Здравей Гост

Опит за "генерална промяна" в бита и образованието в България

• 86 Отговора
  • 11110 Прегледи
*

Uran

• 6041
Примерът си е много удачен и идва да каже, че трябва да сме в значителна степен по-изискващи и безкомпромисни към учителското съсловие. А това как реагирате- "Няма да го построим скоро....няма..." ;D
Ласт Кис, опитай се да погледнеш по-далеч от панелния балкон.

Уран,какво ще строиш?Не те разбирам,нищо няма да се строи   :P Слави Трифонов-Нема такава държава

Доста от по-далеч виждам от панелния балкон или там каквото визираш,все едно,истина е,че трябва доста голяма чистка,но не само в учителския зной,а в цялата държава.
Настоящето положение е следствие от много неща,но като плюете по тия хора,после идете си учете сами децата,щото едва ли някой нормален и разумен човек ще иска да стане учител,за да търпи подобно отношение.
И не,няма срамна работа-съгласна съм,но всеки може да ти сервира две блюда,но не всеки може да предложи качествено образование,едва ли един келнер може  ;)

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!

Марая, няма срамна професия, няма нищо срамно да си изкарваш хляба по честен начин. Но има по-отговорни и по-обществено значими професии от други, към които и изискванията са по-големи. Затова и заслужават повече уважение - много по-лесно е да се стане сервитьор отколкото лекар или учител. Затова и те заслужават повече пари и повече обществено признание.

Докато се толерира това мислене всичко без изключение ще бъде под кота нула!
Няма значими и незначими! Има работа , която следва да бъде свършена....Всичко е верига.....всичко...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Uran

• 6041
Има работа , която следва да бъде свършена....Всичко е верига.....всичко...

Това е разковничето, а не да се пребивава в среда сякаш изровена от "Чичивци" или "Под игото".
Няма как да се изпълня с уважение към посредствен и алчен човек пък бил той и учител. Престанете с това, че стимулите ще разрешат проблемите. Не ги разрешават, а задълбочават и неглижират. 21 години една и съща песен:"Дайте да дадем!"

*

Divna

• 2478
Само със санкции не става, основното трябва да са стимули. Иначе каква мотивация ще има един учител? Същото е и с мотивацията на учениците - не можеш да стимулираш никого с наказания. Те са необходими, но мотивацията се изгражда най-вече на основата на стимули.

Хони, мотивацията е в заплащането, в часовото работно време, в платените неработни дни /ваканциите/ и в допълнителните извънработни приоритети, които всяка държава решава отделно.
Ако държавата дава това, тя е длъжна да изисква и високо качествена работа. Затова са нужни строгите санкции, защото без тях всеки работещ ще си гледа работата повърхностно. Изисква се сериозно отношение към работата, за да има добри резултати.
Замисляла ли си се защо в конкретни държави има определени резултати, които в България липсват? 

*

Uran

• 6041
"Строенето" е лаф от стар бг филм.

*

Марая

• 28287

Това е разковничето, а не да се пребивава в среда сякаш изровена от "Чичивци" или "Под игото".
Няма как да се изпълня с уважение към посредствен и алчен човек пък бил той и учител. Престанете с това, че стимулите ще разрешат проблемите. Не ги разрешават, а задълбочават и неглижират. 21 години една и съща песен:"Дайте да дадем!"

И да преливаме от пусто в празно.....
Точно *Чичовци* , ама точно..... :blink: и после *Време разделно*.....
Наред с всичко казано до тук , смятам , че ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ТЕСТОВЕ следва да станат задължителни за преподавателите! Защото душевното здраве е много важно в тези среди , както и в контакта особено когато иде реч за деца- бъдещето на нацията....
Искам високо квалифицирани специалисти да обучават децата ни!

