформация на старото в ново качество. Човек не е удовлетворен от достигнатото и от живота си.Той постоянно се изменя, усъвършенства личността и съдбата си, унищожава стари граници и разкрива хоризонти.

ПОЛУСФЕРИ В ХОРОСКОПА

Хоризонталната и вертикални оси на радикалната карта , хоризонт и меридиана образуват кръста на въплъщението, така нареченият кръст на индивидуалното  съществуване, който разделя сферите на нашия съзнателен живот на 4 полусфери. Хоризонтът е линията на съзнанието, като Асцендента  - I дом е точка на оплодотворение за долната полусфера, имаща значение за чисто осъзнаване на своята личност. Десцендента – VII дом е точка за оплодотворение на горната полусфера със значение за осъзнаване на другите и своетя място сред тях. Всичко, което е над хоризонта може да се възприеме с органите на осезанието, а това под хоризонта се възприема с интуитивно. Вертикалната ос на хороскопа се счита за ос на създаваната индивидуалност, йерархическа стълбица, по която човек си изкачва от най-ниската точка IC – IV дом , лоното на своето въплащение и преминавайки през определени степени на развитие се стремим да достигнем върха на планината, маяка на нашата еволюция, зенита на сегашната ни инкарнация MC – X дом.

Всяка въплатена личност е разпъната на този кръст от самосъзнание , съзнание, подсъзнание и свръхсъзнание, които би трябвало да обедини в способност за цялостно, единно съществуване, за да има сила за личностна и социална интеграция и еволюционно развитие. Просто придвижването на човека по Земята, не променя Кармата, а променя само формата и областта за изкупуването й. Индивидуалната карма се свързва с планетните градуси и зодиака по Космограмата, а не с домове и местораждане ( с тях са свързани индивидуалното развитие, колективна и родова карма ).

Източна  - ЯН – около АСЦ ( дясна полусфера ) – човек живее с проблемите си и средата не му влияе, т.к. света около себе си го създава сам. Възниква усещането за свободна от предопределеност психология и липса на енергиен обмен със средата. Егоцентрик, зает със собственото си развитие, с лични преживявания, интереси , възприятия, този идеалист е достатъчно щедър и готов да дели с другите, но точно колкото преценява според своите норми.

Западна – ИН- около ДСЦ
( лява полусфера )- голяма е ролята на средата и обществото при формиране и развитие на човека. Светът около него е създаден и той само трябва да се адаптира към обкръжението, да се впише в общата картина. Чувството за необходимо съпричастие към другите хора и обществени процеси му придава активност, усещане за връзка с общите ориентири и увлечение от общите идеи на колектива. При контакти постъпва реалистично, предпазливо и е с точна преценка за своите и чужди потребности. Може да е досаден при голяма активност.

Горна ЯН полусфера  - около МС ( южна ) – обективното , максимално осъзнаване на външна цел, начини и краен резултат при достигането й, при това самостоятелно и с пълно откъсване от традиции, корени, базата за излитане.Честолюбие, желание да изпъкне ориентират към общоприетите форми на действие. На МС кулминират планетите, максимално се проявяват резултатите, обективните действия на хората влияят на голям кръг от обществото. Проявената активност им дава възможност да се откъснат от всичко и да достигнат нова външна цел.

Долна ИН  полусфера – окол IC
– самотник потънал в своя свят, ориентиран на подсъзнателните усещания, които го свързват с колективното. Огромният жизнен опит, натрупан от много инкарнации, трудно се изразява и се реализира само в тесен кръг. Жизнените обстоятелства могат да преминат тайно, незабелижимо за другите. Външните събития са малко и влияят и на индивида, и на околните от вътрешна психологична, мистична, философска гледна точка. Тази област определя субективната работа на индивида, формиращ себе си чрез прехода на етапите.:
Аз съществувам – I дом, постигам и стабилизирам – II, опознавам – III, чувствам и пазя –IV, изразявам и творя – V, реполяризирам и се адаптирам –VI.

Aвтор : Гита Мерджанова  - книга „Окултна астрология” –част II

« Последна редакция: Юли 18, 2010, 03:48:53 pm от Инти »

*

Nebesna

А какво казва Гита за планета в мъжки знак, разположен в северозападната част на хороскопа - да речем в 5-ти дом? - "Ин" ли е или "Ян"

*

Инти

• 2068
Тук се говори за домове, не за планети ;)

Говори по-конкретно, и 5ти дом не е ли в югозападната сфера?

*

Nebesna

Тук се говори за домове, не за планети ;)

Говори по-конкретно, и 5ти дом не е ли в югозападната сфера?

Ако трябва да направим заключение за това кои енергии преобладават - Ин или Ян, планетите в домовете или планетите в знаците имат значение?

*

Инти

• 2068
Гледа се глобално, хороскопа е комплексен, не се гледа един фрагмент, естествено, че всяка една планета сама по себе си има ИН или ЯН енергия, независимо от знака, в който се намира, така че една Венера в Стрелец, няма да стане изведнъж с ЯН природа, просто ще се проява по различен начин, защото е оцветена от мъжки знак, но нейната основна енергийна характеристика се запазва.

Важно е къде в хороскопа има струпване, в коя полусфера, за да се определи насоката на действие на планетите.

