Здравей Гост

За значението и приложението на статичната система в астрологията

• 32 Отговора
  • 4303 Прегледи
*

AH

• 2201
Прогнозните системи са:
-мунданна
-статична/циклична/
-динамична/транзити, прогресии, дирекции/

Предимства на динамичната система – персонална, даваща свобода на човек да реагира. Недостатъци – понякога неработеща в насока налагане волята на човек в някакво направление, патова ситуация и невъзможност за градивно използване на благоприятните възможности на динамичната система

Предимства на статичната система – персонална, позволява проникване до по-дълбоки пластове в подсъзнанието, осъзнаване, приемане на ситуации, а от там- освобождаване на творческа енергия за ползване на възможностите на динамичната система.  Разглеждат се по-малко фактори и се достига до по-категорични изводи. Недостатъци – ограничава свободната воля, особено, когато имаме неблагоприятен общ фон.

Има периоди, в които група хора трудно реализират благоприятния потенциал по динамична система. 
Най-често това се случва, когато според мунданната астрология сме в специален период- както сега, при ингресията на Уран и Нептун в нови знаци, и то хармониращи с пракачествата им. Тогава се налага да се търсят начини да се освободи енергия за реализация на потенциала. И такъв е статичната система.

Много често статичните карти са неблагоприяни, но поне са за сравнително кратък  житейски период, а и без това до тях стигаме, когато динамичната система е неудовлетворителна или търсим начини да се отделим от емоционалните ситуации и реакции, за да видим ясно себе си.

Практическо приложение на статичната система:

-построява се карта на възвръщането/революцията/ на дадена планета, т.е. връщането и в точните градуси  по рожден хороскоп, но на географското място, на  което  е човек по време на възвръщането. Интерпретацията е независима от радикса и динамичната система. В последствие може да се сравни с тях. Използват се личните планети, като те са сигнификатор по общите си аналогии. Прогнозите се отнасят за съответния цикъл, т.е. за около месец по Луната,  няколко месеца по Меркурий и Венера, година по Слънцето и две години по Марс. Личните планети са генерални сигнификатори на всички аналогии на останалите планети – например, Слънцето е сигнификатор на просперитет и работа, които търсим по Юпитер и Сатурн и т.н.

-първо се гледат ъглите – ако планетата в цикъл е до ъгъл, каквото и да символизира планетата, са много възможни реални събития на физическо ниво.

- от ключово значение е планета в точния градус на възела/орбис по-малък от 1 градус/

-разглеждат се стелиумите, ако ги има

-господарите на 5-ти и 9-ти дом са благоприятни фактори, господарите на 8-ми и 12-ти дом- неблагоприятни.

-интерпретират се само точни аспекти /с орбис под 1 градус/

*

Mari

• *
  • 494
Реших да си построя карта на възвръщането на Марс.  Виждам, че Марс е в ъглов дом.
В точен съвпад със СЛВ.  Марс, Плутон и  Меркурий са в Козирог.
 Може ли да ми помогнете с тълкуването.
 :25:

*

tadj-all

Цитат на: AH

-построява се карта на възвръщането/революцията/ на дадена планета, т.е. връщането и в точните градуси  по рожден хороскоп, но на географското място, на  което  е човек по време на възвръщането. Интерпретацията е независима от радикса и динамичната система. В последствие може да се сравни с тях. Използват се личните планети, като те са сигнификатор по общите си аналогии. Прогнозите се отнасят за съответния цикъл, т.е. за около месец по Луната,  няколко месеца по Меркурий и Венера, година по Слънцето и две години по Марс. Личните планети са генерални сигнификатори на всички аналогии на останалите планети – например, Слънцето е сигнификатор на просперитет и работа, които търсим по Юпитер и Сатурн и т.н.

-първо се гледат ъглите – ако планетата в цикъл е до ъгъл, каквото и да символизира планетата, са много възможни реални събития на физическо ниво.