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Divna

• 2478

И да преливаме от пусто в празно.....
Точно *Чичовци* , ама точно..... :blink: и после *Време разделно*.....
Наред с всичко казано до тук , смятам , че ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ТЕСТОВЕ следва да станат задължителни за преподавателите! Защото душевното здраве е много важно в тези среди , както и в контакта особено когато иде реч за деца- бъдещето на нацията....
Искам високо квалифицирани специалисти да обучават децата ни!

Марая, изисква се постояно професионално наблюдение - ежегодно. При нас има специална организация, която е в помощ на всички работещи под силен психологически стрес /учителската професия се води като такава/. Имаш право на безплатен психолог, адвокат, юрист ... Всичките ми колеги се възползват от тези услуги, включително и аз /когато се разделих с приятеля ми/ които са много преоритетни. Тук се уважава манталното здраве и няма този български синдром на срам да потърсиш помощ, даже си задължен да го направиш, защото знаеш, че след време може и да загубиш работата си ако продължаваш да се биеш в гърдите и да показваш колко си недосегаем.

*

Lillie

• 30532
Няма значими и незначими! Има работа , която следва да бъде свършена....Всичко е верига.....всичко...

Както каза навремето една уважавана от мен астроложка, ако всички са с професорски и докторски титли, кой ще копа нивите и ще бере доматите? Кой ще чисти улиците?  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Лили, японците за тая цел си създават роботи ;D А и там всеки участва в почистването.

За съжаление или за радост (?) не сме в Япония. Манталитетът на хората трудно се променя, както и народопсихологията.
Срамна професия няма (освен може би най-древната), всеки има своя принос в развитието на обществото, но съм напълно съгласна, че трябва да има йерархия в заплащането при различните професии и квалификационни нива.
И аз упражнявам интелектуална професия и не съм съгласна трудът ми да се заплаща по-ниско от труда на продавачка или сервитьорка, но това е реалността за жалост.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
Лили, японците за тая цел си създават роботи ;D А и там всеки участва в почистването.
Както и да е, това, че са необходими и неквалифицирани хора, не означава, че ТРУДЪТ (не хората) на квалифицираните не трябва да се цени повече. Както казах, има си отговорни професии, в които ако се провалиш, плащаш много по-висока цена отколкото в някои други. Затова и трябва да са по-уважавани, затова хората, които са успешни, заслужават повече привилегии от другите. Не че другите не са хора и не заслужават уважение заради други аспекти на личността им. А и именно образованите хора дърпат обществото напред.
Йерархията в обществото, както и във всичко останало, си съществува и не е редно да се отрича. Тя е и необходима.

Преди всичко е културата на бита....., а след нея изискванията....

*

Aniri

• *
  • 256
  • Where the land meets the sea
Аз съм съгласна, че заплатите на учителите са ниски. Но те заплатите в България са ниски за 90% от хората. Особено пък за интелектуалните професии. Това обаче не може да е оправдание за недобре свършена работа. Като не си доволен напускаш и ставаш продавач на дъвки. Между другото - да, всеки може да е продавач на дъвки, но не всеки може да е ДОБЪР такъв. Така и с учителите. В интерес на истината медала си има две страни - възпитанието на голяма част от учащите е под всякаква критика, но как да е иначе като мама и тати бъхтят за да вържат двата края и не им остава време да видят какво става с децата...Това е положението - разяждаме се от всякъде. Що се отнася до образователната ни система - тя е с абсолютна теоретична насоченост и нулева практическа  с малки изключения. Май няма да е зле за започнем от генерална промяна на мисленето и нагласата на първо време. :rolleyes:
It takes two to speak the truth: one to speak, and another to hear.

*

Lillie

• 30532
Същото е положението и в частния сектор, между другото.
Ако фирмата е калпава, мениджмънтът куца и работодателят не оценява и не стимулира персонала, а само гледа да го цеди на макс, кадърните и опитни кадри в един момент напускат. На тяхното място идват неопитни служители или хора с мотивация да свържат двата края, т.е. приемат работата в компанията като временна позиция и при първа удобна възможност са готови да напуснат и да отидат на място, където ще им предложат по-добри условия и по-високо заплащане.