*

Nebesna

Гледам комплексно, но тази статия не ми отговаря на въпроса, ако светилата ми са във Водолей (Ян-ски знак), но разположени под хоризонта и назапад, като как да ги отнеса? - като пасивни или като активни.

И обратно, ако светилата ми са в Козирог (женски знак) и са над хоризонта?

Конкретно по моя хороскоп:
В моя личен хороскоп имам 7 планети на изток и 3 планети на запад.
От друга страна - 5 планети под хоризонта, а останалите 5 - над хоризонта.
От трета страна имам 7 планети в женски/пасивни и 3 планети в мъжки/активни знаци.
« Последна редакция: Юли 18, 2010, 07:59:56 pm от Небесна »

*

Инти

• 2068
Тъкмо ти разглеждах хороскопа в моята програма, за да ти отговоря и ти го даваш за пример ;D Моментос, да помисля.

*

Nebesna

Тъкмо ти разглеждах хороскопа в моята програма, за да ти отговоря и ти го даваш за пример ;D Моментос, да помисля.

Добре, а асцендентът включва ли се в преценката, защото аз усещам силно неговото Ян-ско влияние.
« Последна редакция: Юли 18, 2010, 08:18:31 pm от Небесна »

*

Инти

• 2068
Венера и Сатурн са по-близо да ИЦ, и са в знак Риби, затова ще имат ИН оцветяване, долна полусфера, независимо, че попадат в първи квадрант, който е по-близо до ЯН енергията.

Луната и Слънцето ще имат повече ЯН енергия, тъй като са в знак Водолей, и са по-близо да асцендента.

Юпитера ти, ще има повече ин, и ще е по-слаб, първо заради знака, в който се намира, нищо че е в екзалтация, второ е ретрограден, трето намира се в западната полусфера, в осми воден дом.

*

Инти

• 2068

Добре, а асцендентът включва ли се в преценката, защото аз усещам силно неговото Ин-ско влияние.

Как така, ще го усещаш с ИН енергия асцендента ти, той се намира в огнен знак няма начин, да не е заради управителя му Юпитер, но и въпреки това, асцендента ти е с ЯН енергия.

*

Nebesna

Добре, а асцендентът включва ли се в преценката, защото аз усещам силно неговото Ин-ско влияние.

Как така, ще го усещаш с ИН енергия асцендента ти, той се намира в огнен знак няма начин, да не е заради управителя му Юпитер, но и въпреки това, асцендента ти е с ЯН енергия.

Обърках се, усещам го като Ян. И добре, че е той, щото това  рибешкото понякога ми идва в повече. Много ми се иска Юпитер да беше в активен знак, ама ... това ми е дадено.

*

Инти

• 2068
прочете ли предния ми пост , преди този за асцендента ти, защото не ми отговори така ли го виждаш и ти?

*

Nebesna

прочете ли предния ми пост , преди този за асцендента ти, защото не ми отговори така ли го виждаш и ти?

Съгласна съм.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!

Добре, а асцендентът включва ли се в преценката, защото аз усещам силно неговото Ян-ско влияние.

Небесна , може и да ми се разсърдиш , но ще ти го кажа!
ти си една устремена напред жена , мии , не съм те чула да хленчиш или да седиш да падне тавана! ти си дейна и действена , борбена- ЯН енергия има в теб!
и какво му е лошото на Дупитер в рак , че не се сещам???

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Инти

• 2068
и какво му е лошото на Дупитер в рак , че не се сещам???[/u]

Марая, нищо лично, да не почнеш пак с пледоариите, нито те гоня да ти правя забележки, нито имам личностно негативно отношение, просто вниаметелно прочети всичко, помисли и тогава пиши. Никъде , никой не е писал подобно нещо.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!

Много ми се иска Юпитер да беше в активен знак, ама ... това ми е дадено.

виж това Инти ,за него иде реч! ;D ;D ;D ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Инти

• 2068
ОК. В друг смисъл го разбрах. :blink:

*

Nebesna

Сега какво - мен ли ще коментирате? Ако обичате не ми обсъждайте аспектите извън контекста. Иска ми се Юпитер да е в активен знак - да, но защото имам много водни планети, това е?

*

Nebesna

Небесна , може и да ми се разсърдиш , но ще ти го кажа!
ти си една устремена напред жена , мии , не съм те чула да хленчиш или да седиш да падне тавана! ти си дейна и действена , борбена- ЯН енергия има в теб!
и какво му е лошото на Дупитер в рак , че не се сещам???

Може да съм дейна, но то е, защото имам светила в мъжки знаци в секстил с асцендента и Марс в 10-ти дом - също в мъжки знак. Мислех си, че ако Юпитер -управителят на асцендента беше в активен знак, щях да си изразявам личността по-добре. Огненият Юпитер - във водния Рак ме прави много емоционална и привързана към семейната общност, но в нова среда съм много резервирана и мнителна към непознати. Но това е моята съдба и не съжалявам, просто разсъждавам, че личността би се изразила по-добре, ако асцендентът е в мъжки и господарят на асценента е в мъжки знак.

*

Lillie

• 30532
Юпитер е огнена планета, но управлява огнения триплицитет през нощта.
Позицията му в екзалтация го прави много силен, а и все пак да не забравяме, че знакът Рак, макар и женски по природа, е кардинален. А нощният управител на водния триплицитет е Марс.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.