Според мен не е само Меркурий. Например полезно е, когато човек умее да бъде център на вниманието и това не го смущава (Слънце, Асц. и аспекти).
Също хубаво е да умее да поддържа емоционален, невербален контакт, да се усеща ангажираност и съпричастност (Луна, Нептун). Забелязала съм, че хората бързо откликват, когато срещнат разбиране към техните собствени нужни, мисли, тревоги.
Сигурно има още
Кали мисля си, че АЦ е общото впечатление, което оставяме в хората, външността ни като цяло.
Слънцето не винаги е добре изявено, въпреки че със сигурност оказва влияние..
Забелязала съм, че хората с
воден Мерк (като мен) се изразяват по-емоционално, не рационално.
Понякога емоциите ги объркват и те се оплитат в думите. При тях всичко е настрения и емоции - когато се чувстват добре, когато са щастливи и спокойни и общуването им върви, но когато са тъжни и отчаяни, дори не говорят, затварят се в себе си.
Хората с
огнен Мерк говорят много бързо и пламенно, дори не оставят другите да се изкажат, в повечето случаи говорят за себе си, не са добри слушатели.
Хората с
земен Мерк са премерени, подбират думите, говорят бавно и на моменти може да заспиш, докато ги слушаш, липсва им емоция в изказа, прекалено сухи са.
Хората с
въздушен Мерк са приказливи, контактни, живеят, за да общуват и не спират да говорят (особено близнаците), като в повечето случаи говорят просто, за да не мълчат, не казват нищо съществено. Но ако решат могат да бъдат много аналитични и да говорят съществено, без да влагат излишни емоции.
Това е по отношение стихията, в която се намира Меркурий, естествено аспектите му, както и планетите в 3 дом също оказват влияние.