*Изгорени планети*
автор: Lillie
И понеже в темата за Венера повдигнахме въпроса за ретроградността и изгореността й, с долунаписаното бих искала да направя кратък преглед /да се надяваме, и обяснение/ на този астрономичен и астрологичен феномен...
Характерната особеност на изгорената планета е, че планетата сякаш губи способността си за обратна връзка, т.е. *feed back*, споменато вече в друга тема тук /за аспектите на Венера/.
Исторически личности с изгорена Венера: Рузвелт - с изгорена Венера - не приемал и не искал да чуе никаква критика, и не се допитвал до общественото мнение, устремен като "кон с капаци" напред към целта. По същия начин Бернард Шоу с пиесите си внася смут в английското общество, а и за какво може да си мечтае човек с изгорена Венера освен да бъде забелязан, оценен и обичан? Още една известна личност с изгорена Венера - Херман Хесе.
Първото впечатление от изгорена планета /а в случая това е Венера/ е, че ни прави донякъде слепи и глухи като внася известни затруднения в опитите ни да установим връзка с вътрешната си Афродита. Налага се да положим специални усилия, за да "включим" планетата на вълна приемане-предаване*, т.е. въпросната feed-back връзка. С други думи, при изгорена планета е налице обратна връзка в затворена окръжност, т.е. "от мен към мен самия". По същия начин можем да интерпретираме всяка друга изгорена планета като вземем под внимане основната идея, че функцията й се обръща към Егото /Слънцето/ и се получава своего рода "центриране" върху планетната функция и всичките й аналогии, което от една страна се превръща в самоцел, а от друга - може да бъде източник на творческо вдъхновение... По този начин при изгорена планета имаме *хипертрофирана соларна функция*, която се наблюдава във всички възможни проявления и активности на индивида, които добиват "привкус" и биват "оцветени" от тази планета, и по този начин функцията на изгорената планета излиза на преден план навсякъде - и където трябва, и където не трябва.
Пример: Мерилин Монро е с изгорен Меркурий. Напоследък много се говори и се пише за нея, но тя надали е осъзнавала какъв ще е конкретният резултат от нейната дейност. Нострадамус /още един пример с изгорен Меркурий/ също не е видял резултата от всичко, което е сътворил... Изгорен Марс може да попречи на притежателя си да усети или да даде "шанс" на свободната воля на другия/другите, което ще го кара /при преобладаващи отрицателни вибрации!/ да гази хората като танк, докато друга, по-силна и могъща от неговата воля не го спре. От друга страна, индивидът с изгорен Марс може да усети известно затруднение в опита си да се противопостави, да се бори, да се налага, тъй като фактически му липсва чувство за съпреничество; самият той лесно може да бъде предизвикан, защото се пали от само себе си.
Въпросът за изгорена висша планета обаче е нееднозначен и изисква по-внимателно разглеждане. Всъщност досега не съм чувала /това обаче не означава, че не съществува такъв феномен в астрологията/ за "изгорен Сатурн", "изгорен Плутон", "изгорен Нептун", "изгорен Нептун", понеже се приема, че по-бързо движещата се планета в съединение с друга, по-бавна /особено със Сатурн или планета отвъд Сатурн/ се "оцветява", попивайки част от характеристиките на тази планета. Тук може да се направи паралел с т.нар. "скаут" и "дорифорий" планети, т.е. тези, които изгряват непосредствено преди Слънцето или Луната или тези, към които се приближават светилата. Но това вече е въпрос на друга тема...
И да обощим горенаписаното с това, че планета непосредствено преди Слънцето /източна/ му "доставя" енергия и се явява един вид "проводник".
Не можем да отречем обаче факта, че много от притежателите на изгорена от Слънцето Венера се отличават с особен чар и магнетизъм за околните. Аналогичен е случаят с изгорен Меркурий, който нерядко дава на човека блестящ интелект, стига да съумее да изгради feed-back посредством активна "комуникация" и интеграция на меркуриевата енергия с останалата част от хороскопа.
Изгорената планета създава впечатление, че Слънцето /Егото, индивидуалност/ е "попило" част от характерните качества на планетата, с която е в точен съвпад. Например, напълно възможно е човек с изгорена Венера да се възприема по следния начин: "Аз съм Венера, самото очарование съм, обичам хората и хората ме обичат", или този с изгорен Меркурий да каже "Аз съм въплъщение на интелекта в най-чистия му вид" или "Мисля - следователно съществувам". Какво да кажем тогава за изгорен Сатурн, Нептун...? Човек си "присвоява" основните и характерни качества на изгорената планета. Той не може да се отдели, да се откъсне от нея и да я възприеме по друг, по-различен начин...