- от ключово значение е планета в точния градус на възела/орбис по-малък от 1 градус/

-господарите на 5-ти и 9-ти дом са благоприятни фактори, господарите на 8-ми и 12-ти дом- неблагоприятни.

Да разбирам ли, че щом не е на ъгъл - вероятността да се случи нещо на физическо ниво е доста по-малка?

Ако друга планета е на ъгъл в съответния Мер-Вен-Мар -сар (статичните цикли демек), то тя ключова ли е за планетата, за която сме пуснали възврата на рожденното място?

Как ще превключиш, ако в рожденната карта планетата е нацвъкана с лошо, а във възврата е "под щастлива звезда". Извода - генерален; без да се обвързва човек с конкретика - какъв ще е? И обратното - в натала "под щастлива звезда", пък във възврата - стресирана и с тежки аспекти?

*

лилид

много интересноооооооооо ... аз точно днес имам възвръщане на Венера ...
« Последна редакция: Март 19, 2011, 06:41:33 pm от лилид »

*

AH

• 2201
Реших да си построя карта на възвръщането на Марс.  Виждам, че Марс е в ъглов дом.
В точен съвпад със СЛВ.  Марс, Плутон и  Меркурий са в Козирог.
 Може ли да ми помогнете с тълкуването.
 :25:

Ако не знаем наизуст аналогиите на планетите, отваряме коя да е книга по астрология и виждаме, например, че Марс е:енергия, изпълнителност, импулсивност, разточителност и т.н. ; събитията по Марс са: + борба, успех; - нещастие, болест, загуба на положение. Положителна, или отрицателна, или никаква, или и двете изяви имаме според точните аспети/под градус/. После продължаваме изследването за другите споменати планети.
 Предимството на статичната система е, че работи само с няколко фактора.
Получаваме сравнително еднозначен отговор по вълнуващия ни проблем, като предимството е, че дори да е неблагоприятен, то той е валиден само за сравнително кратък срок, а и все пак може да се постараем да откоригираме нещо- напр. мпулсивността или разточителността по Марс, след като е акцентиран в случая.
 :blink:

*

AH

• 2201

Да разбирам ли, че щом не е на ъгъл - вероятността да се случи нещо на физическо ниво е доста по-малка?

Ако друга планета е на ъгъл в съответния Мер-Вен-Мар -сар (статичните цикли демек), то тя ключова ли е за планетата, за която сме пуснали възврата на рожденното място?

Как ще превключиш, ако в рожденната карта планетата е нацвъкана с лошо, а във възврата е "под щастлива звезда". Извода - генерален; без да се обвързва човек с конкретика - какъв ще е? И обратното - в натала "под щастлива звезда", пък във възврата - стресирана и с тежки аспекти?
Може да се приеме, че ако не е на ъгъл, но все пак е сигнификатор на проблема, то дори да се случи нещо, не е решаващо.
А има ли планета на ъгъл, и без да е сигнификатора, то тя е ключова- пак по аналогиите и като енергия и събития, както и по аналогиите на знак и дом.
За конкретния период цикълът е важен – нали се дистанцираме от радикс и транзити, защото не успяваме да използваме възможностите им. Надяваме се отговорите на статичната система да провокират някаква мобилизация.

*

AH

• 2201
много интересноооооооооо ... аз точно днес имам възвръщане на Венера ...

Венера в тая карта съвпада ли с точност до минути с наталната? :blink:

*

AH

• 2201

Всъщност, нека да ти дам конкретен пример за радикс и транзити.
В радикса Венера и Сатурн са в добро космично състояние. Според транзитите имаме съвпад на тр.Сатурн с натална Венера в пети дом и продължава година и половина с ретроградното движение на Сатурн и орбис около 3 градуса - аналогиите на дома и Венера и Сатурн отчитаме и установяваме, че въпреки всичката благоприятност, сме в период на финансови трудности. Останалите транзити не дават конкретна информация по въпроса за парите. Е, ясно че трябва да търсим другаде отговора – може по месеци с цикъла на Луната, защото тя все пак е сигурност, която зависи от парите; може по цикъла на Венера, защото тя също е аналогия на пари. Интерпретираме статични карти на Венера и Луната.

