Здравей Гост

Задачки-закачки

• 35 Отговора
  • 10156 Прегледи
*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
Задачки-закачки
« -: Март 31, 2011, 03:35:22 am »
нека тук си пускаме всякакви задачки-закачки  ;D

ето първата е от мен:

представете си, че се намирате високо в Тибет. в диво село, където местните хабер си нямат от никакви чужди езици. вие не знаете техният език. как бихте попитали местен жител на езика на жестовете откъде да си купите тампони?  :rolf: :rolf: :rolf:

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
Re:Задачки-закачки
« Отговор #1 -: Март 31, 2011, 03:47:22 am »
и още една:

пътуват двама пътници. единият носел 4 филийки хляб, а другият 3 филийки хляб. дошъл 3ти пътник и те го поканили да обядва с тях. всяка филийка разделили по на 3 части и всеки от пътниците изял по 7 парчета. третият пътник заплатил 7 стотинки за изяденият хляб. по колко стотинки е взел всеки един от първите двама пътници?

« Отговор #2 -: Март 31, 2011, 04:16:56 am »
Много интересно. Във високопланинско село в Тибет продават ли тампони? Те си правят от природата сигурно подръчните материали. ;D
За втората задача си мисля защо не е уточнено от на кого филийките колко е ял третият. Ако всеки, който е имал хляб, е ял от своя - 5ст. и 2 ст. Иначе или условието не е достатъчно, или не знам.

*

Vision

• 3523
« Отговор #3 -: Март 31, 2011, 05:56:34 am »
и още една:

пътуват двама пътници. единият носел 4 филийки хляб, а другият 3 филийки хляб. дошъл 3ти пътник и те го поканили да обядва с тях. всяка филийка разделили по на 3 части и всеки от пътниците изял по 7 парчета. третият пътник заплатил 7 стотинки за изяденият хляб. по колко стотинки е взел всеки един от първите двама пътници?

трябва да е 4 и 3 ст., всеки е взел по стотинка за парченцето от своите филийки /но може и да греша, математиката не ми е силната страна/.. :-[

а за тампоните..ще питам с жестове къде е аптеката, ще се направя все едно съм болна, имам температура и т.н...като ида в аптеката ще огледам и като видя тампоните- ще ги посоча, а ако не ги видя, на аптекарката по- лесно ще обясня какво искам.. ;)
/нали такива тампони, а не за кола??/  :haha:

Не се излагай!! Провери си правописа!! Точно ТУК!!
''Не знам'' се пише отделно /за разлика от ''Неграмотен''/..

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Март 31, 2011, 06:26:50 am »
А дали въобще си имат аптека в това диво село високо в Тибет?
По-скоро някой местен шаман ще да е.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #5 -: Март 31, 2011, 02:11:42 pm »
първата задачка ми щукна след една реклама на тампони по ТВ-то. седях, зяпах и в един момент ме осени гениалният въпрос: "ми ако си на място където хабер си нямат от това и както не знаеш езици, как аджеба ще си купиш тампони..." та така де... затова тя беше за бъзик, щото няма отговор  :tongue2:

а другата задачка е от моята любима книжка като дете за логически задачки. като се хванах да бърша прахоляците из хола и си я намерих  ;D

та отговора на задачката е: първият е получил 5 стотинки, а вторият 2 стотинки.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #6 -: Март 31, 2011, 02:16:14 pm »
вървял Илия към село Бързия. насреща му 3 хубавици. всяка от тях носела по 3 кошнички, във всяка кошничка имало по 3 вази и във всяка ваза по 3 рози. колко рози занесли хубавиците в село Бързия?

*

Diyana

• 2705
« Отговор #7 -: Март 31, 2011, 06:33:34 pm »
0
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

« Отговор #8 -: Март 31, 2011, 09:31:53 pm »
вървял Илия към село Бързия. насреща му 3 хубавици. всяка от тях носела по 3 кошнички, във всяка кошничка имало по 3 вази и във всяка ваза по 3 рози. колко рози занесли хубавиците в село Бързия?

Николко,все пак са вървели в обратната посока на село Бързия,значи в селото нищо няма да занесат.