Срещат се немалко жени с изгорена Венера с бурна, но трагична или поне донякъде драматична съдба /много мъже, много обожатели, но липсва постоянство, стабилен дом, семейство/. Разбира се, проблемът не се корени само с една-единствена изгорена Венера, но и тя оказва съществено влияние.
По тази логика, изгорен Меркурий, да речем, ще имаме, ако съединението му със Слънцето е в границите на 4-градусова орбиса. В случая себевъзприемането на индивида /от чисто субективна гледна точка/ ще бъде "подчинено" на слънчевия принцип. По този начин Меркурий ще е "оцветен" от енергията и светлината на Слънцето, което най-вероятно ще намери изява в активна мисловна дейност, много мисли, идеи, планове. Възможностите обаче са много, а ни е трудно да се концентрираме на една-единствена, и в резултат често шансовете сякаш ни подминават поради неспособността /или нежеланието?/ ни да направим задълбочен и детайлизиран анализ на текущата ситуация.
Венера, изгорена от Слънцето, понякога може да бъде и индикация за недостатъчна искреност или, да се изразим по-точно, откритост в чувствата, т.е. чувствата не се афишират и се изживяват вътрешно /донякъде аналогично на ретроградна Венера, макар че тук проблематиката е друга, а интерпретацията й - двойнствена и нееднозначна, както по принцип е при всички ретроградни планети, а също и интерсептирани знаци и планети/. Или по-скоро това може да загатва за това, че индивидът не е способен /или е затруднен, възпрепятстван по някакъв начин/ да направи точна преценка на чувствата на другите, на заобикалящите го хора. Именно тази "особеност" на изгорената планета често поражда илюзията за изолираност, която периодично ви обзема... Най-често срещаното външно /и вътрешно/ проявление на изгорена Венера е своего рода комплекс на непълноценност в областта на чувствата: "Толкова съм студен и жесток, не съм като другите". Или - за тези, които разбират малко руски - "а я такой холодный, как айсберг в океане". Но това е само видимата част на айсберга... Проблемите на изгорена Венера обаче се "лекуват" сравнително лесно - отдайте се на изкуството /и най-вече скулптура или приложни изкуства/, за която цел съвсем не е задължително да сте творец, а може да сте само страничен наблюдател, макар че бихте могли да постигнете добри резултати като се постараете сами да сътворите нещо стойностно, което заслужава внимание - и не е задължително това да е вниманието на широката общественост, на публиката, а може би просто на близките ви и обичани хора…
При изгорена планета не е толкова важна външната оценка на личността доколко е чаровна, красива, магнетична /Венера/ или умна, интелигентна, ерудирана /Меркурий/, колкото нейната вътрешна самооценка, т.е. нейното себевъзприемане, себеусещане. При изгорена Венера влюбеността и способността да изпитваме любов не се разглежда само като "доказателство" на нашата атрактивност, привлекателност и чар, а по-скоро е субективно отношение /а и самото чувство, наречено "любов", е най-напред субективен феномен/, свързано с редица други фактори.
И, конкретно, кога една планета се приема за "изгорена"? Планетата е изгорена, когато се намира в съединение със Слънцето с орбиса от 17' до 2,5*. С орбиса от 0* до 17' се счита, че планетата е "в сърцето" на Слънцето, което й дава особени достойнства и сила. И всичко зависи най-вече от това как е аспектирано въпросното съединение, т.е. изгорената планета.
Нека разгледаме феномена "изгорена планета" от гледна точка на астрономията и астрологията. В хороскопа това изглежда просто като съединение, съюзяване, обединяване на проекциите, т.е. енергиите, качествата на двете участващи в аспекта планети. При изгорена външна планета Слънцето се намира между планетата и земната повърхност. Вибрациите на планетата се сливат в едно цяло с вибрациите на Слънцето. Да не забравяме обаче, че Слънцето само по себе си е носител, т.е. обединява функциите на всички останали планети в слънчевата ни система, докато ситуацията с вътрешните планети е по-специфична. Меркурий и Венера могат да бъдат "изгорени" като се намират както след /западно от/ Слънцето, така и преди /източно от/ Слънцето. Тоест планетата фактически се намира между наблюдателя /земната повърхност/ и Слънцето. И изглежда, че в този случай "изгаряне" като астрономичен феномен не е налице, а по-скоро планетата ще е ретроградна, което от своя страна ще промени нейните свойства и начина й на изява.
И в заключение да направим едно сравнение: диаметърът на Слънцето и този на Луната от гледна точка на земния наблюдател се "измерят" с един градус. Два градуса и половина, т.е. орбисата на "изгаряне" на планетата от Слънцето, символично се представят като 2,5 диаметъра на Луната, която се наблюдава в небето от Земята. И това е доста голямо разстояние...
Публикувано на 29.12.2005.