*

лилид

наталната е на 21 00 00

"построих" възвратна карта с час 20:37, който взех от днешните транзити в астрокома ... да не би да бъркам нещо с часовете ... ама едва ли ще е с много грешката ... и в картинката ...

:)

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
В статичната карта основното което гледам са кардиналните оси ,знаци и домове в които попадат...За мен е много важен упр. на АСЦ...на картата..и неговата аспектация...
По отношение на планета=гр.на възел мога да споделя , че това е най-важната планета в картата.... :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

tadj-all

В радикса Венера и Сатурн са в добро космично състояние. Според транзитите имаме съвпад на тр.Сатурн с натална Венера в пети дом и продължава година и половина с ретроградното движение на Сатурн и орбис около 3 градуса - аналогиите на дома и Венера и Сатурн отчитаме и установяваме, че въпреки всичката благоприятност, сме в период на финансови трудности. Останалите транзити не дават конкретна информация по въпроса за парите. Е, ясно че трябва да търсим другаде отговора – може по месеци с цикъла на Луната, защото тя все пак е сигурност, която зависи от парите; може по цикъла на Венера, защото тя също е аналогия на пари. Интерпретираме статични карти на Венера и Луната.

Tази система ще е хубаво да я видя и на практика, как я използваш. Че ми стана любопитно.

* Ако трябва да гледам при такъв случай, който си описала, за пари бих гледал Юпитер + управителя на 2-ри дом. Парите не са по Венера, а ценностите, които желаем. Парите са възможности, да си удовлетворим желанията и са под управата на Юпитер.
Така, че един Сатурн, когато гази Венера не е толкова фактор, че няма кинти, колкото че човек губи желание, занемарява се, отчуждава се в името на преосмислянето на цености, което, ако е някой, който не работи с работа по Венера парите не са задължително, да се спрат.

Но! Всеки гледа различно, така че дай да поразгледаме някой случай. Имаш ли си свой, гледан на скоро?

*

tadj-all

В статичната карта основното което гледам са кардиналните оси ,знаци и домове в които попадат...За мен е много важен упр. на АСЦ...на картата..и неговата аспектация...
По отношение на планета=гр.на възел мога да споделя , че това е най-важната планета в картата.... :blink:

А можеш ли да обясниш защо? Казва ли са ми, че и Слънцето и Юпитер, които са в градус на възлите, са ми ключови. Ама обяснение за това няма, защо са...?

*

AH

• 2201

наталната е на 21 00 00

"построих" възвратна карта с час 20:37, който взех от днешните транзити в астрокома ... да не би да бъркам нещо с часовете ... ама едва ли ще е с много грешката ... и в картинката ...

:)
В тоя цикъл на Венера тя управлява 8-ми дом и няма точни благоприятни аспекти- възможни загуби или неудачи по аналогиите и. За същото подсказва и Меркурий, като управител на 12-ти дом, що се касае до събитията на Венера –т.е. любов, творчество, пари, деца и т.н..
Същевременно е възможно благоприятно събитие по Меркурий – пътуване, сделка, интелектуален труд, среща, компания, учене и пр., като управител на 9-ти дом. Особено що се касае до допирните точки със събитията по Нептун, като управител на 5-ти дом и в точен аспект с Луната – т.е. всичко необичайно или тайно по изброените събития на Меркурий.
На преден план ще са всички аналогии на 6-ти дом- ежедневие, служене, труд, здраве, болести и т.н.
Опозицията между светилата – неблагоприятен фактор .
За тоя период, за тия сфери, приемаме, че така е писано и оставяме борбите за по-нататък.
За тоя цикъл са възможни ценни прозрения за връзката на любовта с ежедневието, или пък на парите с ежедневието, или пък на удоволствията или творчеството с ежедневието.  Ако имахме акцент в 7-ми дом, то парите, любовта, удоволствията щяхме да обмисляме по отношение на партньорствата. В тоя период търси личните прозрения в споменатата насока и имаш шанс да достигнеш до ценни такива, а това да ти донесе повече късмет при следващия и цикъл.
И във всеки един момент помним, че ако обърнем внимание на настоящето и го направим по-радостно, шансът бъдещето да е такова е по-голям.