А относно тампоните....Вижън,ами ако е аптекар,а не аптекарка? :P

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Март 31, 2011, 09:37:47 pm »

Тогава може да ти предложи един тампон SuperMax.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #10 -: Март 31, 2011, 09:41:11 pm »

Тогава може да ти предложи един тампон SuperMax.  ;D

:haha: :rolf: :confuse3:

*

Vision

• 3523
« Отговор #11 -: Април 01, 2011, 03:38:37 am »

та отговора на задачката е: първият е получил 5 стотинки, а вторият 2 стотинки.

днес си мислех за тази задачка, защото наистина отговора, който беше дала Мирабела изглежда най- издържан математически..логиката казва, че е така..обаче един социално ориентиран човек като мен /и малко подозрителен за уловки в задачките/ предположи, че всеки от двамата с филийките е дал и на другите двама, освен че си е взел и той, иначе защо да ги режат на три парченца, нали?? така първият щеше да изяде 4 парченца от своя хляб и 3 от на другия, втория с хляба обратно- 3 от своя, а 4 от на другия, а госта съответно 3 и 4 парченца и стотинки..по не ми звучеше логично да се нареже хляб на 12 парченца, да си заделиш 7 и останалите да дадеш на някой друг..макар че така печели една стотинка повече, аз не бих постъпила така, затова реших да дам друг вариант, който и Мирабела беше предположила всъщност.. :blink:

а днес ми казаха друга задачка- закачка:

две групи от работници, които редят плочки по тротоара..примерно по 3 метра на час, започват работа в 9 часа..едните имат да наредят плочките на 14 метра тротоар, другите на 11 метра..въпросът е- кога ще се срещнат, в колко часа??  ;D

Веще, защо не каза, че ти си измислила задачката с тампоните?!!...днес измъчих колежките да мислят решение.. ;D

« Отговор #12 -: Април 01, 2011, 04:06:12 am »
Не е проблемът в теб, Вижън, а в задачата. И отговорът ми не е издържан, защото условието на задачата е непълно. Никъде в него не се уточнява по какъв начин се разпределят парчетата между тримата пътници. Защо, например, пътник 1 да не може да яде от хляба на пътник 2, или обратно. Условието не го забранява. Освен това никъде не е уточнено, че всички парчета се еднакви и имат една и съща цена (1ст.).

По твоята задача. Кой е казал, че редят на един и същ тротоар и че трябва да се срещнат? От една и съща страна ли започват, или от противоположни (ако е един тротоара и за двете групи)?... Единият тротоар е 14-метров, другият - 11-метров. Това са различни тротоари, според мен.

А по задачата с тампоните. Това ме уби! Взех да търся уловка къде ли не. Да се питам има ли високопланински села в Тибет - ясно е, че има - OK. Има ли нещо общо между менструалния цикъл и високата надморска височина, някакви аномалии. После си мислех за всичко, което знам за живота на висока надморска височина - че въздухът е разреден, кислородът е по-малко, че хората, живеещи на такива височини, са еволюирали в зависимост от особеностите на средата, за да могат да оцеляват - че имат повече капиляри, че имат мутации в гена за бета-хемоглобина, които помага на кръвта да пренася повече кислород със същия брой червени кръвни телца като на другите хора. Че жените на испанските конкистадори и първи заселници в Андите не са раждали деца по неизвестни тогава причини и такива работи. Ох ;D А то какво било... Вещичка, хубава задача! Определено оригинална.
« Последна редакция: Април 01, 2011, 04:12:56 am от Mirabella »

*

sunrain

• 6710
« Отговор #13 -: Април 01, 2011, 04:21:45 am »
Ами тя е написала Вижън в колко. ;D
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Vision

• 3523
« Отговор #14 -: Април 01, 2011, 04:22:31 am »
тази задача с тротоарите ми я зададоха по спомен, а и аз не запомних точните мерки, защото всъщност това е шегаджийска задачка и мерките нямат значение- каквито и да са те, работниците ще се срещнат след малко на по бира.. ;D

« Отговор #15 -: Април 01, 2011, 04:29:12 am »
Хахахаха супер. ;D Тъкмо като за утре - петък - ден на майстора! Супер, мерси, Вижън! :wub:
Както каза един възмутен германец: "Абе няма ли кой да накара тия българи да работят бе?" ;D ;D ;D
« Последна редакция: Април 01, 2011, 04:35:52 am от Mirabella »