ПП. Обаче гледам как Тадж (авторът на темата) е хвърлил бомба и сега не се включва.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Aniri

• *
  • 256
  • Where the land meets the sea
honi, аз разбирам, че темата ти е болезнена и се палиш. Няма лошо, но ако обичаш вникни в това, което казвам, а именно - Няма оправдание за недобре свършена работа! В никой сектор, по никакъв начин, никакси. И аз съм била недобре платена и експлоатирана. Е, не, като учител, но не мисли, че ми е било по-малко болезнено. Това обаче не ме е накарало да не си върша работата качествено. Това е.
Между другото на нас все системата ни е виновна, а не вътрешната ни нагласа и начин на мислене. Не че системата не е кардинално сгрешена, ама нея не я е създал японски робот сигурна съм  ;D Въобще омагьосан кръг и моят типичен оптимизъм отиде на почивка и смятам да го последвам  :P
It takes two to speak the truth: one to speak, and another to hear.

Проблемът според мен е изместването на фокуса. Образованието вече има за цел да осигури работни места и доходи за учители и писачи на учебници. То се прави от учители и писачи на учебници. Образоването на децата и младите хора е последна грижа.

Затова езикът на учебниците е претрупан и псевдоинтелектуален, той е не само проява на лош вкус, но е и вреден. Но ....това е нивото на писачите им.

Образованието е проектирано умишлено така, че да има нужда от допълнителни части уроци. Остава само да въведат правилото обучението да се извършва на латински.

Отдавна съм го казала и пак го повтарям - като правя едно генерално заключение - кой крив, кой прав, НО ПРОСТ И БЕДЕН НАРОД, ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВАТ....

*

Lillie

• 30532
За каква генерална промяна в образованието може да се говори, ако студенти плащат някой друг да им пише курсовите и домашните!?  ;D

Току що получих поръчка за превод на домашно - откъс от учебник по чужд език. Изглежда някой е готов да плаща за шестица вместо да залегне над учебниците.  ;D А после статистиката сочи, че делът на квалифицираните кадри в България е драстично намалял.

Що ли се чудя? Преди повече от десет години, когато имахме интензивно изучаване на два чужди езика в моя ВУЗ, някои по-предприемчиви колежки си носеха домашните по немски в преводачески агенции, за да "блеснат" после пред преподавателката. Само че във втори курс смениха преподавателката с друга - доста по-възрастна и опитна, живяла дълги години в Германия. Веднага се усети за тарикатските им номера и веднъж помоли една от колежките да преведе обратно това, което е написала. Друг път помоли да преведе наученото наизуст, което онази рецитираше изпаднала в транс като свещеник на богослужение, без въобще да разбира смисъла и интонацията на думите в текста.  ;D Циркът беше голям.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
Във ВУЗ-те , корупцията е толкова явна , че не ми се коментира....
Ако едно време някой и друг изпит го вземахме с усмивки и обещания ;D...,днес това не върви....
Цифрите са колосални! :blink:

*

Lillie

• 30532
Интересно е да се отчете, че групата ни се състоеше на 2/3 от момичета, завършили езикови гимназии, просто самата специалност го изискваше. И домашни по втори чужд език се купуваха именно от тях.

На държавния изпит в първия ВУЗ бях единственият "идиот", който не преписваше, получих по-ниска оценка за което.  ;D
По време на обучение във втория ВУЗ бях от малкото студенти, които си пишат курсовите работи сами и сами правят анализи, вместо да купуват всичко наготово, разпечатано и в лъскава папчица.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Ако едно време някой и друг изпит го вземахме с усмивки и обещания ;D...,днес това не върви....

Никога не ми се е налагало да плащам, дори за изпитите по висша математика.  ;D Верно, че по Математика І-ва част чак до ликвидация стигнах, но успях да го взема с "4" без усмивки и без пари под масата, нито съм ходила на частни уроци. Но от други колеги се коментираше, че на частни консултации се ходи с бутилчица отлежало.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.