*

лилид

тая година Плутон виси над главата ми ... ща не ща, каквото дойде - ще трябва да понеса... (със или без подпомагащи ме интерпретации на разните карти, които пускам тук отвреме навреме...)

във Венерината карта - възлите в квадрат със Слънцето и Луната...

друго ако не, днес точно схванах защо под Венера са парите-отношенията-любовта (досега не сващах свръзката между пари-любов)

:rolleyes:
« Последна редакция: Март 19, 2011, 11:47:20 pm от лилид »

*

AH

• 2201

да- и точен съвпад на планета с полупункт, но идеята на статичната система е да се изберат много малко фактори, които за съответен кратък период да са със специално значение.

*

лилид

И във всеки един момент помним, че ако обърнем внимание на настоящето и го направим по-радостно, шансът бъдещето да е такова е по-голям.

благодаря ти  :blink:, за мен е радостен знак, че по неслучайността на случайността днес се засякохме тук  :58:

*

AH

• 2201

Tази система ще е хубаво да я видя и на практика, как я използваш. Че ми стана любопитно.

* Ако трябва да гледам при такъв случай, който си описала, за пари бих гледал Юпитер + управителя на 2-ри дом. Парите не са по Венера, а ценностите, които желаем. Парите са възможности, да си удовлетворим желанията и са под управата на Юпитер.
Така, че един Сатурн, когато гази Венера не е толкова фактор, че няма кинти, колкото че човек губи желание, занемарява се, отчуждава се в името на преосмислянето на цености, което, ако е някой, който не работи с работа по Венера парите не са задължително, да се спрат.

Но! Всеки гледа различно, така че дай да поразгледаме някой случай. Имаш ли си свой, гледан на скоро?

Но в последните месеци често имам случаи при различни хора, при които транзитите не дават възможните добри събития. Това е и повод и общ отговор на подобни въпроси.
Колкото до сигнификаторите, нали ги поделяме на кардинални, общи и частни. Телец, втори дом, Венера – общи сигнификатори на пари.
И всъщност конкретните случаи няма как да са полезни- това са правила и основна идея- задачата е като ги ползва човек да стигне до лично прозрение.

*

Divna

• 2478
Много хубава тема! Благодаря АН!  :blink:

Преди месец имах възврат на Марс. Построих картата и установих, че Овен е заключен в 12 дом.  :-X Това как да го тълкувам? От друга страна Марс е в съвпад със Слънце /У5/, а съвпадът е в 11 дом. В картата има още един много тесен съвпад Луна/Меркурий, управители на 2,4 и 6 домове.
Не разбрах дали само трябва да се разглежда планетата, правеща възврата, в случая, в моята карта е Марс и дали трябва да се направи някаква допълнителна съпоставка с наталната карта? Марс в натала е У6 дом и съуправител на 5ти и се намира на К4 в точен съвпад със СЛВ, точен тригон с У4 дом-Уран и квадратура с Луна.

Ще съм ти изключително признателна ако ми внесеш малко повече яснота по въпроса.

Благодаря ти предварително!

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Дивна, Марс е доста важен...управлява Дсц...като втори управител.Наред с това има полуквадрат с упр. на асц венера...
Доста лИбовен и чувствителен ми изглежда този марсар.... ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Divna

• 2478
Дивна, Марс е доста важен...управлява Дсц...като втори управител.Наред с това има полуквадрат с упр. на асц венера...
Доста лИбовен и чувствителен ми изглежда този марсар.... ;D

Благодаря, Марая!  :kissd:

Дай Боже!  :25:

Брак и бебе не се ли вижда?  ;D