права си ,че човек не бива да се вманиачава! права си ,че всеки има страх от бога ,но именно вярата ти дава правото да правиш ритуали и да призоваваш БОГ!
Няма по-мръсно и нечистоплътно място от църквата,по-мръсни и догматични закони не могат да съществуват или поне не се вписват в 21-ят век ,чийто съвременници сме!
нали църквата отрича ритуалите и магийте...,от какъв зор ще ходя на църква някакъв си поп по време на пости нашмъркал се яко с кило и канче ракия ,наплюскал се здраво с тлъсто месо ,да ми чете Кипрянови молитви!?
защо ,защо е нужно да се живее с норми и закони и дали тези закони не противоречат с христианската вяра!
*НЕ ПОЖЕЛАВАЙ ЖЕНАТА НА БЛИЖНИЯ* СЕ КАЗВА В КАНОНА , но това не пречи на същия тоя канон да прави до 5 пъти църковен брак! не е ли пошло и догматично?не са ли бариера в полето писаните закони на църквата!?? :oтова не е ли кощунство ,да те гледат в ръцете ,преди да отправят молбите си към бога.
да,не всички са такива , но попове много , а отци малко!
същото е при католицизма...гнус,всяко зло се плаща и ти се опрощават греховете и отново чрез ритуали!
според тълковния речник - ритуал означава извършване на определени последователни действия ,церемония обред!
аз много години давах пари за черквата и знам много неща , познавам лично хора от кръга на патриарха....и затова предпочитам да си направя ритуала сама или с близки хора с чисти сърца , а не там където негативизма е пропил стените на храма...защото мойто усещане е е , че храма е вътре в сърцето ми и пак повтарям всичко зависи от мислите ни!
Далеч съм от мисълта Вижън да те карам да вярваш или да приемаш моя начин на израз за правилен ,но в годините разбрах и осъзнах много неща ,за които не ми се говори...ДА!Трудно е да бъдеш почтен в един непочтен свят е казл мой любим певец-РЕЙ ЧАРАЛЗ, но още по-трудно е да спазваш правилата му и законите му създадени с една едничка цел-манипулация!
Дали е редно и дали ги върша правилно има кой да ме съди и има къде да отговарям. но ТОЙ е там-където двама говотят за него!
не където говорят за Него, а където са събрани в негово име..а не мисля, че това отговаря за това място..
да, ритуали има и в църквите, и тях също хора са ги измислили, за да си ''улеснят'' живота, защото за да общува човек с Живия Бог трябва да поддържа определена хигиена на духа, която за мнозина е непосилна, затова заместват общуването с ритуали..а това показва само техните недостизи..лошото идва, когато такъв човек научи на това и децата си, в които съществува изначално стремеж към духовност, а родителят го нахрани с ритуали, това е престъпление!!в духовен план това е равно на изнасилване, гавра, блудство..родителят трябва да подхрани стремежа на детето към духовното, а не да му дава готови, още повече неправилни формули..
темата беше пусната, защото се бях сетила за една статия, но не помня къде беше, някъде тук, за веста..принципът е хубав, аз го чета като една хубава, мъдра история, как имало жени, които служели в храма и се обричали да са несемейни, до 30 годишна възраст, нещо такова и след като изпълнели този дълг, имали вече право да се омъжат и да имат деца..но това не значи да се молиш на веста, нито да и палиш свещи, а да помислиш как жертаването на нещо го прави ценно, как да отложиш удоволствието и това да искаш своето си му придава тежест и трайност..и всякакви такива..всяка една история, всеки един принцип, дори и от астрологията би трябвало да служи за това, да накара човек да се замисли, да се стреми към мъдростта, а не да се храни с гмо- ритуали.
мислиш ли наистина, вярваш ли, че си викнала архангел Гавраил??..той си няма друга работа, а чака някой да му запали свещи и хуква..гледала ли си филма "Екзорциста" за онова момиченце, което си играеше с дъска за викане на духове и какво стана после..сигурна ли си, че искаш да рискуваш да се случи нещо такова и на някой от близките ти??..замисли се..лесно се правят ритуали, но готова ли си да платиш цената??безплатен обяд няма в духовния свят, само Бог дава безплатно, стиска ли ти да си говориш с Него??