за Девачан го пише и в книгата на Филос Тибетеца "Обитател на две планети" :blink:
там го описват като мястото, където като човек умре и душата се развихря да си изживее всичките мечти както си ги е представяла приживе. това се правило, защото душата трябва да бъде свободна и необременена за следващото си прераждане. понякога се случвало дадена душа хиляди години да си го изживява това. и най-интересното е, че душите не осъзнават, че това е само плод на техният ум, а не е реалност... абе интересно е описано, тя и самата книжка е доста интересна...
досега не съм се замисляла дали е възможно такова нещо, но явно е, защото човек като умре и в същност всички хора си имат определени желания и мечти, които ги свързват с това ниво и този свят и за да се изчисти съзнанието от тях единствената възможност е те да се изживеят... както някой някъде бе казал:
за да се отървеш от желанието, трябва да му се предадеш 
аз си имам такова място в ума си, където всичко е подредено и направено по моите желания /каквито бяха преди/ и от време на време се пренасям там като искам да си почине ума ми... но това е било част от предишното ми аз и вече дори и не се сещам за там... сигурно друго ще си измисля по нататък