*

Vision

• 3523
« Отговор #16 -: Април 01, 2011, 04:35:36 am »
относно задачата за тампоните- понеже имаше предположения, които съвсем се отплеснаха /в работата/, някои казаха- ми аз съм мъж и не ми трябват тампони, или - аз не ползвам тампони и т.н., та се наложи да си измислям, че това всъщност е задача, която няма конкретно решение, а според предположенията на всеки се съди как реагира в заплетени ситуации и как търси решение на проблемите си /нали съм малко парче психолог/, та ги разнищих по параграф решаване на проблеми, като ест. го съчетах с астро показателите..напр. една колежка телец с марс в първи дом, много импулсивна веднага каза, че щом е тръгнала за Тибет, значи се е запасила с тампони..е да, ама аз и казвам, че щом в условието на задачата се казва, че търси тампони, значи няма, може да си ги изгубила..тя каза- ми тогава ше накъсам чаршаф и готово..добре, казвам, а ако все пак се наложи да търсиш тампони за някой друг??..и така- тя не търси решение на задачата, а гледа веднага да я отсече и да я махне от себе си, не тръси обходни маршрути, а цепи през ливадата, ако трябва и огради ще събаря, но тя е решила, че трябва да мине от там и това е..от това си пати цял живот, от главата си си пати..марс, първи дом, лъв.. ;) обаче тя знае, че съм и приятелка и като и ги казвам тези неща е, защото и мисля доброто и не се сърди, омеква и вика- ''знам че си права, но съм си такава, какво да направя''....ми няма какво да направиш, но поне се опитай да броиш до 10 преди да се метнеш с рога към стената..

и така, дадох им тема за размисъл, развивайки без да подозирам идеята на Вещичка.. :blink:

« Отговор #17 -: Април 01, 2011, 04:39:39 am »
Да, много як анализ, Вижън. Точно подобни казуси се разискват по психология. То и аз си помислих, що не се е запасила търсещата - усеща се влиянието на Венера (У3 и У4) в Козирог, в 12-ти дом при мен тук.
« Последна редакция: Април 01, 2011, 04:20:27 pm от Mirabella »

*

Vision

• 3523
« Отговор #18 -: Април 01, 2011, 04:51:54 am »
Да, много як анализ, Вижън. Точно подобни казуси се разискат по психология. То и аз си помислих, що не се е запасила търсещата - усеща се влиянието на Венера (У3 и У4) в Козирог, в 12-ти дом при мен тук.

аз си нищих и себе си, ест...това с аптеката е малко нереалистично за място като Тибет, нали??..раздробявам проблема на по- малки и по- лесни за обхват от логиката части, но често решенията ми са нептунови..не че не стават, но са взети под влияние на идеалите ми..даже се учудвам, че толкова често се решават..все едно с вяра ги решавам..като изпадна в сложна ситуация, в която не знам как да постъпя и съм объркана също много често използвам меркурий- започвам да говоря, все едно вадя всичко по въпроса от себе си, подреждам го пред мен и започвам да го оглеждам като парчета от пъзел- коя на коя част ще пасне..изслушвам и други хора и след време или вземем някакво решение, или оставям нещата сами да се наредят..учудвам се че толкова често се нареждат сами..
и моята венера е в 12-ти дом, у2 и у9..ти използваш ли магически методи /не магьоснически, а като в приказките/, дали е заради 12-ти дом??.. :blink:

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #19 -: Април 01, 2011, 03:23:24 pm »
отговорът на задачката за хубавиците е: нула  :blink:

леле мале горките тампони - разнищили сте ги до дупка  ;D  ми Вижън аз казах ама по-долу, че задачата за тампоните е бъзик. ама тия реклами за тампони ме нервят и затова ми щукна идеята за селото в Тибет  :rolf: нали знаеш, че ума ми хвърчи на неподозирани места в такива моменти  :haha:

Мирабела, не аз съм измисляла задачите, а ги преписвам от книжката "Математически фолклор" на Ганчев, Чимев, Стоянов, на Държавно Издателство "Народна просвета"  ;D смятай, аз съм на 37 години, а тази книжка я имам от първи втори клас - бая години са...

обаче забелязах друго - като бях мънинко и розово ги решавах от раз тези задачи, а сега се блещя и се чудя на кой свят съм  :rolleyes: тцъ тцъ тцъ....